Ako ošetriť čerstvú ranu tak, aby sme sa mohli kúpať?

julka87
3. aug 2024

Ahojte. Zajtra sa chystáme na pár dní do Maďarska na kúpaliská. Dcére sa dnes podarilo veľmi škaredo poradiť nohu na členku. Strhla si kožu v rozsahu asi 1 x 3 cm dosť hlboko. Existuje nejaká náplasť/gél, ktorá by skutočne ochránila ranu a neodlepila sa vo vode? Ako to co najlepšie ošetriť, aby sa to dobre hojilo? Ďakujem 🙂

marcellka32
3. aug 2024

Tekutý obväz v spreji, kúpiš v lekárni

nikaeli
3. aug 2024

@julka87 manžel si 2 dni pred odchodom do Chorvátska rozbil koleno. Mal dosť veľkú ranu, striekal si na to Akutol a prelepoval vodeodolnou náplasťou. Na noc dával Ialugen.

patus_2
3. aug 2024

@julka87 skús sa poradiť v lekárni. Ja som na menšie rany dávala hydrogelovu náplasť a neprepustila vodu. Len na tak veľkú odreniny asi nebude vhodná.

anavixy
3. aug 2024

Akutol stipe, alfasilver nestipe, pocas kupania prelepit hydrogelovou alebo steriwund, elastopor, curapor, cosmopor, tych naplasti je milion. Po kupani odlepit a vydezinfikovat ranu, riziko je hlavne to, ze sa rana infikuje, takze na to pozor.

julka87
autor
3. aug 2024

Ďakujem všetkým za rady. Zatiaľ som jej dala lalugen na noc. V lekárni nemali ten obväz v spreji, tak ešte ráno cestou pôjdem kúpiť aj tie hydrogelove náplaste

lentil0805
11. aug 2024

@julka87 ahoj, ako ste to vyriesili?

julka87
autor
12. aug 2024

@lentil0805 ahoj. Na kúpalisku sme prelepovali hydrogelovou naplastou z dr. Max. Mimo toho som natierala Ialugen a prelepovala bielou priedušnosť naplastou. Medzitým stále vydenzifikovat vycistit, trochu nechať dýchať. V prvý deň sa jej ta hydrogelova naplast odlepila sama po pol hodine v bazéne. Na druhy deň jej jedna vydržala celý deň. Neviem dôvod. Možno že nebolo miesto okolo rany dosť suché alebo bolo mastné....
Dnes sa už opäť kupeme. Je to 9 dní stara rana. Ešte to nie je zahojene, ale kúpe sa bez náplasti.