Syn spadol v škole, zlomil si nohu, museli sme ísť okamžite na operáciu. Tvrdí, že mu spolužiak naschvál hodil loptu pod nohy. Učiteľka trvdí, že iba syn spadol, keď odchádzali z telocvične.
Ako sa mám v takomto prípade ako rodič zachovať? Dajú sa vôbec z toho vyviesť nejaké následky?
Neviem, skus sa popytat spoluziakov ako to bolo. Nikdy nedokazes,ze to bolo naschval. Musela by si sa sudit o odskodne- ale sk su to deti asi zbytocne kedze nemaju lravnu zodpovednost Vzdy bude tvrdit ze to bola ndhoda. A skola tiez. Ale uplatni si poistku. Skola je poistena proti urazom deti. Aspkn bude bolestne. Sestra tiez mali zranenie a zo skoly dostali viac ako z komercneho poistenia.
Choď do školy, musí byť o zranení zápis. Keď sa verzie nezhodujú budú sa pýtať svedkov udalosti-spolužiakov.
@zuzinka888 ja to tak beriem, že sú to deti...asi ťažko teraz zistíme, kto bol na vine... nevieš mi poradiť ako postupovať pri tom poisteni v skole?
Povedz tiednej, ze si chces uplatnit skolsku poistku. Onacta bude informovat o postupe. Budes potrebovat lekarsku spravu- asi az ked dokonci liecby.
@oonnaganamakusai môj ty bože. 🤦🤦🙏
Syn hodil loptou na telesnej a zlomil si ruku. Spisali zapis. Skola je poistena na taketo pripady, po ukonceni liecby prisiel do skoly poistovak, doniesla som mu vsetky papiere o liecbe a poistovna klasicky podla bodovnika vyplqtila.poistnu udalost. Bolo to cca 1100 eur.
@oonnaganamakusai to vážne???
tak ono je to jedno, ako sa úraz stal. možno sa to v podstate prelína (pri odchode z telocvične spolužiak hodil náročky synovi loptu pod nohy, ten sa pošmykol, padol a zlomil si nohu). alebo iná verzia. každý úraz, tobôž vážny, sa okamžite píše do knihy úrazov. tá obsahuje čas úrazu, presný opis úrazu a aspoň 2 svedkov, ktorí to videli (samozrejme, v 95% prípadov sú svedkami iné deti, čiže nie zranený ani žiak, ktorý možno úraz spôsobil). čo sa týka teba, v podstate ti to môže byť fuk, ako k tomu došlo, pokiaľ sa stal úraz v škole, lekár ti dá správu a ty žiadaj o vyplatenie poistky (školu). podstatné je to, že úraz sa stal v škole POČAS vyučovania.
Verila by som dietatu. Ti ucitelia nevidia vsetko. A je im blbe priznat si to.
Pozri, ide o závažný úraz, ktorý sa stal počas vyučovania. Skola takýto úraz nielen zapíše v k ide drobných úrazov, ale tento musí aj registrovať. Je na to špeciálne tlacivo. To sa potom posiela do poisťovne i na RÚŠS, kde sa všetky registrované úrazy hlásia. Tak je presný popis toho, čo sa stalo, ako sa stalo, kto mal dozor, kto sú svedkovia… a čo sa týka poisťovne, nie je povinnosťou školy mat uzatvorené komerčne úrazové poistenie, ale myslím, že väčšina škôl to má, keďže sa takto kryje v prípade, že rodičia vy požadovali náhradu škody. Takze kontaktuj vedenie školy.
@oonnaganamakusai a ak by tvoj, nejako nechtiac ublížil inému dieťaťu?
@oonnaganamakusai nebola sa pri tom. No a ak by sa tvoj syn s kamosom pohasterili a on by mu naschvál hodil do nohy loptu tak, ze by nohu spolužiakovi zlomil... tak čo potom? Išli by sme dokámat nohu aj tvojmu synovi?
@renab ahoj, prosím ako dlho ste čakali na peniaze? My čakáme už skoro 2 mesiace
@martina772 skoro pol roka. Ale to bolo kvoli poistovakovi, ktory ochorel.
Momentálne podobný problem riesimcez inspekciu školstva, oslovila som pravnika, zriadovatela skoly , aj inšpektorat prace BOZP , škola so mnou úraz nespisala,neohlasila na Ministerstvo školstva ako registrovany uraz žiaka, nakolko tiez skoncil v nemocnici operacia atd.syn navyse ztp70%,integrovany ,telesne postihnutie...dkola neuznala odskodne bolestne lebo spadol sám.....nie je pravda ze vy ako rodic mate hladat vinníka a vysetrovať, odskodnenie,bolestne podla zakona 437/2004 patri kazdému poskodenemu, skola ma mat ziakov poistenych ale nema to prikazom od Minist.skolstva , v tom pripade preberá zodpovednost a uhradit bolestne musi zo svojich financii, beh na dlhu trať viem o com pisem nas úraz sa stal 23.6.2023 a momentalne v skole bude vsetko preverene cez inspekciu skolstva
Konkrétne neviem ako to riešiť so spolužiakom, ale u nás v škole je každý žiak poistený, treba ísť za vedením a pýtať sa. U nás sa stal podobný prípad minulý rok a rodičia dostali takmer 600€