Otrava plynom

blabla1169
24. sep 2022

Zdravím! Mám na vás luďkovia otázku:
Kamarát sa dostal do nemocnice po srdcovej mŕtvici. Navyše mu zistili, že má aj niečo s pľúcami. Nie je fajčiar ani alkoholik, dokonca ani drogy nikdy nemal. Nedávno sa mi však zdôveril, že zvykol každý deň potajomky vdychovať plyn, ktorý si zapol na sporáku. Vždy len po troške, ale každý deň. Je možné, že tieto zdravotné ťažkosti spôsobil tento jav? Samozrejme očakávam aj posmešné komentáre (ktorých by ste sa síce mohli zdržať, ale bohužiaľ túto stránku poznám až moc dobre...aj tak stále dúfam,že sa dočkám aj nejakej tej serióznej odpovede). Ja sama sa tomu ešte stále čudujem a keď som sa ho pýtala na dôvod, nedokázal mi ho prezradiť. Očividne ale nechcel, aby som to hocikomu povedala, no aspoň takto anonymne chcem zistiť, či to mohla byť príčina. Dosť ma to zaujíma a bojím sa o neho. Ak by to bol možný spúšťač jeho zdravotných ťažkostí, treba to riešiť.
Vopred ďakujem za NORMÁLNE komentáre. Všetci ostatní môžte ísť kade ľahšie 🍑

doriiis
24. sep 2022

Ci to ma suvis s mrtvicou,neviem.Kazdopadne to,co robil nie je v poriadku a mal by zacat navstevovat psychologa/ psychiatra.

solange7
24. sep 2022

@blabla1169 neviem co by na tomto malo byt akoze vtipne ale ok...
Co je to srdcova mrtvica? Mal mrtvicu alebo infarkt?
To s tom plynom by mal hlavne riesit tvoj kamarat, je sice pekne ze ta to zaujima, ale ked to nepovedal lekarovi on, tak tu mozes len polemizovat.
Povedal ti preco ho vdychoval?

stanulienkat
24. sep 2022

Moze to mat suvis s plucnymi problemami.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anicka176
24. sep 2022

@blabla1169 posúvam dobrý článok pre info www.unilabs.sk/clanky-invitro/otrava-oxidom-uho...
Tie otravy sa týkajú skôr uzavretých priestorov, koľko mohol vdýchnuť pri sporáku 🤷

pribinak
24. sep 2022

Mal infarkt? Alebo mal mŕtvicu? To je dosť rozdiel.

A vdychovanim plynu si mohol spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti
Ak si blízka osoba, mohla si sa porozprávať s lekárom, kamarát by mal podstúpiť psychiatrické vyšetrenie

blabla1169
autor
24. sep 2022

@solange7 pardón, zle som sa vyjadrila - mal slabý srdcový infarkt, pojem mŕtvica som si pomýlila, to býva v súvislosti a mozgom...aj keď sa mi zdôveril, že to robil, bohužiaľ mi neprezradil dôvod. A zrejme to ani nemá v pláne povedať sám lekárovi a je mi jasné, že to budem musieť spraviť ja. Chcela som sa len pre istotu uistiť, či to môže byť príčina všetkého zlého, čo sa mu v poslednej dobe deje. Predtým nemal žiadne zdravotné ani psychické ťažkosti...

kittykat22
24. sep 2022

@blabla1169 preco by si to mala hovorit lekarovi ty? To nie je tvoja vec 🤷🏻‍♀️ Mozno by bolo lepsie zit vlastny zivot a zaoberat sa peknymi vecami

viestta
24. sep 2022

@anicka176 ale plyn co vdychoval je zemný plyn, nie CO.

viestta
24. sep 2022

@blabla1169 metán, čo je hlavná zložka zemného plynu ako taký jedovatý nie je, na rozdiel od svietiplynu. Ale či pri pravidelnej inhalácia spôsobuje poškodenie organizmu neviem.

anieliks
24. sep 2022

@kittykat22 a preco by nemala ved sa boji o kamarata co je na tom zle mozno mu stim zachrani zivot nech len pekne povie lebo jej kamarat urcite to nepovie mozno aj preto ze sa teraz hanby kto vie preco to robil ale ked to povie lekarovi tak urcite najdu cestu aby mu pomohli tak.ze podla mna robi to najlepsie co moze tiez by som.na jej mieste povedala pekny zvysok dna😊

martul
24. sep 2022

@blabla1169 ty chces len normálne komentáre, ale začala si ty prvá, hlavne tou poslednou vetou. Tak skús byť v prvom rade slušná ty.

martul
24. sep 2022

@blabla1169 určite sa ti poďakuje, že sa staráš do čoho ťa nič. Ešte ideš naňho hovoriť lekárom. Má v tebe oporu, fakt.

blabla1169
autor
24. sep 2022

@martul hmmm zaujímavé, čo by si robila na mojom mieste kebyže má tvoj dlhoročný priateľ závažné problémy a môže mu ísť o život? Tu nejde o žalovanie, nie sme v škôlke. Je mi jasné, že ak sa to nakoniec rozhodnem povedať lekárom, stratí vo mňa on dôveru. Ale ak mu tým zachránim život, tak snáď ma v budúcnosti pochopí a uvedomí si, že by sa zachoval na mojom mieste rovnako. Dôvod, prečo som najprv napísala sem bol, aby som toto jeho tajomstvo "nevykecala" zbytočne, ak to s tým nemusí mať žiadnu súvislosť. Samozrejme sa ho ešte pokúsim presvedčiť, nech sa prizná sám.

blabla1169
autor
24. sep 2022

@martul a dôvod, prečo som to napísala nebol v žiadnom zmysle urážlivý. Napísala som to naschvál preto, lebo som sa nie raz stretla s ľuďmi, ktorí si na týchto fórach robili tému z akokoľvek závažnej témy.

blabla1169
autor
24. sep 2022

@blabla1169 *srandu

martul
24. sep 2022

@blabla1169 rozprávala sa s ním, veľa a stále. Snažila sa mu vysvetliť že je dôležité to pobedat doktorovi aby mu vedeli presne pomôcť. A nie ísť za doktorom poza jeho chrbát a hovoriť naňho.

blabla1169
autor
24. sep 2022

@martul veď práve preto som aj napísala, že sa jeho samého pokúsim presvedčiť, aby sa priznal.

anicka176
24. sep 2022

@viestta súhlasím, u zemného plynu je nebezpečnejšia výbušnosť, avšak aj pri nedokonalom spaľovnaní zemného plynu vzniká CO

viestta
24. sep 2022

@anicka176 áno, máš pravdu, chémia nepusti. Ale tu pan si asi nevyhrieval bradu nad zapálený horakom

brloh
27. sep 2022

A čo tak ten príbeh o fetovaní plynu trošku upraviť aby to nevyznelo tak hlúpo. Napríklad že sa zistilo že im doma nepatrne unikal plyn a nevedomky ho vdychoval. A časom ho presvedčiť aby šiel za odborníkom.

blabla1169
autor
27. sep 2022

@brloh to je skvelý nápad, ďakujem 🙏