ZUŠ, ktorú navštevujú moje deti majú na svojej stránke uvedené školné platné od 1.1.2023 s poplatkami na 1 mesiac. Nič viac, nič menej. Keďže poplatky sa zvýšili o 2/3 vyššie ako sme predtým platili, tak som sa ozvala pani riaditeľke, ale nič neporiešila. Mám pravdu, avšak treba podporiť školu a bola som vybavená. Riešila som tri veci:
1. poplatok na zaplatenie bola suma x 6 mesiacov, pričom druhý polrok má len 5 mesiacov.
Vraj škola má 5 mesiacov, ale mesto, pod ktoré spadá to počítajú od januára, čiže 6 mesiacov.
2. pani učiteľka bola dosť často PN. Nepáči sa mi, prečo mám platiť za neodučené hodiny. Okrem mňa sa vraj ozvala ešte jedna maminka, ktorej sa to tiež nepáčilo.
3. prečo sa neplatí za odučené hodiny. Keďže napr. pondelky - jarné prázdniny, veľkonočný pondelok, 1. máj, 8. máj. Nemôže zato nikto, že sú voľná, ale prečo za ne platiť?
Keby jeden predmet, jedno dieťa. Ale má tri deti, a spolu majú 4 predmety v pondelok. Nehovorím o piatku - veľký piatok, jarné prázdniny...
Nezdá sa mi to normálne platiť len tak. Jasné, môžem nechať deti doma a nedávať do ZUŠ, ale mne ide iba o princíp. Kto mne platí zadarmo len tak, za nič. A všetci sú ticho, a všetci platia.
ZUS je rozpoctova organizacia, funguju na systeme bezny rok - nie skolsky.... takze skolne v ZUS sa vzdy plati september - december a januar - jun. V septembri ti evidentne nevadilo, ze si platila iba styri mesiace, ze? no bolo to do konca kalendarneho roka, nie do konca skolskeho polroka.
ak ucitelka je chora - dlhodobo chyba, hadam riaditel ZUS riesi zastup a ta hodina je suplovana - ci odpadlo vyucovanie?
statny sviatok, prazdiny -- to je predsa samozrejme ze vtedy sa neuci. Poplatok za ZUS je mesacny, nie je na zaklade vyhradne oducenych hodin -- ale nech sa paci, mozes kontaktovat zriadovatela /zvacsa obec - mesto / a ten moze pomocou VZN zmenit financovanie. Smelo do toho.
a este perlicka na zaver --- stale, VZDY, statna ZUS vyjde vyrazne lacnejsie, aj napriek tomu ze platis mesacne par eur, a nie iba za oducene hodiny -- najdi si sukromneho ucitela a tomu plat za hodiny.
@katka2806 ako, ja neviem, ako u vas, ale nasa ZUS sa plati polrocne a oproti sukromnym kruzkom je to smiesna suma. Ani by mi nenapadlo sa stazovat na neoducene hodiny, ked tu ucitelku ty vlastne ani neplatis… tvoj prispevok je na pomocky, plat jej plati stat. Ale teda, mozno u vas su tie poplatky vyssie…
nasa učiteľka zus, vzdy ked je chora da normalne nahradnu hodinu.... nikdy este sa nestalo ze by ju nemali nahradenu.
ked je statny sviatok sa pravdaze nenahradza
@kaktusik007 no, len na listku, ktory platime je napisane polrok, ale pytaju o 1 mesiac viac. Keďze boli poplatky nizsie neriešila som minuly polrok. Vsade sa plati za polrok, keď pozriem akúkoľvek ZUŠku na internete. Minuly rok mal chlapec zlomenu ruku, nemohol hrat ani kreslit. Nepytala som peniaze, vsak podporujem ZUŠ. Ale toto mi uz pri tychto cenach pride ako neopravneny prijem, pokym detom nie je umozneny nahradny termin, co je nerealne a zastupovat nema kto. Tak preco pytaju za nic peniaze. Mne ide o princip.
@julish vytvarna je spolocna, mali o dieta menej. Nikto za to nepykal, a este aj mali zaplatene. Kazdy mame svoj nazor, do nikoho sa neobuvam. Ja to považujem za neoprávnený príjem. Chodíme na plávanie a ked sme chori, da sa to nahradit. Normalna vec, platim za sluzbu. Ale v Zus platim za ziadnu sluzbu. Ok, som ina, ano dnes sa peniaze rozdavaju.
@katka2806 ved si zrataj, kolko si platila minuly polrok a zistis, ze si zaplatila realne iba 4 mesiace, nie 5. Takze tu neplac, ze teraz platis o jeden mesiac navyse -- neplatis, ten si neuhradila este v septembri.
a viac ako 20 eur mesacne za jeden odbor pre jedno dieta na ZUS? to je ake mesto, prosim Ta?
@katka2806 ty neplatis za sluzbu. ty platis za SKOLU. Tak tvoje dieta si daj niekam, kde bude vyuzivat SLUZBU a nebude sa vzdelavat v skole. Trebars sukromneho ucitela mu najdi. A tam sa dohodni na platbe za oducene hodiny, lebo vtedy to naozaj bude realna platba za sluzby tvojmu dietatu. Takto je to SKOLNE do skoly, ktoru tvoje dieta navstevuje. A ak je to pre teba prilis vela penazi, odhlas ho.
Ved to su minimalne poplatky, keby mas platit sukromneho ucitela tak sa nedoplatis a tuto spekulujes? Na nejaky princip sa vykasli a bud rada ze za par drobnych dostava tvoje dieta um.vzdelanie.
To je to iste ako sukromne skolky, raz bol syn chory cez 2tyzdne a uz sa tesila ako mo to odpocitaju.. nie iba stravu. Takisto platime ci je tam 2 dni co cely mesiac, ziadne ulavu na svoatkoch atd. Co uz.
môžem vedieť o akej sume sa vlastne bavíme? lebo je to vo všetkých správach ako to ruinuje rodiny... 🙈
@eeffka to my mame drahsie, 12 eur mesacne skupinova hodina a 14 eur mesacne individualna.
@miriam11 to mate super, v našej ZUS nahradzanie hodín nefunguje a synovi tento polrok uz hodina odpadla asi 7 x .
@katka2806 nerozpravaj ze učiteľka bola 3 mesiace chora.....
to mas riesit z riaditelom zus a nie tu ze si vybijas zlost na inych zenach
ci 5 alebo 6 mesiacov si treba pozriet v skolskom poriadku, podpisovala si zmluvu, tam to bude tiez, vedela si do coho ideš....
zus je skola, platis skolne, ci ta skola je ale nie je, ak nie je treba sa stazovat zriadovatelovi (mestu)
@katka2806 je to štátna inštitúcia, kde sú pravidlá vopred dané. Účtovníčky by sa zbláznili, keby mali za každým odpočítavať sviatky, PNky a pod. Ostatní rodičia sa neozyvaju, lebo pri tej sume sa to toleruje.
Pre porovnanie my platíme v ZUŠ výtvarnú 2*37,50€ a v súkromnej škôlke stojí výtvarná na 3M 60€. Dobrý rozdiel, a to v škôlke si myslím, že tá učiteľka nemá na to vzdelanie, len ako hobby.
Ale chápem tvoje rozhorčenie, mňa islo rozthat cez covid, dieťa bolo doma a škôlku bolo treba platiť 80% školného, súkromnú, tiež sme si nepomohli....
@katka2806 to poznam dcera tiez chodi tanecna teraz 1 a 8smeho nebola a platime predtym prazdniny choroba ucitelky z vytvarnej 3 tyzdne hudobna nebola predtym ucitel z ranwcnej sustredenie hodina nebola.Vzime hodiny skratene lebo bola zima mali povipinane radiátory..