Je nutné pri vybití mliečneho zubu užívať antibiotiká?

jannicka
1. aug 2010

ahojte
nemate niekto skusenost? nas drobec si dnes vybil predny mliecny zub (ma 2 roky a este ani nema vsetky zuby). pri chodzi zakopol na chodniku a spadol a vyrazil si zub a roztal peru. na pohotovosti ORL povedali ze zub tam nie je, poslali nas na stomatochirurgiu. zubar tiez povedal, ze tam zub nie je, po troch dnoch by to este mal potvrdit RTG. zubar okrem kasovitej stravy a ibalginu od bolesti predpisal ATB. myslite si ze to je nutne? nase dieta este ATB nikdy nebralo. dakujem vopred za odpovede.

latvia
1. aug 2010

zrejme predpisal ATB kvoli tomu, ze mal aj roztatu peru a dieru v puse po vybitom zube, tak aby sa nerozvinula nejaka infekcia, tazko povedat....

traktor
1. aug 2010

nas patko si takto vybil zubok, ked bol mensi, v ten den sa naucil bicyklovat, a vosiel do diery na ceste..len on si ten zubok vrazil viacej dovnutra, tak mu ho museli vyberat...tiez napuchnutu pusu..a tiez bral ATB, je to preto, ze je to otvorene, ..tak sa neboj, radsej takto ako neskor komplikacie...

capy
1. aug 2010

my sme mali vybity zubok ked sme mali asi rok a pol, ale napravili mu ho a uchytil sa. atb sme nemali len kasovitu stravu a panadol proti bolesti ☹

chichaa
2. aug 2010

ATB dostal kvôli rozťatej pere, nie kvôli vybitému zubu..je to pravdepodobne otvorená rana a sliznica, ktorá dochádza do kontaktu s kadečím, takže dľa mňa sú ATB na mieste - prevencia rozvoja infekcie, aj keď nie som zástanca zbytočného užívania ATB. Nezabudni mu k nim dávať aj probiotiká.

mamina63
4. aug 2010

@jannicka no ja neviem, moja malá si tiež ale len odbila zo zuba v 13 mesiacoch a nemali sme na to nič, ani k doktorovi som nešla, iba až ked po roku som spozorovala, že papá iba na jednej strane a vtedy som jej zbadala, že má zahnisané celé dasná nad tým odlomeným zubom, tak vtedy jej to rozvrtali a hnis vyšiel, potom sa jej ostatný zub poulamoval, odumrel a zostal jej tam iba koren (ktorý tam musí zostať aby držal lôžko pre další zúbok- tak nám to bolo povedané 😀 ), ktorý vypadol, až v 6 rokoch 😝 ked jej už mliečne vypadávali.... 😅 ináč dovtedy bola tiež bez zuba....hrozné niečo....ale držím palce...všetko bude dobré.... 😀

atrami
10. aug 2010

Synovi, vybili zúbok v školke. Zubárka ho navrtála, aby vytiekol hnis, ale veľmi ho to bolelo, tak išiel von 😢 Dorástol mu až v okolo 6. roka. ATB len kvoli infekcii.

luckai
19. aug 2010

Nám sa vybil predný zúbok min. tyzden, malá ma teraz 17 mesiacov a volala som zubárke, či treba prísť. Povedala že ak je ten zúbok celý, že nie je žiadna časť odšiepená a zostala by vnútri, tak že nič netreba. Malá nemala ani pery rozťaté, možno len trošíčku, tak bežne ako keď už niekoľko krát spoadla a udrela si pusinu. Antbiotiká ani nespomenula. 😉

yashmin
23. nov 2012

dnes si mrnusko vybil zubok emoticon predny fnuk teraz bude strbosko len dufam ze mu casom naraste uz trvali zub ....mali sme 8 zubov a mame uz iba 7 ☹ my sme nedostali ani antibiotika moj lubil papkat a teraz ma jest iba mliecne a kasovite a on to nerad fnuk...

brisilda
23. nov 2012

moj syn sice nemal vybity zub ale mal roztatu peru na 5 stehov a ziadne ATB nam nedavali iba masticku / stalo sa to v GB / .......pokial to nemate zapalene a nemate teplotu tak ja by som ATB nedavala ........obcas lekari davaju ATB ako "prevenciu ":( skoda, ze si sa lekara neopytala preco vam dava ATB .........

kika112
9. máj 2013

Dávať antibiotiká preventívne je hlúposť, na infekciu zvonku predsa máme očkovanie proti tetanu. Antibiotiká niekedy nasadia pri operáciách, rozsiahlych úrazoch, ale toto sa mi zdá prehnané. Držte sa 😉