Stupila som na klinec, ktorý nebol hrdzavý

13. aug 2024

Ahojte, našla som tu veľa tém, ale všade majú ľudia skúsenosťrn s tým, že stúpili na hrdzavý klinec. “Môj” klinec nebol hrdzavý, ale bol v late na ceste, prepichol mi hrubšiu gumenú podrážku a potom nohu, nie úplne. Hneď to krvácali, dezinfikovala som liehol, betadinom… bolí to, ale nevidím zatiaľ zápal, (je tomu 10 hodín), na dotyk bolí …. tetanovku mám. Teraz neviem…. je to srav, kedy ti síce s bolesťou, ale doliečim doma? Alebo vždy treba ísť na chirurgiu?
Ako dlho sa to asi hojí?
Ďakujem za rady.

egonsk
13. aug 2024

je to ok a nabuduce si daj lepsi pozor kde stupas 😉
Ak by si mala vnutorny zapal, alebo narusenu nejaku slachu, uz davno by si bola na pohotovosti, takze toto je len bezna vacsia rana vpichom na blbom mieste, preto boli.

beatik3
13. aug 2024

volaj svojmu obvodnemu. susedovi sa takto stalo a jemu dr povedal, aby prisiel a pichol mu pre istotu tetanovku, ze aj tak by sa mu uz patrilo.

autor
13. aug 2024

@beatik3 volala som hned rano, tetanovku mam aktivnu (som v 8 roku od posledneho ockovania, plati na 15 rokov), len ta rada od nej bola taka nijaka…. ze do 24 hod mozem ist na urgent… ak neskor, tak po vymenny listok.Pritom ma viac zaujima, ci to viem liecit doma, ak nebol klinec hrdzavy, zapal riziznam, bolest je asi bezna v takomto pripade, ci?

sisska96
13. aug 2024

No keď ešte tetanovku máš účinnú, nemáš zápal ani hnis, ani horúčku, tak čo riešíš? Bolešt je normálna, ak sa porežeš aj to bolí nejaký čas

michaela329
13. aug 2024

Natieraj dalej betadinom, nedus to pod naplasťami a hlavné je, že tetanovku máš. Ak nebudú príznaky zapalu, zhoji sa to podľa hlbky rany 🤷 Keď bude zapal, smer Dr, dostaneš ATB.

ullala
13. aug 2024

To je jedno, ze nebol hrdzavy (tetanus nie je z hrdze). Kadejake bakterie mas aj na klincoch, ktore hrdzave nie su. Ja by som zbehla na ten urgent, pripadne tam zavolaj, ze co dalej, pripadne nech ti to vycistia ak je to hlbsie.

egonsk
13. aug 2024

@ullala ked ten klinec prenikal podrazkou, zbavil sa vacsiny akejkolvek necistoty na sebe a ked prenikol do tela a nasledne vysiel von, krv vyplavila tiez vacsinu bakterii, takze to, co tam ostalo je pre bezny zdravy organizmus na urovni reznutia sa nozikom pri krajani zeleniny .... nerob jej zbytocne stresy. Alebo ty patris medzi tie, ktore s kazdym prdom zaplnaju cakarne? oooooh.

ullala
13. aug 2024

@egonsk podla tvojej logiky by ta podrazka mala posobit ako liehova dezinfekcia. Ak ta to teda zaujima, nezvyknem behat po pohotovostiach, aj ked ta do toho nic nie je. A vpichnutie klinca do nohy nepovazujem za prd. Tymto rovno aj ukoncujem debatu s tebou, kedze si hned utocny a taktiez mi stacilo, co za nezmysly si popisal pred par dnami v teme o autosedackach.

michaela329
13. aug 2024

@ullala urgent určite nie. Tam chodia stavy URGENTNE - ohrozujú život, neodkladne. Nechali by ju 4-5 hodin posedieť, potom jej to šuchnú betadinom, prelepia (možno jej dajú ďalšiu tetanovku - nie všetci Dr. to však robia pri stále platnej tetanovke) a nasrati ju pošlu domov. Za tie roky na lazoch som už mala par klincov v nohe aj v ruke, roxor v lýtku. S tetanovkou a dobrou dezinfekciou to da aj doma. V prípade zapalu zajde k svojej DR. Lebo ani ten by ju neohrozoval z hodiny na hodinu.

betulinka1
13. aug 2024

Aspon 2x za den vycistit betadinom, normalne ho naliať do rany, par dni, davat pozor aby ti tam nesla špina, prelep vzdy iba čistou Gazou (kupis v lekarni). Na pohotovost vies ist hocikedy. Pripadne vyskusaj aj toto

egonsk
13. aug 2024

@ullala ano, mas pravdu, nema zmysel sa hadat a toboz vysvetlovat vystrasenej zenskej, ktora zjavne patri do skupiny, ktore som spomenul, navyse nechape pisanemu textu 😁
Nemyslel som tym samozrejme autorku tejto temy. Utocna si tu zacala byt voci mne ty. 😋
Este jedna drobna rada autorke: Klasicky lekarsky peroxid vodika je jedna z najucinnejsich a najrychlejsich dezinfekcii, ktore je dobre doma mat a kedykolvek na krvacajuce poranenia pouzit. Trosku zastipania vydrzi kazdy, zastavi sa rychlejsie krvacanie a z rany sa tym "sumenim" dostane von aj pripadna jemna necistota a bakterie tiez pokapu....
https://www.nanolab.cz/sk/blog/preco-peroxid-vo...

autor
13. aug 2024

@egonsk dnes som vydezinfikovala ihlu, pootvorila som si tu ranu a vydezinfikováa betadinom, peroxid mam, ale zdal sa mi uz nejaky slaby….., lezim, aby som na to dnes nestupala, zatial to nehnisa, citim taku bolest, ako ked sa klasicky poriadne porezes…tak snad to bude len lepsie, keby nie, pálim k doktorovi