Pád 8 mesačného bábätka z postele a hrčka na hlave

ivuka
5. mar 2017

Prosím Vás, viete mi niekto povedať a upokojiť ma, že je náš drobec v poriadku. dnes večer pri kojení som na okamih obehla od malej a nejakou stašnou rýchlosťou sa prekotúlala na kraj postele a odtiaľ spadla na koberec. postel má maximálne 50cm. strašne plakala ale sme ju upokojili pomerne rýchlo. hlávku sme jej jemne chytali a má hrčku na boku hlávky. Po utíšení sa ešte s nami klasicky "porozrávala" spravila ešte pár prevalení, napapala sa a teraz spinká. Chodím ju kontrolovať, či dýcha a je všetko v poriadku. Myslíte, že sa nič vážne nestalo aj keď má tú hrčku?

brckava36
5. mar 2017

ked spadla na koberec,tak ja si nemyslim,ze by jej nieco bolo. A zas uz to nie je malinke babatko. Ale treba 2-3 dni sledovat zrenicky a ci nezacne zvracat alebo sa spravat cudne. Ak ano,vyhladajte lekara.

lucka08099
5. mar 2017

Nam mala raz spadla ale to uz chodila a tiez si udrela hlavku resp. celo a po chvili jej navrela hrca ako hrom. Samozrejme velky plac, tak sme ju utisili a ako to robievala moja mama ked sa take nieco stalo ako detom nam, tak som jej isla prilozit lyzicu na tu hrcu na ochladenie a trochu na stlacenie. Kedze sme boli na navsteve tak na naliehanie sme s nou isli na pohotovost. Nie som typ ktory zanedbava akekolvek zdravotne zalezitosti, ale my ako deti sme mali x krat hrcu na hlave a tu sme, takze mi to neprislo tak vazne ze s tym musime bezat na pohotovost, no sli sme. Tam nam povedali, ze je to normalne, ze sa po naraze spravi hrca. Tiez sa pytali ako reagovala po pade, ci stratila vedomie alebo bola pri vedomi a hned plakala. Potom mi vysvetlili, ze ked dieta nestrati vedomie, normalne reaguje, tak nie je dovod na paniku. Treba vsak sledovat ci nezaspi prilis tvrdo, ze ju nebudeme vediet zobudit, ci normalne dycha, ak nie, vtedy by mohla mat otras mozgu. Takze ak je vsetko ako predtym padom, tak si myslim ze nie je dovod sa znepokojovat. Ale urcite by som ju kontrolovala

ivuka
autor
5. mar 2017

@brckava36 o tých zreničkách som čítala, že majú byť rovnaké len teraz neviem ako to zistím keď spinká ale zajtra ráno budem kontrolovať.

ivuka
autor
5. mar 2017

@lucka08099 začala po okamihu plakať a ja som hneď utekala k nej a ležkala na chrbatiku ale hrčku má na boku, šikmo nad uškom a tá sa zjavila až po chvíľke. Nemala sa o čo buchnúť keďže pri posteli nemáme nič len o pár cm jej postieľku a tam nie sú žiadne iné hrany. zatiaľ spinka a dýcha ako vždycky. hádam bude všetko ok, mám obavy nakoľko je noc a bude dlhšie spinkať ako cez deň

brckava36
5. mar 2017

@ivuka teraz nijako, prezijete noc ako kazdu inu 🙂 a zajtra mas cas kukat na ne :D hovori sa,ze ked dieta spadne priblizne z takej vysky, ako je samo velke, nemalo by sa nic stat. Samozrejme nechcem ta nabadat,ze treba nieco zanedbat. ALe moja starsia sapdla tooooolko krat, aj z postele, alebo ked sa ucila sediet,tak vzdy dozadu spadla z celej sily na hlavu,alebo ked mala 1r2m,nahanala sa a tak vrazila do steny,ze mala cele celo farebne a hrcu ako svet a nic jej nebolo :D Neboj,nie si jedina,ktorej sa to stalo.

ivuka
autor
5. mar 2017

@brckava36 ďakujem veľmi za povzbudenie a hádam bude dobre. bude asi aj tak zaujímavá noc a isto budem takmer stále počúvať či pekne dýcha aspoň. už nech je ráno a vstávame

lucka08099
5. mar 2017

Ale hlavku mohla mat v case padu otocenu tak ze ta hrcka je len to ze sa udrela o zem, potom si ju mohla otocit. Tiez si myslim ze bude uplne v poriadku. A aj nasa uz vela krat spadla a udrela si aj hlavku, aj do skrine celom a nic jej nie je. Neboj, rano vstane a bude vsetko dobre a hned budes spokojnejsia a aj zabudnes ze spadla.

majaxy
5. mar 2017

@ivuka Ved ty musíš vidieť ako tá malá spadla....Nehladaj útechu na Mk, vyhodnoť situáciu, ked treba, zober ju na pohotovosť....Krvácanie do mozgu ti asi radosť neurobí, ale jemné ťuknutie, nemusí byť žiaden problém....My sme tam neboli...Si matka, správaj sa zodpovedne, vyhodnoť situáciu, ale prosím, nie na Mk

majaxy
5. mar 2017

@lucka08099 Môj syn vletel šlapačkou plnou silou do steny. Nesledovala som Mk príspevky, vyhodnotila som situáciu, sledovala som dieťa...Našťastie nič vážne nebolo....Ale ktorá z vás bola pri tom a vedela mi povedať, neboj, to nebude krvácanie, to je nič, vedela som to len ja

lucka08099
5. mar 2017

@majaxy ale ved ja jej nevravim co ma robit, jasne ze som tam nebola ja som len opisala nas pripad. A nie kazdy pad alebo nazar musi mat za nasledok rovno krvacanie do mozgu. To by niektore mamicky sedeli s detmi len ma rtg. Poznala som jednu, ktorej syn neustale padal na hlavku ked sa ucil chodit a tiez s nim zakazdym neletela na pohotovost. Ja si len myslim ze ak dieta ktore lezi, spadne z nie az tak vysokej postele na koberec, tak je pravdepodobne v poriadku. Tu sa nebavime o dietato ktore vpalilo do steny, to by som riesila inak

brckava36
5. mar 2017

@lucka08099 mame rovnaky nazor a na MK sa neoplati reagovat na kazdy prispevok alebo reakcie nan 😝

feriste
6. mar 2017

Mne spadla ako 6 mes. z postele na plávajúcu podlahu, tiež to bola stotina sekundy. deň predtým som čítala v Mama a ja čo sledovať ak dieťa spadne na hlavičku. Hovorím si, nám sa to nestane, dávame pozor. Hold, stalo sa... Boli sme v nemocnici na pozorovaní, ako písali dievčatá sledujú sa zrenice, spánok, správanie... Potom sme chodili na neuro, sono mozgu... Všetko OK. Odvtedy sa často doma ťukla do hlavy, nedá sa tomu zabrániť, ale je dobre keď vieš čo sledovať, a keď si nie istá pre tvoj pokoj a zdravie dieťaťa radšej ísť k lekárovi. Všetko dobré

brckava36
6. mar 2017

no a potom nam mozes napisat, ci bolo vsetko v poriadku 😉

ivuka
autor
6. mar 2017

ahojte, do rána sme mali klasickú noc. Dnes som volala doktorke a spýtala sa ci ďalej lebo sa nám na mieste kde bola hrcka spravila ako mala modrinka ale nie až taká modrá. mala som jej skúsiť tie zrenicky aj s lampasom ci rovnako reagujú a aj chytiť za rucky ci sa chytí rovnakou silou. všetko mala podľa nich dobre a tak nám poradili len natierať modrinka nejakým heparoidom. Hádam to bude ok a nič hrozné to nie je

cuklus
6. mar 2017

No ja som presne takto stresovala...malá nám tiež spadla z postele...a to mala asi 7 mesiacov....v noci sa rozhodla preštvornožkovať na jej koniec a odtiaľ báác...ja som plakala, vyčítala som si to...a našťastie nič sa nestalo...potom..asi v roku keď začala chodiť tak sa rozbehla, zakopla a udrela sa čelom o plastovú parapetnú dosku francúzkych okien..rana neskutočná plač ešte väčší...malá mala na čele svetlú priehlbinu a okolo jej napuchla hrča...no katastrofa....nespala som...kontrolovala ju....a zas našťastie nič..teda okrem ,,semafórovej" modriny....Lekára som sa vtedy pýtala čo robiť keď spadne...povedal, že pokial nezvracia a vníma normálne tak je to v pohode...že deti majú mimoriadne ,,elastickú" hlavičku a preto aj pri rôznych autonehodách a podobne sú väčšinou práve tie , ktoré aj väčší náraz zvládnu relatívne lepšie ako dospelý....Treba dávať pozor ak ide o prudký náraz...najmä o zátylok....Držím palce nech sa to už neopakuje...ale aj keby...myslím, že každá mama si toto s dieťatkom prežije....Prajem krásny deň bez stresov...🙂

angd
6. mar 2017

Ahoj,práve minulý týždeň som bola na pohotovosti a mudr povedal :24 hod sledovať, či je dieťa apaticke,nevracia, ak je príliš ospale. ...atď treba prísť.V noci ho budiť každé 2-3hod,ak sa nedá zobudiť,tiež prist. ...

aneta129
18. jún 2022

@ivuka starsi príspevok, ale chcem veidet ci je všetko ok s vašou dcérou, nasa nam teraz spadla z gauca zo sedu, a taka supa to bola.... Och.... A ma hrcu na boku tiež tak nad uchom.... Bojim sa... Gauc nemame vysoký ale ona spadla práve z tej strany kde je bocnica a je to cca aj Meter vysoké..