Hojenie podvrtnutého kolena u detí

kvojtanikova
4. mar 2016

ahojte, chcem sa poradit, dcera(5) mala pred necelými 3 týždňami úraz na lyžiach, spadla tak, že sa jej noha otočila akoby "naopak". Keď sme dali dole lyže, po pár minútach dokázala aj relatívne dobre chodiť. Boli sme ale večer na úrazovke, kde urobili RTG a nič tam podľa nich nebolo, dali jej to na týždeň do dlahy, odvtedy bola úplne v pohode vôbec ju to nebolelo keď to mala fixované. Po týždni mali dať dole dlahu ale keď to urobili a hýbali s nožkou tak ju to bolelo a tak ju dali ešte na 1 týždeň. Teraz od pondelka je už dlaha preč, dcérka chodí, ale nohu ešte stále nepokrčí poriadne, vraj ju to bolí hore na kolene ukazuje (čo mi je čudné, lebo som myslela, že má natiahnuté väzy a tie sú na boku, aspoň myslím). neviem, či to je tak normálne a či sa to časom poddá, alebo či s ňou máme ísť ešte na nejaké vyšetrenie k ortopédovi, či tam predsa len nie je nejaká prasklina v jabĺčku alebo čo. Ja sama som mala úraz kolena a viem že sa to dlho hojí, ale ja som mala už takmer 20 rokov a myslela som že u takýchto malých detí to pôjde ľahšie. A ešte sa chcem spýtať ako so škôlkou, lebo teraz je už tretí týždeň doma a už sa veľmi pýta do škôlky, rozprávala som sa aj s učiteľkou a ona povedala, že ok, iba že máme doniesť od lekárky nejaké potvrdenie, čomu sa majú vyhnúť, napr. aby ju nedávali cvičiť, chodiť po kolenách a tak. Ale trošku mám z toho obavy. Lekár do správy napísal iba "nenamáhať", čomu ja rozumiem tak, že nemá skákať, cvičiť a podobne, ale bežný režim by mala zvládnuť. Vraj jej nemám dávať ani elastický obväz lebo že čím dlhšie je fixované, tým sa s tým dieťa zmieri a prestane sa snažiť nožku vrátiť do normálu. A to som si aj všimla - keď mala tú sadru, bola úplne "besná", na obmedzený pohyb si okamžite zvykla a keď nemala bolesti tak tancovala, skákala a podobne. Ďakujem vopred za odpovede.

sissy27
4. mar 2016

@kvojtanikova akože rtg fajn, ale tam nevidno poškodenie mäkkých tkanív a z vlastnej skúsenosti - občas ani zlomeninu... ja by som sa asi dožadovala mri vyšetrenia a odbornej rehabilitácie... kolená sú citlivé, teraz to zanedbáš a problémy sa môžu prejaviť o pár rokov...

kvojtanikova
autor
4. mar 2016

@sissy27 dakujem uvidime teraz cez vikend si ideme po nu k babke, lebo my chodime do prace tak bola u nej na Strednom Slovensku, tak sa na to pozrieme a asi skusime vyhladat nejakeho este specialistu keby to nebolo lepsie.

zuz0404
19. feb 2022

@kvojtanikova mozem sa spytat ako to nakoniec dopadlo prosim ? Ma niaje nasledky alebo tak lyzuje ? Akurat riesime to iste

kvojtanikova
autor
22. feb 2022

@zuz0404 ahoj, napokon to v pohode zvladla, nozku sme rozcvicili - pomahalo cvicenie vo vode (vo vani) a nejake masazne kremy, dcera normalne dalej lyzuje, aj ked nechce ist konkretne na ten kopec, kde sa jej to stalo, ale uz zvlada aj narocnejsie kopce, teraz ma 11 rokov a uz 3 roky robi aj balet, takze je vsetko v poriadku. Drzim palce nech to dopadne dobre aj u vas.