Nezáujem 11-ročnej o krúžky

29. sep 2024

Ahojte, dcéra (11r.) chodí piaty rok na klavír... Celé leto mi pílila uši, že tam chodiť nechce, hocikedy som ju našla uslzenú a keď som sa jej opýtala čo sa stalo povedala, že myslí na klavír ako tam zasa bude musieť chodiť. Ona je veľmi šikovná aj učiteľ ju chváli, že má talent, rýchlo sa vie naučiť, ale vidím, že ju to nebaví ako na začiatku. Aj dnes som jej povedala nech niečo potrénuje a teda trénovala a slzy padali a padali. Mne je ľúto hodiť 5 rokov za hlavu. Ona by bola najradšej celé dni na mobile ako jej spolužiačky. Poraďte čo robiť, bojím sa, že jej spôsobim depresie.

pribinak
29. sep 2024

Boháča takto trápiť decko? Byt muzom otcom dieťaťa tak ten klavír by letel von

autor
29. sep 2024

@pribinak takže radšej byť na tom mobile celé poobedie, to je úplne že TOP.

colsami
29. sep 2024

Chodila som na klavir aj ked som nechcela. A aj krokodilie slzy som ronila, aj poza skolu som chodila, aj kriky a hadky u nas boli. U nas ale neexistovalo take, ze sa vyhovie dietatu podla toho ako vietor fuka, kedze to by bolo kazdy polrok nieco ine, raz chce dieta to, potom tamto, potom ho to omrzi, tak uz chce zas nieco ine... A nie, nemam ziadne depresie z toho, ze ma nutili plnit si zavazky a dochodit to, co som si kedysi vybrala a chcela. Depresie maju skor ti, co prd makovy robia, do obrazovky pozeraju, ludske interakcie nikde. Samozrejme som to vtedy pokladala za krivdu. Potom sa mi to vela krat v zivote zislo a som za to rada, ze ma nutili so sebou nieco robit (a to nielen co sa klavira tyka) a nestal sa zo mna povalac domaci, neschopny, bez aktivit a zaujmov, cumiaci do mobilu 🙃

Ale iste tu budes mat aj kopu prispevkov ako deti netreba nutit. Sto ludi sto chuti. (Nemusi sa do mna nikto pustat, respektujem ine nazory, hoci si myslim presne toto).
Deti je moderne ucit benevolencii, nezodpovednosti, ze v zavazkoch netreba vydrzat a akonahle sa im nieco znepaci, tak to "poleti von oknom". A vonku je teraz generacia absolutne neschopnych deciek a mladych, su neschopni v zamestnaniach, v domacnosti, vo vztahoch...

Keby mala dcera 10 kruzkov a chudatko nestiha a ma tolko zmysluplnych inych aktivit, ok. Ale toto: "ona by bola najradšej celé dni na mobile" ma presviedca o tom, ze nejaka zmysluplna aktivita jej urcite neuskodi. A Pravdepodobne jej uskodi menej, ako ked ju nechas nicnerobit a kukat do obrazovky.

euka210
29. sep 2024

Je urcite lepsie sa ucit hrat na klavir ako byt na mobile...to treba dietatu vysvetlit a moji maju teda mobil limitovany...minie si napr.1h na hry a koniec, viac sa hrat nemoze, soc.siete nemaju ani povolene.
Ani moj 13r nejako gitaru nemusi a doma uz ani netrenuje, ale na vystupenie uz ho to donuti hrat aj doma. Ucitelov maju vsetci 3 v pohode, ktori na deti netlacia.
Treba zistit, kde je naozaj problem...ci nema prisneho ucitela napr.
Jeden syn bol pohyblivy, siel na dzudo, aj sa mu pacilo, ale kvoli inym provokacnym detom tam po 2r uz nechcel chodit. Tak som ho nenutila, ...chcel ist na flautu, tak v 3.r nastupil na zus.

autor
29. sep 2024

@colsami veľmi pekne ďakujem za odpoveď, toto ma len utvrdzuje v tom, že robím dobre a vždy jej vravím, že keď bude dospelá nám poďakuje, že sme jej to nezrušili. Ďakujem!

anjelicek26
29. sep 2024

Ja nerozumiem, co tu splietate baby.. klavir je jej na co? Realne? Bude to studovat, bude hudobnicka? Kedze ju to nebavi, tak NIE. Stratene roky, strateny cas.

Nikto nehovori, ze ma byt miesto toho cele dni na mobile, ale je po milu onu inych moznosti, ako sa niecomu zmysluplnne venovat. Moje deti maju kruzky prakticky kazdy den, syn v jej veku pondelky plava, utorky ma vytvarku a hadzanu, v stredu ma volno, stvrtky anglictina a hadzana, piatky poziarnicky kruzok, v sobotu tenis, v nedelu zapasy z hadzanej... toto su veci, co si vybral sam, kde chce chodit a co ho bavia.

A nie, dospela sa ti nepodakuje, vyuzitelnost tohoto je v praxi nulova. Doma si rozhodne za klavir nesadne a nebude dakovat za ROKY, co nad tym zo slzami sedela... Keby povies, ze ma gitaru a ze to vytiahne niekde ako ucitelka v skole ci na tabore dajme tomu, ale klavir? Really?

colsami
29. sep 2024

@autorka: uprimne, ten klavir som naozaj neznasala. Odchodila som si dokonca cele dva cykly, ten druhy proti voli. Boli aj nejake sutaze, vystupenia, koncerty... Ale vies co? Aj som spoznala fajn ludi, aj mala zazitky, aj som si potom rada zahrala, a dokonca zo tri roky na SS som si potom peniazky privyrabala tym, ze som doucovala na klavir sukeomnymi hodinami (tri deti a jednu dospelacku).
Tolko len moja zivotna skusenost.

@anjelicek26: a vytvarka je Tvojmu dietatu na co? Pojde studovat na VSVU?
Je asi na to iste ako klavir. Trochu vzdelania, trochu rozhladu, kamarati, volny cas. PS: ano, chodila som aj na vytvarnu aj na klavir (aj na ine) a predstav si nic z toho som nestudovala dalej a oboje napr mi do buducna boli prospesne.

autor
29. sep 2024

@anjelicek26 dobre, zamaskovala som jej hudobný nástroj za klavír aby ma tu niekto nespoznal, je to iný nástroj ktorý odnesie aj v ruke, ale jasné tvoje dokonalé detičky si odnesú do života že sa neutopia, pomaľujú si dom ako Picasso, uhasia si horiaci dom a porazia našu Schmiedlovú v tenise... Veľa šťastia.

colsami
29. sep 2024

@anjelicek26 a okrem toho poznam mnoho dospelych a aj mladych, co si sadnu aj za klavir doma a ano hraju si. A ano aj su za to rodicom vdacni, ze to nevzdali. Takze tieto argumenty od Teba su vyslovene jeden uhol pohladu, rovnako ja mozem hovorit ze teda hadzana naco je decku, ci to si dieta doma na zahrade zahra v dospelosti?
Ale ako hovorim, sto ludi sto chuti.

anjelicek26
29. sep 2024

@colsami vytvarna je mojmu dietatu - lavak zo zlou motorikou na to, aby nemal stvorku z vytvarnej 😅 a navyse mu to pomaha krajsie pisat.. mal kvoli zlej motorike kedysi aj odklad a nejako vyrazne sa to nezlepsilo...

A hlavne ako pisem - ON TAM CHODI RAD a VYBRAL SI TO SAM. To je proste nieco uplne ine...

klotildabazarik
29. sep 2024

Treba sa jej spytat reco tam nechce chodiť, mozno je ucitel na hovno😂 sak na klavíri neni celý den ci? Po klaviri moze ist kludne s kamoskami von ci?

colsami
29. sep 2024

@anjelicek26 ja rozumiem, ale Ty ako vies ze jej dcera si klavir kedysi nevybrala a sa jej pacil? A nechodila tam rada? Kym neprisla puberta a mobil... Tak jasne kazdeho pol roka sa bude platit novy kruzok, ktory zrovna madam zaujme (alebo na ktory pojde jej kamoska), a vsetko sa nakupi, dieta sa porozvaza... Aby si znova po chvili zmyslelo nieco ine, lebo ved netreba nic dochodit.
Ved to sa jedna o jednu-dve hodiny do tyzdna, nie program od rana do vecera.

anjelicek26
29. sep 2024

Autorka si teda uzasne - naserinkana - tak sa nabuduce nepytaj a nechaj svoje dieta revat nad klavirom este cele dalsie roky miesto toho, aby ste porozmyslali, ci nie je nieco ineho, co by ju bavilo viac 🙄 A ano moja dcera hasi domy, po 8 rocnom vycviku... vidis v tom nieco zle?

katkaseiner
29. sep 2024

ja ta chapem..dcera takto spekuluje so spanielcinou...ona by aj rada vedela, ale ucit sa jej nechce....no nic, bude musiet

autor
29. sep 2024

@anjelicek26 serinkáš sa sama na sebe ja som popriala veľa šťastia. To ty nedokážeš, ty potrebuješ len chvály na tvoj dokonalý život s vlastnými a nevlastnými detičkami.

araavdva
29. sep 2024

Moja si tiež vybrala tanečnú a klavir. Áno musí tam chodiť. Niesu doma revy ale vie že keď si to vybrala tak tam chodiť bude. Je pravda že menila tanečnú školu ale to bolo aj moje rozhodnutie.
Skús sa s ňou porozprávať a uvidíš. Možno si nesadla s učiteľom, možno sa jej niekto smeje, alebo nech si povie čo iné by chcela.
Ja som dcére povedala rovno keď začala vymýšľať že proste sedieť doma nebude.
Teraz je spokojná a aj keď sa jej niekedy nechce tak ide.

anjelicek26
29. sep 2024

@colsami aj keby sa preferencie zmenili, je to take zle? Ved nech sa teda kompromisne dohodnu, potiahne do vianoc a ak sa jej nazor na klavir nezlepsi, moze skoncit. Moji , roky chodili na treningy a sutaze trampolin a prestali, nechceli, nenutila som ich. Ja ti neviem, mne ide totalne proti srsti aby mi dieta na kruzku plakalo. Ano skolu, skolu musi, tam nema na vyber...ale kruzok? Kruzok robi pre sebarozvoj a zabavu... nema s toho mat tyzdne popredu stiahnuty zaludok...

Autorka ako myslis, tak si nechaj teda dieta plakat a rozmyslaj dalej, ci jej tym nesposobis depresie ako v uvodnom prispevku...

mondolina
29. sep 2024

nenútila by som ju, určite nie.

autor
29. sep 2024

@klotildabazarik učiteľ je úplne v pohode. Problém bude asi v tom, že má veľa spolužiakov bez krúžkov a asi im závidí, že su celé dni na mobiloch.

andreakg
29. sep 2024

Môj mladší syn chcel silou mocou chodiť na klavír,aj som sa potešila,že aspoň trochu bude mať hudobné vzdelanie,ale bavilo ho to 3 roky,potom jednoducho odmietal cvičiť doma,a ja si neviem predstaviť, nútiť ho do toho,on robí ešte šport,takže má aj iné záujmy,ale ja by som netrápia dieťa,ja si tiež neviem predstaviť robiť niečo proti mojej vôli.

lenkakravcova
29. sep 2024

@anjelicek26 chodila som na klavír. V 5 roku prišla taká trochu kríza. Nechcelo sa mi. Niekto je viac emotívny, tak si i poplače. Ale oplatilo sa vydržať. Potom som chodila ďalších 6 rokov.
A nedá sa napísať, že mi to nič nedalo. Dalo mi to veľa. Cez hudbu dokáže človek vidieť veľa veci inak. A dokáže časom aj oddeliť to, čo dokáže hudba emotívne spôsobovať (a nenechať sa hudbou, akoukoľvek ovplyvňovať (napr ľudia čo sa eozplaču lebo emotívny song a scénka na konci filmu hrajúca na city častokrát postradajuca hlbšiu myšlienku) - naopak používať ju pre svoje potreby ako nástroj).
@autorka určite by som ju neodhlasovala. Keď chce chodiť ešte na niečo iné, nech si vyberie niečo ďalšie. Ale na hudobnej by som ju nechala.

sella38
29. sep 2024

A rozpravala si sa s nou o tom naozaj doverne a do hlbky? ci ju len vzdy odbijes tym, ze by chcela byt na mobile cely den? ... ze co naozaj realne ona chce. Povedala ti to?

oriesocek
29. sep 2024

Dcera velmi nechcela chodit na kruzky, ale teraz bude mat 11 a prave ju zacalo vsetko bavit. Anglictinu ma uz dlho (2x tyzdenne), to som ju ja do toho tlacila a aj tam uz celkom rada chodi. Spevacky si vybrala sama (2x tyzdenne + vystupenia) a dnes sme riesili, ze toho ma vela, ze ci nieco nechce zrusit, tak nie... Vsetko chce mat. Navyse chce doucko na gymnazium (2x tyzdenne), 1x stolny tenis, 1x francuzstina...takze vsetko okrem anglictiny si vybrala sama, resp chcela

kofa77
29. sep 2024

moja znama chodila na ten klavir, lebo ved sa patri, tak cele detstvo, aj castocne pubertu... teraz v 50-tke zahra asi tak kohutika jarabeho, nikdy ten klavir na nic nevyuzila, radsej ju vraj mali nutit chodit do jazykovky... ze skoda casu..

andrejka2424
29. sep 2024

Syn chodil 4 roky na spoločenské tance, posledný rok min. tak trochu s donútenia ,ale začali nám ako rodičom celkom slušne nejaké veci tiež prekážať, tak sme s tým sekli a neoľutovali sme ani na jeden deň. Syn veľmi nerád na to spomína, bude zázrak ak aspoň na venček ho ukecám bud.rok. Zhnusil sa mu tanec úplne. Jedinú podmienku sme mali-aspoň jeden krúžok , kde sa bude hýbať. Tak má bedminton raz do týždňa a 2 x jazykovku a dobre...žiaden problém. Ja som ako decko tiež asi po roku skončila s klavírom a som rada, že viac netlačili rodičia na pílu. Nemala som k tomu vzťah.

kleopatra114
29. sep 2024

Možno by som jej dala na vyber iný kruzok . Ale nech si je dcéra vedomá toho , že ak mohla byt doteraz hodinu na mobile , tak bude jednu hodinu aj potom , ako jej zrušíte “klavir”. Žiadne take , ze si slečna mysli , ze “ziadny klavir =viac casu na mobile “.

marca12
29. sep 2024

@pribinak Mnohi umelci dnes dakuju rodicom,ze boli neoblomni a trvali na tom,aby neskoncili s hudobnym nastrojom.
A autorka,ja by som tiez nedovolila skoncit. Len by som jej vysvetlila,ze nemusi byt najlepsia. Ze to ma robit pre radost. Nejako jej pomoct,aby ju to aspon trosku bavilo.

pribinak
29. sep 2024

@marca12 mnohe deti pod takýmto tlakom zanevreli a hoci mali talent v živote viac hudobný nástroj do ruky nechytili

Hľadala by som krúžok ktorý by ju bavil, mala by z neho radosť
Užívala si to a mala to oddych po škole

vlucifuk
29. sep 2024

Ja len zo svojho pohľadu dieťaťa, ktoré chodilo 8 rokov na husle. Bolo to ale v 90. rokoch. Husle som z duše nenávidela, nechcela som chodiť, necvičila som, depresie som z toho mala, aj poza ZUŠ - ku som chodila, nepomohlo to. Moji rodičia si postavili hlavu a bolo. Aj učiteľka ma ľutovala, lebo videla s akým odporom tam chodím. A tiež mi vždy rodičia hovorili, že raz im budem vďačná, no nebola som. Myslím, že mama počítala s tým, že pôjdem na strednú pedagogickú, kde budem nástroj potrebovať. Nakoniec som učiteľka aj bez nástroja. Ani len na absolventský koncert som nebola. Povedala som, že ujdem z domu, ak ma tam prinútia ísť. Už sú to desaťročia a stále vo mne kypí žlč, keď na to spomínam. Osem rokov je v živote dieťaťa tak dlhý čas a ak má dieťa robiť, čo nenávidí, tak dovi - dopo...Chcela som chodiť na stolný tenis...Jemine, taká hanba hrať ping pong. Nedovolili mi...Strašne im to vyčítam. Dajte s dcérou poriadny rozhovor, príp. aj s učiteľom, pozrite sa, čo je za tým. Nútiť by som ju však nenútila. Nájdite jej krúžok, ktorý ju bude baviť. Držím palce.

januska12323
29. sep 2024

Dieťa ti doma reve kvôli blbému hudobnému nástroju a ty pýtaš čo máš robiť? Prísť na to prečo plače, nebaví ju to alebo ju učiteľ deptá? Má vôbec talent? Máloktorý návštevník ZUŠ sa tým aj živí prednejšie by mi bolo spokojné dieťa.