Na lyže pred dovŕšením troch rokov

29. dec 2023

Ahojte, skúšali ste niekto lyže pred tým ako vaše deti mali tri roky? Aké to bolo?
Vidím na synovi že na šport má talent. A máme tu možnosť skúsiť to. Syn ma 2 roky a sedem mesiacov.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kkiikkaa
29. dec 2023

Mladšiu učil muž v 2,5 roku >dávala som jej ešte plienku na svah;) aj keď normálne už nemala..
naucila sa veľmi rýchlo, teraz má 9 a lyžuje super. Len závisí aj od dieťaťa,ona tuším nikdy neplakala (na lyziach) že nechce, ju to bavilo.

tilly
29. dec 2023

Daj, ale nie na dlho kvôli kĺbom a nohám. Tak 20-30 minút. Budúci rok už zas viac a ten ďalší viac. Moji od 4 rokov na veľkých svahoch, od 5 úplne sami bez istenia, dovtedy na popruhoch. Lyžovali sme vo veľkých strediskách v alpách. V aute kočík. Malý celé doobedie lyžoval, po obede do kočíka spať, jeden z nás sa s ním prechádzal a po spánku ešte pár jázd stíhal 🤣. Celkom sranda obdobie to bolo, 10 rokov dozadu.

zorkahorka
29. dec 2023

Syn nemal ani 2,5 a chcel, lebo videl starsieho. Bol disciplinovany, zakladny postoj mu isiel pekne, aj spustit sa vedel, ale zlomil si nohu. A pritom uplne bezny a nevinny pad. Takto spadol tisickrat... 🙄
Ale veaj ak je dieta na to pripravene a chce, dokaze to skor ako pred 3. Vekom

bluka2
29. dec 2023

Môžeš skúsiť a ani ti nič neujde. Môj začal tesne pred 4.rokmi, teraz druhu sezónu a teda 4 ročný už v pohode zíde sám modrú zjazdovku a všetky vleky sám použije (samozrejme, dospelý pri ňom, ale bez potreby niečo robiť)

martyzpp
30. dec 2023

@tilly
@zorkahorka
@bluka2 kocky a ake lyze ste zvolili? My mame 4,5-rocneho a tento rok by som to uz s nim chcela skusit ale teda ako na to? Najskor len nejaky kopcek v okoli na malych plastovych lyziach ci ist rovno na zjazdovku a pozicat si lyze? Dakujem ☺️

tianna
30. dec 2023

Ja som lyžovala od dvoch, či to bolo dobré neviem posúdiť, naposledy som na lyžiach stala v 10, už by som lyžovať nechcela, mám sa na to príliš rada 😁

tilly
30. dec 2023

@martyzpp také tie plastové lyže na topánky sme dali už okolo roka/dvoch len tak na rovine na smykanie, tom sa lyžovať nedá. Na svah úplne najmenšie lyže. Tuším 60 alebo 70 cm.

poslednepogo
30. dec 2023

Naš nie, ale kamarátov syn začal v 2,5 teraz má 3,5 a perfektne lyžuje.. my s našim začíname teraz má 3 a 3 mesiace

sense
30. dec 2023

My sme skúsili a bola to katastrofa, potom sme dva roky počkali a už to bolo fajn. Skus a uvidíš, sú deti ktoré skúsia a ich to baví a sú deti ktoré skúsia a ich to nebaví. Najhoršie je ale ak to dieťa nebaví ale rodicia to silou mocou chcú. Videla som včera na svahu také dieťa placuce absolútne pasívne ale matky si to zrejme vychutnávala ze to dieťa "lyžuje" a možno si ani nevšimla ze je cele uplakane

zorkahorka
30. dec 2023

Moj muz ucil oboch synov na dvore. Mame taku dlhu sikminu. Mame aj plastaky na topanky, ale aj normalne mensie lyze s lyziarkami sme mu dali

sense
30. dec 2023

@martyzpp naša plastové nemala, mala atomic 90cm aj s normálnymi lyžiarkami

tilly
30. dec 2023

@sense koľko mala rokov s tými 90 cm?

tilly
30. dec 2023

Ideálna dĺžka lyží pre začiatočníkov je po hrudník, max po krk, ale to sa už namakajú. Pre malé detičky čo najkratšie

sense
30. dec 2023

@tilly 3, 5 ale vzhľadom na jej výšku boli akurát, keďže ich mala ani nie po krk. Keďže ona bola a stále je vysoká na svoj vek.

danica2711
30. dec 2023

náš syn sa naučil lyžovať ako 2,5-ročný. Je fakt pohybový talent, ale na tej lyžovačke sme s tým ešte nerátali; on však toľko škemral, že sme mu požičali lyže a lyžiarky a posledný deň už zvládol aj detský vlek... Odvtedy lyžuje vynikajúco a rád. Ale neodporúčam žiadne plastové lyže so smiešnym viazaním na normálne topánky. To je nestabilné, nedrží to dobre nohu, to dieťa skôr znechutí. Hneď normálne lyže a lyžiarky! My sme si dali poradiť v rakúskej požičovni, kde sme s ním boli na lyžovačke a bol nadšený, keď sme odchádzali, plakal, že musí lyže a lyžiarky vrátiť

tilly
30. dec 2023

@sense jasne, keď je takto vysoká, tak jej boli určite dobré. Už nad krk, alebo ako sa hovorilo kedysi po bradu, neplatí, hlavne nie u tak malých detí.

tilly
30. dec 2023

@danica2711 s plastovými lyžami ani na malý kopec, to je trápenie.

sense
30. dec 2023

@tilly tak môj ex sa vyzná v týchto veciach určite e nekupivali lyže len tak hocijake

bluka2
30. dec 2023

@martyzpp v požičovni mu dali, všetko nastavili. Môj 4,5 r. ma 120cm (trochu veľký…) a dali mu lyže 90tky
Ja som ho dala na kurz. Ja s nim pôjdem až teraz, ked už vie brzdit, zatacat a všetko čo potrebuje

tilly
31. dec 2023

@sense to je fajn, keď má dieťa rodiča, ktorý vie, čo robí. My máme prelyžované tisíce kilometrov s deckami, obehali sme Rakúsko, Taliansko, Slovinsko, Švajčiarsko, do výbavy a oblečenia sme investovali veľa, moje decká nalyžovali toľko, ako decká, čo roba lyžovanie vrcholovo, takže sme si dali fakt záležať a vždy mi bolo strašne ľúto, keď som videla deti, čo sa trápili s veľkými lyžami, tak isto mi je ľúto keď vidím deti na maličkých bicykloch. Niektorí vedia dobre potrápiť deti len preto, aby trošku ušetrili.

sense
31. dec 2023

@tilly u nás na podobné až na Slovinsko tam sme nelyzivali ešte, ani v Taliansku keďže vo Švajčiarsku je toho na výber hodne kde lyžovať. A dieťa je to posledné na com setrime

lenka3179
5. jan 2024

@zorkahorka prosím ta, tie plastaky na topanky by som chcela vyskúšať na dvore na šikmine. Dá sa stým aspoň trocha naučiť? Fungujú? Lebo som čítala všeličo...

portret7
5. jan 2024

My sme tak učili syna a bolo to super. Lyže sme prvy rok požičali, lebo sme nevedeli, či ho to bude baviť. O rok už s nami krasne lyžoval modré zjazdovky.

portret7
5. jan 2024

Ešte doplním, že pred tým 3.rokom sme lyžovali v lyžiarskeho skolicke, kde sú rôzne prekážky pre deti, lyzovanie pomedzi zvieratká a bol tam pas. Po 2 dňoch už zvládol pomalú pomu. Doporučujem zacat v peknom počasí. My sme prvy rok lyžovali max 1-2 hodiny.

zorkahorka
5. jan 2024

@lenka3179 su take nesikovne. Som sa na ne prave pytala muza (lebo on je lyziar, ja nie) a povedal, ze ich mam vyhodit 😀

taga
5. jan 2024

Ja som chcela dat syna skor a instruktor ma zdrbal ako sirotu, ze dieta do 3 rokov nema ist co lyzovat, ze ci mu chcem dodzubat klby

gab1sol
5. jan 2024

Záleží od dieťaťa. Musí sa sústrediť na lyžovanie, nie sa obzerať a nesledovať, kam ide… @lenka3179 Plastové lyže sú fajn, aby dieťa pochopilo, že to je rozdiel mať topánky a mať lyže, ale to je len také zoznámenie, potiahnuť na rovine, vyskúšať, že sa to kĺže. Ale určite nie na učenie. To už klasické lyžiarky a lyže. A nenútiť dieťa, ak povie stačí, tak stačí…

My sme dcéru postavili na lyže po troch rokoch, išla s inštruktorom, ale nemala záujem. Nesilili sme to. O rok neskôr sme sa jej opýtali a už sama chcela… Trvalo presne tri dni - prvý deň pekne vedľa deda (môj ocino naučil lyžovať viac detí v rodine, vie to…), spolu držali palice, vysvetlil jej techniku, ako zatočiť, ako zabrzdiť. Druhý deň išla sama s tým, že sme išli za ňou a lem kričali, kedy má urobiť pluh, aby zatočila. Tretí deň sme jej kúpili palice a už lyžovala na Chopku.
Mladšia nechcela, nelákalo ju to, ona bude tvrdší oriešok. Ale dva dni dozadu sme išli do Jasnej a sama sa vypýtala. Prvú minútu skoro plakala, lebo ju “tlačili” lyžiarky, predsa je to iné ako topánky, neskôr už ani nevnímala, že ich má a v pohode behala, sama sa pýtala, že chce ísť skúšať.

tilly
6. jan 2024

@lenka3179 na šikmine neskúšaj. Ak už plastové lyže, tak na rovinu na smykanie, aby dieťa vedelo čo čakať od lyží. Neviem to takto opísať. Trošku ho potiahnuť za paličku a nech si skúša jedna druhá...