Krúžky pre škôlkárov

zuzub
23. sep 2014

Ahojte, syn bude mať 4 a pol roka, druhý rok navštevuje škôlku, nemáme a nemali sme nejaké veľký problém s adaptáciou, ani správaním v škôlke.rozhodla som sa ho prihlásiť na krúžky mimo škôlky,ale dopadli to katastrofálne ☹ 1.krúžok bol detský tanečný súbor tam bol len 1x aj to strašne plakal prosil ma by som ho tam nenechávala potom to ustál a prvú hodinu dokončil.avšak na druhý krát som ho už ani z domu nedostala, chytil úplný amok, hisák, nechcem , nebudem tam chodiť a pod.
tak sme rozhodli, že skúsime pohybový (cvičenie pre deti) tam som mohla byť aj s ním ( sedieť na lavičke ) aj sa tam tešil,ale akonáhle sme prišli zase plač, nechcel tam ísť a pod.... ale nakoniec sme sa bolo aspoň pozrieť,ale presedel skoro celý čas na lavičke alebo si tam robil "čo chcel" vôbec ho nezaújimalo, že je tam trener aj iném deti dokonca tam mal aj kamaráta. druhý krát to dopadlo rovnako len tam behal, skákal alebo sedel.je možné, že skoro 5 ročné dieťa nedokáže zvládať takéto aktivity? chcela som,aby mal nejaký program nakoľko mám ešte mladšiu dcéru a musím sa venovať aj jej a cez týždeň sme stále sami.
od akého veku začali navštevovať krúžky vaše deti? ďakujem.

jasminet
23. sep 2014

od cca 2,5 roka tanecna - od prvej hodiny si na mna ani nespomenula, az ku koncu celeho kruzku prestala venovat pozornost ucitelovi a len by sa hrala. potom sme tam uz prestali chodit.

v 4 rokoch sme zacali s jogou, zo zaciatku velke nadsenie, potom place, ze nie, podme radsej na ihrisko a podobne, ked uz som ju dostala na hodinu, tak bolo ok

vytvarka, tiez nadsenie, doteraz sa jej paci, ale obcas ma raple, ze nejde a podobne.

teraz sme pribrali k joge a vytvarke aj tanecnu pripravu - ale to zaciname az buduci tyzden, uvidime co tam bude 😀 😀 😀 u nas je to asi skor o tom, ze ona je na kruzku a ja som s mladsim, proste nejaky pocit odstrcenia, odlucenia. na joge jej ani velmi nepomahalo, ze ja som bola s krpatym, ona hore cvicila a ostatne deti tam mali mamicky, ktore si vlastne zadara prisli s detmi zacvicit jogu a akoze dohliadaju na dieta.

brumka
23. sep 2014

@zuzub ahoj moja dcera ma 4,5 roka a chodi na lukostrelbu 3x tyzdenne a striela sama so sportovym lukom. ona dost poslucha ale je velmi ziva takze musi pocuvat pokyny lebo vsetko su to zbrane. ono zalezi co dieta ma rado. ana lukostrelbu chodime aj mi rodicia tak ju tomu vedieme. soboty chodime skoro rano na baby plavanie s oboma detmi a super. so starsou sme zacali ked mala pol roka a potom 2 roky pauza a teraz chodime opat. u nas je to ze vsetkysporty dceru vedieme my rodicia.

pribinak
23. sep 2014

A co povie, ked sa ho spytas, ze co by chcel? Ma on nejaky navrh?

bezaz
23. sep 2014

@zuzub u nas bolo toto iste, najtazsie dostat z domu, resp. zo skolky, potom uz bolo skvelo, uzasne a na dalsi krat zasa revala, pomaly sa hadzala o zem, ze nikam nejde.. proste treba vydrzat.. to uz som si vypocula, ze som zla mama, lebo som ju prihlasila na tanecny, kone, vytvarku, no ked na zaverecnom vystupku tancovala solo, tak to uz nebol problem 😀 😀 😀

zuzub
autor
23. sep 2014

@pribinak áno má 😀 nechce nikde chodiť chce byť doma so mnou, už som mu to vysvetlovala všetko 100x,ale nie ...
teraz má celkovo také "maminkovské obdobie" aj spávať chce pri mne ,ak nie tak v noci sa zobudí a kričí na mňa.ani k mojej mame nechce ísť čo nebol nikdy problém chodil tam rád, neviem čo sa porobilo.
nechcem ho do ničoho nasilu nútiť , nech to ešte nezhoršujem....

pribinak
23. sep 2014

No tak ho nechaj este tak, nic mu neutecie, nemozem si pomoct (nehovorim, ze je to aj tvoj pripad) , ale tieto skolkarskekruzky su skor ambiciou rodicov a starych rodicov ako deti
Za rok bude mozno presne vediet kam chce chodit a co ho presne bavi

zuzub
autor
23. sep 2014

@pribinak určite je to v niektorých prípadoch tak.ja hlavne neuznávam keď majú deti 5-10 krúžkov práve preto som chcela aspoň jeden nech sa venuje aj niečomu zmyslupnlnému....

pribinak
23. sep 2014

@zuzub co ja viem, podla mna vo veku 4,5 roka je najzmysluplnejsia cinnost hra! Presne ako pises, deti maju 10 kruzkov a nemaju sa cas hrat

rubinka
23. sep 2014

Podľa mňa také malé dieťa ešte nepotrebuje nutne chodiť na nejaký krúžok, vezmi si že je najskôr pol dňa preč v školke a potom má byť zase bez teba na krúžku, koľko času mu potom ostane aby ho strávil s tebou? Určite veľmi málo a tak protestuje lebo stále je mimo domu a bez teba, netreba to síliť nám v školke napríklad hovorili že nejaký kružok by skôr ako 5 ročnému neodporúčali že pre také menšie deti je dosť záťaž už len tá samotná školky, jasné sú vynimky ale ja by som dala na krúžok až na základnej škole.

lorela
23. sep 2014

@zuzub Tak ako bolo spomenuté; dávať v škôlke dieťa na krúžky nie je nevyhnutnosť. Aj keď rozumiem, že potrebuješ čas na ďalšie povinnosti a synovi dať priestor na zaujímavú aktivitu - by bolo ako zabiť dve muchy jednou ranou 🙂
Nechaj ho v jeho "maminkovskom období", situácia sa čoskoro môže zmeniť a aj jeho nadšenie pre nejakú vec.
Mimochodom, v našej škôlke sú krúžky počas dňa. V čase, keď majú detičky "voľnú zábavu" ich zopár odcupitá do vedľajšej miestnosti a krúžok netrvá dlhšie ako 30 - 45 min. Takže zostáva po odchode zo škôlky dostatok času na ľubovoľné hry, ihrisko, prechádzku alebo oddych doma 🙂.

lorela
23. sep 2014

@rubinka Ver, že existujú deťúrence, ktorým ani krúžok, nie to ešte samotný pobyt v škôlke absolútne neuberá zo síl ani nálady, a ešte sa im máli jeden alebo dva dni v týždni 😉.

brumka
23. sep 2014

nam dcerka travy kruzky s nami s rodicmi podla mna to je najlepsie co moze byt dnesnej hektickej dobe si najst cas na rodinu

sisaka
23. sep 2014

@zuzub Moj syn chodi od malicka - prvy x bol ako 6 mesacny - baby plavanie, potom okolo roka gymnastika - tie boli samozrejme s rodicom, prvykrat bol sam ako 3 rocny - plavanie a korculovanie. Teraz ma 6 a kedze ma rad kolektivne sporty, tak na jar hrava futbal uz ma za sebou 3 sezonu a hokej ten hrava pocas celeho roka (teraz zacal druhu sezonu)
Tie kruzky si vyberala ty? Alebo sa tam syn pytal? Ja uz niekolko rokov pozorujem, ze vzdy sa v teame najde par deti, ktore vidno, ze tam nechcu byt, ale rodicia maju velke ambicie a chcu, aby deti robili nieco, co deti vlastne vobec nebavi, horsie je ak potom dieta nutia pokracovat - to mu to asi uplne zhnusia. Syn mal minuly rok na hokeji takeho chlapceka, co sa vobec nezapajal, len sa tam vzdy motal, skratka bolo vidno, ze ho to nebavi a som skoro odpadla, ked som ho videla na vybere deti do teamov v novej sezone 😒 - chuda dieta.... Ak teda mozem poradit skuste vybrat kruzok, ktory by ho bavil a predtym, nez ho tam zapises, chodte sa pozriet ako to tam vyzera, aby mal lepsiu predstavu. Ak si nic nevyberie myslim, ze sa nic nedeje, vsak je stale este maly, nie kazde dieta bavi chodit na kruzky.

jolinka
23. sep 2014

@zuzub tak robte nieco zmysuplne doma.... my sme cela generacia vyrastli bez kruzkov, zmysuplne sme lietali po vonku, alebo sme sa zmysuplne hrali doma. 😉 😉 😅
Ak ma dieta na nieco vlohy ci zaujem...tak treba podporit ale ked sa chce hrat doma...tak ho podporte v tom...ci sa obavate ze nahodou bude "zaostavat" za rovesnikmi ci mu nieco ujde?

Ja mam skoro 6 rocneho syna, predskolaka... ako 4 rocny chodil v ramci skolky na tanecnu, nikde sme nemuseli chodit, Dalsi rok nechodil na nic, nemal zaujem tak sme ho nenutili, tento rok si vybral opat tanecnu...maju v skolke este anglicky jazyk a karate.

U deti je mozno aj to , ze ked sa tesia ze konecne rodic pride a vyberie ich zo skolky...a na to maju opat niekde ist a vyvijat aktivitu...ze musia byt do tej aktivity dost zazrati aby sa im chcelo. Viem si predstavit, ze keby moj syn mal chodit na tanecnu po skolke kdesi na koniec mesta...ze by nechcel.

lucus83
23. sep 2014

My sme chodili na angličtinu Helen Doron od 3 rokov. Je to drahšie, ale je to veľmi dobrá metoda na učenie angličtiny. Zároveň tam kreslia, maľujú tancujú, spievajú hrajú sa deťom sa tam veľmi páči. Zo začiatku tam chodia s rodičmi ale potom tam deti vydržia kĺudne samé. Skúsili sme ja gymnastiku a tanec v 4 rokoch, ale to mojich synov nebavilo, resp. ešte boli príliš živí a neposlúchali. Tak sme to nechali tak. Netrápila som sa tým.Vyskúšaj niečo, ale ak ho to nebude baviť netráp sa. Skutočne ešte nemusí byť zrelý na krúžok.

bezaz
23. sep 2014

ku tym kruzkom, ci ano, ci nie, je to samozrejme na kazdom rodicovi.. my sme zacali jazdit na koni, ked mala dcerka 3,5 a to preto, ze mala vyrazny imunodeficit plus panicky strach z akehokolvek zvierata.. proste hipoterapia.. okrem dobreho vztahu so zvieratami sa popri tom skvele formuje spravne drzanie tela, rovnovaha, atd, na zaciatku jazdila 15minut, takze nam to zo spolocneho casu neuberalo a bola som tam cely cas s nou.. je to velmi individualne a velmi zavisi aj od ucitela, ci tie deti dokaze zaujat..

lubina
23. sep 2014

@zuzub je to ozaj ine pri kazdom dietati. Nasa starsia dcera chodi od 4 rokov na Helen Doron anglictinu a aj na gymnastiku....sama tam chcela ist a aj ostala, bez problemov to zvladla. Tak som myslela, ze aj mladsia to zvladne...ine dieta...anglictinu sme chodii sice od 4 rokov, ale bolo to trapenie, dost sa tam "salela" este s dalsim chlapcekom....ked isla do dalsieho rocnika, tak to uz bolo ok. Uz sa to ustalilo a je to pohoda, tesi sa tam a aj robi to co ma a co robia aj ostatne deti. Takze s dalsim kruzkom sme ani nezacinali, az teraz ide na tenis, a to ma skoro 6 rokov.Sama si to vybrala,ze ona nechce ist nagymnastiku ako sestra, ale na tenis...tak ideme skusit, ako to pojde....je to ozaj individualne a ak dieta este nie je zrele, je to trapenie...treba pockat rok a skusit znovu 🙂