Pohryznutie netopierom

zazika2180
24. feb 2014

Prosím maminy pomoc, syna v školke poranil netopier, ktorého chytil .Rana je len povrchová, ale má s tým niekto skúsenosť ? Na chirurgii mu to len ošetrili a na infekčnom zatial nerobia nic, že pokial nemajú odporúčanie z chirurgie tak netreba očkovať. Netopier je odchytený a výsledky budú u veterinára pozajtra. Nebude to neskoro ? Vakcinácia by mala byť do 48 hod....stalo sa to niekomu, ci len my sme výnimka ? Ako postupovali ? Mám ísť inde? Zdá sa mi, že to berú akosi nalahko. Ved to nie je pes, ktorého poznám....

lucinocka
24. feb 2014

@zazika2180 neviem , ako je to s netopierom, ale mne ked tulavy pes na ulici pohryzol nohu, tak mi to zasili, zalepili, tusim som dostala len tetanovku...potom za par dni nam na dvere zaklopala inspekcia, ci toho psa poznam, kde som ho videla a bla bla...samozrejme, ze ho uz nikto niky nenasiel...a dochadzala som potom na injekcie proti besnote- stare sa pichali do brucha a tie novsie nejake francuzke , tie som brala ja- do ruky. Mala som zakazane fyzicke aktivity 6 tyzdnov, ked sa dobre pamatam.

veriiii
24. feb 2014

@zazika2180 skus si zavolat na ine infekcne, napr do Ba co poradia tam..

egyy
25. feb 2014

Netopiere mozu prenasat besnotu.. pozor.

jankali
25. feb 2014

Tak výsledky budú zajtra. Určite je to ok, keď povedali. Alebo zavolaj do veterinárnej ambulancie na konzultáciu.
Ja som niečo také mala🙂 preventívne som si poležala na infekčnom pár dní, vtedy ma na pokračovanie pre istotu očkovali, ale nie do brucha 🙂 no ale neriešila som to hneď na 2. deň... môj netopier nebol vhodný na zobratie vzorky.
Takže toho chudáka netopiera potom chytili a zabili? A kde sa k nemu tvoj synček dostal, to tam deti nestrážia?
Nie každé zviera má besnotu, myslím, že veľmi malá "šanca" je, aby práve toto. Buď kľudná, počkaj na výsledok. j.

yukki
25. feb 2014

@zazika2180 ver doktorom. Netopeire mávajú síce istý druh besnoty, ale ako sa vyššie spomína, bola by to náhoda keby práve tento, a syn aj netopier sú v rukách odborníkov...pravdepodobne sa jednalo o zimujúceho jedinca, spal si tam zimným spánkom, ruch ho prebral, bránil sa...

bosoriak
25. feb 2014

@zazika2180 Ahoj, viem, ze si znepokojena, ale na Slovensku od roku 2006 - 2013 nebol ani jeden pripad besnoty, v roku 2013 sice 7 pripadov, ale vsetky v okrese Bardejov na hraniciach s Polskom. Takze je skutocne minimalna sanca, ze ten netopier bol besny. Navyse presne ako @yukki pise, netopiere v zime spia, takze skutocne nie je treba sa bat. Lekari vedia, co robia, nebudu zbytocne zatazovat telo preventivnymi ockovaniami proti chorobe, ktora je naozaj nepravdepodobna.

Drzim palce.

janinah
25. feb 2014

dcéru tak pohrýzol krtko,ranu sme bežne dezinfikovali a volalal som na pohotovosť čo ďalej..že vraj nič,ošetrenie stačí..nie je to také hrozné ako to spočiatku vyzerá,tiež ma okamžite napadlo,že nejakú choleru dostane 😉

sarinka123
25. feb 2014

Kde v skolke mali netopiera ! Ako sa k nemu dieta dostalo ?
Nemaju netopiere vyliezat len v noci ?

zazika2180
autor
26. feb 2014

Dakujem za všetky komentáre, nakoniec sme volali aj na iné infekčné oddelenia a potom nás zaočkovali, hoci cez telefón nám nevedeli povedať, či máme alebo nemáme čakať.Po pozretí rany hned ale povedali, že je to infikované slinami a treba očkovať čo najskôr.Neprajem nikomu, čo sme prežívali.Čudujem sa len, že ludia u nás to nepovažovali za dôležité ani pozrieť a pritom ide o smrtelnú chorobu.Dokonca ani len nepovažovali za dôležité aby sme infekčné navštívili. Dnes už viem aj výsledky a napriek negatívnemu koncu som rada, že syna očkovali a vyhli sa možným komplikáciam v prípade pozitívneho výsledku.Najkratšia doba besnoty je totiž 6dní a najlepšie je zaočkovanie do 48 hod.Preto ja sa priklánam k názoru, že ak vaše dieťatko niečo také zažije, nedajte len na jeden názor vyťaženého človeka.V prípade pozitivity ide predsa o ludský život a že sa besnota nevyskytuje, nie je dôvod, že tu nebude a aby som nebola ja prvá. V prípade známeho psa by som samozrejme takto nepostupovala, ale v prípade divého zvieraťa určite.Netopier patrí k prenášačom vírusu a je tam teda aj vysoká pravdepodobnosť nakazenia..Čo sa týka krtka, ja by som sa takto nenechala uchlácholiť.Doktor mi vysvetlil, že je veľmi dôležité, aby sa takéto zranenie sledovali.Choroba sa môže prejaviť aj po pol roku...ked to najmenej čakáte a nemusí to ísť len o besnotu, ale aj toxoplazmózu,tetanus,leptospirózu atď.Ludia na príjmoch sú často obrnení a spoliehajú sa na štatistiku.Ja im rozumiem, ale ked sa jedná o moje dieťa, tam si radšej overím aj inú stranu, min. obvodnú a min. si to dám zapísať do karty.Som zvedavá ,kto si to zoberie na triko podpísať sa pod vetu, že nie je dôvod na vyšetrenie po pohryznutí.Hoci papier znesie všetko, z tohto by sa už potom v prípade pozitivity nevytočili.A úcta k človeku mi tu dosť chýba.

alenka18111
5. nov 2020

@zazika2180 ja som včera s kvetináčom a doskou na krájanie odchytila netopiera ktorý sa schovával v kvetinaci..ani som sa ho nedotkla ale mám paniku čo ak..idem volať doktorke..

zanettsur
5. nov 2020

netopiere su v tomto moc nebezpecne presne tak ako lisky, su prenasacmi roznych chorob. je super, ze ste nakoniec zavolali a dostali tak potrebnu pomoc. s tymto sa netreba proste zahravat

alenka18111
6. nov 2020

@zanettsur a ja som dostala odpoveď...čo blaznite aj keby ste sa ho dotkli nič vám nehrozí...