Ahojte ,
dnes bola dcera ( neplavec ) na prvom vycviku plavania , je to v pohode , ze sa ucili ponarat/potapat a skakat do vody ?
Dost sa mi to zdalo drasticke na 1x
Ake mate skusenosti vy?
Čo je na tom drastické? Najprv sa musia naučiť nebáť vody a zadržať dych.
@comi moj tiezal teraz chodit no kiahnujeme tak sa to posuva
On budechodit individualne a trenerova prva otazka bola ci sa boji vody ci sa vie potopit a skocit ze to je zaklad. Ze ked sa neboji vody nauci sa aj plavat. Syn ma 9a plavat nevie a chcem aby sa naucil technicky spravne
@slavomira236 aha , ja som stresovala skrz sucheho utopenia ,lebo vela sa nalogal aj vody
Ano,aj moj sa tak ucil v skole,trener im kazal robit to celu hodinu,stale skakat a vynarat sa,az sa mu z toho hlava tocila,zle mu bolo a ziskal totalny odpor k plavaniu na niekolko sezon. Naucil sa,az ked sam chcel a videl ine deti. Mne tiez tycou pod vodou drzala trenerka hlavu pod vodou na plaveckom v skole,lebo tak sa uci plavat. Mala som potom tiez akurat totalny odpor k tomu. Naucila som sa neskor s rodicmi sama,v klude a nebala som sa ani ponorit.
Zalezi,ci to dceru bavilo. Ak sa nahltala vody,nevadi,vycika. Suche utopenie bez realneho topenia nehrozi.
A kolko ma rokov?
@comi na úvod sa vykonávajú hry na oboznámenie s vodným prostredím, potom hry na nácvik dýchania, kde patrí aj ponáranie - napr.lovenie predmetov z dna bazéna ( deti veľmi obľubujú). Skoky do vody sa nesmú robiť hneď zhurta a už vôbec nie neplavci. Pracujem aj ako cviciteľka plávania, je na to presná metodika. No a samozrejme vhodný ľudský prístup a empatia je potrebná všade.
Ponaranie ano ide o.zadrzanie dychu a trenovanie pluc..to skakanie zalezi do akej vody pri 9 rocnych detoch chceli asi aby sa zabavili.bezne deti v tomto veku uz na kupalisku skacu do vody..
@comi treba vysvetliť, aby zatvorila pusu, ked je pod vodou a hlavne, že voda nanáša- vynorí sa, nech skúsi prekonať strach. Hlavne netreba tlačiť na dieťa, každé to zvládne za iný čas. Voda sa dostane aj cez nosohltan hlavne pri nesprávnom skoku. Práve preto neplavci nesmú hneď skákať do vody. Vy sa zrejme bojíte toho suchého utopenia. V poslednom období sa o tom veľmi veľa píše a to Vás vystrašilo. Opýtam sa takto (ale nie som lekár): dusilo sa Vaše dieťa? Či len zakašľalo? Kašeľ je prirodzená obrana pľúc voči tomu, čo tam nemá čo robiť. Ak vodu vykašľala, zbavilo sa dieťa prekážky. Modrejú jej pery? Je malátna, príliš unavená? Ak máte pochybnosti, badáte zmeny, navštívte lekára. Osobne si myslím, že sa dieťa teraz bojí. Požiadajte človeka, ktorý sa jej venuje o citlivejší prístup. Ideálne by bolo, keby bol niekto s ňou vo vode na dosah, aby získala istotu a postupne prekonala strach. Vhodným výberom hier sa ľahko strach odstráni.
@comi pozri, tiez som bola z toho v strese. Deti mali plavecky zo skoly, teda syn, 9r., nevie nic. Predvcerom sme boli na kupku a zdesena, ze nevie vobec ani splyvat, ja neviem, co ram robili. Ale zobrali si aj s dcerou take okuliare k snorchlu, co mala tu u nasich segra s muzom a ako potapky. Len za pol hodinu, co som tam s nimi bola, sa drhli asi 5x obaja. Ked Ti to vykasle, co uz 9r. vie, tak podla mna nic nehrozi. Naucit sa nejak musi. Ja som sa "nachlipala" x krat, ja ale nie som dobry plavec a ponarat sa neviem. Plavam si len tak nad vodou.
Ale je rozdiel nachlipat sa a nadychnut sa vody. Ty sa vlastne bojis toho nadychnutia vody. Ale to treba vykaslat poriadne.
Podla mna je zaklad sa vediet ponorit a splyvat. Keby sme mali viac casu, tak ich naucime s muzom plavat. Ale rozmyslam nad nejakym kurzom radsej, ale neviem, ci to bude mat vyznam, ked za tyzden na plaveckom nic...🤔
Moje deti začínali plávať 4-5 ročné. Chodia do plavckej akadémie, tam je postup učenia plávania úplne striktne daný. Naplavci neskáču do vody, tréneri ich učia dýchať do vody. Robia to tak, že zobere dieťa, postaví na schodík, aby mal vodu rovno pod nosom/ústami a ako prvé robia bublinky do vody jej vydychovaním, pričom sú normálne s hlavou nad vodou. Až neskôr sa ponárajú, ale stále tak, že deti stoja na vlastných a iba ponoria hlavu. 11 ročný syn pláva super, boli sme pri mori, on nám plával vedľa loďky, 7 ročná dcéra pláva, ale ešte musí dodrilovať techniku, 4 ročná začne chodiť od septembra.
@comi ja chcem aj 6rkcnu davat na plavanie ale nedociahme ma dno tak pockam este na rok pojde. Uvidim ako bude pri trenerovi spokojny starsi
Väčšina 9 ročných detí nemá problém skákať do vody, ponárať sa a pod. Ťažko povedať ako to mohlo byť, ale ak deti mali možnosť sa aj vo vode na začiatok hrať, potápať sa, aj si skočiť do vody, tak na tom nie je nič zlé. Vďaka tomu, mohol tréner vidieť, kto ako reaguje vo vode, na akej je úrovni a pod.
Ale určite by nemalo byť štandardom, aby na prvom plávaní sa učili skákať do vody a hlavne, ak nevedia dotiahnuť na dno. Ponáranie sa je úplne v poriadku.
@saxana000 tk myslim ze to bolo kvoli tomu aby trener vedel ako reaguje na vodu ci sa dokaze sama vynorit a aspon vratit na kraj bazena alebo chyti paniku.podobne ako na lyziarskom ked nas pustili z kopca a potom rozdelovali do skupin..predpokladam ale ze skakali po jednom a trener bol pri nich..
Moja chodila do plaveckej akademie a teda, ziadne skakanie zaciatocnikov do vody sa tam nekonalo. Resp. skakali iba ti, ktori to uz vedeli. Ostatne deti sa postupne zoznamovali s vodou.
@comi drastické? Veď to je úplný základ, dieťa sa tým učí zadržať dych