Na aké krúžky chodia vaše deti?

12. nov 2023

Ahojte, zaujimalo by ma, na AKE KRUZKY/ mimoskolske aktivity chodia vase deticky (pripadne mozete uviest i vek alebo aspon, ci ide o ms/ 1 stupen zs/2 stupen zs/ sš/...

a cca KOLKO € mesacne vas to stoji (letne prazdniny nerátam).

Ak mate k tomu nejaku dalsiu motivaciu/dovetok, budem rada za dovysvetlenie situacie (napr, ci ste obaja zarabajuci, rd alebo nezijete spolu, pripadne ci takto riesite nejake "nedostatky" - doucovanie, logopediu...)..

Mame s manzelom (mierne) odlisne nazory na tuto temu a pomohlo by mi si urobit obraz, ako to maju inde... dakujem krasne

ferihegy
12. nov 2023

Syn 11 hokej, syn 6 hokej, dcerka 2,5 balet a montessori.

kaktusik007
12. nov 2023

mierne odlusne nazory s manzelom? ved opis vas pripad a my tu na fore zhodnotime, kto z vas dvoch je mimo a to prehana 🤪

predpokladam ze sa pytas kvoli zatazi na dieta --- lenze to je velmi individualne.... niektore dieta je pretazene ak ma trening 2x v tyzdni po 60 minut, ine v pohode da nieco aj kazdy den....

za mna - mam chalanov do roka. Prvy kruzok v ukoncenych 4 rokoch - rok pred predskolakom. Starsi futbal - ale to bolo vidno ze ho kondicne veci nezaujimaju a do toho mladsi bol vzdy nesportovy typ, takze od jeho piatich a mladsieho styroch zacali tancovat folklor. Starsi tancuje doteraz (ma skoro 14), mladsi to nechal cca ako 9 -10 rocny. Treningy od raz tyzdenne (mladsia skupina) po 3x 3 hodiny - zhruba od tych 9-10 rokov.
Do toho ZUS - hudobny odbor, vytvarny odbor. Postupne to upadalo, dali z hudobneho tri roky, vytvarny odbor som trvala na ukonceni prveho stupna komplet. Ale druhy stuoen si uz povedali sami ze ci idu - takze aktualne na druhom stupni ZUS je iba mladsi.
Starsi teraz tanec pomaly pusta - uz sa nema kam posunut, do Lucnice na konkurz nechce 🤷🏼‍♀️. Zacal pingpong - 2x tyzdenne trening, volejbal - tiez 2x tyzdenne.
Mladsi dochadza denne 27 km do skoly - tam kruzky nie su, len ta ZUS a potom raz v tyzdni ostava v skole dobrovolne s ucitelkou riesit matematiku a fyziku, je celkom popredu a bavi ho to.

Samozrejme okrem tohto jazyky - ale vidim ze vyznam to ma fakt az ked su starsi, uz to chcu oni a je to potom uplne ine, aj zaraz 4 hodiny do tyzdna je potom v poriadku.

kaktusik007
12. nov 2023

jaj, financie.... folklor --- kozene cizmy 150 eur, specialna obuv - kupovala som tri pary, kazda 80 eur, mikina a tricka v sucte asi 70 eur. Sustredenia 10-20 eur. Mesacna platba - nula cela nula nic.
ZUS - od 5 po 12 eur mesacne, podla rocnika, odboru. Na zaciatku vo vytvarnom este 50 eur na pomocky, specialne kriedy, tuse.... a kazdy rok ZRPS 15-20 eur, neviem teraz.
pingpong - 15 eur na cely skolsky rok, raketa 25 eur.
volejbal - tento rok nic, plati sa az druhym rokom - cca 30 mesacne - to uz seriozny klub, dres... ale nevyzera ze v tom bude pokracovat.
jazyky u nas v meste - asi 40 eur mesacne, obaja spolu. No to bolo este pred koronou.
francuzstina - online prismo francuzsky institut, 200 eur trimester, chodil mladsi iba prve dva, potom sa pripravoval na prijimacky na osemrocne gymnazium a francuzstinu ma tam
nemcina - jazykovka v krajskom meste, cca 30 km od nas, 220 eur rocne, 4 hodiny do tyzdna, plus kazdy tyzden cesta busom 1,35 eura tam a naspat musim po neho autom, lebo konci o 19:00 a nema spoje.

rebrambora
12. nov 2023

Synovia maju teraz 6, od troch rokov sme prestriedali zopar druhov bojovych sportov - kvoli ich hyperaktivite nieco neskutocne napomocne. V piatich sme pridali pre jedneho futbal, druheho hokej, uvidime co bude dalej, co ich bude viac zaujimat. Od dalsieho roka planujeme nieco, kde budu zapajat len hlavu, nechceli sme im to ale hned v prvom rocniku tolko nalozit aj ked si myslim, ze by to zvladli.

Ceny ti moc nepomozu, kedze zijeme v zahranici, taketo investovanie financii do deti mi ale nikdy nebolo a nebude luto, ak ked to nieje lacna zalezitost. My sme si ich predsa urobili, tak radsej dam im na kruzok ako mne na znackovu kabelku.

Ano, sme obidvaja zarabajuci od pol roka sli deti do jasli, na rodicovsku sme si rozdelili na polovicu. Momentalne som tehotna, takze prijem mame mensi.
Dodatok? Ze ja som na kruzky vyslovene nesmela, lebo je to zbytocnost, ktora ma ja tak prestane bavit, tak doprajem detom. Urcite by som ich ale nenutila so niecoho. Kazdy pozorny rodic vie priblizne odhadnut, kde to jeho ratolest taha v takomto mladsom veku, treba sa pytat hlavne deti, nie supnut ich na kruzok, len aby bolo. V tych troch rokoch ano, bolo to rozhodnutie len z nasej strany, ale najlepsie co sme mohli urobit. Boli zo zaciatku unaveni, spokojni, mali sa kde vyburit o socializacii snad ani hovorit nemusim.

Doucovanie v prvom rocniku zatial neriesime, k spesl lekarovi nechodime. Ale ak by som bola pohodlna matka, ktora sa im nevenuje a neplanujem program,.urcite by sme k lekarovi chodili bud kvoli hyperaktivite, poruchy sustredenia alebo podozrenie na ADHD (nenarazam teraz na rodicov deti, kt tieto problemy naozaj maju).

klementinka58
12. nov 2023

starsi syn roky chodil na hokej od prveho rocnika ZS a koncil az ked skoncil strednu skolu, velmi drahy sport, vystroj vtedy cca 300e ( z druhej ruky), mesacne to vyslo clenske tusim 20e + denne treningy, cize sme ho vozili a vikendy zapasy, tiez sme ho vozili po celom slovensku, ale super, teraz studuje telesnu vychovu a robi rozhodcu, cize ostal v odbore
Mladší ma 6 rokov chodí do mŠ, ten ma anglictinu 8 eur/mesačne a tanečnú 6e mesacne, on je zas naladený nie športovo. Ale tiež vozime na vystúpenia, takze benzin a nas cas to spotrebuje
S mladsim este chodime na logopediu to je tak 2X mesacne a stoji to 10e/sedenie

sense
12. nov 2023

Maľovanie (10r)

lacibo
12. nov 2023

Moja druhačka ZS je vsestranne zamerana, chodi do triedy pre nadane deti v beznej ZS, rada je aj v druzine, kde maju zaujimave aktivity..od pondelk do piatku ma zaujmy..v ZUS ma vytvarku, spev a klavir (20 min za tyzden), v CVČ má šach a v dalsej ZUŠ má balet..len piatok ma volny..mesacne su približne 40 eur naklady na zaujmy ked ratam aj vozenie, vybavu a pod..ale moja dcera to vsetko chce a je v tych cinnostiach aj celkom dobra, ide jeh to..podla mna aspon jednej aktivite by sa dieta malo venovat takej, v ktorej si zazije aj pocit uspechu..nemusi mat vela kruzkov nutne

lulu0123
12. nov 2023

S najmladsim chodim na babycvicenie,platime 150 na pol roka.Ale to beriem aj ako kruzok pre mna,aby som sa doma nezblaznila.
Predskolacka chodi na vsetky kruzky v skolke, a to anglictina,vytvarna a tanecna.Vsetky stali cca 70 eur na pol roka.Dovod,lebo chcela a mavaju to v case spanku,tak dalsie plus,ze nemusi spat.Plus chodi 2x tyzdenne na balet do baletnej skoly a to platime 50 eur za mesiac.A este chodime na logopediu,20 eur jedna navsteva,cca raz,.dvakrat do mesiaca.A teraz mali tyzden plavanie 70 eur, tyzden korculovanie 70 eur.
Najstarsia chodi v skole na tanecnu,anglictinu a mimo toho chodi na klavir do ZUS.Platby anglictina 250 za pol roka, tanecna 150 za pol roka, zus 80 za pol roka.A zacali sme chodit na fyzioterapiu,45 eur jedna hodina.
Bavi ich to,nezatazuje zatial.Meni sa to.Aj starsia zacinala v 4 rokoch baletom,po 3 rokoch to nechala.
Robi len manzel,ja som sa rodicaku este par mesiacov.Mesacne to nemam zratane,ale september bol zahul ked trebalo vsetko poplatit.
Ja som za to,dopriat detom co chcu co sa tyka kruzkov,nech zistia na co maju,co ich bavi a dufam,ze aspon pri jednom ostanu a nebudu stvarat hluposti v puberte.🤣U dievcat to vyzera na tanec.S niektorymi kruzkami je neskoro zacat vo vyssom veku.Kamoske minule maleho 6 rocneho nevzali do futbaloveho klubu,ze je uz neskoro🙈ze zacinaju so 4 rocnymi.
A dalsia vec, jedna kamoska ma syna cca 12 rocneho,ktoreho nechala bez kruzkov,lebo nechcel.Teraz je v okoli sam,ktory nic nema.Vsetci naokolo sa niecomu venuju.A on sam lutuje,ze pri nicom neostal.Teraz je mu uz blbe nieco zacinat.Tak ma len skolu a nudi sa.

evkamotka
12. nov 2023

Syn 6r, lezenie, na tej vysokej lezeckej stene s chytmi a istenim (aj bez istenia). Dovodom je zdravie, odporucal nám to fyzioterapeut. Zaroven mu to vyborne ide. 37e mesacne. Vsetko zapoziviavaju na mieste (vystroj aj lezecke boty). Nemame s tym ziadne dalsie vydavky, byva to raz tyzdenne. Chodi tam v teplakoch a tricku. Obaja pracujeme a mame este mladsie dieta. Chodil predtym na taky fyzio kruzok ten stal okolo 8e hodina, no nebavilo ho to.

mogaa
12. nov 2023

Dnes je veľmi moderné vyplniť deťom ich voľný čas krúžkami, ale....je to správne? pri starších deťoh ktoré už vedia že ano chcem tam chodiť lebo ma to baví a ktoré si už môžu povedať nechcem tam už chodiť alebo dnes na krúžok nejdem lebo...je to ok...ale pri malých deťoch to až tak uplne ok nie je, aj oni majú právo na hry či len tak sa nudiť....malému dá oveľa viac keď je s rodičom ktorý sa mu venuje alebo ho niekto vezme na ihrisko medzi kamarátov ako byť niekde zavretý a robiť niečo ho už možno ani nebaví alebo sa mu to robiť nechce,,,,celý deň je zatvorené v škôlke/škole a robí niečo čo od neho okolie očakáva a nemá priestor len tak sa nudiť, či na hry, lebo rodič mu všetko plánuje

sella38
12. nov 2023

syn hokej, mesacne cca 60€ o cene vystroje radsej mlcim 🙊

nevenka
12. nov 2023

Nasi mali ako skolkari 1 kruzok, dcerka od 3 rokov, syn od 5 - tanecna pripravka. To bolo 2x do tyzdna. S tym, ze jeden to mal o 16 do 17 a potom dalsi od 18 do 19, a to bol masaker 🙃😅. Potom prisiel covid a prestali chodit vsade. Potom uz syn nechcel na tanecnu. Dcerka vlani bola prvacka a chodila na balet, 2x do tyzdna. Mala z toho nakoniec dost traumu, nebavilo ju to, ale kym sme dosli na to, ze ma problem, trvalo nam to identifikovat, co presne je za tym. Syn vlani zacal chodit do ZUS na klavir, teraz pokracuje, je stvrtak. Chodi sam. Chodi aj na sebaobranu. Dcerke sme nasli iny druh tanca, tam chodi 2x do tyzdna. V ramci skoly maju este gymnastiku a stolny tenis. Syn je aj v skolskom parlamente...🙂
Vsetko je to v ramci 1 sidliska, okrem dcerkinho tanca. Syn chodi vsade sam, do skoly chodia sami, maju to na skok z domu. Do toho mame este 3 rocneho, ten je este doma a 10 mesacnu. S nimi nechodim nikam. A ani nebudem. Detske kutiky su plne chorob, mame dost, co sa nosi zo skoly. Ihriska ano, ale v zime len prechadzky. Myslim si, ze v ramci skolky staci 1 kruzok. Ak stihate. A ak dieta nie je prestimulovane.
Nasi maju toho viac uz teraz ako skolaci s tym, ze chceli sami a stihaju skolu. Nesedim ani s jednym nad ucivom, proste spravia ulohy lavou zadnou a ja len podpisujem znamky. Syn si chce pridat dalsi hudobny nastroj, dcerka neprejavila zaujem, tak to nesilim. Mne osobne je luto, ze neviem na nicom poriadne hrat, tak dufam, ze sa to zmeni aj u nej. Na buduci rok sa planujeme stahovat, bude sa menit skola, tak uvidime.
Za mna, menej je niekedy viac. A od utleho veku niekam behat, nie je tak podstatne, dieta sa da stimulovat aj doma. Je pravda, ze trosku mame zanedbane s tym 3 rocnym, to planujem zmenit, ale robim, co je v mojich silach vzhladom na moju zdravotnu situaciu.
Manzel zaraba nadstandardne, ja som na RD.
Ceny - mesto BB, ZUS - 42 na pol roka, tanecna 180 na pol roka, sebaobrana 45 mesacne, stolny tenis, doplacame mesacne 2x10 eur, v skole gymnastika zdarma.

animus
12. nov 2023

Dcéra v januári tri roky plávanie 120/dva mesiace, angličtina 30 mesačne, syn štyri mesiace plávanie 120/dva mesiace. Ja som osoba starajuca sa o dieťa do šesť rokov, manžel na materskej. (Na toto obdobie, kým som doma s deťmi, sme na takéto výdavky šetrili aby sme si to s nimi mohli užiť bez otáčania každej koruny)

anjelicek26
12. nov 2023

Co to stoji mesacne pomlcim, skutocne nema zmysel porovnavat ceny lokalne ale ano obaja mame full time vyplatu...

Najmladsia 8 rocna
Pondelok - gymnastika, plavanie
Utorok - hadzana
Streda - vytvarka
Stvrtok - spev
Piatok - zbor (v skole), doucko z matiky

10 rocny syn
Pondelok - gymnastika, plavanie
Utorok - hadzana
Streda - vytvarka
Stvrtky - anglictina
Piatky - hadzana a poziarnici
Sobota/nedela - zapasy z hadzanej

13 rocny syn
Pondelok - volno (to ide do fitka)
Utorok - volno (to ide do fitka)
Streda - hadzana
Stvrtok - hadzana
Piatok - francuzstina, poziarnici
Sobota - tenis pripadne aj hadzanej

17 rocna dcera
Pondelok -doucko z matiky
Piatky - poziarnicky vycvik (ona uz je jedna z veducich)
Sobota - plavanie

Mladsi mali do minuleho mesiaca este tenis, ale trener to flakal, tak sme to zrusili, budeme musiet pozriet inde. Uvidime...nechodia do druziny, tak kazdy den maju "nieco", kym to stihame vozit je to ok...

walentina7
12. nov 2023

Nikdy nechodili na žiadne. Potom by chodili domov neskoro večer a nebolo by už ani čas, byť poriadne spolu. Čas trávení čo najviac spolu, som brala za dôležitejší.

veronika1754
12. nov 2023

Na to koľko stoja krúžky potrebujete vedieť aj lokalitu, pretože je veľký rozdiel v cene krúžkov na východe a na západe. Ja som s deťmi sama, čiže jeden minimálny príjem, najstaršia je už dospelá tak tá už nechodí no stále študuje, starší chlapec chodí pingpong, šerm, výtvarná, mesačne 40 eur plus keď sú turnaje mimo mesta tiež to niečo stojí, druhý syn florball, gitara, mesačne 10 eur, dcéra výtvarná, tanečná, volejbal,ukulele mesačne 25 eur, druhá dcéra výtvarná, tanečná, šach, mesačne 20 eur. U nás dcéry čo chodia na ZUŠ tak stojí skupinový krúžok mesačne 5 eur, ak chodí ešte na druhý ako moje tak sa platí mesačne 10 eur. Plus krúžky cez CVČ sa platí cca 5 eur mesačne a ak dáme poukaz čo dostávajú v škole tak majú zľavu.

jaond19
12. nov 2023

Syn 7r, futbal, 30€ mesacne poplatok, raz za cas nove kopacky + sport.oblecenie cca do 60-80€

kate_cs
12. nov 2023

Mám doma ešte len škôlkarov, ale na krúžky nechodia. Sú väčšinu dňa v inštitúcii, kde majú naplánovaný program. Keď o 15tej prídu domov, sme spolu. Podľa mňa v tomto veku viac nepotrebujú a považujem to za vyhodené peniaze.
Keď budú deti staršie, možno.

cherrystone
12. nov 2023

dcera 5 r. ma v skolke tanecny kruzok 1x a anglictinu 2x. okrem toho chodi 1x tyzdenne na plavanie a 1x na tanecnu. vsetky kruzky si sama vybrala a chodi tam rada (okrem anglictiny, na ktoru som ju prihlasila ja, ale tam sa jej tiez paci). volneho casu teda ma habadej a moze sa nudit kolko chce, kedze ja nie som typ rodica, co robi dietatu animatora. cenovo to je tak 150e mesacne. uprimne ale poviem, ze na kruzkoch, co chodime mimo skolky pravidelne stretavam rodicov, ktori tam doslova nutia chodit svoje deti. tie tam potom vrieskaju a placu ako o zivot, ze nechcu, a to je teda pre mna uz fakt extrem. neviem si predstavit dieta nutit do niecoho, co mu ma v zivote prinasat radost a naplnenie. mne tiez rodicia skrtili kruzky, zial aj kvoli financiam, takze svojmu dietatu doprajem podla jeho vyberu, kym si to mozeme dovolit. tiez nechcem mat doma potom znudenu pubertacku, co sa nicomu nevenuje, nic nevie a nic ju nebavi.

ninka30
12. nov 2023

Starší syn 6 r hokej. Chodí už druhý rok. Mladší syn 4 roky, tiež chodí na hokej už trištvrte roka. Chodieval somnou, keď začal starší, veľmi sa mu to zapáčilo. Tak začal aj on. Časovo je to dosť náročné 3x do týždňa tréning. Ale baví ich to, tešia sa, sú spokojní.
Cena - sú v jednej vekovej kategórii tak je to 150€ na rok + výstroj. Ale tu je možnosť, že hokejový klub výstroj zapožičia. Takže netreba sa báť. A čas tam trávime spolu, pretože obidvaja synovia sú spokojní keď sa na nich počas tréningov pozeráme.

avicii18
12. nov 2023

Deti chodia na také krúžky, na aké chceli chodiť ich rodičia ale nemal ich vtedy kto voziť autom.

janage
12. nov 2023

Mne tu chýba základné info, čo chce konkrétne dieťa?
Chce chodiť? Nechce chodiť? Stíha, nestíha, darí sa mu, nedarí, prináša mu to radosť?
Ak dieťa chce a stíha, aj za cenu uskromnenia sa inde by som sa ho všemožne snažila podporiť.
Pre mňa v určitom zmysle sú krúžky dôležitejšie ako škola.

uhnakova
12. nov 2023

@avicii18 to môže byť sčasti pravda, alebo skrátka majú podobné záluby ako rodičia, lebo sú k tomu od detstva vedené. Napr. moje deti chodili obe niekoľko rokov na plávanie, lebo sa radi kúpame celá rodina a nebudem predsa neustále striehnuť, či sa mi niektoré dieťa netopí. Inak ja som chodila na gitaru, už po dvoch rokoch som to chcela ukončiť, no rodičia ma ešte prehovorili na ďalšie roky. V živote by som dieťa nenútila chodiť na hudobný nástroj, pre mňa to bolo otrasné. A predsa dcérka chodí na klavír, sama si ho vybrala a rada hrá. Netreba ju nikam voziť, do ZUŠky to máme kúsok.

uhnakova
12. nov 2023

Moje deti chodili obe na plávanie niekolko rokov, syn ešte chodí (raz týždenne). Dcérka tento rok plávanie vymenila za kurz inline korčuľovania (raz tyždenne). Ďalej má klavír (2x) a k tomu hudobnú náuku (1x). Od tohto roka si pridala ešte výtvarnú výchovu v ZUŠke (1x dvojhodinovka) a v škole chodí na krúžok, kde vytvárajú školský časopis. Ona je strašne aktivny človek v porovnaní so synom. Nikdy som ich na nič nenútila, ale pri plávaní som im vysvetlila, že naozaj potrebujú vedieť poriadne plávať, aby im nehrozilo utopenie. Syn pláva definitívne najlepšie z rodiny, vie všetky štýly. Dcérka je štvrtáčka a syn je šiestak.

pragmaticka
12. nov 2023

Staršia 10r basketbal (250/rok),tanecna (120/semester),klavir (60/mes.), angličtina (250/rok).
Mladsia 6r, basketbal, tanecna a gitara ceny rovnaké ako hore.

Kruzky majú buď v rámci družiny alebo kúsok (do 500m)od školy, takže všade chodia samé, nezavážame.

Ešte by chceli chodiť jazdiť na kone, ale to som povedala ze dosť.

uhnakova
12. nov 2023

Inak krúžky podla mňa majú zmysel cca od 5-6 rokov, čiže predškolák až prvák. Predtým je to skôr hrajkanie.

zorkahorka
12. nov 2023

6rocny syn - futbal (mesacne 15-20 eur), v skole ma folklorny kruzok - ten je zdarma

iwesska
12. nov 2023

Moja ma tanecnu 2x do tyzdna - je na 1.stupni a bohato jej to staci. Chce sa stihat aj hrat.
Starsi 2.stupen ma - 1x volejbal, 1xflorbal, 1x chemicky kruzok -nestoji ma to nic,vsetko v ramci skoly si vybral sam a 1x konverzacie v AJ - to jedine platime. Vo volnom case sa este sam uci nemcinu. A uz aj tak ma toho dost,chce stihat chodit von aj s kamosmi.
Vsade chodia s radostou,nikto ich nenuti. A tak to podla mna ma byt. Vtedy tie kruzky maju zmysel. A podstatne je tiez,aby to rodicia zvladli financne aj casovo. Nie,ze rodicia maju zal.vredy z toho,ze nestihaju rozvazat dieta po kruzkoch.

sasitimi17
12. nov 2023

Gymnastika 32e/mesiac, je predškoláčka

slavomira236
12. nov 2023

Syn 9rokov plavanie 15 hodin 165 eur a sach dcerka olavanie 6rokov 8hodin 36 eura vytvarna 15 eura mesacne plus zakupene pomocky 90eura na rok