Kto ma skusenosti s prvym lyzovanim deti? Pouzili ste nejake pomocky, popruhy, stipce na lyze dopredu a ake mate skusenosti?
@petraprva, popruhy? Stipce na lyze? Robis si, dufam, srandu. Ano, obe moje deti lyzuju a nic take sme nepouzivali. Stacili normalne lyze s dobrym viazanim, bez palic a prilba, na frekventovanejsom svahu by som asi pouzivala aj korytnacku. Idealna je lyziarska skolka alebo instruktor, maloktory rodic je aj dobry ucitel lyzovania. A nikdy neucit dieta lyzovat medzi kolenami. Popruhy a stipce su priama cesta k dolamanym koncatinam a zlej rovnovahe na dlhe roky.
@petraprva ahoj moj bol v prvy krat v 4,5 r na lyziarskom bez rodicov,zobrali deti autobusom s dozorom a tam na svahu si ich rozdelili imstruktori lyzovania,my sme boli iba pozorovat poza strom,keby nas vididel tak by bolo po lyzovani,nepouzivali ziadne pomocky ani palice ,pekne aj krpce zjazdili kopec na konci aj slalom mali,minuly rok bol znova aj tento rok pojde zase vo februari,este kazdy piatok maju treningy techniku lyzovania 2 h
@vroni prečo neurčiť medzi kolenami rodiča?...
@vroni neučiť
na prve lyzovanie nic, okrem klasickej vystroji... vcera sme kupili popruhy aby mohli uz aj treningovy svah ist....nielen bokom
skusali sme aj lyziarsku skolku, nechcela tam byt po desiatich minutach a prvom pade len plakala , zbytocne vyhodene peniaze, s muzom ju to bavi viac a dlhsie vydrzi aj ked mozno nenapreduje tak rychlo akoby napredovala s instruktorom... tento rok chceme na slovensku vyskusat sukromneho instruktora....kedze tam vyjde omnoho lacnejsie...dcera ma 4,5 roka...
@petraprva môj bude mať na jar 3. Zatiaľ sa spustil so mnou, len tak medzi kolenami 🙂 ale skôr kvôli zážitku, aby videl čo to je. Neskôr by som to radšej riešila s inštruktorom v dobrej lyž. škôlke. Neplánujem používať žiadne pomôcky. Myslím že najlepšie je keď si dieťa "precíti" jazdu "naživo", aby ho to potom nezmiatlo... 😕
@montemotherone, prave pre zlu stabilitu, dieta sa nauci spoliehat na oporu a celkom inak rozklada vahu a reaguje pri zakrutach. Odhliadnuc od toho, ze v takychto pripadoch je vacsina rodicov horsich nez priemernych a tento styl prenasaju aj na deti. Dieta medzinkolenami je ok na bezpecne zvezenie z kopca, nie na ucenie lyzovania.
@vroni aha, tak to je o.k. Vidím to podobne 😉
@petraprva ja by som radsej zaplatila dobreho sukromneho instruktora - moj syn nemal nic, stavame ho na lyze od 2och - jasne ze to nic nepolyzoval - skor to bolo take odlozenie aby sme mohli my zvysni chvilu spolu lyzovat - realne zacal asi v 4-5tich , teraz ma 6 ale stale mu este platime instruktora hlavne na zaciatku sezony...
Naša lyžuje od 4 (teda vtedy sa začala učiť ) ale chodila vždy k inštruktorovi , ja síce ,,spluhujem ,, hocičo , ale vždy len inštruktor , aby som na ňu neprenasala svoje chyby.
Nepouzivali sme nic, zo zaciatku palice... obe deti sme naucili lyzovat bez instruktorov, sami... zalezi aj od dietata a jeho mentalneho pochopenia... pokial dieta naucite pluhovat tak postupne uz pochopi vsetko. Kazďe dieta je ine, niekto sa chyti hned , inemu to troska dlhsie trva, hlavne to chce vela trpezlivosti.
kocky a ucia sa vase deti lyzovat s palicami alebo bez nich? moje sa naucili lyzovat bez palic najma kvôli tomu, ze by im zavadzali pri nastupovani na vlek... teraz ked uz daco zlyzuju rozmyslam, ci im palice dat alebo nedat...
Nase bez palic az neskor sme pridali palice.
Nasa ma palice ale uci sa bez nich...viac jej zavadzaju zatial...nauci sa carving a nebude ich potrebovat vobec..
Min.rok sme zacali a to mala 4r. Bola tyzden na lyziarskom a potom este raz u indtruktora.uvili sa bez palic ale instruktor mal tie stipce a manzel ich urobil tiez a daval jej pokial nepochopila ako ra robi plih.teraz ide zas na tyzden do lyziarskej skoly a potom uz len my sa povenujeme
Sa ho opytam jak pridu z lyziarskeho😂
@vronim je to v USA a vo vsetkych prispevkoch to diskutujuci pod videom doporucuju...klipsy aj popruhy a rodicia, zda sa , su zdatni lyziari...
@petraprva Lyziarska skola a namiesto stipcov bol vpredu instruktor a drzla im tie lyze cely svah mozno 2 - 3 jazdy ..syn lyzuje od 4 od 7 snowboardoval a zacal s instruktormi ... mala zacala minuleho roka a po 4 lekciach od instruktora mam co za nou robit a to tiez lyzujem od 4 rokov .
@petraprva my sme stipce nepoužívali, syn nikdy nekrizil lyže, ale popruhy áno. Syna som mala na nich vo veku 2.5 roka na ďalšiu sezónu som ich mala zo začiatku, keď som videla, že vie dobre brzdiť, chodil už bez, takze v 3.5 už popruhy išli dole a dostal paličky. Ja som ho musela mat na popruhoch, lebo s nami lyžoval stredne náročné terény prakticky od začiatku, somarsku lučku zvládol hneď na prvý deň lyžovania a nudilo ho to, chcel normálne lyžovať.
@vroni pred čím konkrétne varujú pri popruhoch? Ja som nezažila žiadnu kritickú situáciu, považujem to za bezpečnejšie pre dieťa, lebo keď potrebujem viem si ho nasmerovať, či ubrzdiť, na druhej strane ma voľnosť a keď ide správne netreba nič robiť, len dieťa nechať ísť. Nie som šialenec vytrepat 3 ročne dieťa na vrchol kopca a nechať ho ísť samého 6 km dole a spoliehať sa, že všetko ubrzdi a do nikoho/ničoho nevleti. Nie všetky deti idu s prepáčením ako po..., niektoré majú radi od mala rýchlosť.
@sisaka, varuju pred tym, ze niektori rodicia pouzivaju popruhy ako dialkove ovladanie a dieta nie je schopne samostatne jazdit a stale caka na “pokyny“ kocisa. Moje deti tiez miluju rychlost, ja by som sa popruhov bala, lebo by asi vliekli oni mna (pred tym nikto nevaruje, to je len osobna poznamka)
@petraprva, hm, ako sranda na spustenie sa z kopca, mozno. Na ucenie sa lyzovania mi to pripada zbytocne, celkom chapem tie varovania, ale uznavam, ze kazdemu vyhovuje cosi ine. Tu sa uci lyzovat inym postupom (netvrdim, ze lepsim co horsim, proste inym) a stipce a popruhy povazuju miestni instruktori za kontraproduktivne.
my sme deti prihlásili na lyžiarsky - pre zač. a tam ich neučili za týždeň všetko....Inak by som to ani neriešila.