Ahojte baby, stal sa nam uraz - zrazenie autom na prechode. Mamina ma 3 zlomeniny - hoja to konzervativne. Kde viem zistit na ake pomocky ma narok? Teraz ju chcu pustit domov 2-3 tyzdne bude lezat a potom pojde naspat do memocky. Momentalne je leziaci pacient. Neviete poradit?
@lenka_21 Ahoj, pocas hospitalizacie barly, po prepusteni vam rehabilitacny lekar predpise, co potrebujete: madla na stenu, zvysovac na wc, franc. barly, stolicku do sprchy, WC misu a pod.... Na postel a matrac mate narok iba vtedy, ak by bola uplny leziak a nepresla by si ani na wc.
To záleží od diagnózy. Napr.ak ide len o bežné zlomeniny tak nemá nárok ani na invalidný vozík ani na antidekubitný matrac(tam záleží aj ako dlho sa predpokladá liečba a za koľko bude chodiť)...Ak je v nemocnici plienkovaná, tak musí mať odporučenie na plienky a na základe odporúčania jej ich potom obvodný lekár predpíše. V prepúšťacej správe bude uvedené čo môže, prípadne sa popýtajte lekára, napr. ak bude môcť sedieť či je možné aby sa presadila na chvíľu do vozíka ak ano tak na rehabilitačnom oddelení sa dá zapožičať, neskôr možno dostane barle....Nám napr.pri zlomenine lonovej kosti napísali do prepúšťacej správy - hlásiť sa na reahab.oddelení za účelom predpísania pomôcok - tam vám už doktorka poradí podľa toho čo bude vtedy mamina môcť robiť....
Ak je teda len ležiaca tak ma napadá len vozík(ten len za predpokladu že bude môcť sedieť)- ten zapožičať a ak nemôže chodiť tak plienky. Tie na základe odporúčania predpíše obvodný lekár.
@pininka @mogaa @evulienkaslx dakujem. Mne skor islo kto vie povedat presne, ze na tu diagnozu ma narok na to, to a to...a potom sa to vybavi. Zatial je mamka uplny leziak a tak nam ju donesu domov - zlomena klucna kost, panva, rebro. Na rehabke este nebola, teraz je na internom kvoli tromboze a embolii. Musi doma lezat 2-3 tyzdne, potom rengen a rozhodnu ci moze ist na rehabku. Verim, ze chodit bude 🙂
PS. My sme ten nestastny pripad co babku s vnucatkami zrazilo na prechode, ale nechcem to rozoberat. Kedze sa kazdy stara o koho moze, tak rychlo zistujem.
@lenka_21 to ale tak nefunguje že na nejakú diagnózu máš nárok na to a to...lebo každý prípad je iný.....pri bežných pomôckach sa prihliada na to čo človek potrebuje, ale drahšie pomôcky ktoré sa schvaľujú cez ZP tak tam už sa okrem toho či to človek potrebuje prihliada aj na diagnózu napr.vozík ti pri zlomenine neschvália, lebo životnosť vozíka je min.5rokov a ty by si ju potrebovala na mesiac-dva...ale ak ho potrebuješ, dá sa na tú dobu zapožičať.Môže sa mama postaviť? Môže sedieť? či len ležať a polohovať? ak len ležať a polohovať - tak plienky a antidekubitný matrac, ak sa môže postaviť tak barle alebo zapožičať vozík ak môže iba chvílu posedieť tak zapožičať vozík ....Ak mala zlomenú panvu tak možno spevňovaciu ortézu, podľa toho na akom mieste to bolo spevnené a či sa to dá nejakým spôsobom spevniť. Na urýchlenie hojenia Wobenzym(kúpiť v lekárni), ale ak má problém so žalúdkom tak je to zbytočné, musí sa brať na lačno a pri takýchto úrazoch 3x10tbl. mama z toho mala napr.hnačky.....Ak by veľmi mama schudla alebo ležaním zoslabla alebo by jej nechutilo jesť kúpte nutridrinky alebo nutrikaše. Podstatné je že na sviatky môže ísť domov tam sa zotaví rýchlejšie. Mama takto preležala celý august - mala zlomenú lonovú kosť, doma prešla max.2-3kroky, von sme chodili jedine s vozíkom. v nemocnici inak veľmi schudla ju postavili na nohy nutrikaše. Inak ešte ak pôjdete na rehab.oddelenie na predpis niektorých pomôcok spýtajte sa čo môže mama cvičiť aby uplne nezoslabla z ležania. Mame napr. v nemocnici povedali že len kludový režim a predchádzanie dekubitom(čiže ležanie a polohovanie) a keď som sa pýtala na rehb.oddelení tak že v podstate nie že môže ale mala by cvičiť všetko samozrejme prispôsobiť rozsah pohybu po bolesť - čiže aj ruky aj nohy aj panvu zdvíhať.(ale mama mala lonovú kosť ). Pekné sviatky celej rodine prajem a hlavne veľa zdravia a spokojnosti❤
@mogaa Dakujem. Ako som pisala mama je momentalne uplny leziak a 2-3 tyzdne min.bude. Potom sa zas bude riesit co dalej. Dali jej cviky - velmi lahke, aby svaly ako tak drzali. Polohovat (aj to obmedzene), mierny sed a lezat, nic ine nemoze. Zatial ju plienkuju a budeme asi musiet aj my. U nej je problem aj umytie vlasov a pod... Skusim tu socialku, verim, ze na nieco narok ma... Sme radi, ze bude doma, ale zas musime nejako fungovat a na gauc ju dat nemozeme.... A vozik je jej zbytocny, sediet nemoze. Aj domov pride v speci vaku, inac ju nevedia previest...
to nemyslia vážne dať pacienta v takom stave domov,ak ste to žiadali vy,tak robíte chybu,jednoducho nebudete vedieť sa o ňu doma správne starať,v nemocnici majú na to vedomosti,správne hmaty,spôsoby......chodte sa porozprávať sprimárom,som zdravotník,ale toto som nikdy nepočula,aby zlomená panva doma ležala,lebo to ozaj treba poctivo ležať,hygiena,wc všetko na posteli
ešte k tým pomôckam,vy to potrebujete mať doma hned ako mamka dôjd edomov,nie čakať kým sa to povybavuje,napr. podložnu misu vám isto treba hned..
@janinah no moja teraz je to tak. Rozhodol primar. Tiez sme kukali ako puci, ale vraj by tam iba lezala a to moze aj doma. Keby ju nieco extremne bolelo mame volat RZP. Nuz idu Vianoce, kazdeho koho sa da prepustaju... Ved preto to riesim, postel sme objednali, buduci tyzden ju pustaju... No moje skusenosti z nemocnic, dnes sa s tebou neparaju. Neriesia kto ako sa o teba postara...
@lenka_21 tak jediné čo potrebujete je antidekubitný matrac a plienky.....Ten antidekubitný neviem či predpíšu keďže už ide len o nejaké 2-3týždne...V nemocnici poproste ošetrujúceho aby vám do prepúšťacej správy dal že potrebuje plienky. V deň keď mamu dovezú alebo na druhý deň treba ísť k obvodnej - na základe odporučenia vám predpíše plienky a lieky(pravdepodobne aj proti bolesti). Pokiaľ nemá veľmi mastné vlasy tak vlasy neriešte. Hygiena na posteli - umývanie mokrou hubkou, poutierať, obliecť...panva by mala byť stále na posteli ak maminu pojdete dať vyššie dvaja ju chyťte pod paže a posuňte hore, plienku v nemocnici vám asi ukázali akým spôsobom vymeniť ked nie, treba aby vám to ukázali, lebo pravdepodobne nie cez zdvíhanie panvy ale spôsobom trochu otočiť na jeden bok(pridržať) podložiť plienku, dať do lahu a pripevniť plienku....Ak máte nepremokavú plachtu, tak na postel dajte aj tú(dajú sa objednať cez net jedna stojí cca 17,-eur-odporúčam 2 aby ste mali na výmenu). Ak nechcete investovať do tých plachiet tak v lekárni kúpiť aspom 5ks nepremokavých podložiek pre imobilného pacienta - pomôže vám to pri hygiene ale aj pri prebalovaní. Doma tie lahké cviky čo má treba aby cvičila kludne aj niekoľkokrát za deň-určite také pokrčiť prsty na nohách, vystrieť, s členkami, pokrčiť nohu(to nie som si istá či ano) a prsty an rukách, zápästia, ruky na ramená a pripažiť, ruky za hlavu a položiť....V rámci možností treba polohovať - podkladať nohy, byť v polosede, prípadne sa spýtajte či môže byť podložená paplónom aby ležala akoby na poloboku( ?), viackrát denne polosed - ide o to aby sa zamedzilo preležaninám....Zo stravy ľahká strava, veľa vody. Ak bude zoslabnutá v lekárni dostať nutrikaše(ľahko stráviteľné ryžové kaše so zmesou vitamínov a probiotík), alebo ich kúpte cez net, rovnako pár ks nutridrinkov(ak by ju napr.preháňalo)lacnejšie od niekoho kúpite cez net https://ostatne.bazos.sk/?hledat=Nutridrink+&hl... (v lekárni je to predražené), Wobenzym nedávajte, ak by ju prehnal je to zložitejšie pri hygiene....Na SP stačí keď zavoláte - ušetríte si cestu, ale je to zbytočné - možno ten antidekubitný matrac a aj ten vám vie hned napísať na základe prepúšťacej sprvy rehabilitačná) a plienky - na nič viac nemáte nárok a v podstate ani nepotrebujete....Kludne ak sa potrebujete niečo spýtať napr.čo sa týka hygieny napíšte do IP.
@lenka_21 ešte si treba dať pozor na stravu, keďže idú sviatky a lekárne budú pozatvárané....Tým že leží a pohyb je minimálny, treba dať pozor aby strava bola naozaj ľahká. To trávenie je spomalené a jednoducho nefunguje ako by malo, može mať zápchu alebo ju naopak môže preháňať. Nám vtedy veľmi pomohli tie nutrikaše - lebo sú ľahkostráviteľné , zároveň dostatočne kalorické a obsahujú zmes vitamínov spolu s probiotikami (tieto sú dobré https://www.drmax.sk/catalog/search/?q=nutrikaše ), my sme ich dávali hlavne ako večeru (1kaša má cca 1200Kj) dajú sa nahradiť hociktorým jedlom, rovnakú služby urobia nutridrinky(len tie sa pijú, čiže ak sa dávajú miesto jedla tak človek je hladný, takže je to ok ako desiata olovrant. Tam sú nutridrinky bez vlákniny(klasické) alebo ak by ju zapekalo tak nutridriky multi fibre(tie sú s vláknninou).....Na vašom mieste ešte kým pustia mamu z nemocnice kúpim pár ks plienok(k lekárovi na predpis môžete až s odporučením aby ich predpísal), pár ks tých nutrikaší a aj nutridrinkov(ak v nemocnici nemala žiadne problémy - ťažký žalúdok či problémy so stolicou - tak nemusíte, len pozor na stravu , treba prihliadať na to že sa človek nehýbe len leží), rovnako pár ks nepremokavých podložiek(lekáreň) a kvôli ľahšej údržbe nepremokavú plachtu.
Dakujem za rady. Postel sme objednali z pozicovne, zajtra montuju a dostane aj zo socialky. Nutrikase, drinky mam, rehabilitacna zabezpecena, plienky, podlozky zabezpecene, bazen na umyvania vlasov tiez objednany...
@lenka_21 ten bazén na umývanie vlasov je uplne zbytočný ak sa dá tak to zrušte- to budú vyhodené peniaze. Vlasy sa umývajú tak, že hlava trčí z postele alebo teda zdvihnutá nad postelou, pod hlavu nepremokavá podložka, klasický lavór a s hrnčekom namočiť vlasy , umyť a opäť hrnčekom umyť penu (1umýva vlasy, druhý drží lavor a môže aj pridržať hlavu.....ak je mamina unavená tak si lahne na podložku, oddýchne si a pokračuje sa - ale ono tým hrnčekom je to rýchle(2-3hrčeky vody sa vlasy namočia, napení sa šampon a opláchne sa 4-5hrnčekov..)Treba to urobiť rýchlo lebo maminu to bude vyčerpávať....Ešte nezabudnite na pitný režim. Rehabilitačná stačí keď k vám príde 2-3x a ukáže cviky.....Mamina pokiaľ málo cvičievala, tak bude z toho unavená nebude vládať..Moja mamina bola napr.tak unaven, že nevládala pokrčiť nohu , v nemocnici bola 4dni potom sme ju vypýtali domov(lebo tam nechcela piť o jedle nehovoriac), v nemocnici s nou necvičili, doma povedali len kludový režim a zabrániť dekubitom tak sme tiež necvičili, dali sme Wobenzym to začala hnačkovať- tak bola uplne vyčerpaná, za 2 týždne čo necvičila stuhla(nevládala pokrčiť nohu, ani ju zdvihnúť....k nám bol problém dostať sa k rehabilitačnej, až druhý týždeň čo som sa k nej dostala tak som sa jej na to pýtala a ona že ale evď nie je dôvod aby niečo nespravila, ukázala mi kde je zlomenina a povedala že uplne všetko môže cvičiť(mamina mala teda lonovú kosť zlomenú),tak sme začínali pasívnym pohybom a potom cvičenie s pomocou a nakoniec sama...Ešte ke´d uvidíte že v deň ked ju dovezú že je unavená, necvičte, najlepšie prebaliť, aby sa napila niečo lahké zjedla a kludne nech spí....Teda aspom u nás to bolo tak že mamina bola z prevozu uplne vyčerpaná . Naposledy v nemocnici mala raňajky a odvtedy čakala na prevoz, nejedla nepila. Priviezli ju o tretej (v sanitke cez 40stupňov- to bolo cez leto), uplne dehydrovaná, nevládna - celé zle....ale do troch týždňov sa potom pekne pozbierala aj rozcvičila...My sme rehabilitáciu riešili potom postupne doma.Ak bude RTG ok a máte dobrú rehabilitačnú, tak je to lepšie.
@lenka_21 prosím, môžem Vás kontaktovať ohľadom stavu s Vašou maminou? Máme doma podobný prípad, mama (74 rokov) zrazilo ju auto, má zlomenú panvu a členok, možno ju budú operovať. Veľmi by nám pomohli akékoľvek informácie od niekoho, kto si tým tiež prešiel. Ďakujem veľmi pekne, verím, že sa mamina z toho dostala ❤❤️🩹
Najlepšie zavolať do poistovne