Roztržitosť a úrazy

2. okt 2024

Ahojte mamicky, mam 4 rocnu dceru ktora sa o vsetko zaujima. Problem je ze pre nu vsetko je zaujimave, zamysli sa zadiva sa a nastavaju urazy. Ked ideme niekde stale pozera okolo seba, pyta sa co je to za budova ako ju postavili, pyta sa o kvetoch, stromoch, zadiva sa na nebo musim jej vysvetlit ake su planety atd atd ..ked ideme takto a ja jej vysvetlujem nikdy nepozera pred seba a potkyna sa, ale ja ju uz nemozem pustat ani bicyklovat sa (ma pomocne kolieska-aj tak sa prevratila) ani si zabehat lebo ona si stale nieco vsimne zacne sa nato sustredit a pada, potkne sa, vrazi do niecoho, a to je hocico okolo nej-ci kvietok, ci chrobacik alebo ludia. Vysvetlujem samozrejme aj to nech sa pozera pred seba ale je to marne. Neake rady ako predist urazom?

hipuska
2. okt 2024

Mne to príde ako môj syn. Ten má poruchu pozornosti.

autor
2. okt 2024

@hipuska ako sa prejavuje porucha pozornosti? Lebo mne sa to nezda ona praveze je az prilis pozorna ..pozorna na vsetko co sa okolo nej deje ale nepozorna co ma pred sebou

luccija
2. okt 2024

Moja dcéra bola taká ako slon v porceláne všade zakopla, spadla asi taký typ ako tvoja na rovnej ceste zo školy vedela zakopnut o vlastnú nohu všetko ju zaujímalo, až zabudla dávať pozor.Preslo to asi v druhej triede ZŠ.

hipuska
2. okt 2024

Že ju záujme niečo iné. Príklad zo škôlky, aktivita v kruhu, všetci tlieskajú a on zbadá niečo a úplne sa za tým rozbehne, hoci je podruzeny do tlieskania. Nezvláda napr.bezpecne bicykel, ide pekne na ihrisko, zrazu zbadá niečo a otoci sa do protismeru

autor
2. okt 2024

@hipuska nie u nas to nebude ten problem, v skolke sa zapaja, je sikovna, ucitelka ju chvali, aj doma posedi a vie sa sustredit na jednu vec vie sa pekne zahrat. U nas vsak ulice su zivotu nebezpecne, nedokazeme bez potknutia prejst ani 5 metrov

autor
2. okt 2024

@luccija ooo dakujem tak si ma trosku ukludnila ze nam to potrva uz "len" 4 roky :D. Preslo ju to z nicoho nic?

marianarem
2. okt 2024

Moj je presne takyto. Uz mi aj padal z 2m rebrika, lebo nieco zbadal a vykrocil do priestoru. Padol mi takto uz aj zo skoro metroveho murika. Vbehol mi parkrat aj na cestu, raz aj pred iduce auto. Narazy do kandelabrov na odrazadle to ani nepocitam.
Bohuzial. ja si tiez myslim, ze to je aj nejaka porucha pozornosti. Ono ta porucha nemusi vyzerat tak, ze to dieta nevie venovat pozornost nicomu. Praveze ked ho nieco zaujme, tak sa vie do toho ponorit. Ale problem je s beznymi nudnymi cinnostami, na tie sa sustredit je uz problem. U mojho som si takmer ista, ze o nejaku poruchu pozornosti pojde, lebo manzel aj jeho otec ostali taki az do dospelosti. Samozrejme muz mi uz nevbieha pod auta, nepada z rebrika, ale roztrzity a nepozorny je velmi. Ale ked ho nieco bavi, tak tomu sa zase venuje na 200%.
Radu ani nemam, ja jednoducho permanentne davam na maleho pozor. Nepomohlo mu ako poucenie ani ked si zlomil ruku, ani ked spadol z toho murika alebo z odrazadla a zranil sa, proste musim davat pozor ja. On by si aj pozor dat chcel, ale zabudne 🙂 Casom verim tomu, ze udrzi tu pozornost viac, ale dovtedy som v strehu, je to dost unavne.

minenkak
2. okt 2024

Ty máš takú dcéru,ja muža, ja ho volám zlatá rybka

autor
2. okt 2024

@marianarem ano presne ja som uz vycerpana unavena z toho, lenze najhorsie je ze som rozvedena a kazdu jednu modrinu mi exmanzel vycita (od neho chodi vsak tak isto s modrynami) dnes uz som si vsak myslela ze skoncime na traumacke :(

marianarem
2. okt 2024

Tak to ti nezavidim, ked este ex do teba vyryva. Nemozes za to, mala je proste taky typ. Su aj horsie typy, kolegynin syn mal napriklad za zivot uz aj vyse 20 zlomenin (uz je dospely). Nenasli mu ziadny problem s kostami ani nic, proste ma tiez tolko urazov a teda aj s nasledkami. Ale inak je vydareny, uspesny. Ale pre rodica je to niekedy na porazenie.

luccija
2. okt 2024

@marianarem ale nemáš muža roztrziteho a nepozorneho profesora?😛tak tvoj syn je dobré číslo to by ma pot zalial a nohy sa roztriasli
Autorka prešlo to samozrejme.. práve som jej to pripomenula.Ona už potom po dlhšom case sama povedala všimla si si, že tento mesiac som ešte nespadla?😉ale ona vždy ako pytel zemiakov ešte zostala na zemi prekvapená iné deti sa rýchlo postavili a ona kľud, flegmaticka.
A len tak ma dcéra skontrolovany zrak?Niekedy deti zle vidia a preto zakopnu, nevšimnú si....
Ale veď ešte je malá a je dobre, že ju všetko zaujíma a je vnimava

marianarem
2. okt 2024

@luccija Ano, je to vedec a VS ucitel 🙂 Vsak aj maly sa uz profiluje ako roztrzity, ale tiez intelektual 🙂 Ale inac manzel mal na ZS kvoli tej nepozornosti aj 4ky a 5ky, zabudal sa, vsetci ho mali za pribrzdeneho, v podstate sa ratalo s tym, ze maximalne ucnovka. Tak sa uz tesim, az pojde do skoly aj syn 🙂 Ale dnes uz je nastastie trochu iny pristup ohladom tychto zvlastnosti deti a aj viac moznosti, kam dat dieta do skoly.

luccija
2. okt 2024

@marianarem no vidíš a kam to dotiahol🙂tak aj ja mám zasnivanu princeznú, ale zase dôslednú, ale tempo jej nič nehovorí.To bol môj veľký strach či si vôbec stihne vybrať zošity ísť na wc v prvej triede.Nezrychlila, ale už som si zvykla🙂)Ona je celá po mužovi temperamentom pohoda, klud asi sa to mám učiť od nich to mi chyba.Vzdy som pozerala na iné deti na ihrisku ako víchor rýchlo sa napiť a utekať a moja sedela a hrala sa ako na silu, ale taký hrad z piesku dokonalý spravila pohrala sa s výzdobou detailistka.

marianarem
2. okt 2024

@luccija No ten klud zavidim aj ja 🙂