Zahraničie - nápady kam “odložiť” dieťa

laura222
30. dec 2018

Ahojte, chcela by som sa spytat hlavne zien z vacsich miest pripadne zo zahranicia na nejake skusenosti co sa tyka zariadeni pre deti pre travenie volneho casu. Nieco osvedcene “vonku” co napr na Slovensku este nemame, pripadne mame ale len vo vacsich mestach. Co by pomohlo rodicom a zaroven by bolo zabavou aj pre ich deti. V mestach funguju napr detske kutiky kde rodic necha dieta kym si nakupy, jumplandy a pod.. nakolko sama cakam krpca tak mapujem teren a zaroven uvazujem nad nejakym podnikanim kde by aj to moje dieta mohlo so mnou travit cas a zaroven by bolo v kolektive inych deti. Pripadne moze byt aj ine napady nie len vyslovene pre deti, ktore v zahranici funguju ake u nas ich je poriedko pripadne nie su vobec. Dakujem za vsetky rady

vroni
30. dec 2018

Obávam sa, že ťa otázka je príliš všeobecná, toto zrejme funguje v každej krajine inak. Tu napríklad existuje systém "Tagesmutter", teda ženy, ktoré oficiálne a pravidelne opatrujú u seba doma deti (za podobné až identické tarify ako štátne škôlky) - maximálne 5 kusov vrátane vlastných, časy si dohaduješ individuálne. Alebo potom klasický babysitting.

laura222
autor
30. dec 2018

@vroni praveze mi skor islo o nejake centrum ktore by bolo mimo mojho bytu. Viem ze tieto opatrovania funguju aj na slovensku, robi to viacero bab napr popri svojej materskej a zaraba si tak. Uvazujem aj nad tym pravdu povediac avsak to uz moc komplexna starostlivost, musis riesit aj jedlo pre deti atd a hlavne u tych uplne malych by som sa bala takej zodpovednosti /aj ja budem mat prve takze este nemam celkom prehlad co to obnasa/. Skor som myslela nieco v style ze zena musi do banky, vybavit urady, ku kadernicke atd a nema kam dat dieta tak proste ho donesie na 2-3 hodky a “my” sa zatial on postarame. Toto ma napadlo len si neviem celkom predstavit co vsetko okolo toho treba riesit, ci by to malo efekt, co by drti bavilo atd.. my napriklad mame v meste ten jumpland ale problem je ze tam si deti clovek musi strazit same.. nemoze odist ze idem si nieco vybavit

juliet86
30. dec 2018

@laura222 nuz mozno by ta zaujalo celosvetovo usoesne mudre hranie play wisely. ale treba tam byt s dietatom ;)

nelinka2009
30. dec 2018

@laura222 chapem ta, co chces... no k tomu treba,aj nejake vzdelanie a za tie deti prebrat zodpovednost... okrem toho... muselo by to byt niekde v obch centre,,alebo tak... neviem, ci by ti zisk vobec pokryl naklady... okrem toho detom vymysliet nieco zaujimave, co ich nebude bavit len raz je ozaj umenie... ja by som skusila nejaky atelier a tam s detmi malovat, vyrabat keramiku... ale to by bolo skor pre tie starsie... navyse naozaj zalezi kde by to bolo...

laura222
autor
30. dec 2018

@juliet86 nepoznam, idem pogooglit 🙂

laura222
autor
30. dec 2018

@nelinka2009 ide o to ze toto je male mesto kde obchodne centrum nie je a zaroven je tu velmi vela mladych rodiniek ktore maju male deti ale minimum moznosti na travenie casu. Ked chcu ist napr do zoo idu do ineho mesta, kupat sa tak ist, chcu skakaci hrad? Nie je, zas treba cestovat.. cize vzdy to je tak ze rodic musi s dietatom cestovat za nejakou aktivitou a samozrejme aj byt tam s nim. To je fajn cez vikendy ale co pocas tyzdna? Vela rodicov pracuje do 5-6 vecera a skolky su tu do pol 4. Ano da sa to vyriesit nejakym kruzkom lenze aj tam musite deti zobrat. Tak ma napadlo aj nieco take ze tie deti zozbierat zo skolok o urcitej hodine a na dve hodky im spravit program

bosorkabb
30. dec 2018

@laura222 nápad fajn, ale zodpovednosť budeš musieť za tie deti prebrať. Niečo ako spomínaš existuje. V súkromnej škôlke môže dieťa prísť aj na 4 hodiny raz za týždeň.
Urcite budeš potrebovať kopec papierov a povolení.

laura222
autor
30. dec 2018

@bosorkabb sukromna skola je uz ale asi trosku nieco ine 🤔 tam uz treba riesit aj jedlo co presne ako vravis prinasa vela papierovaciek kvoli hygiene a pod.

bosorkabb
30. dec 2018

@laura222 sú deti ktoré idú pred obedom domov.
Tak či tak papierovacky riešiť budeš musieť.

lula313
30. dec 2018

Ono je to komplikovane. My chodíme aj na plavanie, aj na vyššie spomínané play wisely, ale ja som mala max. matersku, tak som si to mohla dovoliť, ale tiež mi to bolo dat veľa toľko penazi.. uprimne neviem, či by si to mohli dovoliť bežne matky s nejakými materskými 600eur a to nehovorim o čase, keď prejdu len na rodicak.. ďalšia vec je, že som sama zo svojho dietata upachtena, neviem si predstaviť, že by som mala mat na starosti 5 dalších, čo uvidis neskôr sama, že stačí, aby sa ti narodil maly pavian(ako žiaľ nám a už je koniec plánom)..
tiež som rozmýšľala o takom kútiku, sem-tam dieťa odložiť, v ba to má babyfun, že ti postrážia dieťa na 4 hodiny za nejakých 22eur, ale jednak by som tam hodinu šla autom, ale je to aj veľa penazi, aby som niečo takéto využívala pravidelne..

mogaa
30. dec 2018

Ja osobne ak dám niekomu na starosť dieťa a platím si za to, tak očakávam že sa mu bude aktívne venovať a nie starať sa popri tom o novorodenca. Pre mňa nie je akceptovateľné že si zaplatím za starostlivosť o svoje dieťa a pokiaľ ty pôjdeš svoje dieťa nakojiť alebo prebaliť, tak moje si rozbije hlavu....Môžeš tam mať na starosť 5-10 detí a to si teda neviem predstaviť s novorodencom....Ak niekomu varuješ dieťa akýmkoľvek spôsobom, tak zaň preberáš zodpovednosť. Iná starostlivosť je ak máš na starosti 3-4 deti v rovnakom veku a iná, ak sa máš venovať deťom rôzneho veku a k tomu svojmu novorodencovi....Píšem ti to v dobrom, tvoj nápad nie je zlý, ale až ked budeš mať ako tak samostatné dieťa...Určite nie pri novorodencovi ani pri ročnom dieťati ktoré sa učí chodiť...

laura222
autor
30. dec 2018

@lula313 rozumiem, presne nad tym rozmyslam ze vacsina ludi nema peniaze na podobne zalezitosti. Tuto je vsade blizko takze nejake nosenie dietata na opacny koniec mesta nie je az taky problem. Este ma napadla aj taka kaviaren s detskym kutikom nejakym lepsie vybavenym kde si mozu zeny sadnut, dat kavu, pokecat a deti sa im tam pohraju, maju ich pod dohladom ale zaroven by tam bola aj osoba ktora by na ne dohliadala aby sa nic nestalo. Proste mam moznost rozbehnut nieco vlastne a uvazujem co je najlepsia volba a co by ma aj bavilo 🤷‍♀️ Nemusi to byt hned, moze to byt aj ked bude mat krpec rok-dva, pripadne aj viac, akurat uvazujem akym smerom sa zamerat, o co by mali ludia zaujem. A tu je najviac ludi vo veku seniorov a potom rodinky s malymi detmi.

lula313
30. dec 2018

@laura222 s tými kútikmi je to aj celkom Ok, ja sama som chodila s novorodencom každý deň si sadnúť do restiky(na terasu), lebo dieťa má byt vraj 3 hodiny na vzduchu a naša v kociku dlho nevydržala, takze som ju musela vziať na ruky, robit zábavu a pod. Čiže keď niečo takéto, tak určite s terasou, v interiéri takejto kaviarne som ešte s malou nebola.. potom by si tam mohla mat platene prednášky, ako nosiť, dojčiť, masaze pre babatka(lektorka by ukazovala ako masírovať novorodencov a matky by to po nej na svojich deťoch opakovali), len zas ide o to, kde bývaš a či tam bežne ľudia na takéto veci majú peniaze. Najprv si správ studiu uskutočniteľnosti, zmapuj konkurenciu a prostredníctvom fb zisti potreby, matiek a koľko by boli ochotne zaplatit..

mogaa
30. dec 2018

@laura222 podľa toho čo od takéhoto podnikania očakávaš...ak to chceš kvôli zisku, tak by som sa príliš na deti neorientovala....Veď si len zrátaj náklady - prenájom priestorov, zariadenie kaviarne+zariadiť detský kútik, min.2čačníčky(plat včetne odvodov) min.1kočka na starostlivosť k deťom do detského kútiku...kaviareň sama o sebe ok ale len s detským kútikom kde sa deti môžu hrať alebo si kresliť a mamičky ich mali na očiach...U nás napr.otvorili čokoládovňu, ale kočky čo si ju otvorili tam aj robia(striedajú sa), takže ušetria na plate za zamestnancov a robia -sami na seba....U nás napr.mamičky s deťmi chodia do kaviarní skôr výnimočne(teda tie na RD) - na jar a v lete sú s deťmi v parku na ihrisku, rovnako väčšina dôchodcov si urobí kávu račej doma....to už skôr cukráreň...

babi81
30. dec 2018

@laura222 baby parking, ale ako bolo pisane horetteba na to vzdelanie ako do materskej skolky, fieta tam mozes nechat na par hodin, ale mozes spravit pravidelne napr 3h 2x do tyzdna.