Včera som sa poliala omáčkou k mäsu. Nemala som to ako hneď schladiť. Dnes ráno boli malé pľuzgiere, teraz je z toho jeden veľký. Otázka: je lepšie to obviazať, alebo nechať tak? Stačí natierať kalciovou masťou? Prípadne iný nápad?
pluzgier prepichnut, alebo odtrhnut, potom vydezinfikovat, alebo aspon mydlovou vodou umyt a nechat volne na vzduchu ... o 2 dni bude nova koza a ok.
@nufafa Urite neprepichuj pluzgier. Pri popaleninach je najnebezpecnejsia infekcia, ktora sa dostane do rany. Naco si vytvarat otvorenu ranu, ked pluzgier ti ju vie pekne ochranit. Koza pod pluzgierom sa zregeneruje, tekutina sa absorbuje a pluzgier uschne a odpadne. Uz na druhy den bude menej nafuknuty. Nic si na to nemusis davat.
@nufafa Leukoplast ale ovela drahsie
Ešte som neprepichla, asi by som na to guráž ani nemala. Natierala som kalciovou masťou zatiaľ a občas obviazala. Je to navrete a na blbom mieste, dosť to obmedzuje v prácach. Kedy môžem očakávať zlepšenie? Vďaka za rady.
@nufafa ak by to krvacalo, idealne sa dezi fikuje peroxidom (zatni zuby), ale vyzera to, ze len voda tam je a proces obnovy koze pod pluzgierom je ok, tak staci prud cistej studenej vody aj chvilku.. Hlavne nicim neprekrivat (obvaz, polep, atd..), nech sa cim skor vytvori nova koza a stara oddeli a ohranici na vzduchu.
zeny, vidim, ze sa bojite prepichnut, odtrhnut, alebo vystrihnut jeden obycajny pluzgier, pricom to je najlahsia a najrychlejsia cesta k jeho zahojeniu. Mudre ste ako radio, ale z komara robite somara a znevazujete svojim strachom rady ineho.
Od 6 rokov som letoval trafospajkou a kde-tu sa mi podarilo popalit, lebo cin sa tavi nad 240'c a suciastky, alebo kabliky treba aj drzat... kazdy elektromechanik to pozna a nerobi z toho horor.
Rovnako od 10 rokov som sa motal v kuchyni a skusal piect kolace, takze pri vytahovani plechu z rury sa mi tiez uz podarilo sa nezelane dotknut..
O pluzgieroch ziskanych od nepouzivania rukavic a tazkych pracovnych nastrojov pri prerabani domu a bytu v dospelosti ani nevravim.
Keby som mal fungovat tak, ako to tu radite, tak v zivote skoro nic poriadne nespravim. Pokial sa to da, pluzgier si vacsinou odtrhnem, to kratke zastipanie prezije kazdy. Oplachnutie vodou a ponechanie na vzduchu bez prelepenia je najlepsie co moze byt. A infekciou rany mozte strasit deti, chytil som ju len raz, ked mi do takto otvorenej rany sa dostal pri oprave auta olej a spina z maziva, ale aj tam stacilo peroxidom umyt a o 2 dni vyhnisanu ranu znova odtrhnut plak a umyt peroxidom a do tyzdna ani nebolo vidiet ze tam nieco bolo..
A ze vam doktori poradili to nechat tak? Lebo vzdy lahsie je niekomu povedat, nech to vydrzi, ako vysvetlovat mu potom tisic dalsich otazok a pozerat do jeho ustrachanych a vydesenych oci. Navyse prave zeny by ste takeho doktora okydali, lebo jedna druhej vzdy verite viac a pokial ina by mala radu od svojho to nechat tak, tak by ste jej uverili a na toho, ktory by vam poradil prepich, by ste nadavali a spravili mu zle meno. Tomu sa vravi aj cesta lahsieho odporu.
@egonsk Nečítala som celú tú tvoju slohovú prácu, ale mala som roky dozadu popáleninu s ešte väčším pľuzgierom, ako má autorka a nešťastnou náhodou som si ho NECHTIAC roztrhla. Veľmi mi to skomplikovalo a predĺžilo hojenie. Každý lekár (nie elektromechanik, ani kuchár) povie, že pľuzgiere pri popáleninách sa nemajú prepichovať. Ale ty si asi múdrejší. 🤷♀️
@martinmmartin to nie je pravda, aky leukoplast? 🤦♀️
@egonsk Jasné, lebo lekári nám vedome klamú, aby nemuseli, chudáci, pozerať do našich vystrašených očí, lebo každý by sa k smrti vydesil, keby mu lekár povedal, že mu to prepichne. Prečo potom vôbec operujú? Veď ľahšie je povedať pacientovi, nech ide domov, veď ho to prejde. 🤦♀️ Okrem toho, píšu to aj do článkov a odbornej literatúry. Pri tom sa nemusia nikomu pozerať do očí, ani (nedajbože!) odpovedať na otravné otázky. Tak prečo to aspoň tam nenapíšu? Alebo vieš nájsť aspoň jeden jediný článok, kde lekár radí pľuzgiere prepichovať?
@h2 kolko ludi tolko chuti... na vsetko najdes minimalne 2 protiklady. Ok, uvediem ti zdroj, kde si mozes vyhladavat v studiach lekarskych a verim, ze prestanes znevazovat aj odbornikov, ktorych sama spominas.
"The optimal clinical care of burn blisters has not been determined. The effects of burn blister fluid and control serum on epidermal cell proliferation and differentiation were determined. Both burn blister fluid and serum decreased the cell responses necessary for healing of the burn wound by approximately 40%. The degree of suppression varied from 81% to 28% dependency on the specific burn blister fluid and cell tested. These data suggest that reepithelialization may be inhibited beneath burn blisters. We conclude that in most cases burn blisters should be debrided."
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8501098/
... ak nerozumies anglicky, pouzi google prekladac.
@h2 Obdivujem Ťa, že sa s ním bavíš. V jednej téme povie, že vyzývavo oblečená si môže za znásilnenie, v ďalšej, že vagína sa zväčší po sexe s obdareným černochom a tu toto. On je štandardne a kontinuálne mimo a ešte sa čuduje, prečo je v 45ťke stále sám a hľadá láska svojho života.🤪
@sisa_s zakony fyziky, biologie, chemie a dalsie prestanu platit, lebo uz sa posunulo storocie? vaooo... ani sa neudivujem, kam ten svet speje, ked takto rozmysla viacero ludi.
Vlastne sa aj cudujem, ze veris ockovaniam proti tetanu a dalsim, lebo tie uz tiez su postqvene na vakcinach a objqvoch desiatky rokov starych.
@sisa_s ak znevazujes kolegov, chod vratit diplom, lebo aj tvoje vzdelanie je postavene na ich poznatkoch. S tymto postojom mozes niekomu raz ublizit, lebo mu predpises ibalgin na zlomenu nohu, lebo ved ten tlmi bolest a noha sa sama narovna a zrastie snad, lebo postupy napravy zlomenin su zastarane.
@nufafa vyzerá takto