Ahojte. Manželovi sa stal uraz, spadol zo schodov a roztrhol si tricepsovy sval, mal to site,na PN bol od 25.4 no dnes ukončil PN, ma narok aj na nejaké bolestne alebo niečo iné? Zo socialky mu prišiel papier že ma narok 10€ denne na dávku.
Nárok na PN má v takej výške, v akej si platí odvody. Platí málo, málo dostane. Jednoduchá matematika. Ak si platí životné alebo aspoň len úrazové poistenie v komerčnej poisťovni a má tam poistený úraz či denné poistné pri PN, tak požiada o poistné plnenie v poisťovni.
A kto by mu to bolestné mal podľa teba vyplatiť? Zo sociálnej poisťovne dostal to na čo mal nárok a tým to končí. Ak má nejakú životnú poistku, kde má poistené úrazy alebo pn- ku tak treba nahlásiť aj tam.
@matullienka pýtam sa normálne. Tak sa prosím tá nepýtaj ty mňa že kto by mu to mal vyplatiť. Platí si zdravotku 84€a 200 socku, to máš necelé 300€, 250€ mu dá stat za to že sa mu stal uraz, rozumieš???? Je toto podľa teba normálne??? Ak by nemal peniaze tak odkiaľ si ma zaplatiť ďalší mesiac? Keď ani to nedostane…
@alexis333 ja som ti ale normálne odpovedala bohužiaľ aké poistné taká pn potom. Zdravotné poistenie s tým nič nemá z toho mu preplatia akurát ošetrenie
Keď chce od štátu nejaké normálne peniaze treba si platiť aj poriadne odvody a nie tie najmenšie .....mám v rodine podobný prípad platil najmenšie odvody a tiež dostal necelých 300 euro pn za mesiac a potom plakal.....
Ano, zbytocne sa hnevas. Plati minimum, minimum dostane. Zial, tak to je. Uz len ten Allianz skusit. Nech sa zamestna, ked nevievplatit viac na odvodoch, zamestnavatel mu odvedie z celeho platu a potom aj normalnu PN dostane.
Peniaze máme, nejde nám o život ani nič len viete, najlepšie natom je že vyše 3000 mu odíde ročne čo platiť musí a keď sa mu niečo stane tak dostane veľký kkt… a ako ešte viac platiť? Veď to je na smiech… ale ďakujem každému za radu, aspoň vieme, ze nemá narok na vôbec nič🙊🙈
A nehnevám sa ani neplacem, len bohužiaľ niektorý ludia nevedia inteligentne pisat, hneď musia útočiť a vysmievať sa a pod… ale veď viva la Slovensko 👍🏽
@alexis333 vies len si zober zaplati mesacne 84€ zdravotku a kolko teraz spotrebocal
nizke odvody = nizke davky
treba mu sukromne poistenie
@mamina7070 živnostník už je nejakych 8 rokov a u doktora bol možno za ten čas 3x, hej bude riešiť väčšie drahšie poistenie. Ale tak nastastie je ok👍🏽
@alexis333 Platí si 84 a 200, čiže minimálne odvody. A tváriš sa ako veľa platí. Veď platí to minimálne. Najnižšie možné odvody platí. Takže adekvátne toľko dostal. Nech platí odvody poriadne (nech si robí reálne daňové a nie optimalizované s paušálnymi nákladmi - tomu asi nerozumieš), potom aj dostane primerané dávky. A nie tu písať že dostane k***t. To čo on zaplatí ma odvodoch za rok, niekto zaplatí za 2-3 mesiace. Takže áno, platí málo. Sama podnikám a ma irituje, keď niekto platí najnižšie možné odvody a bude sa tváriť ako veľa platí a ako málo potom dostane.
@alexis333 ano to co opisujes je normálne. Odvody si platí nízke = ma nízku PN. Úraz sa nikomu nepreplaca nijak, jedine tak pracovny. Manžel mrch si úrazové poisteniu spraví ak chce... tam sa platí bolestné a často aj "pn".
@alexis333 no a to nevieš že živnostník je slovenský dlžník ? 😂😅 ako sa vraví … platíme odvody všetko poctivo inak hneď exekúcia ale nemáme nárok na nič a dôchodky budeme dostavať tiež z minimálky …. Teda … ak sa podáva nulové daňové aby ste nemali dane tak je to logické že je vyplácaný z minimalky . Žiaľ je to tak. Nech poda daňové ,,pravdivé,, a hneď to bude ina káva 😂
Ale on pocas PN odvody neplati.ta je vlastne 300 v pluse. 10e na de. dostane lebo si plati najnizsie odvody.ak ma zivotnu aleno urazovu poistku treba pozriet co je v nej zahrnute ci denne alebo jednorazove odskodne za uraz alebo.za.PN.uraz ste nahlasili poistovakovi ked sa stal?na to mate par dni kedy sa.da.nahlasit poistna udalost.poto. po.uko ceni PN treba vsetku dokumentaciu odniest do Alianz a ziadat vyplatenie poistneho plnenia.
Priklad muz.dostane 300PN 300 usetri na odvodoch v mesiaci co maroduje a poistovna mu vyplati denne odsodne 20e za.kazdy den marodky alebo jednorazo o 1500e po ukonceni marodovania.
Miernučko mimo témy, pretože veľa ľudí sa vždy oháňa tým, že veď platia minimum atď atď.
Toto je večný začarovaný kruh. Samozrejmé, že živnostník nemá motiváciu platiť vyššie odvody, dane atď., keď na oplátku nič nedostane. Zamestnanec to robiť musí, SZČO nie, tak si vyberie cestu neplatiť "zbytočne". Myslím, že veľa osôb by bolo ochotných platiť viac/veľa, ak by nešli tie peniaze na hovadiny, na naplnenie vreciek politikov a jednotlivcov, ak by sa zveľaďovala zdravotná starostlivosť a vzdelávacie inštitúcie, ak by štát mal záujem pomôcť tým živnostníkom, pretože tí často ani nevedia čo kde ako prečo hlásiť, podať, urobiť a podobne a ak sa snažia niekde niečo zistiť, je to brané tak, že špekuluje.
Chyba je v celom systéme, nie iba v tom, že jednotlivec si platí minimum. Je to smutné, ale pokiaľ bude prístup k vedeniu tohto štátu taký aký je teraz, tak sa nič nezmení. Vždy sa nájde pár výnimiek, ktoré proste budú odrbávať systém, vždy sa nájde niekto, kto bude kradnúť a vyplácať si provízie a ja neviem čo, ale dalo by sa to obmedziť, lenže tu sa to obmedziť nechce, veď načo, hlavne že si skupinka vyvolených naplní vrecká.
😔
@alexis333 aj iní poctivo a veľa makajú. Tvoj muž nie je jediný. A sú takí, ktorí sa narobia omnoho viac ako tvoj muž. Ale je potrebné si uvedomiť, že ak sa rozhodne neurobiť riadne daňové ale optimalizované a rozhodne sa platiť najnižšie odvody, tak musí čakať aj najnižšie dávky. To je proste fakt. A ak kvôli tomu prskáš, tak si je potrebné uvedomiť si, že prskať máš na tvojho muža. Pretože ak sa rozhodol platiť najnižšie odvody, mal myslieť na to, že si je dobré priplatiť životku a úraz a tiež že je dobré si sporiť na dôchodok po vlastnej osi, pretože z týchto odvovdov raz dostane minimálny dôchodok.
@alexis333 ak tou dotyčnou myslíš mňa, nemusíš si to prečítať (čo píše Denisa), ja to viem. Ale to nemení nič na fakte, že ak sa rozhodnem platiť najnižšie odvody, musím akceptovať aj najnižšie dávky. A ak chceme zmeniť systém, tak musíme všetci začať od seba. Nielen čakať že to príde samo. Ale na to treba už viac, aby to človek chápal. Škoda reči. Pekný deň.
Aké bolestné? Živnostníci nie sú zamestnancami v zmysle Zákonníka práce, svoju podnikateľskú činnosť vykonávajú na základe obchodno-právnych vzťahov. SZČO si nemôže platiť úrazové poistenie na seba ani dobrovoľne. Platí ho len ak je sám zamestnávateľom a to na svojich zamestnancov. Jedinou možnosťou, ako sa môže živnostník chrániť proti riziku pracovného či iného úrazu je potom komerčné individuálne poistenie.
To, že jeho jeho DVZ taký nízky si ovplyvnil sám - aké odvody si platí - také dávky zo SP potom inkasuje. Pokiaľ nemá komerčnú úrazovú poistku - tak bohužiaľ.