Pracovný úraz

2. jún 2024

Ahojte, pred rokom som mala v práci úraz -seklo ma, vysunutá platnička, dnes už veľmi bežné, viem. Zostala som dva dni úplne ležať, na tretí som konečne bez pomoci niečo prešla, tri a pol mesiaca doma, potom na vlastnú zodpovednosť som sa vrátila do práce. Pri hypotéke a rodine tie peniaze naozaj chýbali.

Dva dni pred nástupom do zamestnania som mala MR chrbtice a bolo v poriadku, po úraze bolo vidno platničku, je teda zjavné, že to vzniklo počas pracovného pomeru, mám fyzicky dosť náročnú prácu.

Bol spísaný pracovný úraz v práci, na urgente aj PN. Šéfov šéf však všetko zamietol, lebo vraj sa mi to mohlo stať kdekoľvek. Ja som to vtedy neriešila, ich slovo bolo sväté. Ale s odstupom času sa chcem spýtať, je to naozaj pravda? Predsa len sa mi to stalo pri výkone práce, zostala som bez plného príjmu, mám nonstop bolesti, v každom posudku do zamestnania, brigády som už mala napísané obmedzenia, bremená, chlad atď, obmedzuje ma to.

A ak to teda naozaj bol pracovný úraz, dá sa to nejako riešiť aj spätne? Je tam nejaká lehota dokedy?

Ďakujem

martinkatinka
2. jún 2024

Spadla si? Nieco spadlo na teba? Ci aky konkretne uraz?

klip0
2. jún 2024

A bol to naozaj pracovný úraz ? Že sa stal úrazom ? Alebo ťa proste začal bolieť chrbát bez nejakej náhlej situácie v práci

autor
2. jún 2024

Bolo to priamo pri výkone práce, prekladám veci z miesta na miesto, zohla som sa aby som sa pozrela do krabice čo budem dávať (čiže som ju nezdvihla, len som ju otvorila) a už som sa nepostavila. Na nosidlá ma museli naložiť.

sissy27
2. jún 2024

Pracovny uraz hlavne musi byt zapisany v knihe urazov / minoriadnych udalosti, takisto aj na soc.poist. musi byt nahlaseny ako pracovny, kontrola z bozp ci boli dodrzane vsetky povinnosti zo strany zamtela aj zamca… toto mas?

klarissa25
2. jún 2024

A bol uraz spísany?

martinkatinka
2. jún 2024

@klarissa25 pise, ze bol spisany ako uraz. No toto skor bola nahoda, ze ju seklo v praci. Mne toto ako uraz nepride.

klarissa25
2. jún 2024

@martinkatinka áno máš pravdu nedocitala som....tak hej no podla mňa ti nie je "uraz"

martinkatinka
2. jún 2024

@klarissa25 tiez si myslim, ze to nie je pracovny uraz.

tetapetra
2. jún 2024

Všetko čo sa stane v práci je pracovný úraz. Všetko malo byť spísané, prešetrene. Bohužiaľ v tvojom prípade je už neskoro

kacena4
2. jún 2024

presne ako pisu vyssie ak ta brali z prace sanitkou mal byt spisany v praci pracovny uraz ak sa stal priamo pri vykone prace je pracovny. tak isto to malo byt nahlasene aj na PNke. neviem co chces presne riesit spatne. peniaze? akceptacia urazu ci co? vysunuta platnicka nie su trvale nasledky. treba sa liecit cvicit a platnicka sa zasunie a bude lepsie. takze neviem vlastne co chces riesit. mne tak bol uznany pracovny prasknuta platnicka, 9m PN, neskor operacia. dostala som odskodnenie stazeneho spoloc. neviem co od soc. poistovne a musela som zmenit pracu

eleanor2510
2. jún 2024

@tetapetra všetko určite nie. Ak sa obaris horucou vodou pri zalievani kávy a nie si asistentka, co ma v naplni prace varit kavu, tak to nie je pracovný úraz. Pracovný úraz musí priamo súvisieť s náplňou práce uvedenou v zmluve

tetapetra
2. jún 2024

@eleanor2510 ale aj to treba hlásiť ako úraz. U nás sa minule poskrabal riaditeľ a spisovali sme poranenie 🤦🏻‍♀️

martinkatinka
2. jún 2024

@tetapetra tak toto zapisat ano, ale to sa potom aj posudzuje, ci to suviselo s pracou a podobne. Toto zrejme vyhodnotili, ze nesuviselo a jrdnoducho to bola nahoda.

tetapetra
2. jún 2024

@martinkatinka samozrejme. To viem, robili sme to preto lebo, čo keby to začne hnisat a odrežú mu ruku 😉.

martinkatinka
2. jún 2024

@tetapetra ja myslim autorkin pripad. Zapisat ano, ale zrejme to nebolo vyhodnotene tak, aby mala napriklad vysku PN vo vyske platu a ine nalezitosti.

tetapetra
2. jún 2024

@martinkatinka vyzerá to pre ňu jednoznačne zle

ondrej111ko
8. sep 2024

Ahojte,mám otázočku mal som v robote pracovný úraz a bol som doma 35dní.Potom som nastúpil spät do prace a ruka ktorú som si poranil zápästie neviem normálne používať a zaťažovať lekár mi povedal ze to chce ešte aspoň 3 až 5 týždňov v kľude nakoľko šľachy ešte nie sú zahojené.Budem dostávať urazový príplatok alebo dostanem len klasickú PN.