Ahojte dievcata, ano viem, ze je to otazka na lekara, ale ja som u neho nebola a nejak neviem, ci ist, nechcem tam ist zbytocne, resp. ak nemusim. Mali ste niektora prosim vas vyvrtnuty clenok? Ako dlho sa lieci? Kedy ste mohli normalne chodit? A ak by som sa teda rozhodla ist k lekarovi, mam ist k chirurgovi, ci inemu? Vdaka za kazdu radu k veci 😉
Išla by som to ukázať doktorke, kľudne tam môžeš mat niečo prasknuté, zlomené. Aby si potom nemusela riešiť horšie
Ja som bola na urgente, pre istotu. Inak elasticky obvaz na den, v noci dole, natriet fastum gelom - ale ten mi zabudol predpisat tak mi muz kupil taky ibalgin duo aj s heparoidom, doktor povedal ze asi 10 dni, na druhy den ze to bude boliet viac a co najmenej zatazovat - skor sa to zahoji.. Ja som poctivo nechodila vela a uz na 4 den to bolo o dost lepsie
@silviazlat @pribinak vdaka babule, stalo sa mi to pred tyzdnom na nohu viem dostupit, co by som pri zlomenine asi nevedela, chodim sice smiesne, kedze krivam, ale nejak chodim. Len je to tyzden a uz by som cakala, ze sa to aj zlepsi a ono nie, je to mierne napuchnute, natieram aflamilom a davam si bandaz, na noc len mierne dotiahnuty tlakovy obvaz na hrubsie. Nikdy som to nemala, tak neviem, ako dlho sa to lieci a uz mi trochu ide na nervy, ze som taka nesebetacna, nemozem soferovat, ist na nakup atd. Uz som dnes pozerala, ze aj tu v zdrav.stredisku blizko nas su nejaki lekari - chirurg, ortoped, dokonca aj RTG tu robia, tak ci ist, ale ani neviem, ku komu a ci vobec ist, ci to neprejde aj samo, len ako dlho este pockat...
Daj si obklad z bieleho vína a choď radšej na RTG
Fu liecba záleží od toho, co sa ti stalo a aké zle to mas. Ale k doktorovi radšej chod. Môjmu mužovi sa pri vyvrtnuti aj roztrhla niektorá slacha, mal strašný opuch, obrovskú modrinu, mal takú ortezu od prstov až po koleno, ktorú sa dalo davat dole. Mal to niekoľko týždňov potom aj bandáž. Musel si pichať fraxiparin do brucha. Ja som to nemala také vážne, mala som opuch, modrina sa mi spravila. treba mať nohu vo vyvysenej polohe. Chodiť normálne som vedela asi po 2 tyzdnoch s nastavitelnou elastickou bandážou, ktorá sa zmestila aj do tenisky
Hmm to podla mna radsej chod. Ja mam uz tyzden po achodim uz cca normalne - zasla som na zastavku, podlahu zmyvala.. Na prechadzky a v opatkoch este nechodim😂
Oki baby a ku komu mam ist? Chirurg? Ortoped? Rovno na RTG? To asi musi niekto vyhodnotit, ci? Ja nechodim po lekaroch, cize ozaj netusim 🙈
mala som to minuly rok v oktobri, PN dva tyzdne, stahovaci obvaz cez den a krem proti bolesti. vybavovali ma na chirurgii, odtial ma poslali na rtg a s vysledkom zasa naspat na chirurgiu. ja som ani nemohla stupit na tu nohu, mala som barly. po dvoch tyzdnoch na kontrole ma to stale strasne bolelo a poslali ma na sono a znova na rtg a naspat na chirurgiu a bol tam zapal slachy. takze sa to liecilo este cca 2 dalsie tyzdne, ak nie aj tri.
a potom som dostala 119e z urazoveho poistenia :D
@janetinka27 fuh, tak to ti nezavidim :( Dufam, ze sa z toho dostanem skor a bez nasledneho zapalu 🙏
Pred nedávnom som mala podobne, padla som zo schodov. Na odpuchnutie som mala aescin je volnopredajny, masť di niečo nevie ma napadnut nazov,
@fiafia dakujem
Ja som si 2.9 vyvrtla hnusne clenok. Furtedva stupim, mam.bandqz, ladujem, octanovu mast. Nesla som k lekarovi, je to uz stvrtykrat, co som si ten isty clenok vyvrtla a nikdy nic nepredpisali.... tak som pokladala za zbytocne ist.... no ale doma som stale, von nechodim, neda sa vobec. Ale mne sa to aj predtym hojilo dva mesiace, asi to u mna trva. Tyzden je v mojich ociach nic. Tak ja ratam ze.o 2-3 tyzdne budem ok.
Dievcata prosim vas a ako dlho mavate nohu opuchnutu po vyvrtnuti? Min.stredu som teda sla k dr a z rtg urcil, ze to nie je zlomene. Nic mi nepredpisal, len 2 tyzdne nosit bandaz. Mne sa ale zhorsuje opuch, takto mi noha neopuchala ani kratko po uraze. Je to cez tri tyzdne a mam labu ako maco. Mam len cakat, mastickovat, ci ist k inemu lekarovi ako chirurgovi? Dakujem
nohu treba vykladat, vykladas?? urob si octanovy alebo vinovy obklad, na to ze to je 3t je to riadne opuchnute, mne sa vyvrtnuty clenok po takejto dobe uz aj "vyliecil". Vzdy elasticky obvaz riadne som zaviazala a iba tak som chodila....
Ja s takouto nohou idem na urgent... a nie hladaj "nejakeho lekara". Vzdy sa chodi na urgent na urazovu chirurgiu. A ked sa nezlepsuje, treba ist znovu, kontrolu ti ten tvoj chirurg nedal?
mne bol pri vedomí vyvrtnutom členku predpísaný aj fraxiparin, proti trombom.
Fuu, mne opuch pekne siel postupne dole, jasne stale ma trosku pobolieva ked dako zle stupim, bandazujem ale aj 24 000 krokov som zvladla na dobrom terene.. Aby to nebolo nieco cievne, drzim palce
@janeninka dakujem 🙂 o cievnom, ci takom nejakom vysetreni makkych tkaniv som rozmyslala, ale neviem za kym ist, asi zavolam obvodnej.
@simca03022011 na urgente som bola hned v prvy den a ako som prisla, tak som odisla, je to otras, aky tam maju pristup a uplne nepochopitelne pre mna bolo, ze nemaju oddelenu chodbu ci miestnost pre prijem covid pacientov, cize pocas cakania na vysetrenie sa tam premavali v skafandroch s pacientmi prijimanymi s podozrenim na covid. Cize som rychlo odisla a dufala, ze to prejde, ved vacsinou to nie je nic vazne... teda tak som zmyslala. Po dvoch tyzdnoch som ale navstivila tuto chirurga v obvodnom zdravotnom stredisku. Vysetrenie vyzeralo asi takto - chytil nohu nad clenkom - boli? nie, chodidlo - nie, clenok - ano, tak RTG clenka. Pozrel snimku, negativne. Bandazovat este dva tyzdne, dovidenia.
Nohu vykladam malo, to je fakt. Nemam velmi kde, musim si asi prestavat nabytok, aby som mohla pracovat a mat nohu na niecom vylozenu (pod stol mi nevlezie na dlzku). Mastim Aflamilom a od vcera aj octanovou mastou.
Len ma napadlo, ci je to akoze v poriadku, ci sa ozaj vysetruje len kost v pripade zranenia clenka a slachy a podobne veci nemaju byt vysetrene a zahoja sa v pohode same?
no vies, ked ides osetrovat uraz 2t po uraze,tak nema co ine robit... ja som sa na to vykaslala ked som si 3.krat vyvrtla clenok a liecila som to asi aj dva roky, kedze sa mi poskodila achylovka a vsetko.
Co by ti pomohlo vysetrenie slachy a podobnych veci, ked nemas zakladne veci robene ako vykladanienohy (ona ti opucha ta noha ked je dole a v podstate nemozes na nu riadne chodit, nehybes sa), obvazovanie, liecbu opuchu napr tym octanom od zaciatku? Slachy a spol bohuzail potrebuju cas, to je individualne komu kolko...
@simca06022011 ookej, cize sa budem snazit vykladat co najviac, natierat octanom a pokracovat v bandazovani (ta bandaz stahu az tak, ze mam ladovu nohu, az mi ju lame od chladu niekedy, tak si ju vecer dam dole, ked som uz na gauci) a pockam este, v podstate sa asi nic strasne nedeje, len to trvaaaa a ja nie som z tych trpezlivych ludi, zvlast ked nemozem robit vsetko tak, ako predtym 🙈 ale dakujem za radu
Joj neboj aj pri zlomemine sa da dostupit na nohu.. Muz tak mal. Myslel ze len clenok a mal v priehlavku zlomenu kost. Mala si ist hneď.
no poviem ti pravdu, moj chlap mal takuto nohu napuchnutu pri zlomenine... a to mu rychlo odpcuchlo, ale asi aj dalsi pol rok mu to takto napuchalo/odpuchalo... musel si tu nohu vykladat
ahoj, ja som ti pisala uz vyssie, ale to uz bolo davno. podla mna to mas privelmi opuchnute. ja som isla hned po doktoroch - konkretne to potom riesili na chirurgii - rtg, kontola o 2 tyzdne a kedze stale bolelo a bol tam stale opuch, tak znova rtg a este aj sono. uz som to sice cele pisala vyssie, ale oni niekedy to prve vysetrenie urobia s predpokladom, ze je to len vyvrtnuty clenok, takze to nie je az take hlbkove vysetrenie. ale moze to byt aj nieco ine. treba ist na kontrolu. mne ked to po 2 tyzdnoch nepreslo, tak povedala, ze vyvrtnuty clenok by uz mal byt po 2 tyzdnoch ok.
a potom zacali hlbkovejsie skumat, cize znova rgt a potom sono. a zrazu na opakovanom rtg mi zistili aj ostrohu, ktoru tam mam uz storocia. a na sone zistili zapal slachy. ten zapal slachy nie je sranda, nosila som cele mesiace na clenku a chodidle bandaz, bez toho ani krok, lebo by som skoncila zasa s barlami.
takze ak to mas uz dlhsie, tak ja by som isla na tvojom mieste na kontrolu. a ten opuch mas dost velky, nie iba okolo clenku, tam moze byt aj iny problem. radsej chod.
a dalsia vec je, ze tieto veci je fajn riesit naozaj s doktormi, lebo dostanes aj rehabilitacie a dalsia vec, ak mas urazovu poistku, tak dostanes z poistky peniaze.
@janetinka27 dakujem za info, ty si to mala ozaj zle :( Asi sa poradim s obvodnou, ze co mi odporuci, budem si ju viac vykladat a uvidim, mozno to ozaj pomoze. Som len doma, vacsinu dna som za pc, cize len to spravi tak, aby noha bola pri sedeni hore.
@anickaaa6aaa pisala som uz vyssie, ako to bolo. Ja som isla, ale aj som odisla bez vysetrenia. Minulotyzdnovy RTG mam negativny.
drzim ti palce, nech sa ti to co najskor vylieci 🙂
@janetinka27 dakujem pekne 🙂
Chod na pohotovosť. Postu ta na RTG. Mozes to mat prasknuté.