Ahojte, poradne mi nejaký krúžok pre dcéru. Veľmi ju baví gymnastika. A tak tiež sa jej páči francúzsky jazyk, a pýtala sa ma že či by som ju nenaučila po francúzsky rozprávať. No ja viem len základy angličtiny aj to veľa. Vedeli by ste mi niečo odporučiť má 8 rokov
Páčiť a učiť sa sú dve rozdielne veci. 8 rocna začala s angličtinu, pred 10 rokmi by som ďalšiu rec nepridavala...hlavne nie talu tazku ako francuzstina.... Učiť sa slovicka a slušne pisat v troch jazykoch naraz (slovencina jej neubudne) je náročné pokiaľ vyslovene len lektor/jazykovka a doma nemá native speakera, co by s ňou trenoval.. gymnastika keuzkou je veľa, ale profi už ju asi moc nevezme v 8 rokoch je dosť neskoro.. to sa začína v 4roch.. nech pozrie mažoretky a tanec pripadne trampolíny, tam vie ešte deti dobehnúť,ked ma talent. Hlavne 1-2 skúšobné hodiny a až potom prihlásiť. Nie vždy dieťaťu sadne treuer a kolektív.
Zacnite francuzskymi rozpravkami na youtube - kratucke animaky a pesnicky - tak ako sa ucia prirodzene francuzske deti - este je vo veku, ze by nemusela take pesnicky povazovat za trapne 🙂 Vies ako Spievankovo, Tralala, Jaros - napr.
https://www.youtube.com/@Lescomptinespourenfants
https://www.youtube.com/@ComptinesTv
Pri uceni jazyka je strasne dolezite vystavit sa mu v nativnej podobe, aby mala napocuvanu tu inu vyslovnost, ine slabiky, ine zhluky pismeniek, aby ich dokazala sluchom rozlisovat. Nemusi hned rozumiet, staci ze pocuva a mozno napodobnuje a snazi sa rozlisovat tie zvuky. Ak si zapne titulky moze si to citat, ak stiha.
Hladajte hry do mobilu tabletu vo francuzstine v podobe rozneho pexesa - kde je aj vyslovnost - "jeu de mémoire" alebo "mémo" - tam zase naberie slovnu zasobu a bude sa potom snazit v tych pesnickach ju odpocuvavat... Raz sa u nas ako male hrali dcerine kamosky "karaoke" a jedna tak dala piesen v anglictine, ze som skoro padla na zadok, a ked som sa jej pytala, ci rozumie - tak ani slovko, ale deti maju taky sluch, ze zopakuju vsetko, ked to vela razy pocuju...
Ak vydrzi, uz potom by som ju mozno na nejake kurzy dala, neskor, francuzstina je strasne tazka na pisanie, lebo naozaj sa absolutne inak pisu slova ako citaju, a gramatickych pravidiel mnoho, podla mna je tazsia ako anglicina. A nemucila by som tak male dieta, ktore este nevie poriadne ictat, pisat a o gramatiike netusi jej vyucbou, skor takto hravo...
A este ti poradim - https://www.deepl.com/ - to je prekladac.
Co su na youtube tie pesnicky - tak maju v popise ulozene texty. Prelozte si ich do slovenciny. Takto sa mozete ucit doma "zadarmo"... a to ze sa pritom nauci vyuzivat youtube na ucenie alebo aj prekladac je znalost, ktoru v zivote vyuzije este mnohokrat.
Moj 10 rocny zacal teraz kruzok talianciny ze sa pu paci rec sngluctina mu ide a hovori ze je to tazke. Francuzstina bude urcite tazsia. Ved skys zapis ju na mejaky kruzok pripadne jazykovku.
Čo sa týka gymnastiky,môžu byť aj mažoretky.Francúzsky jazyk je jeden z najťažších.
Treba zistiť aké sú možnosti v blízkom okolí. Väčšinou sa to rieši na začiatku školského roka, ale možno sa bude dať aj v priebehu roka niekam pridať.
Naša (10 rokov) chodí na angličtinu od jeden a pol roka , v škôlke mala aj španielčinu, ale v druhom ročníku to vymenila za nemčinu. Pohybové krúžky sme riešili podľa dostupnosti a aktuálneho záujmu. Primárne nejaká všeobecná pohybová príprava a k tomu tanečná, neskôr atletika.
S francúzštinou by som ešte počkala, je náročná. Keď ju baví gymnastika išla by som štýlom tanec, hip hop, beh, turistika..niečo pohybové. Ja mám 8 ročnú a chodí na plávanie, karate a break dance, už spieva aj o hokeji, ale to manžel nechce ani počuť..🤣
Ak ju bavia jazyky , ja by som ju kľudne aj na francúzštinu dala. Francúzština síce nie je ľahká ale v mladšom veku sa rýchlejšie naučí. Moja dcéra má francúzštinu v škole od tretej triedy, od piatej angličtinu. A gymnastika/mažoretky/tanecna pohyb tiež nie je zlá. Čokoľvek čo ju bude bavit
Francuzstina- smer jazykovka - je to ine ako ucit sa doma a myslim si, ze doma ju to velmi rychlo prejde. Doma je super doplnok, ale chodenie do jazykovky ma jednak urcitu pevnu hodinu(hodiny), kde bude musiet ist a v ramci vyplnenia volneho casu je to ovela lepsie ako doma, ked chcem tak si zapnem appku (alebo nezapnem, a zapnem ju zajra, pozajtra, popozajtra...mozno...)
A za druhe- isla by som do fly jogy alebo nejakych akrobatickych kruzkoch v okoli (napriklad roztlieskavacky maju tiez dost akrobatiky, aj krasokorculiarky). Na samotnu gymnastiku, ak nie je super talent, je uz neskoro.
tak veď nech sa učí francúzsky, napr. cez net vieš zohnať lektora, alebo jazykovku… napr. https://www.doucma.sk/116854-doucovanie-zabavne...