Systém učenia sa hrať na klavír

enka81
11. máj 2022

Maminy, chcem sa spýtať na jednu vec. Dcéra chodí na klavír 2. rok, začala neskôr. Do týždňa má 1 dlhú a 1 krátku hodinu. Chcela by som vedieť, aký systém je inde. Učiteľka jej dáva hrať 4-5 skladieb naraz. Každú skladbu jej dá najskôr zvlášť PR, LR, na ďalšej hodine spolu ruky a na ďalšej dolaďujú dynamiku, rytmus. Skladby bývajú väčšinou na A4. Snaží sa cvičiť každý deň, no kým to odohrá aspoň každú skladbu 2-3x, trvá to 1/2 - 3/4 hod. Viem, že treba trénovať, len mi jej je niekedy ľúto, že príde domov o 16.30, urobí úlohy, klavír, večera, sprcha a je 20.00. Tak niekedy privriem oči, keď jeden deň si dá pauzu. Príde mi, že deň má málo hodín. Ako to máte zladené vy?

zuzka0605
11. máj 2022

je to standardny system ako popisujes.az na to ze chodi domov neskoro 16.30, ale zrejme sa vam skor neda..tym padom nema uz vecer volny cas pochopitelne.

bolarazjedna
11. máj 2022

Ja mam 32rokov, keď som chodila do ZUŠ mala som to veľmi podobne. Akurát, že nám mama prikázala každý deň cvičiť 30 minút.
Podľa mňa neni nutné, aby každý deň cvičila, dôležité je, aby bola pripravená na ďalšiu hodinu. To je ako s ostatnými predmetmi - niekomu stačí 10 minút, niekomu 2 hodiny, aby sa naučil básničku.
A dôležité je, aby nemala pocit, že to musí robiť proti svojej vole alebo aj keď je unavená, nad jej sily. Takto sa môže ľahko stat, že celé to bude nenávidieť. Samozrejme, keď už tam chodí, treba sa k tomu postaviť zodpovedne, neodflakat, ale zvoliť zlatú strednú cestu.
Nemusí všetky skladby precvičovať naraz. Môže viackrát za deň si trochu zahrať, 5-10minut jednu skladbu, takých ukladnutych 5 minút nájdete veľa, napr. cez víkend pred raňajkami kým prestrieš stôl, keď príde zo školy a ešte sa jej nechce učiť, kým čaká, že sa oblečieš a pôjdete spolu na prechádzku, atď.

stannkal
11. máj 2022

@enka81 hovorí sa, že lepšie je cvičiť každý deň a kratšie, nez zriedkavejsie a dlhšie. Tak sa mozog optimalnejsie učí. Ja by som išla tým smerom, že aspoň 15min denne.

enka81
autor
11. máj 2022

Aj ja aj ona by bola radšej, keby to trvalo menej, ale netrvá😠. Ale som rada, že je to normálny postup. Skúsim to nejako ešte vymyslieť s tým časom.

osky
11. máj 2022

@enka81 hra na hudobny nastroj vyzaduje cvicenie kazdy den!
Je to ako sport.
Nemusi cvicit vsetko naraz,ale kazdy den nieco,aby na hodine to aj bolo vidno,ale nemusi to mat zakazdym perfektne nacvicene.
Ved na to tam chodi,aby ju aj tam daco naucili.
Ale je logicke,ked sa chce nieco naucit,musi tomu venovat cas.
Platis Zusku,a napokon skonstatujes,ze sa malo naucila a pod.
Ale to je presne to....ked nebude cvicit,nebude napredovat.
Nikto jej to do hlavy nenaleje...
Takze s komentom,ze cvicit tak,aby bola pripravena na dalsiu hodinu
@bolarazjedna a nie kazdy den,nesuhlasim...
Rovnako si myslim,ze 15 minut denne
@stannkal je zalostne malo.
Tu pol hodinku denne tomu treba venovat-pokial ozaj chce napredovat...

bolarazjedna
11. máj 2022

@osky teoreticky súhlasím, ale! z otázky vyznelo, že jej prekáža polhodinove resp dlhšie cvičenie denne, neni na to čas. A neodznelo, či ju to vôbec baví, čo je dosť podstatné. Druhacka/tretiacka na základnej škole ešte málokedy si uvedomí, že áno, chcem napredovať...
Určite nemá význam ju nútiť každý deň aspoň polhodinu cvičiť, ak sama sa na to necíti, lebo výsledok nemusí byť napredovanie, ale znechutenie zo všetkého. Však predpokladám, že tam nechodí s cieľom byt svetoznamou klaviristkpu - ak raz bude mať také túžby, predsa sama bude cvičiť 8-10hodin denne, nikto ju nútiť nebude musieť.

enka81
autor
11. máj 2022

Ako som písala, začala na klavíri ako staršia, teraz je siestacka, takže nie je malá. Baví ju to, hrá na klavíri viac, ako len to, čo má predpísané. Len nemôžem jej povedať, hraj len to, čo máš do školy, to by asi nikoho nebavilo. Rada si skladá aj svoje skladby, prípadne ju niečo upúta, zoženie si noty a skúša. Len minule som jej to reálne počítala, koľko jej trvá, kým odohrá, to čo musí. Ono krátkodobé u nej velmi nemaju význam, lebo keď sadne ku klavíri, tak začne s tým, čo ju baví, jednak sa rozohrá a jednak ju nemusím nútiť sadnúť si ku klavíri. Potom ale nasleduje to, doma za úlohu. A už je hodinu preč. Bola som len zvedavá, ako je to inde , čo som odpoveď dostala. Sama vraví, že tým, že je staršia jej učiteľka dáva náročnejšie skladby, čo plne chápem. Vela skladieb sa dá zahrať viacerými úrovňami.

bolarazjedna
11. máj 2022

@enka81 keď ju to bavi a už je aj staršia, tak myslím, že je to úplne v poriadku. Tie skladby budú čoraz dlhšie, a áno, naraz sme mali vždy 4-5 skladieb, tým, že každú sme začali trocha inokedy. Takže napr. jednu už som hrala oboma rukami kým druhu som len začala sa učiť.

yanni
11. máj 2022

Moja 6 rocna hra sice na husle, tiez druhy rok, ale cvicenie musis byt. Tiez mame skladby na 2-3-4 A4 a niekedy to trva dlhsie a niekedy kratsie. Ale minimalne pol hodinu hra. Ono musi to byt kazdy den. Nam ucitelka povedala, ked aj nestiha alebo sa jej nechce, aj 20 minut staci, ale snazit sa kazdy den. Vlani to bola este katastrofa, halvne aj, ze koli corone a lockdown sme mali hodiny online. Ale teraz si zoberei husle do ruky a hra. Na rozohratie vzdy neico, co uz vei naspamät bez not a potom nove veci. Niekedy ide na etapy. Ked je dlhsia skladba alebo nieco uplne ine novy "prstoklad" atd. tak po castiach pol strany-strana, na dalsi den toto zopakuje a priberie nove atd. Ono moja tiez chodi zo skoly (druhacka) o 16tej ale okrem utorka, ked prichadzame domov takmer o 7mej, cvici stale. V pondelok vychadza len ta pol hodinka, o 5tej uz zase odchadza na plavecky trening. Ono to nie je jednoduche ale vidime uz vysledky. A sama vravi, ze ju to bavi. Hlavne ked si dobrovolne nejaku modernu alebo zaujimavu skladbu extra nacvici. len tak pre seba.