Národné rehabilitačné centrum Kováčová - skúsenosti?

la_fragola
29. jan 2019

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať či máte niekto skúsenosť s touto diagnózou. Môjmu mužovi sa stal pracovný úraz kde si pri páde zlomil klucnu kosť a bola mu diagnostikovana lezia plexus brachialis hornej ľavej končatiny . Pri tomto uraze kde mal otvorenú zlomeninu ramena a kľúčnej kosti sa mu stratili niektoré nervy a nevedeli ich doktori dať dokopy.V nemocníci ležal dva mesiace pretože okrem tohto mal zlomené obidve nohy, pomliaždené pľúca, buchnutú slezinu, a prekonal aj trombózu (ktorá je naštastie dnes už vyliečená) no proste mal toho veľa taktiež úraz hlavy (krvácanie do hlavy na viacerých miestach). Chcela by som sa vás opýtať či ma niekto s tou diagnózou skúsenosť pretože nás to všetkých veľmi trápi. Samozrejme muž intenzívne cvičí už začal chodiť čo je skvele po dvoch mesiacoch lezania mu ochabli všetky svaly, no najtvrdším orieškom je práve ta horná lava končatina pretože ju sam nezdvihne a je taktiež ochabnutá. Prstami hýbe taktiež zápästím len nemá silu v predlaktí na zdvihnutie ruky a zohnutie v lakti. Sám tou rukou nic neurobí. Pravidelne k nemu chodí fyzioterapeutka, ktorá s ním cvicí (posilujú aj nohy) no najviac sa zameriavajú na lavú ruku. Na začiatku s rukou nevedel ani pohnúť no teraz sa to zlepšuje a ako som spomínala začal hýbať prstami aj zápästím. Prave vybavujeme rehabilitačné centrum na kovačovej tak veríme že mu tam s rukou pomôžu. Viete nám niečo poradiť na tuto diagnózu ? Prípade máte skúsenosť s nrc v Kovacovej alebo máte niekto skúsenosti s takýmto prípadom kde boli zasiahnuté aj nervy ?Ďakujem velmi za vaše reakcie.

mogaa
29. jan 2019

Neboj v NRC to rozhýbe🙂🙂Sú tam intenzívne rehabilitácie a okrem toho si môže vybrať ergoterapiu ktorá ho bude baviť - kováčske výrobky, pletenie, sklárske výrobky - je tam viac dielní takže tam si s tou rukou vycibrí aj motoriku

titla
29. jan 2019

@la_fragola S touto diagnózou žiadne konkrétne skúsenosti nemám. Ale v pred dvoma rokmi môj svokor absolvoval liečebný pobyt v Kováčovej. On mal výrastky na stavcoch, ktoré mu tlačili na nervy a spôsobili paralýzu. Po operácii absolvoval liečenie a veľmi mu tam pomohli. Doslova ho postavili na nohy.

la_fragola
autor
29. jan 2019

@mogaa Ďakujem za podporu. Nemáme s niečím podobným vôbec skúsenosti, a taktiež ani s nrc preto som si prišla pre radu od Vás. 🙂 Mate osobnú skúsenosť s nrc ak sa smiem spýtať?
O týchto dielniach som sa na istom fóre čítala snáď aj tie pomôžupostupne keďže ju ešte nevie zdvihnúť pevne veríme, že aj ked su nervy zasiahnuté tvrdým tréningom rozhýbe !!!

la_fragola
autor
29. jan 2019

@titla Verím, že to bude aj náš prípad a ruku dá postupne do poriadku aby vedel ako tak fungovať, kedže jeho psychika po tomto úraze je tiež naštrbená. Vnútorne s tým všetkým bojuje. Stalo sa mu to 10.10.2018 a po dlhej hospitalizacii v decembri medzi sviatkami začal sám chodiť už to sme pokladali za zázrak, že sa tak rýchlo pozviechal keďže aj nohy mal obidvé zlomené, polámané šlachy, väzivá a doposiaľ len ležal.. no našťastie čo sa týka chôdzi je to veľmi dobré. A práve pre tú ruku vybavujeme Kováčovú už druhý krát, pretože prvý krát nám ju neschválili pre trombózu , ktorá je už našťastie teraz doliečená. Čiže veríme, že aj keď sú v ruke porušené niektoré nervy bude ruka funkčná. Je to mladý chlap nemá ešte ani 30 rokov veríme, že mu tam pomôžu.

mogaa
29. jan 2019

@la_fragola osobnú skúsenosť s NRC nemám, my chodievame do Maríny v Kováčovej....Marína sú ako klasické kúpele, NRC je brané skôr ako nemocnica....Najlepší fyzioterapeuti sú ale v Kováčovej. Do NRC sa chodí hlavne po úrazoch ale chodia tam ťažké stavy , je tam veľmi veľa vozíčkarov ktorých tam učia samostatnosti a teda v rámci možností sa snažia zlepšiť ich stav a zaradiť ich naspäť do života - preto sú tam okrem klasických procedúr tie dielne...Ono všetko záleží akého dostane fyzioterapeuta. My chodievame do Maríny a vždy bola tá rehabilitácia iná, keď sme mali iného fyzioterapeuta....na cvičení sa posiluje celé telo, kto mal problémy s motorikou alebo teda úchopom niečoho do ruky či mal ruku ochrnutú na to bola v Maríne ergoterapia....Tam bola tá pani uplne špičková, keďže Marína bola volakedy na Slovensku jediný liečebný ústav vyslovene pre detia chodili tam deti s DMO tak tá ergoterapia je tam stále tak vybavená(ale stále tam chodia aj deti aj dospelý)....Mamu tam napr.učila správny úchop medzi 2 prsty - dala jej micne a presne ukázala ako má trénovať aby si vedela uchopiť mincu medzi palec a ukazovák, alebo jej dala kocky do vedra so šošovicou, zamiešala to a s tou rukou ich mala nájsť a vybrať...je to tam vybavené s detskými skladačkami, šróbikmi s matkami....dospelým vždy vie nájsť viacero variantov aby niečo robili s tou postihnutou rukou, trénuje sa tam úchop aj motorika - ale zväčša je to to s tými detskými pomôckami - rôzne skladačky, hríbiky,mince.....vždy sú tam najviac štyria a venuje sa pol hodinu len im, sú zvlášť dospelý a deti.....každému ukáže čo má robiť(podľa problému) a potom len ako si môže sám pomôcť....v NRC je ergoterapia tie dielne, takže tam to bude také iné....Na rehabilitácii záleží od fyzioterapeuta či zvolí len ruku alebo celé telo, v Maríne sa cvičilo vždy celé telo- naposledy sme tam mali fyzioterapeutku čo mame ukázala maximum cvikov čo má cvičiť doma(boli sme len na 10dní) jeden deň jej dala precvičiť len ruky, ďalší panvu a nohy , ďalší deň len nohy....Nám Marína vždy pomohla kčistočnému zlepšeniu, počula som viacero názorov že v NRC je to ešte lepšie, ale stretla som aj chalana čo mal úraz a ten na NRC nadával, takže je to určite na akého fyzioterapeuta človek natrafí....Ale cvičiť tam teda vedia.....Do NRC sa chodí hlavne po úrazoch, do Maríny hlavne po porážkach keď je človek ochrnutý a to z vlastnej skúsenosti môžem povedať že ho tam vedia postaviť na nohy(samozrejme v rámci možností)...Napr. keď sa učí chodiť, tak je tam taký zdvihák ktorým ho dajú do bazéna a samozrejme s doprovodom chodí v bazéne, ale je tam aj taký rehabilitačný chodník(detto vo vode), chodí vo vode po takých veľkých kameňoch a drží sa madiel zo strán)....V NRC je tiež taký chodník ale nie vo vode ale na chodbe, takže tam si ľudia trénujú chôdzu kedykoľvek cez deň....

nikiki29
29. jan 2019

Ja som bola v NRC s úrazom ľavého ramena, operácia, vložená fixačná platnička aj skrutky, pohyblivosť ramenného kĺbu katastrofálna, do života nepoužitelná ruka, lakeť a zápästie pomerne pohyblivé ale bez akejkoľvek sily. Nie je to také ako sa stalo vám ale ja ďakujem NRC že mám ruku zase v poriadku. Oproti Maríne som počula, že terapeuti priamo v NRC sú oveľa lepší, a kým som tam aj bola sa mi to potvrdilo z toho čo hovorili pacienti. NRC sa väčšinou zaoberá vážnejším prípadmi, je to tam preto prísnejšie a cvičenie “tvrdšie”. Ale zase záleží aj od personálu... určite vám NRC pomôže. Držím palce...

mogaa
29. jan 2019

Naozaj záleží na akého fyzioterapeuta človek natrafí, my chodíme do Maríny a každý jeden fyzioterapeut cvičil iné cviky - ale my sme cvičili hlavne na stabilitu....Vyslovene nespokojná s fyzioterapeutkou som bola len raz a to som sa dohodla s kočkou čo s ňou mama cvičila už predtým že nabudúce ak prídeme nech sa jej vopred ohlásime že si nás zoberie aj keď nebudeme pod ňu patriť, že nás zoberie ona. Tá bola teda fakt výborná, všetko vysvetlila, ja som bola ako doprovod s maminou, hne´d pri prvom cvičen mi povedala že nech si donesiem pero a papier a cviky nech si zapisujem, že sa bude snažiť ukázať nám maximum cvikov čo máme doma cvičiť , presne vysvetlila prečo je tras pri cvičení a na čo sa treba zamerať...tiež som stretla chalana čo bol v NRC a vyslovene nadával na rehabilitáciu tam, ale ano väčšina ľudí tvrdí že v NRC sú lepšie tie rehabilitácie....

la_fragola
autor
30. jan 2019

@mogaa dakujem krásne za odpoved. No my sme si vybrali práve NRC pretože ten uraz bol tažký a tiež na odporučenie lekára, ktorý bol práve za tuto možnosť. Ja pevne verím, ako hovoríte, že možno aj tá ergoterapia pomôže pri sfunkčnení ruky určite vás budem informovať. Otázne je kedy sa tam dostaneme, pretože len v pondelok sme boli zaniesť žiadosť na poisťovnu kedže prvý krát nám to neprešlo pre nedoliečenú trombozu. Snád nám to vinde čím skôr, pretože je to dôležité rozhýbať práve teraz aby to bolo funkčné. Najlepšie ohlasy má Kováčová tak pevne veríme, že ruka sa rozhýbe. No treba na to hlavne trpezlivosť a mužove chcenie. Je snaživý hovorí to aj terapeutka, ktorá robila niekedy v minulosti práve v podobnom zariadení. Dnes ide muž ešte na vyšetrenie EMG, kde sa ukáže ako sú na tom nervové dráhy, Dúfam, že budú čo najmenej porušené.

la_fragola
autor
30. jan 2019

@nikiki29 Myslím si, že niečo podobné ma aj môj muž len, pretože do ramena mu tiež vkladali určité komponenty a taktiež do klúčovej kosti. On už ramenom pohne vie ramena zdvihnúť a ruku dať od tela. Ale ako spomínate ruka je slaba a nevie ju zdvihnúť a zohnúť v lakti. Dnes isiel na vysetrenie EMG kde sa zistuje ako sú na tom nervy tak som zvedavá čo mi povie v akom stave to bude a ako rozsiahlo su nervy poškodené. Preto ide na vyšetrenie len teraz, pretože v našej nemocnici to nebrali za nutné navštíviť tuto ambulanciu. Až na základe nášho zisťovania a po dohode s neurologičkou sme sa dohodli na tomto, aby sme vedeli ako sú na tom nervy. Ale veríme, že nervy vedia nahradiť svaly a že sa postupne vedia zregenerovať pri cvičení a rehabilitácii ak neboli pri uraze a operácii velmi poskodené. Ked uz do NRC pojde treba to využiť najviac ako sa dá a treba aj "tvrdo" makať aby sa mohol vraátiť tam kde bol predtým.

nikiki29
30. jan 2019

@la_fragola držím mužovi palce, NRC je makačka, ale stojí za to. Ja som sa od úrazu dávala do terajšieho stavu cca rok. Uvidíte ako dohodnú ďalšie vyšetrenia, ale verím že sa dá dokopy. Mne za tých pár týždňov bolesti zachránili ruku a dokonca keď sa blížil koniec pobytu mi ošetrujúci lekárka vybavila aj jeho predĺženie o 10 dní nakoľko videli že pokrok bol perfektný... verím že to bude aj váš prípad 🙂

mogaa
30. jan 2019

@la_fragola nebála by som sa toho keďže už teraz cvičí....do roka sa dá urobiť najviac, takže ešte má kooopu času🙂 aj keď je ochrnutá ruka dá sa rozhýbať, ale je to vždy individuálne - niekto ju pri rovnakej rehablitácii dokáže rozhýbať do stavu ako bola predtým, niekto čiastočne a niekomu sa to nepodarí vôbec....vyskúšajte NRC , prípadne v lete alebo na jeseň môže vyskúšať na 2týždne ako samoplatca Marínu...treba naozaj vyskúšať.....my sme prvý krát v Maríne mali uplne super fyzioterapeutku za 9 dní mame pomohla asi najviac zo všetkých (za keď u niektirých bola 3týždne) a teda aj táto posledná bola fajn- len tá sa sústredila skôr na jednoduché pohyby a posilovanie ako na stabilitu....potom zo 2 x tam mala fyzioterapeutku ktorá jej dávala le Brunkowej metódu také statické cvičenie na posilnenie a raz mala vyslovene fyzioterapeutku ktorá jej dávala len relaxačné polohy lebo mama je hyperaktívna....ano je hyperaktívna ale ona potrebovala aj sa skludniť aj cvičiť minimálne posilniť svaly. Mama mala mozgovú príhodu len oblasť thalamu - malý mozoček, čiže prejde len s pomocou druhej osoby lebo nemá stabilitu, sama by spadla, ale chodíme aj po vonku aj 1km prejde, ale teda niekto ju musí držať pod pažou, takže pohybovo je to celkom fajn len stabilita....takže niektoré rehabilitačné sa zamerali a celkové spevnenie tela(čiastočne to dokáže ovplyvniť stabilitu) a niektoré cviky na stabilitu napr. si na štyroch a zdvíhajú sa ruka-noha, príp. sa mala postaviť pred stenu a snažiť sa sama ustáť v priestore...

la_fragola
autor
30. jan 2019

@nikiki29 ďakujem Vám ja verim ze to bude aj náš prípad. Aké cvičenia vám dávali na ruku aby ste ju znovu rozhybali? aj Voda? Naša fyzioterapeutka čo chodí ku nám domov dva krat do tyzdna muzovi dava riadne zabrat niekedy robila v podobnom zariadení tak vie ako čo. A vravela ze vidi progres tak jej verim.... okrem fyzio chodí manzel aj na elektroliecbu do polikliniky tri krat do tyzdna....kym nám neschvalia kovačovú robime vsetko preto aby to napredovalo a aby to nezatuhlo.....My sme rozmýšlali aj nad tou alternatívou, že ak to nebude stačiť tých 8 týždnov od poistovni pojde tam aj ako samoplaca ale nechcem predbiehať možno budu pokroky vidietelné. uvidime všetko chce svoj čas a nechcem predbiehať ....

mogaa
30. jan 2019

@fragola ale poobede sme chodili z Maríny do NRC na ten rehabilitačný chodník - ten mame tiež veľmi pomohol.....tam sa drží zo strán madiel a ide dopredu.....niečo podobného je aj v Maríne len tam je to vo vode🙂🙂 verím že mužovi to pomôže, dovtedy nech cvičí doma🙂 ak má stuhnutú dlaň tak mechanicky druhou rukou otvárať a zatvárať dlań, ak problémy s úchopmi tak stále mu niečo dávať aby prekladal

la_fragola
autor
30. jan 2019

@mogaa Držím palce mamine aby jej bolo každým dňom lepšie a robila pokroky...cloveka v zivote naozaj hocico zasiahne a treba s tym bojovat....nech sa dari aby vedela prejst sama aj bez pomoci druhého!!!. Dúfam, že aj mi natrafíme na skveleho fyzioterapeuta, ktorý vie čo robí a vyberie tu najlepšiu metodu na progres. Určite porozmyslame aj nad Marínou, len verime, že nám čim skor vinde to NRC nech uz mozeme makat. Do muža narazilo auto pri praci na ceste v 130km rychlosti cize sme štastní ako je teraz na tom. aj ked ešte psychicky nie je dobre pretoze je tam aj psychotrauma nastastie sme sa zbavili vsetkych tych liekov ktoré ho oblbovali, len este nie je sam sebou citim ze to tak nie je a má fazu lutovania preco prave ja. Je to ale prirodzene a musi toto hnusné obdobie prejst a verime ze kovacova mu pomoze nie len po fyzickej stranke ale taktiez aj psychickej . Oni tam určite vedia co robit.....

la_fragola
autor
30. jan 2019

@mogaa .... praveze na moje pocudovanie muž s úchopom problem nema ani so stisnutim dlane..pretože sily ma vela a ked aj prilis zatina päsť ruka sa mu az roztrasie od sily co do nej vie dat ...to je tiez dobry znak ked mu poviem aby mi ruku stlacil stlaci tak ze ma to az zaboli...len ju proste nezdvihne a ruka sa mu vykruca do jednej strany nevie ju drzat rovno... a teda nezdvihne ju a nezhohne v lakti...stazuje sa ze z vrchnej casti predpazia ju velmi neciti ale z dolnej citi vsetko aj dotyk takze ju aj masirujeme "loptickou ježkom" na stimulaciu ... fyzio vzdy povie ze riadny makač a je skvelé ze hlavne chce ....

nikiki29
30. jan 2019

@la_fragola ja som tam mala tých procedúr dosť, už si ani všetky nepamätám, ale mala som skupinové cvičenie (tých som mala málo lebo sama som nedokázala veľa cvičiť), individuálne cvičenie bolo zo začiatku len pasívne naťahovanie, potom posilňovanie svalov ramena, úchopu, to mi najviac pomohlo... Mala som aj vodu určite a tiež plávanie, masáž a parafín... mala som veľmi ochotnú ošetrujúci lekárku a po určitom čase mi bez problémov procedúry prispôsobila tomu, čo mi rameno najviac uvoľňovalo.

la_fragola
autor
30. jan 2019

@nikiki29 super a tym , že ste uvolnili rameno postupne ste zacali mat aj silu v predlaktí a v lakti? 🙂 sama som zvedava co naordinuju muzovi ale nebojim sa toho ze by to neboli prospesne veci kedze sa snazia ku kazdemu pristzpovat individualne...No presne ani on nedokaze sam velmi cvicit kedze on tu ruku nedzvihne sam vzdy mu pomaha fyzio pri dvihani .. a potom do toho vie dat aj vlastnu silu ale musi mu este pomahat...

nikiki29
30. jan 2019

@la_fragola áno prišla sila postupne, keď bolo rameno voľnejšie postupne som dokázala aj lakťom cvičiť, aj stisk dlane sa mi oveľa zlepšil (oni to všetko merajú) a pocitovo perfektne 😊 ale celý čas som cvičila s fyzio, každý deň mi svaly pasívne uvoľňovali, ponaťahovali a potom cvičenie vlastnou silou. To mne vyhovovalo najviac... fakt vedia čo robia, prispôsobia cviky potrebám pacienta, stačí povedať kde vidíte najväčší problém alebo čo ho najviac trápi na tej ruke a pomôžu. Ja som natrafila aj na veľmi dobré a milé terapeutky 👌🏻
Aj keď ruka občas bolí aj po dlhom čase a je trochu slabšia oproti pravej, vôbec v bežnom živote neobmedzuje, je plne funkčná a to je dôležité... 🙂

la_fragola
autor
30. jan 2019

@nikiki29 Dakujem za povzbudzujúce správy. Akurát nám prisla info ze poistovna kovacovu schvalila a teraz uz len cakame na odozvu od NRC kedy by bol realny nástup dufam ze to bude coskoro. ako dlho vam to asi tak trvalo ???Super verim ze aj muz bude mat super terapeutky ktoré mu ruku pomozu sfunkcniť 🙂 dakujem este raz ...!!!

nikiki29
30. jan 2019

@la_fragola u mňa to bolo cca 2 týždne od schválenia... prelom júl/august úraz a operácia, približne august/september som už začala rehabilitovať u nás, ortopéd mi vypísal návrh a už začiatkom októbra som bola v NRC...
Všetko záleží od toho ako sú obsadení 🙂

la_fragola
autor
31. jan 2019

@nikiki29 Ja som si písala s pani ktorá tam robí tak povedala ze su plne obsadeni ale stale niekto prichadza a odchadza ..takze uvidime...sama som zvedavá kedy to vinde. Vcera bol moj muz na EMG vysetreni kde mu skumali ako mu funguju nervy a teda lekarka prisla na to, ze ma uplne pretatí nerv v bicepse (a preto mu nejde ruka zdvihnut) povedala ze kovacova je super na toto a ze je okolo neho aj iny sval pripadne nervove zakoncenia ktoré si vedia nahradiť tento nerv... ale povedala nam aj o jednej alternative ist na rekonštrukciu nervu do Prahy k jednemu odbornikovi (jediny v ČR v Prahe to robi) doktor Haninec -Královské Vinohrady... nevieme co mame teda robit. Asi budeme kontaktovat tohto lekara co by sa s tym dalo robit ale kovacova sa uz vybavuje ale urcite trening pred operaciou (az by to bolo skor ) nie je na skodu. Ale ak vam mam pravdu povedať dosť som ostala prekvapekná z tej ruky a prístupu doktorky na EMG pretoze povedala ze ruka bude podla nej funkcna na 20 % ... a hlavne muza to dost psychicky polozilo a mna trapi ....

enuliek
15. nov 2022

Ahojte,prosim nejake nove info..konkretne 3posch.nemocnicna cast

toba1
6. feb 2024

Ahojte, neviete kedy ktory den mavaju konzilium v Kovacovej, ohladom posudenia novych prijatych ziadosti? poistovnu mame Vseobecnu, takze to islo priamo, netrebalo cakat na schvalenie. Ide o leziaceho imobilneho pacienta, po CMP pred 3tyzd. Cakame uz na odpoved ako na zazrak, kedy by mohol nastupit do NRC. Lebo z nemocnice by sa ho uz chceli zbavit. Ale ist do druheho rehab.centra, nie je vyhra, ankolko potom do Kovacovej by mohol az po 1roku, kedze citam ze v jednom roku nemoze byt v dvoch rehab.centrach. Dakujem

nikiki29
6. feb 2024

@toba1 neviem poradiť s konzíliom, ale v rodine mám 2 ľudí čo tam boli nedávno. Chodiaci mladý pacient čakačka 4 mesiace. Imobilný pacient čakačka 6 mesiacov. Podávali obaja cca v auguste-septembri, obaja VŠZP. Neviem koľko už čakáte… ale aj potrebuje asistenta asi to nie je také jednoduché. Ešte sa môže stať, že niekto náhle vypadne zo zoznamu a oni vtedy volajú s tým, že nástup je do pár dní.

toba1
6. feb 2024

@nikiki29 chapem, no uvidime..a niekto nejake skusenosti ako to tam je s este leziacim pacientom? myslim starostlivost..a podobne..kedze hovorili ze doprovod nie je nutny..a predpokladam za ak by isiel teraz do druheho rehab.centra, do Kovacovej ho zoberu az dalsiom roku, ze? nemoze 2 rozne rehab.centra v jednom roku..tak som aspon citala..

raportka
14. feb 2024

@la_fragola noo ...toto mám ja teraz ,problémi oboch rúk ,mám problém s krčnou chrbticou ,zoperovali mi ju ,vymenili tri platničky ,8.šrobou a nejakú dlahu museli tam robiť ,ale ruky veľmi bolia a na ľavej aj prsty bolia ,trhajú a stuhnuté prsty ,tiež chcem ísť do Kovacovej a len dúfam ,že mi pomôžu tam ...

fero121974
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fero121974
4. máj 2024

@toba1 jabysommalistteraz15.majamamnehybnurukupomrtvicidufamzemipomozu