Tretiakove koníčky

janinah
19. aug 2014

Ahoj,aké koníčky,záujmy,krúžky má váš tretiak? resp. dieťa 8,9,10 ročné? Náš syn ako byveľa vecí chcel začať,alemáločo aj vydrží robiť....začal kočule a hokej,toto jediného aj drží už tri roky,začal husle,toto skončil po 1,5roku /na 80% mu nesadla učiteľka,ale napokon ani inú nechcel hľadať/,začal karate,chodil 1 rok a teraz už tam nechce ísť,vraj nevládze cvičiť/čo možno je aj pravda,je alergik.../ chodíme aj plávať,ale to s nami nie v rámci krúžku/bazén -to mokré prostredie sa mu však veľmi neodporúča kvôli alergii/..teraz by chcel byť lukostrelcom.....Moja otázka znie- je správne ukázať dieťaťu čo všetko existuje,čo sa dá robiť.nech skúsi hoc aj len na rok-dva...alebo ho trocha pritlačiť,nech pri niečom aj vydrží napr. dať do zas pokračovať v tom karate?...hokej ho drží stále,to miluje....na druhej strane nechcem ho do ničoho nútiť/napr. tie husle/ aby som mu navždy nesprotivila hudbu....

horana
19. aug 2014

Sama som sa vyhranila az v puberte, dovtedy mi nasi stihli sprotivit vacsinu veci co existuju prilisnym tlacenim na pilu, z mnohych som bloky prekonavala do dospelosti, napr. jazyky, traumy z tancovania som este neprekonala. Preto chapem toto u deti a netlacim vobec. Dcera uz vyhranena je, starsi syn nie a neriesim, chce si sediet v knihach, nechavam ho. Sem tam nieco skusi a po case necha, neriesim. Cele vikendy sme vonku ako rodina tak nezhlivnie. Hlavna je spokojnost a vnutorny priestor. Kazdy ma svoju cestu.

eeffka
19. aug 2014

@janinah vysledovat v com je dieta zdatne a pritlacit. Moja ma 9,5 a chodi na karate 3ti rok, keby bolo po jej uz tam 2,5roka nechodi. tak "musi". a chodi rada, odtial stastna aj ked ked tam ide sucha nohami, ze sa jej nechce.
Hudobna nie je pre kazdeho, moja dcera je hudobny antitalent, ale prekrasne maluje, tach chodi na vytvarnu, tiez sa jej nie vzdy chce ale ludia naokolo ju chvali tak to nejak "prezije" 🙂

Co sa taky tvojho syna, hmmm no ja by som mu pajaca nerobila: hokejista, plavanie, lukostrelec.... vybrat jednu vec a tej sa venovat poriadne, ked to nevie dieta , vy ako rodicia by ste mali nieco vybrat podla sikovnosti a moznosti
a co sa tyka toho ze zacne a nedokonci.... no u mna by s tym nepochodil. Ked nieco zacnes tak dorobis ! Howgh.

a co sa tyka alergie: ja som alergicka a nema to na sport absolutne ziaden vplyv, co sa tyka karate ani nasa nevladala po roku cvicit a vies preco? lebo zacali ozajstne treningy, kde ziadali uz aj vykon, nie tutu/mutu s novacikmi... osobne myslim ze s vami cvici... my sme ju preradili do vyssej skupiny, zosilnili sa treningy, nabrala kondicku a uz vladze

slivka3
19. aug 2014

@janinah Aj ja mám tretiaka a tiež sa ešte hľadá v tom,čo ho možno raz bude baviť,zatiaľ chodil na ping-pong,keď má svoj deň celkom mu to ide,teraz chce futbal tak uvidíme či ho to bude baviť a či to zladíme aj s ping-pongom,do toho chodí na turistiku,aj karate sme chceli,ale nevyhovovali nám časovo tréningy,aj ja mám alergika a plávať chodíme často a nebadám žiadne zdravotné problémy,ale tiež plávame,len ako rodina,na plavecký som ho nikdy nedala,lebo jednak vie už super plávať a keďže často chodíme na plavošku,tak s nami sa dostatok vyblázni.
Ja malého do ničoho nenútim,nech skúsi všetko ak chce a ak ho niečo bude baviť,tak sa tomu bude venovať.

mawka
19. aug 2014

@janinah nas maly sa hlada tiez, v podstate ide o to ako vyplnit volny cas. ja by som striktne neprikazovala dietatu, ze sem budes chodit a hotovo. lebo fakt take decko este nevie, ci ho nieco bavi alebo nie. musi sa pre vec nadchnut a zopar ich vyskusat. maly sa odjakziva branil vytvarke a tak tam nechodil. teraz uz prisiel na to, ze je sikovny, ze ho to predsa len bavi a neskutocne sa tesi do ZUSky a ja tiez. Ale musel si uvedomit sam. Vedela som, ze krasne kresli, maluje, ze je zrucny, ale cakala som, kedy si to uvedomi sam, pretoze som nevidela zmysel v tom, aby tam chodil nasilu a potom kvoli tomu nerozvijal dalej svoj talent. minuly rok chodil na strelecky kruzok, velky nadsenec a koncom roka prisiel na to, ze je to taky o nicom kruzok /hovorili sme mu/, takze povedal, ze stacilo. Ze to nie je to, co ocakaval. A ja z toho vedu nerobim. Chcel by plavat, ale u nas je najblizsi oddiel na morave, zle idu busy a treningy by mu kolidovali zase so skolou a dalsia plavaren je az 25 km od nas, co by zozralo kopu casu a ranne treningy si teda neviem predstavit, kedy by musel vyrazit z domu, ked byvaju o 6.00 hod., ine sporty ho neiteresuju. A co ho bavi velmi, u nas ani v blizkom okoli nie je a ked je, tak limitovane vekom od 15 rokov, takze bohuzial, este si 4 roky pocka. Malu bavi jazyk a tanec, takze bude v ramci skolky navstevovat tanecnu pripravku ako predskolacka a velmi ju fascinuje balet a folklor. Balet u nas nie je, ale mame folklorny subor, uvidime ako ju to bude bavit a ci ju to bude drzat, bola by som rada lebo sa tam recituje, spieva, tancuje, je to take 3v1, to by bolo fajn. jazyk si ju ucim ja na striedacku s mamkou a uz by mali mat aj v skolke. Bavia ju aj kone, ale tiez limitovane vekom v blizkom okoli, ale 20 km od nas su ochotni vziat aj 5 rocnu, tak raz do tyzdna cez vikend tam zabehneme a maly si pojazdi tiez a vybavene dve muchy jednou ranou. V kazdom pripade nech si kludne vyskusaju, co ich bavi, nech sa najdu. Neskusia, nebudu vediet. Ked ich budem tlacit, bude to kontraproduktivne. Ja tiez neviem, ci mi nieco sadne kym to nevyskusam. Ako decko som mala divadelny, vytvarny, poziarnicky kruzok, pohybove hry - az toho bolo moc. Zo vsetkeho mi ostala vasen pre hasicov a vytvarne umenie, len skoda, ze ma nekope muza a casovo som tiez trosku mimo 😝

janickacrazy
19. aug 2014

@janinah Ved vravíš, že ten hokej ho baví, tak to má takú hlavnú zálubu a popritom može vyskúšat aj iné veci, prečo nie? Ja som tiež chodila na viacero krúžkov a dodnes nato rada spomínam, že som mala rozne záluby, chodila som na gymnastiku, volejbal, herecký krúžok, atletiku, plávanie a bavilo ma všetko. Doteraz sa čudujem ako som to vobec popri škole stíhala, každý den som mala niečo, ale učila som sa dobre a naši mi nebránili v ničom, za to som im vdačná.

zuzanah75
19. aug 2014

Tiez nechcem syna nutit, bavi ho futbal a plavanie a som rada, ze sa hybe. Na hudobnu chodi 3.rok, aj ked casto robi pocas roka teatro, ze nechce... ale trvala som na tom, aby rok dokoncil, ked uz zacal. Pytam sa ho teraz, ci ho odhasit alebo nie. Odhlasit sa nechce, aj ked viem, ze pocas roka mi bude pilit usi, ale mu pripomeniem jeho volbu. Deti sa musia podla mna aj takto ucit, ze ked chcu nieco vediet, bez vytrvalosti to nejde a treba vydrzat a nepodlahnut pohodlnosti. Kazdopadne som chcela, aby si vyskusal, co ho najviac bavi a co mu ide a na tom v tomto veku je uz dobre zacat budovat.

hviezdicka111
19. aug 2014

mam mladsiu sestru v tomto veku...taktiez vyskusala uz neskutocne vela kruzkov...vsetko, o co prejavila zaujem, jej rodicia umoznili..na vsetko sa casom ale vykaslala...no dovod bol ten, ze je este dost hrava a cas straveny pripravou do skoly a kruzkami nebol zrovna maly a casu, ktory mohla stravit hrou, zostavalo prilis malo...posledny polrok teda v skole dopadol tak, ze sa na vsetky kruzky vykaslala a zrazu bol klud v rodine....viac sa jej chcelo venovat uceniu - kedze sa nemusela ponahlat a vedela, ze jej ostane aj cas pre seba, nebolo treba nutit do domacich uloh...napriek tomu, ze vsetky kruzky, ktore si vybrala ju sice bavili, nebola schopna pravidelne navstevovat ani jeden....vzdy to islo len na urcity cas...takze myslim, ze kazde dieta je ine...jedno moze zvladat niekolko kruzkov v tomto veku, plus pripravu do skoly bez problemov, dalsie moze byt z toho uplne vycerpane....takze nutit do niecoho si myslim, ze nema zmysel...mozno kusok donutit len v pripade, ak by som videla, ze mu ostava kopa volneho casu, ktory nevie vyuzit a nudi sa...inak urcite nie...hlavne je, aby sa dieta citilo dobre, aby vsetko stihalo a malo cas aj same pre seba....nie za kazdu cenu dieta doslova "prekruzkovat" az tak, ze nebude stihat ani dychat 🙂

prasiatko30
19. aug 2014

Ja si myslim ze je spravne im umoznit vyskusat nieco nove ale za urcitych podmienok - ad1 prihlasi sa a vydrzi aspon rok a ad2 ty si musis spocitat ci mu to bude casovo vychadzat a bude mat cas aj na ucenie aj na hranie.