Dobry den poprosim o radu maly 3 rocny syn mal minuly tyzden uraz v skolke iny spoluziak ho buchol do hlavy kladivom strasne plakal a mal velku hrcu s mordinou. Mozu nastat komplikacie aj v buducnosti ? Ucitelky ho vraj sledovali ci nema otras mozgu nevracal ani ine priznaky. Nikto mi nic nedal vediet az po obede ked prisli pre neho ja som bola v praci ,povedali to dedovi ,nemal ziadne vysetrenie lekarky je to spravny postup pedagogov ? dakujem za odpovede a rady
@mummy01 nie nebola viem spravila som chybu a preto sa pytam teraz ci moze mat nejake nasledky ☹ ved toto ma najviac jeduje ma teplotu alebo nejaka malickost a volaju hned a ked nieco taketo vazne nezavolaju a uz vobec ziadne ospravedlnenie myslis ze mozem nieco spravit teraz ?
@zdena7327 nie, tearz uz fakt nie.... max ak by ostal divny - tak opuch mozgu sa moze prejavit aj po tyzdni... proste ho uz len sleduj...
Nechat si vypisat od uciteliek papier o uraze ... a urcite by dom to riesila hned .... nie krikom ale vysvetlenie preco ti hned nezavolali...
@zdena7327 no vies,na skolku sa hnevas ze ti nezavolali a ze ho nedali vysetrit ale ani ty si ho nedala.
Mala si ho po skolke zobrat k lekarovi a riesit to hned. Nepredpokladam ze sa mu nieco vazne stalo,teda dufam ze dostal do hlavy s hrackarskym kladivom ale fakt je ze ak sa taketo nieco stane treba to riesit vtedy ked sa to stane.Jasne ze medzi detmi sa vselico stane ale treba mat jasne definovane pravidla co treba robit ak sa nieco stane.
ak sa to udialo pred tyzdnom a nic zvlastne, co sa tyka zdravia sa neudialo, tak sa spokojne mozes prestat obavat - bol to len uraz makkych tkaniv na hlave, t,j. koze a podkozia.
Zavazne urazy a komplikacie aj s moznymi nasledkami sa neobjavuju az po tyzdni - bjavuju do radovo hodin, viac nez 24 hod nie, a maju svoje konkretne priznaky.
ked ucitelky sledovali stav, tak robili dobre, to iste by ti povedali aj u lekara - nenechat dieta dlho spat a sledovat, deda ale mali poucit. nemohol aj dedo trosku zabudnut vam to povedat? v materskych skolach byva personal maximalne zodpovedny, nevidi sa mi to, ze by prave Tvoje dieta odflakli...
hovorim len za seba - keby kazdy utekal s modrinou na hlave do nemocnice, naozaj chore deti by sa ani neodstali na rad, tak by tam bolo plno.
a ked mas teraz pochybnosti zober dieta a chidte k vasej lekarke detskej,nech ho neurologicky skontroluje - budes mat istotu.
V prbom rade ei vypytaj zaznam a ake urobili opatrenia pisomne, mas na to narok
@zdena7327 dám ti otázku,keby si mala doma dve deti(neviem či máš len jedno,alebo viac,predpokladám,že jedno) a druhé dieťa by ti staršie buchlo do hlavy kladivom,išla by si k dr.?lebo ja osobne nie,teda ak by potom reagoval normálne.myslím,že postupovali normálne,dieťa nekrvácalo,nemalo príznaky otrasu mozgu,nemalo teplotu ani nič podobné a tak nemali dôvod ti volať.môj syn sa tiež v škôlke zranil,riadne sa udrel na hlavičke,tiež mi nevolali (a to vedeli,že som doma s mladším) a povedali mi to až ked som po neho prišla.je fakt,že mi povedali,že ich to mrzí,ale je možné,že to povedali dedkovi a s tebou to už viac nepreberali,mysleli si,že ste si to doma vyjasnili a vieš čo sa stalo a tak to považovali za uzavreté.
a či môžu nastať komplikácie?na 100% sa to nikdy vylúčiť nedá,ale pravdepodobnosť je naozaj malá,kedže doteraz nemal žiadne problémy a funguje normálne,malo by byť všetko ok.
mimochodom,u nás volajú bez problémov mamičkám,ale "len" vtedy,ak napr. vracia,má horúčku či krváca,určite nie pri bežnom úraze,lebo to by asi museli volať denne 😉 🙂
@kaktusik007
@kaktusik007 dakujem moc sledujem ho stale
@cailinevelyn jasne nie raz sa buchli deti a nebezim zo vsetkym k lekarke ale predsa mam len strach ze ci naahodou a ked uz nie tak duuufam ze sa uz nic podobne nestane ci uz mojim detom alebo inym
@elise pre istotu ct - a co oziarenie? to tiez poskodzuje zdravie aj citlivy rastuci mozog dietatka - nie som profesional, ale ani rtg, ct nie su uplne neskodne a nerobia sa bez indikacie na vykon - tyzden stary uraz makkych tkaniv, bez akychkolvek priznakov.. asi by sa robil len pre pokoj v dusi rodicov,za cenu zbytocneho oziarenia... ale berte to len ako diskusiu... jediny kto vie, ci treba alebo netreba je pediater, a ak odosle dieta na urazovku, tak urazovy chirurg, ti zvazia vsetky pre aj proti...
mozno ma viac hneva pristup ucitelky pred 2 dnami isiel brat pre maleho do skolky ktoreho ignorovala a podla slov brata nevnimala ze ho berie zo skolky . Som sa jej v klude pytala ci vie kto ho vcera zobral sa na mna ocapila a povedla ze si vyprosi to aby som ju spochybnovala ze si deti nevsima a potom ako sa mohlo stat ze male dieta buchne druhe dieta kladivom po hlave 😠
@zdena7327 mala si dieťa zobrať do nemocnice na vyšetrenie. Hneď v ten deň. Čo robilo kladivo v MŠ?
Nechcem nic v skolke rozoberat len preto aby neboli zaujate voci mojmu synovi ale predsa sa len bojim aby sa take nieco neopakovalo ☹
@bonaqa2013 boli na exkurzii v poziarnej zbrojnici
@zdena7327 takže poriadnym kladivom - nie hračkárskym. Takže určite do nemocnice resp. k lekárovi.
@zdena7327 teraz ťa napadlo či toobolo spravne, nebolo. Mali ti zavolat a ty si sa mala rozhodnut či k dr alebo nie. Je prvada že keby si išla k dr tak ti povie žeho treba sledovat, tak ako to urobili v školke, nič iné by neurobil. takže teoreticky je zbytočné ist k dr. ale rozhodnut sa maš ty, mali ti zavolat. Ale chvalabohu sa nič nestalo ale povedala by som im, že si želáš aby druhý krat ti zavolali ked sa niečo take udeje.
@elise ct ti urcite neurobia pri tychto indikaciach.... ani po beznych urazoch ani pri otrase mozgu pokial nie je vazny neurologicky nalez ....
mam vymyselnika pad na hlavu z vysky bezvedomie potom sa mi ho podarilo prebrat ... urazovka rtg pozorovanie ale CT nerobili ...
@zdena7327 podla mna to nechaj tak .... hlavne ze nic vazne sa nestalo .... ono v podstate oni este mohli zachytit tu fazu ked to nemal tak zafarbene tu hrcu ale skor si myslim ze tam je asi iny konflikt medzi tebou a ucitelkou ... ja by som len tak medzi recou sa spytala ci maju tvoje mobilné číslo pripadne im ho napís na papierik aby vedeli ze ked sa nieco stane mozu ti volat ihned...
postup učiteľky bol podľa môjho názoru zdravotníka správny,dieťa sledovali a oboznámili niekoho dospelého,kto došiel pre dieťa s tým,čo sa stalo.....pre pokoj duše sa poraď s pediatričkou,ale ak dôjdeš na traumatologiu týždeň po úraze,tak si tam pomyslia svoje 😒
no toto mam v plane dnes spravit a poziadat aby mi v kazdom pripade volali 😉
@cailinevelyn radsej ct ako by malo byt nieco skryte vaznejsie, rozhoduje lekar, chirurg, neurolog, pediater
@loginexistuje dcera si buchla hlavu o stol, na 3 det zacala vracat robili jej ct . Dcera ma 2 roky, chirurg na pohotovosti musel vylucit zranenie vnutorne a to volnym okom nevidiet a ct robili aj synovy ked narazil na zarubnu. Mal prasklinku na lebke volnym okom sa to nedalo zisti, po uraze bol v pohode, zrenicky mal tiez v pohode, chirurg urcil a chvalabohu ze to syn absolvoval.
@zdena7327 hm,no zistujes to po tyzdni ci to bol spravny postup? Podla mna nebol ale to trebalo riesit hned so skolkou.Bola si s nim u lekara potom? Mne zo skoly volali ked dcera krvacala z nosa...