Pri akom úraze si dieťa zlomí hrudnú kosť?

asfodelka
6. nov 2020

Pri akom úraze si Vaše dieťa zlomilo hrudnú kosť? Prosím reálne skúsenosti.
Syn sa vrátil zo školy s bolesťou hrudníka. Vraj sa na telesnej vešal na otočenú bránku. Sadol si na tyč a spadol na chrbát. Ani lekárovi sa nezdá že by si pádom na chrbát mohol zlomiť hrudnú kosť, ani mne. Syn nezvykne klamať, zneistila ma doktorka na prijme - ze syn velmi zdôrazňoval že bol sám. Do správy mi zapísala aj modriny na ramene - tie mu pravidelne robí spolužiak. Už som ho riešila s riaditeľkou, psycholičkou i triednou.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
asfodelka
autor
6. nov 2020

@viestta aj by som tomu verila, ale presne v ten deň nebol v škole chlapec s ktorým má problém.

atreyu
6. nov 2020

nespadla na neho tá bránka?

asfodelka
autor
6. nov 2020

@atreyu bránka bola na ležato, nemala už ako spadnúť. Jeho spolužiačka povedala že potom sa tam vešali aj ostatné deti.

atreyu
6. nov 2020

@asfodelka a ako sa mohol vešať na ležatú bránku?

majamat
6. nov 2020

tiez sa mi to nevidi. skor silny naraz na hrudnu kost, resp do nej. hrudna kost len tak lahko nepraskne, ak by to bolo do nejakeho padu,s kor prasknu rebra. su tensie a v malych bodoch sa na hrudnu kost upinaju

asfodelka
autor
6. nov 2020

@atreyu predstav si konstrukciu branky, vpredu obdlznik vzadu obdlznik. Ten vacsi na zemi nie na stojato ale na lezato. To uz nema ako spadnut.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@majamat tiez sa mi to nevidi, preto sa pytam ci niekto ma skusenost pri akom uraze sa to moze stat. Lekar povedal ze pri auto nehode.

truskawka
6. nov 2020

@asfodelka ...môj, spadol ma ruku. Normálne nemal ani modrinu, aj rukou hýbal. Lenže pri zapieraní, napr. pri bicyklovaní ho to strašne bolelo. Tak mi to nedalo a radšej som išla a bolo to tam...

majamat
6. nov 2020

@asfodelka no bezny uraz to nie je, preto asi s tazkostami niekoho najdes, kto to mal. stava sa to aj pri intenzivnej masaz srdca, pri zastave srdcovej cinnosti, neviem ako to ma zlomene, ale teda vacsinou sa asi skor odlomia rebra od hrudnej kost, pripadne moze prasknut, alebo sa odlomit len okrajova cast. no na coklvek z toho, treba tlak na hrudnu kost.

loginexistuje
6. nov 2020

psycholog a riesit ako podozrenie na sikanu

majamat
6. nov 2020

@truskawka ruka je cast tela,ktora je casto ako taka brzda pri pade. napr, rameno,c i klucna kost sa mozu zlomit aj tym, ze tam nastane preneseny tlak - udrie sa ruka,a lebo rameno tak, ze sa vrazi akoby do tela, ale hrudnu kost zlomit nie je jednoduche a neda sa len tak pri beznych padoch.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@truskawka Tvoj mal zlomenu ruku ak dobre chapem. Mna skor zaujima ako si mozes zlomit hrudnu kost. Vtedy som ho prezrela a nemal modriny na chrbte ani na hrudi. Teraz ma trochu opuch na hrudi.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@majamat ďakujem za názor, ja som v živote nič nemala zlomené. Som úplne mimo že 9ročné dieťa si zlomí hrudnú kosť ako? Stále dokola len to isté trvdí, nikto tamnebol, nikto nevidel.

nika82
6. nov 2020

neklacal mu niekto na hrudniku a nanom aj dalsi spoluziaci

anickaaa6aaa
6. nov 2020

Mala som narazenu hrudnu kost po autonehode.. Bolelo to ako slak.. A velmi dlho. Zlomena nebola.. Možno ma tiez narazene a boli ho to. Naozaj to je silna bolest na niekolki týždňov.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@anickaaa6aaa ma to zlomene, dnes sme boli na usg, rtg a este na ekg či nema pomliaždene srdce.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@nika82 jediny kto mu kedy klacal na hrudi je mladsi syn. Ma cca 12kil a 1rok. Myslis ze by mal taku silu zlomit kost? Liezol po nom ked sa hrali. Inak o nicom takom neviem.

iwesska
6. nov 2020

Skor mi to pride,ze pri tej branke robili sprostosti viaceri a skor ho niekto sotil a padol rovno na tu tyc. Padom na chrbat by sa mu to urcite nestalo. Mozno len kryju ucitela,lebo nechapem ako toto si jeden ucitel nemoze nevsimnut,kedze to robili viaceri,asi to nebola sekundova zalezitost.

truskawka
6. nov 2020

@asfodelka ...nie kľúčnu kosť mal...😉

mima1311
6. nov 2020

@asfodelka Ja som mala nedavno zlomenu hrudnu kost / sternu- mostik hrudnika / , plus styri rebra . Mali sme autonehodu .

asfodelka
autor
6. nov 2020

@iwesska ucitel o nicom nevie. Telesnu maju volny pohyb po dvore, kazdy si robi co chce. Vraj ked sa postazoval syn detom ze tam spadol tak az potom tam sli ostatni. Ako ked povies ze nedavaj si ziarovku do ust lebo ju nevyberies - niekto to musi skusit. Tak islibskusat kto spadne.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@mima1311 to iste vravel lekar, ze to sa stava skor pri autonehode. Tak ja fakt neviem ako sa mu to podarilo.

majamat
6. nov 2020

@asfodelka jedine este na hranu nejaku, ze by padol

atreyu
6. nov 2020

@asfodelka pozri sa ty podozrievas syna,ze sa to nestalo tak ako tvrdí, preto to aj tu píšeš, ja ti dávam typ ako sa to mohlo stať,že ta bránka mohla na neho spadnúť...ty si tam nebola vieš len to čo ti on povedal...

asfodelka
autor
6. nov 2020

@majamat nemal ziadne modriny na hrudi ani na chrbte. Len na ramene od spoluziaka.

@atreyu ved ja beriem Tvoj typ, ale ta branka nema ako spadnut. Nepisala som to v zlom. Vesali sa na ten mensi obdlznik. Dnes som o tom hovorila s jeho spoluziackou. Ale potom zacali rozpravat uplne nieco ine.

lejla77
6. nov 2020

Môj syn v družine sa tiež vešal na preliezku a zošmykla sa mu noha z tyče a tak sa "natiahol". A tiež ho veľmi bolela hrudná kosť. Večer sme išli na pohotovosť, lebo sa moc nevedel hýbať a bolelo ho to. Výsledok prasknutá hrudná kosť. Vlastne z ničoho 😒

lejla77
6. nov 2020

Tuším druhák na základke bol. Odvtedy ani kotrmelce nemôže robiť.

majamat
6. nov 2020

@asfodelka modriny vzniknu zmliazdenim a teoreticky je mozne udriet sa aj tak, ze trafi akurat presne na miesto, kde to sposobi zlomeninu, ale modriny az tak nie, ale uznavam, ze je to netypicke.
neviem kedy sa to stalo,a le modriny sa mozu ukazat aj dodatocne. vacsinou na druhy den, deti maju dobre cievy, nemusia sa velmi poskodit.

asfodelka
autor
6. nov 2020

@lejla77 a mal modriny? Moj nemal. Tiez je expert ako moj ..