Dobrý deň. Je tu nejaká mamina, ktorej dieťa po prvom ročníku v Zuš-ke nepokračovalo ďalej vo výučbe? Náš syn má talent na hudbu a sám si aj vybral nástroj, na ktorý sa chce naučiť hrať. Klavír...Kúpili sme mu teda digitálne piano podľa požiadaviek Zuš. Mával 45min. teórie- prípravku a ďalší deň 25 minút klavír. Keď som sa ho pýtala, čo robili, väčšinou bola odpoveď- neviem....Keď som mu nalistovala zošit s poznámkami, nevedel poriadne nič zopakovať a ani zahrať. Chodil odtiaľ znudený....Doma cvičiť nechcel...A keď som sa ho opýtala narovinu, či chce ďalej pokračovať, tak sám nevie. Keď ste boli v takejto situácii a nechali to po roku tak, mrzelo vás to, alebo vaše dieťa v budúcnosti? Keď ste pokračovali, ako vaše dieťa využilo v živote to, že vie hrať? Stojí za to ho presviedčať, aby tam naďalej chodil? Lebo v našom prípade je to aj o nás rodičoch, dieťa si nevie premietnuť budúcnosť, čo mu to dá, alebo nedá do budúcna....Už som aj ja na pochybách, či to má nejaký zmysel...Dakujem za rady 😊.
Syn v tomto veku nechal husle po 1,5roku,nelutujem.Deťom teba ukázať všetko o čo prejavia zaujem a pri niečom potom ostanu.U nas to bol hokej,neskôr hadzana.Ale skusil aj karate,lukostrelbu,plavanie,lyže...Teraz ako teeneger si sam brnka na gitare aj na klavíri,vraj celkom slušne.
@monikabull určite nanútiť nech si krúžok vyberie sám a keď ho nechce robiť tak ho robiť nemusí
45 minut teorie? to by zabilo aj mna 😀 .. ak ho bavi hrat, nech si hra sam, vsak piano ma, moze si najst nejake videa, podla ktorych mu to pojde a 'serioznejsie' sa to moze zacat ucit v buducnosti, ak bude chciet.. alebo najdite niekoho s modernejsim pristupom ucenia, ako klasicku zusku, vsak to je desna nuda pre sedemrocneho, ani sa mu nedivim, ze je znechuteny
45 minut teorie pohoda. Mal som radšej teoriu jak klavir.
Za mna osobne - pokial to nie je maly rodeny virtuoz, ktory sam vyuziva kazdu moznu chvilku, aby mohol brnkat na klaviri, je to uplne strata casu. Sama som chodila 8 rokov na klavir plus dva roky druhy stupen pocas strednej skoly. Nikdy to nebola moja zaluba, vybrala mi to mama, lebo som mala sluch (mohla ma dat radsej na spev a gitaru). Klavir je nastroj, ktory si nikto nevezme pod pazuchu, aby zahral kamaratom na vylete. Pre mna to bol s odstupom casu akurat strateny cas. V 16 rokoch som uz mala dost rozumu a drzosti aby som sa sama rozhodla, ze uz tam chodit nebudem. Nikdy viac som nehrala, ani mi to nechybalo. Sama som sa na gympli naucila par akordov na gitare a to stacilo aspon na vyspevovanie pri ohni v lese 😁. Netrap ho, ak tak gitara a u ucitela, ktory ho nebude nutit hrat klasiku, ale nieco moderne, filmovu hudbu a pod. S gitarou bude v zivote viac cool 🌞
Nenutila by som. Syn chodil rok na futbal (sam chcel), dalej pokracovat nechcel, nebavilo ho to. Potom prisiel s tym, ze chce skusit hokej a ten hra uz 7 rokov 🙂
@monikabull Možno mu nesadol nástroj alebo ho naozaj ubíja spôsob výučby. Môj brat si napríklad po roku klavíra vydupal husle. Je im verný doteraz. Zas manžel nechodil do ZUŠ, pričom má vynikajúci hudobný sluch. A hudba si ho našla aj profesionálne. Ja som zažila ľudí, čo tie deti do toho dokopali aspoň na ZŠ, ale radosť z toho nemali. Spýtaj sa ho, či ešte chce chodiť, alebo si dajte dohodu, že ešte rok a rozhodnete sa.
@monikabull A ešte poznám kopec ľudí, čo chodili do ZUŠky a nevyužili to. Aj takých, čo áno...ale to sú muzikanti, skladatelia, tam bol talent a hudba od mala.
@monikabull dcera takto chcela hrať na gitare, ale keď začala navštevovať ZUŠ, nuda a nechuť. Prvý rok o ničom, druhý som ju tlačila do učenia, tretí bol lepší a teraz sa teší do štvrtého a je rada, ze to nenechala tak. Ja ju nechávam v tom, ze to bolo jej rozhodnutie. Je to o vzájomnej dohode. Moja dcéra ale vedela, co robili aj ako trénovať.
No očividne ho to nebaví dala by som mu na výber iný nástroj alebo inú školu. Trénovali ste aj doma? Neviem ako môžeš nevedieť čo robili.
@monikabull 45 min teórie a 25 min hry? Vôbec by som sa nečudoval, že to malého nebaví. Skús sa poobzerať po nejakom učiteľovi mimo ZUŠ, ktorý by bol ochotný robiť to opačne. Veď dieťa si hudbu zamiluje, len keď ju naozaj bude môcť hrať a nie keď sa o nej bude učiť.
skusit iny nastroj? Nejaky kde by hral v skupinke? Tieto individualne nastroje su komplikovane, sice kazde dieta chce hrat na klaviri ale klavir je samotarsky nastroj, s inym nastrojom sa deti potom zgrupuju, pripravuju spolocne skladby a vzdy je to veselsie. Tiez je pravda, ze po prvom rocniku a v 7 r je komplikovane zistit ci ho to bude bavit alebo nie. Tiez nesuhlasim s nazorom, ze hudba a hranie na hudobnom nastroji mu nebude na nic - uz len to, ze sa nauci hrat na nejaky hudobny nastroj a nauci sa aj noty je velkym prinosom pre jeho vyvoj - je o tom na mraky studii.
Moji chalani chodia do ZUSky uz 4 roky. Mladsi zacal ked mal necelych 6 rokov, strasne chcel gitaru. Ano maju 45 minut teoriu, ale teoria pre 7 rocnych je inym stylom nez teoria pre 12 rocnych, nejake zaklady musia mat. Mladsieho syna to po chvili prestalo bavit, ale nejako som ho motivovala, aj ucitel, tak pokracoval a dobry je, uziva si kazdy koncert. Zasa nie je dobre, ked dieta strieda kruzky po pol roku len preto ked zisti ze to nie je jednoduche. Treba spravne motivovat. Potom zrazu prejdu 2 roky a ma za sebou 5 neuspesnych kruzkov..Este dodam, ze do buducna mu to da to, ze sa napr. nauci vystupovat pred ludmi, prezentovat svoje schopnosti, vyrovnat sa s pripadnym neuspechom ked sa pomyli a pod... Jasne ze neverim ze budu nejaki virtuozi, ale zmysel to ma.
Moj po prvom roku chcel skoncit hru na gitaru. Dohodli sme sa ze skusi este rok, a ked ho to nechyti, tak to necha. A tak aj bolo, po 2 rokoch skoncil.
Mne mamina platila toľké krúžky. 😬 A ďakujem jej, že ma nenútila k ničomu. Husle ma nebavia, malujem pre relax, tancujem uz len na plesoch. Paradoxne som v detstve nemala rada ziaden sport a teraz je to moj najvacsi konicek. Hladame sa cely zivot. Ver svojmu dietatu.
@monikabull a ucitel co vravi ked ste sa rozpravali?
Aku mate spatnu vazbu?
Ako vies ze ma talent? Talentovane dieta, ktore nastroj bavi sa prejavuje uuuuuplne inak...
@babulkomale pani učiteľka ho práveže chválila, že je šikovný. Ale zo synovej strany je tam čistý nezáujem...Ako už bolo spomenuté vyššie, je to asi zastaralým spôsobom výučby, lebo iný dôvod nemá byť aký....Má veľký talent na spev, má perfektný hudobný sluch, rytmus.... Ale na spev chodiť tiež nechce. Tak asi s klavírom skončíme a keď bude starší, nájde si k nemu cestu, keď bude mať záujem 🤷♀️.
@mamamasama Veď toto, vidím to na ňom, že nič moc...Sám si to vybral a sám asi aj prišiel na to, že ho to až tak nebaví....
@ewell13 Presne toto isté som si povedala aj ja, že ešte rok a uvidíme, ale mám tušenie, že to skončí tak isto, ako vo vašom prípade..🙂
@prasiatko30 Ja viem hrať také základy na gitaru, bola som samouk, tak som mu núkala namiesto klavíru to. Mám aj malú gitaru pre začiatočníkov, so silónovými stranami, ale stále má na to malé ruky a bolia ho z toho prsty. Hovorím mu, že brušká mu časom stvrdnú a už to bolieť nebude, ale odradilo ho to momentálne. Takže zas len musíme počkať a potom bude tiež samouk s mojou pomocou, keď bude mať o to záujem🙂.
@doriiis Veď práve, že tá výučba v Zuške začína v takom nešťastnom veku, keď sa prváčikovia ešte len "hľadajú"...
@reanda presne toto sa aj mne zdá ako najväčší problém. Zastaralý a nezáživný spôsob učenia pre prípravku. No škoda veru.
@thirstymonk Ako 31 ročný chalan aj využívaš hru na klavír? Hráš niekde? Alebo už iba sem- tam pre seba a blízkych? 🙂
@monikabull ja mam sestru učiteľku klavíra už dobrých 20 rokov osobne si myslí, že to tak po krátkom čase netreba vzdávať práve nemyslím si, že tým sa dieťaťu pomôže keď všetko začne na chvíľu. Tu je na mieste možno porozprávať sa s učiteľkou klavíra nejako ho inak motivovať ak vravíte, že talent a celkovo k hudbe vzťah má. Po prípade možno zmeniť učiteľa ja som zažila segru na hodine práve tak s malými deťmi a odchádzali nadšené. Je to všetko o prístupe. Osobne moja dcérka tiež chodí a v takom veku je to práve o tom že sa formuje a ešte na sto percent nevie sú dobré aj zlé dni no je rada za nástrojom pokiaľ vidím, že to má nejaký progres tak ideme ďalej netreba sa hneď vzdávať môj názor. Čiže držím palce
@selenka7 Presne takto to vidím aj ja. Klavír je špeci nástroj, skôr o jednotlivcovi. Aj ja som sa naučila sama základy na gitare a celú mladosť s ňou chodila na chatovačky a dobre sme si všetci zaspievali🙂...Mám na to super spomienky🫠...Teraz, keď som už mamina, jasné, že už zapadá prachom ale....Keď som sama doma, veľmi často si ju vezmem a len tak si sama pre seba zahrám, veľmi ma to vždy poteší, taká polhodinka s gitarou...😊 Keď sa človek s tým neživý, tak podľa mňa bohate stačí niečo takéto pre potešenie....Keď aj ako samouk....Keď vidím na YouTube niektoré malé detičky, ako hrajú na klavír, odpadávam...To by malo zmysel, aby 9 rokov chodili do Zuš a zdokonalili to. Ale pri bežnom základnom talente je to asi náročné naučiť sa na ňom hrať...
@sofia1979 Ďakujem pekne za radu, je to veru o tej motivácii. Zavolám určite aj pani učiteľke, čo a ako.
@monikabull Syn začal chodiť do ZUŠ na akordeón ako škôlkár. Po 2-3 rokoch začal špekulovať, že skončí. Nedovolili sme - podľa mňa máloktoré z detí je v takom veku "vyhranené". Takže pokračoval ďalej a ukončil 2. stupeň. Posledné 2 roky si pribral ďalší nástoj - bicie a ZUŠ-ku skončil spolu so štúdiom na gympli. Zároveň sa ako samouk venuje hre na gitaru. Boli v partii mladých ľudí, ktorí mali svoju kapelu so zopár vystúpeniami.Teraz ide na VŠ, už sa zaujímal o možnosti, kde by si mohol zahrať... No ale k otázke, či to využije alebo nie... Možno áno, možno nie... V každom prípade náš syn nemal "preflákané" detstvo (raz do týždňa mal teóriu, 2x hru), naučilo ho to určitej zodpovednosti - pripraviť sa na hodinu, zosúladiť si čas - stihnúť bus a vyučovaciu hodinu... Koncerty a vystúpenia ho naučili ovládať stres... No a neposlednom rade získal najnižšie hudobné vzdelanie. Nemusí sa tým živiť a podľa toho, čo ide študovať ani nebude, no nebolo to k ničomu. Sám priznal, že je rád, že sme mu nedovolili nechať to. Pretože mal takých kamarátov, ktorí každý druhý rok začínali robiť niečo iné, ale nikdy nič nedokončili...
Moja dcéra ešte v škôlke pišťala, že chce byť gymnastka. Zapísala som ju ako predškoláčku, mali 2x týždenne 90 minútový tréning. Po mesiaci ju vždy predtým bolelo bruško, až z nej nakoniec vyšlo, že tam nechce chodiť. Mali trénerky z UA, na pár tréningoch som aj bola. Bolo to naozaj náročné, fičali bez prestávky celý tréning. Dala som na jej slová, nemalo význam ani pre mňa strácať čas vozením a čakaním na ňu. Neskôr chcela ešte skúsiť mažoretky. To ju aj bavilo, doma cvičila pred zrkadlom. Prišiel kovid, tréning padol. Už sa k tomu nevrátila. Neriešim. Ani ja nemám rada, keď ma niekto núti do niečoho, čo nechcem.
@monikabull ak váhaš, poradila by som sa s učiteľom - ako vidí synove pôsobenie, ako reaguje na hodinách a či to podľa neho má zmysel.. cez prázdniny cvičil? skúšal hrať?
Nie,nie je o to vás,rodičoch.Je to o dieťati.Vzdy by to malo byť o dieťati.
Normálne sa s ním porozprávaj,že či tam ešte chce chodiť ,alebo chce skúsiť niečo ine.
Dieťa sa hľadá a je úplne normálne,že nie všetko,čo sa mu dostane do cesty ho bavi