Prvá pomoc pri popálenine

8. máj 2024

Dobrý deň, prosím súrne o radu, chytila som nedopatrením vriaci pekáč z rúry a dopalila som si dlaň. Na pohotovosť nechcem ísť, lebo popri varení som si dala pohar vína, nečakala som že sa takýto úraz stane a nechcem aby sa na mňa dívali cez prsty na pohotovosti, no stalo sa proste. Mala som ruku pol hodinu pod studenou vodou ale vôbec to nepomáha od bolesti, čo mám robiť???

babovka2321
8. máj 2024

Ale prosim ta, kto by sa dival pomedzi prsty, ze si si dala vo volnom case pohar vina? Ak to mas take zle, pokojne tam zbehni.

lukbe
8. máj 2024

Ak tam nemáš pľuzgiere, potieraj čerstvou šťavou z aloa very. Ak je to horšie, teba ísť, na to tam sú.

petronellla87
8. máj 2024

Ak máš pantenol nastriekaj tým, ale ak to máš zlé bez kľudne na pohotovosť

miamaria
8. máj 2024

Od bolesti jediné analgetiká, ktoré ti zaberu a Ialugen masť do lekárne kúpiť plus Sterilux štvorce a obväzy. PS: A to by si sa sama priznala vo dverách, že si si dala pohár vína či ako by na to prišli? ... Ale dá sa poliecit aj doma, keby boli komplikácie tak zajdes inokedy na chiru

yoxinka
8. máj 2024

Ako veľmi to máš spálené? Celá dlaň? Pohár vína ako zistia, že si si dala, to im od dverí budeš kričať, či ako? Ja som mala popálené kadečo. Raz mi kamoška omylom prežehlila ruku 🤦‍♀️. Tam len chladiť, Pantenol a nejaké analgetiká. Keď tam nemáš pľuzgiere, tak stačí takto.

refly
8. máj 2024

Úplne kľudne môžeš ísť na pohotovosť, ak chceš.
Dá sa to ale poriešiť aj doma a úprimne s tebou na pohotovosti aj tak nemajú čo robiť. Ja som si obliala celú ruku vriacim olejom a po zbytok dňa som to mala v kýbli so studenou vodou, lebo to bolelo jak čert a nedalo sa to vydržať akonáhle sa to trochu zohrialo. Na druhý deň nebolelo už vôbec. Potom sa začali robiť pluzgiere a zliezla mi koža.
Od bolesti ti teraz reálne nepomôže nič okrem liekov proti bolesti a jednoducho vydržať.

tanyan
8. máj 2024

Ja používam na popáleniny (aj odreniny a rezné rany) sprej alebo gél dermo-chlorophyl. Ale pohár vína určite nie je prekážkou v ceste na pohotovosť, teda ak nechceš šoférovať.

vler
8. máj 2024

Chod na pohotovost. Funkcnu ruku budes potrebovat do konca zivota, nech ti dlan poriadne osetria.

miamaria
8. máj 2024

@refly Presne, ja som si myslela, že obariť si nohu vriacim čajom je smrť, pokiaľ som sa neobliala vriacim olejom, som myslela vtedy, že odpadnem, ale tiež som to poriesila doma

januska12323
8. máj 2024

To víno z teba už dávno vyprchalo a neviem načo by si im to vôbec hovorila.

patus_2
8. máj 2024

Záleží od rozsahu. Ak je to viac ako 4-5cm určite choď na pohotovosť. Hlavne žiadne babské rady, iba studenú vodu, potom neskôr maximálne aloe Vera alebo pantenol.

16zolik16
8. máj 2024

Ževraj pomáha aj vajíčko rozbité stačí si to ponatierat

buberova
8. máj 2024

Žiadne múky a vajíčka jemine.. ja som pred vyše týždňom chytila horúci hrniec, asi 2 hodinky som to mala v miske so studenou vodou, kúpili sme z lekárne túto masť a na noc som si to natrela a obviazala. Nejakých 5 hodín ma to dosť bolelo, ale že vkuse, ale na druhý deň to už bolo celkom ok, ale na dotyk to bolo samozrejme poriadne citlivé. Mala som aj pľuzgier..

yoxinka
8. máj 2024

@16zolik16
Ja som mala dva roky a u babky som sa potkla a spadla tak nešťastne, že som oboma rúčkami capla na rozpálené dvierka veľkej kachľovej pece v kuchyni. Obidve dlane spálené. Babka mi to vraj okamžite strčila do rozbitých vajec. Nemala som žiadne pľuzgiere ani následky. Ale úprimne? Keby sa toto stane môjmu dieťaťu, asi letím do nemocky 🤣🤪.

veselo_neveselo
8. máj 2024

@16zolik16 nie a nie, a uz to prosim ta nikomu nerad. Ziadne potraviny na popaleniny nejdu!

mane01
8. máj 2024

Fenistil gel

alickapusinka
8. máj 2024

@veselo_neveselo to že ona ma inú skúsenosť ako TY neznamená že nemá radiť žiadne potraviny. Ak máš horúčku cibuľa sa dáva na päty alebo kolieska zemiakov či citrona. A tu sú TY ľudia nepomreli. Pred 100 rokmi ani lieky neboli a ako to že mám susedu 99 ročnú a lieky neboli bolo len prírodne. Ako mohli chudáci prežiť. Ako mohli prežiť ak sa popálili hej behali kúpiť do lekárne drahé maste krémy. Ja som si popálila brucho a lekár mi povedal aby som si kúpila bravčovu masť a natierala ako drahé maste čo sú na figu.

beata_k
8. máj 2024

@alickapusinka Popalenina je otvorena rana. Moze sa tam dostat infekcia a priebeh hojenia zhorsit. Cibula zdravej pokozke neublizi.

lukbe
8. máj 2024

@beata_k samozrejme na otvorené popáleniny neprilozim potraviny. Ale aj ja mám skúsenosť, ak sa popalim len tak, že chytím napr. horúci hrniec alebo sa dotknem rúry. Neverila som, kým som nevyskusala. Vtedy si strcim prst do soli alebo na minútku soľ priložím. Potom ešte čerstvú šťavu z aloe vera. O chvíľku ani neviem, kde som sa popalila. Ale platí to len pri malých popáleninach a červenej, neporušenej koži.