Úraz v škole

3. máj 2023

Našemu dieťaťu v škole dvere privreli prst ( silný prievan tresol dvermi). A to tak,že mu krvácal a príde o celý necht. Chcem sa len spýtať,ak je tu nejaká učiteľka. To nemajú školy lekárničku,či ako? Len mu to ucitelka umyla vodou a dala servítok. Podľa mňa teda aspoň dezinfekcia a obväz,alebo aspoň leukoplast by bol vhodný. Prišiel s krvavou rukou domov. Síce telefonovali. Ale sú rodičia,ktorí sú v práci vzdialení aj niekolko km a nemôžu prísť behom krátkeho času. Na pohotovosti sme potom samozrejme boli. Len je to zvláštne trocha.

zuzinabila
3. máj 2023

A to vam ani nezavolali zo skoly co sa stalo,ze mal uraz?co najskor treba spisat hlasenie o uraze,v skole je poisteny.

colsami
3. máj 2023

@zuzinabila ano volali im, ale podla toho co autorka pise, nemohli (oni rodicia) prist.
Neviem na co by davali leukolast na privrety prst... Ak to ucitelka umyla a vydezinfikovala, ok. Mozno keby to oblepila a stiahla leukoplastom, len by to zacalo opuchat... Tazko sudit, nikto sme to nevideli. Ale uznaj ze privretie prstu sa stane hockde. Volali, hned riesili, osetrili...

autor
3. máj 2023

@colsami nevydezinfikovala. Len umyla vodou. A valila mu krv. Zato aspoň nejaký obväz,alebo leukoplast. Preto som sa pýtala či hádam v školách nemajú lekárničku?

autor
3. máj 2023

@zuzinabila volali. Len teda, nie každý pracuje v tom meste,kde je aj škola.

autor
3. máj 2023

@colsami práve že neosetrili vôbec.

zuzinabila
3. máj 2023

Ono to je tazko povedat,lebo to nemuselo byt hned vidno.dcera si napr zlomila na telesnej malicek a opuchol jej az vecer,v sadre ho mala tusim az na druhy den.tesne po uraze to nevyzeralo zle,az neskor.

kubko01
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
3. máj 2023

Myslím, že ti ide o podstatu inú. Prvá pomoc v škole, TJ lekárnička.
Áno. Škola ju musí mať, otázne je ci aj vedia, čo robiť, či učiteľ vie a môže poskytnúť prvú pomoc, ci vobec vie kde ta lekarnicka je, alebo sa "boji". Lebo aj takecsom videla. Ze neurobia ľudia ( nemyslím konkrétne ucitela) nič, lebo nie su "lekar" co ak... ? Dalaua casta vec je: nemozem predsa odist od deti po tu lekarnicku... :D aSamozrejme nič iné ako volať rodičov nebudú, ved aj keď sa vážne niečo stane sanitku vola asi až riaditeľka, lebo tým pádom sa to hneď dostane do sveta " co sa stalo v tej škole ".
V každom prípade nechytat sa zárubní, nehojdat sa na stoličkách by mali byť veci, ktoré deti naučí niekto🙂

martinkatinka
3. máj 2023

Pockaj o protokole o uraze a uvidis co tam bude napisane. Mozno tvoje dieta odmietlo, aby mu to dezinfikovali, mozno sa balo....

autor
3. máj 2023

@zuzinabila prst mal zakrvacany,aj na ponožke dokonca krv nakvapkana. Tak myslím,že vidno to bolo dosť.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. máj 2023

@martinkatinka vďaka. Budem si ho pýtať.

autor
3. máj 2023

@martinkatinka on neodmietol. Je ticho ako voš🙂. To by si netrúfol. Deti hykali. Doma ho nechal lekár pár dní.

autor
3. máj 2023

Len ma zaujímala tá lekárnička. Veď aj učiteľ môže mať úraz. A potom telesná a pod. Stane sa. Len ma to zarazilo. Ja všade som vždy ošetrila poranenie,aj v práci a nie som zdravotník teda. Ale také základy vie aj dieťa,ze rezna rana sa dezinfikuje minimálne.

autor
3. máj 2023

No nevadí. Už je tak. Hlavne,že sa to dobre hojí.

anjelicek26
3. máj 2023

Lekar ho nechal doma par dni kvoli privretemu prstu? Zdovodnil to ako?

Kazdopadne ucitelka nie je lekar, tebe volala, k lekarovi ste potom isli. Zivot ohrozujuci stav na sanitku to nebol. Ano, urcite sa to dalo osetrit aj lepsie, lekarnicku urcite maju, ucitelka ale mozno ani nevie poriadne kde, vzala prve, co videla, oplachla, chcela zastavit krvacanie... Hlavne nech spisu v skole zapis o uraze.

simca06022011
3. máj 2023

jaj to na nohe nestastnikovi.. no co uz... vyliecte sa, to sa stava :DD

zuzinka888
3. máj 2023

Privrete prsty pulzuju, neviem ci by mu leukoplast bolest nezhorsil, mozno sledovali ci nepuchne, nemodrie, skusali hybnost po chvili ked sa upokojil.

januska12323
3. máj 2023

Práveže urobila najlepšie čo mohla. Opláchnuť vodou a nechať voľné do kontroly lekára je lepšie ako sťahovať obväzom. Takto mohla krv vytvoriť ochrannú bariéru pred baktériami a keď mu to potom u lekára oviažu neprilepí sa obväz na ranu.

autor
3. máj 2023

@simca06022011 na ruke

autor
3. máj 2023

@simca06022011 ale krv mu tiekla az na nohu

autor
3. máj 2023

@januska12323 hlavne,že u lekára mu to zaviazali a kázali tak nechať do kontroly

autor
3. máj 2023

@januska12323 a načo sú mriežky?

autor
3. máj 2023

@januska12323 kvôli ( ne) prilepeniu.

mondolina
3. máj 2023

učiteľka nie je lekár, zdravotník.
aj ja keď sa porežem tak mi kvapne krv aj na nohu.
pedagóg to vyhodnotil takto,

autor
3. máj 2023

@mondolina ako povieš.

januska12323
3. máj 2023

Ak by mu dala obväz aj tak by ho u lekára dali dole a nanovo.

simca06022011
3. máj 2023

@januska12323 no a? tak by to dali dole... k lekarovi isiel az neskor.. kludne ked to obviazu, tak nemusi sa obvazom, ale servitka je podla mna najhorsia vec ak je rana... na to su v lekarnicke gazy a kadejake ine veci, prilozi sa, zalepi sa ak treba kusom leukoplastu.

Ale ako som pisala, ucitelka to nevie. Ved vela dospelych to nevie :DDD Prva pomoc nehovori nic vela ludom, sucast lekarnicky je pre vacsinu ludi uplna zahada, nemaju ani sajnu na co tam tie veci su. a uz vobec nie kedy co pouzit.

januska12323
3. máj 2023

@simca06022011 áno ale ani toto riešenie nie je extra zlé, ktovie ako ďaleko od triedy majú lekárničku a ako majú riešiť takéto prípady. Mám mamu učiteľku a neviem o tom, že by mali extra školenie pre takéto prípady. Ak sa stane úraz volajú rodiča a ten si po dieťa musí prísť. Učiteľ nemôže nechať ostatné deti samé v triede a ísť hľadať pomoc, tak spraví čo vie.

autor
3. máj 2023

@januska12323 ano. To je pravda. Ale nechám dieťa pozerať sa na krvacajucu ranu,lebo lekár to obviaze za pár hodín aj tak? Navyse v škole majú dokumenty,že syn má adoergerov syndróm. Tak neviem. No