Dcerka bude mat 8 rokov, doma ju ucim hrat na klaviri. Okolie do mna "rype", ze kazde dieta by malo chodit aspon na 1 kruzok ci uz tanec, alebo nejaky sport. Lenze ja na to nemam cas ani peniaze... Klavir ju velmi bavi, nestaci ked bude hrat na hudobnom nastroji? Musi kazde dieta navstevovat aj sportovy kruzok? ako to mate vy?
nie nemusí.... ani moja nechodí.
@h2 ide mi skor o nejako "vseobecnu mienku"....
Tak moja konkrétna mienka je, že by som si nič zlé nepomyslela o rodičoch, ani o dieťati, ktoré by na žiadny krúžok nechodilo.
Ja som na žiadny nechodila, lebo dedina a nič tam nebolo a je mi to aj ľúto, že som takú možnosť nemala
Dnes je iná doba a ano všeobecná mienka je, že keď dieťa na krúžok nechodí tak bud na to nie sú peniaze (ako v tvojom pripade) alebo rodicia sa deťom dostatočne nevenuju. Je fajn keď sa dieťa socializuje aj mimo školských lavíc.
Autorka, a tvoja dcéra by na krúžok chcela? To jediné by ma zaujímalo. Nie, čo povie okolie.
Ty si poznáš dieťa a finančnú situáciu vašej rodiny. Nemôžeš sa predsa riadiť tým ,,čo povedia ľudia".
Ja som zamladi mal aj 4 kruzky za tyzden. Celkom fajn skusenosti - modelar lodky, lietadielka tam som aj vyhral raz prvu cenu za najdlhsi let :D vytvarka, sachovy, pocitacovy, fotograficky a este lyziarsky, plavecky.
Podla mna zo 2 by mali byt.
Nič sa nemusi, záleží predsa od dieťaťa a jeho povahy.. moji ale chodia, lebo to berú ako zábavu.. najstarší syn má - lezenie, florbal a výtvarnú..
Dcéra má - lezenie, flautu a nemčinu
Najmladší (8r) syn má - husle, streetdance a florbal.. najmä najmladší je veľmi športovo nadaný a potrebuje ozaj veľa pohybu.. ja sa im snažím venovať aj pohybovo ale od mamy to nikdy nebude také ako na tréningoch.. navyše som dosť unavená z práce (pracujem fyzicky, jednoducho už mám menej energie keď mam smenu na to aby sme poobede stále niekam behali)
Je inak super že učíš na klavíri ak nemozes zabezpečiť krúžok.. aj to si myslím že je fajn strávený čas.. inak na škole nemá žiadne krúžky? Tie bývajú lacnejšie a ide tam aj o ten kolektív, nie len vykonávanie činnosti.. jeden krát do týždňa je to fajn zmena..
Moje chodia pokiaľ chcú. Keď nechcú nechodia 🤷. Keďže sú tri a v rôznych vekoch, každý rok to máme ináč s tými krúžkami 😉. Ak na to nemáš financie, navrhni, nech zasponzoruje "okolie", keď rýpe 😉.
Ja si myslim, ze hoci dieta nemusi chodit na kruzok, malo by sportovat/mat pravidelnu fyz aktivitu nad ramec telesnej
Kruzok nie je povinnost. Hlavne ak sa rodic dietatu venuje a rozvija ho. Ako ty, ked dceru ucis hrat na klavir.
Pokial by vyslovene mala zaujem o nieco, co jej nevies poskytnut - napr. by chcela tancovat hiphop - snazila by som sa najst zdroje. Ale kym je spokoja, hra na klavir sa jej paci, ma dost pohybu, nie je nutne mat kruzok.
Moj syn ma tento rok v ramci telocviku povinne plavanie, ktore budu mat 3-5 hodinu (budu dochadzat na bazen o 3 dediny dalej). Chcel ist tento rok na klavir, florbal a sachy. Klavir a sachy su zrovna v den, kedy je aj plavanie a v case, ze by nestihal obed, ale musel by po plavani rychle utekat na kruzok, tak sme to zavrhli. Na florbal kym sa rozhybal, ze ano, vazne chce ist, tak uz bolo vsetko obsadene. Nic ine nechce, tak ho nutit nebudem. Zostava mu jedine anglictina, tu maju ale normalne v skole, takze je to taky "kruzok" (maju aj povinnu, ale toto je akoby dobrovolny kruzok po vyucovani).
A som aj celkom rada, ze to nakoniec takto dopadlo. Mame novorodenca a popravde, nechce sa mi aktualne ho rozvazat na kruzky.
Nie nemusí len by sa malo v nejak miere po škole hýbať.
Nie, dieta nemusi chodit na kruzky - v podstate aj ten klavir ma kruzok, ale nechodi nan mimo, ale ucis ho ty - tvoja vyhoda. Nepozeraj na okolie, spytaj sa dcery ci by na nejaky chcela chodit.... ak sa jedna o financie, skus sa poobzerat po Centre volneho casu v tvojom okoli... u nas su kruzky za 60 E tusim na cely rok (nie vsetky, ale je ich celkom dost).
Nie a ani na klavir by nemusela keby ju to nebavi alebo nechce. Fajn ze sa v niecom nasla. Ja som tiez nechodila na ziadny kruzok 😇
U nás na škole majú krúžky zadarmo. Jedine co syn platil, bolo 20e za dres na rok. Chodí na bedminton.
A potom majú tanečný, krúžok varenia, spevu, výtvarnú, atď atď. Ani jeden nie je spoplatnený. A je v škole, čiže môže zostať po skole na krúžku.
Je mi jedno čo si iný myslia. Moja chodila kedysi ja balet a tanečnú. Ale to skončilo lebo u nás je len do 10e ona má 11. Iný krúžok nechce žiadny, tak nechodí. Dcéra športuje doma takže pohybu má dosť, a takisto veľa maľuje a tvorí keďže je dosť kreativna
Ma dcérka kamarátov mimo školy?
Dokáže vychádzať v rámci skupiny, tímu?
Má pravidelný pohyb mimo hodín TV?
Vy nemáte v škole vzdelávacie poukazy, ktoré môžete použiť na krúžky a tým pádom platíš od 0 do 5e mesačne za krúžok? Myslím, že tých 5e za mesiac by našiel každý.
Krúžok dieťa môže veľmi obohatiť. Nájde si nových kamošov, vypne, nadobudne nové zručnosti.
Moj 11r syn chodil od 5r na tanečnú 2roky a potom 3roky na karate a rok na plavecký krúžok. A teraz je 6tak a nechce žiadny krúžok. Nenútim ho. Ked bude chcieť prihlásim ho ale teraz nechce nič
Pokial sama nechce na nieco konkretne, nemusi nic.
A ako to mame my? Moje deti chcú a chcú viac veci, tam treba hlavne brzdiť😉 a dbať na rovnováhu. Teda niečo umelecké, niečo športové, a niečo vedecké či logické.
Cudzí jazyk..
Ale oni v pohode stíhali aj školu a školské veci aj voľnú hru s kamošmi. Teda to jedno. Druhé bolo silný introvert, ťažko sa socializujuci. Tomu pomohlo, že tam našlo kamoša dvoch mimo školský kolektív. Tam bol hlavný prinos socializacia.
A este jeden pohľad, pri pohybových krúžkoch sa často rozvíja to: my sme tím, sme v tom spolu, musime fungovat spolu, podporovat sa.. Ak je to fajn nastavené a tréner má prehľad, veľmi dobre to funguje. Taká vzájomná starostlivosť v rámci timu. Toto, dieťa nemá kde inde zažiť.
Škola je iný kolektív, doma rodina je tiež iné fungovanie.
Pozri krúžky sú vlastne na to aby to dieťa zistilo v čom je dobré čoho baví V čom nájde svoju vášeň a neverím že by si nemala peniaze na zušku kde by sa učila napríklad na ten klavír keď ju to tak veľmi baví.. Ako môže sa to časom teda naučiť aj sama ale zase aspoň jeden krúžok a hlavne keď ju to baví by mohla mať...
@derdia a ešte by som doplnila a aby sa posúvalo v tom, v čom je dobré. Doma áno môže kresliť, tancovať aj spievať. Ale samé sa ani základné techniky toho kreslenia, tancovania a spievania nenaučí. Plus napr výtvarná omnoho väčší výber druhov farieb, pomôcok na jednotlivé techniky atď. Jednoducho to dieťa objaví more nových možností, spôsobov ako sa niečo dá.
a na ten klavir chodi do ZUS? lebo predsa aj ZUS je akoze kruzok 2 krat do tyzdna plus este musi cvicit doma a to je docela dost. Ak nechodi do ZUS, mala by si ju zapisat, aj ked s nou cvicis ty co je OK, lebo ja som chodila do ZUS a doma cvicila s mamou este
Nie, nemusí.Moja chodila na keramiku a také kreatívne veci asi rok, potom v skole na prírodovedecky a po škole asi v 9 r na gymnastiku .Gymnastika ju po 3m nebavila nie je moc na šport, ale bicykluje s nami dlhé trasy a často od detstva, s mužom ide občas v dedine na badbington a vonku na ihrisku hrajú pingpong.
Tiež som mala z toho stres, že všetci sa niečomu venujú, tak si sama vybrala angličtinu chodila k učiteľke domov s tým po 2 r skončila, že načo a prišiel COVID ..sú deti, ktoré to baví tak nech chodia.V škole určite dostane poukazy a možno sa jej bude niečo páčiť.Ked ju baví klavír tak ma niečo "svoje" nie je nič horšie ako, keď žena lieta hore dole a čaká na dieťa z krúžku, príde večer rýchlo úlohy, rýchlo jesť...sprav tak, aby to vám vyhovovalo.Ja si pamätám ako má učiteľka telocviku nútila, aby som išla na volejbal, že som vysoká atď...vôbec nemám k tomu vzťah.
Ja ti poviem z mojho pohladu , boli sme traja , a kazdy sme mali kruzky 2-3 ..vies co mi to dalo? Rozhladenost, spoznala som ludi , cestovanie , timovost .. ja mam dve deti a obe chodia na hud.nastroj , hokej a jedno aj na vytvarnu...ale napr.hud stoji 70 e na polrok a vytvarna tiez...a to tie sumy zvysili , ale tak to nie je nejaky extremny vydaj ...skor hokej - ale nie clenske ...skor , ze uz puberta ..take korcule...hentaka hokejka😀 ale je pravda ked sli ze v skole na sachy a tanecnu a atletiku jeden rok, tak som neplatila nikdy nic ...a mimo to , teda moje deti , keby nechodia na kruzky tak su tak na playku , alebo na mobile doma 😂
A ešte je tu aspekt, že ak by dieťa bolo fakt nadané napr.dcera na ten klavír. V istom bode jej prestanú tvoje vedomosti stačiť resp. to čo strati, tým, že nechodi priamo do ZUS, už sa ťažko dobieha.
Nevieme ale, aké máš hudobné vzdelanie, takže ťažko povedať. Môže byť, že jej dávaš viac akoby dostala v tej ZUŠ.
Vôôôbec nemusí! Povinná je len školská dochádzka.