Ahojte mamičky, bola by som veľmi rada ak by ste mi aj vy poradili, kedy by som mala moju malú dcéru začať učiť lyžovať? Kedy ste s tým začali vy? Aké máte skúsenosti?
S mužom sa chystáme stráviť tohtoročnú zimnú dovolenku na Liptove a stále sa nevieme dohodnúť, či to skúsime alebo nie. Na stránke http://www.spoznajliptov.sk/blogy som natrafila na pár článkov, kde je popisovaná aj detská výučba, len potrebovala by som radu aj od skúsenejších mamičiek.
Ďakujem Vám
Majka
Moja sestra zacala v troch rokoch a ked mala 4 tak vedela chodit uz paradne sama aj na detskom vleku si sama nasadla. Je to individualne...
Nase deti zacali v 4 rokoch( boli postavene na lyze uz aj v 3 roku, no nemalo to zmysel) a pomocou par hodinv lyz. skolke to zvladli tak, ze behom troch dni lyzovali same 😵 Teraz su to uz sarkani na svahoch.
ahoj nas ma 2,5 roka uz chceme zacat teraz s oboznamovanim svahu ,vlekom my to mame u nas v dedine,s lyzovanim sa tu zacina od 4 rokov aj v skolke bude mat lyziarsky vycvik ze ho namiesto do skolky dovezieme na svah rano
My sme začali minulý rok, to mala Sofi tesne po 3 rokoch. .normálne s Instruktorom v lyziarskej škole🙂tak nejaky ten základ chytila a som zvedava co teraz.Kiko mal tesne pred 6 narodeninami a ten po dvoch dnoch s instruktorom uz fičal po svahu aj vleku sam 🙂😉
my zaciname tuto zimu a bude mat 3,5 roka
@majka1616 Keď mal 4 roky. Prvý deň bol 2 hodiny v lyžiarskej škôlke, druhý deň s ním hodil inštruktor 2 hodiny na normálnej pome a tretí deň sme už s ním lyžovali v Jasnej na modrých zjadovkách. Lyžiarsku výstroj nemusíš meniť každý rok, my sme kúpil lyžiarky, kde sa dajú nastaviť 3 veľkosti, takže ich má už dlho.
nase deti zacali okolo 5. - 6. roka, skor to nemalo pre nich zmysel, dcera bola bojazliva a syn mal v pazi 🙂 . Ale na svahoch vidame aj mensie deticky, takze treba individualne zvazit. Obidve deti sme davali do lyziarskej skoly, dostali vyborne zaklady a dnes obaja dobre lyzuju. Som suverenne najpomalsia z rodiny xixi 🙂
@majka1616 najstarsi ma 6,5, stredny mesiac pred 5. narodeninami a najmladsi necely mesiac pred 3. narodeninami. Obaja, muz aj ja lyzujeme velmi dobre, ale rodicia by nemali ucit lyzovat vlastne deti, lebo to je len rev a odvravianie (samozrejme vynimky potvrdzuji pravidlo). My sme vsetkych troch dali do lyziarskej skoly, krpca viac-menej len preto, aby si nemyslel, ze len velki zase vsetko mozu a on nie. Velki sa naucili za tri dni a po tyzdni uz lietali na svahu ako sarkani. Maly sa spustil ak obluciky porobil ale este velmi nechapal, co sa to tam deje. Ale aspon nema strach aj sa mu to pacilo, nikdy neplakal, usmieval sa, tesil a instruktorom, ostatnymi detickami aj s nami. Vo februari ideme zase lyzovat, vsetkych troch este raz do lyziarskej skoly (tej istej) velki aby si odkukali este nejake finty a maly aby sa riadne naucil a aby sme uz mohli vsetci samostatne lyzovat a nie maleho stale drzat medzi nohami.
ja som bola so sestrou na svahu a tam sa už krásne lyžoval sám cca 2 ročný chlapček, viac určite nemal a išlo mu to lepšie než mne 🙂
6 ročný, učila som ho sama, prvý den s revom, potom to šlo dobre....hned prvu zimu po pár dnoch na svahu zvládol základy lyžovania, aj vleky...ale v tých štyroch rokoch by som už kludne začala, možno aj v troch, záleží naozaj aj od dieťaťa....
teraz ako desatročný lyžuje ..no viac než dobre, čierne náročné zjazdovky a tak 😎 😉
Minulu zimu, mal 3 roky. Ucil sa s instruktorom, jeho viac respektoval. Vydrzal to vzdy cca hodinu doobeda a hodinu poobede, velmi ho to bavilo (hlavne jazda hore na tom pase), ale po tej hodine uz bol nesustredeny a robil opicky 🙂
Mi ideme skúsiť dať malú tento rok do lyž. školy. Bude mať 4 v marci. No neviem ako pochodíme, ona je totiž strašný mamin cecok 😉 Asi tam budem musieť byť s ňou a konečne sa aj ja naučím poriadne lyžovať 😅
Nás prvýkrát stál na lyžiach keď mal 3, ale nebavilo ho to. V 4 rokoch to už bolo lepšie ale že môj syn vie lyžovať som mohla povedať až po 5. narodeninách 🙂 Dcéra bude vedieť lyžovať tento rok-4,5 roka- má dobré základy z minulého roka. Manžel je telocvikár a nechcel ich učiť skôr ako mali 3 roky-kvôli klbom. Vraj to nieje zdravé.
Náš mal kontakt s lyžovaním ako 3,5 ročný. V rámci škôlky mali lyžiarsky kurz-5 dní. Postavili ho na lyže a dieťa 5 deň ťahala v pohode detská poma, vedel stáť na páse a nechať sa niesť a naučil sa prenášať váhu a robiť oblúčiky a pluhom zabrzdiť. Veľmi sme sa tešil, túto zimu má 6,5 a teší sa na lyže. Do klubu nechce chodiť, takže len po víkendoch s nami. Je individuálne kedy sa čo dieťa naučí.....
individualne, moja starsia dcera stala na lyziach v skor 6r a mysleli sme ze snad sa ani lyzovat nenauci, mladsia ma 21m a po byte beha s lyzami na nohách... planujeme ju zacat ucit uz teraz
deti su pohybovo rozne nadane
prikladam obrazok pre nazornu predstavu, tiez som nechapala niektore deti ked 3r uz lyzovali a nasa prvorodena v 6r padala jak zemiak
@eeffka praveze väcsie deti sa horsie ucia. Ja som to videla na nasich. Vsetci boli naraz v lyziarskej skole ale kzdy v inom veku. Najstarsi mal ako sóm uz hore pisala 6,5 a stredny necelych 5 a stredny to zvladol rychlesie a aj lepsie. O krpcekovi pomlcim. Som to videla aj na tych inych detickach. Cim starsi a väcsi, tam sa ucili horsie. Padanie im neslo tak "dobre" ako malickym, viac ich vsetko bolelo, skor tie väcsie deti tam vyrevuvali.
Ale vsetko je individualne.
Ak dieta neprotestuje, tak kludne okolo toho 3. roku je super. Kamoskyn muz je tiez instruktor a on povedal, ze normalne fyzicky a psychicky vyzrete trojrocne dieta mozte postavit na lyze. Skor je to skor pre ne hra. Alebo ako to bolo u nas, ja som vedela, ze od najmladsieho ziadne rekordy ocakavat nemozem. Bolo to len koli eho egu. Ale tuto zimu uz aj on pojde naplno.
@majka1616 obe dcery zacali, ked mali 3 roky aj 4-5 mesiacov ... obe sme ale dali do lyziarskej skolicky, zo zaciatku hodinu denne, potom 2-3 hodiny ... ta starsia hned dalsi rok uz dost slusne lyzovala, mladsia-to este neviem, uvidime tento rok, kedze prvy-krat skusala pred rokom 😉 ... samozrejme, obe predtym tie lyze vyskusali na malom kopceku nedaleko domu, ale len tak-skor pre srandu 😉 ... tie lyziarske skolicky mozem len odporucat ... obaja lyzujeme, celkom slusne, ale deti sa najviac naucili prave v tych skolickach 😉
dceru som postavila v 4 rokoch, nic, potom az v 8. - naucila sa v priebehu par hodin. Syn v 2.5 rokoch, kedze vsetci lyzujeme a nik sa nechcel obetovat ostat s nim a divat sa ako druhi lyzuju, tak sme sa rozhodli to vyskusat, zacali sme s trakmi, o rok na to uz lyzoval bez trakov, minuly rok ako 4.5 rocny uz jazdil aj s palickami. Do lyz. skolky nechodil, naucila som ho sama, je sikovny aj na ine sporty a dokaze lahko odpozorovat techniku. Skusila by som okolo tych 3 rokov, ale treba ratat, ze nie kazde dieta je v tom veku schopne sa naucit a nie kazde dieta to bavi....
@sisaka presne, kazde dieta je ine ... treba vyskusat ... ja napr. vobec neviem, ci ta mladsia tento rok uz bude na tom tak, ako starsia v jej veku ... obe su celkom sportovo zdatne, ale to este neznamena, ze musia byt na kazdy sport ... nam sa tie lyziarske skolicky pacili, dokonca ta starsia bola taka mala aj v Alpach a hoci po nemecky nevedela ani tuk, nejako to nevadilo 🙂
ja tiez odporucam lyziarsku skolku...teda ja osobne lyzujem bieeeedne,mm dobre,ale teda netrufla by som si ju tahat niekde na lyziach 🙂 a zas nasi isli spolu tak to inak brala mala,aj ked mala len 3 roky,sama neviem neviem ci by isla ...
Ahojte. Náš malý lyžoval snaď už v brušku 😅 Aj ja aj MM sme od mala veľkí lyžiari, tak to asi zdedil a hneď ako sa naučil pekne sám chodiť, držal normálne rovnováhu, behal atď. tak sme mu doma vyskúšali také tie prvé decké pvc lyže, čo sa uviažu okolo topánočky. Takto sa na tom naučil posúvať najprv po koberci 🙂 a neskôr na rovinke na snehu. V ďalšej sezóne ho MM mal vždy medzi nohami a pomaličky z malého briežka sa spúšťali. Takto pekne postupne sa naučil a v 4roch rokoch vedel už sám aj na vleku chodiť, zlyžoval v pohode Donovaly Záhradky, min.rok JAsnú a Tat.Lomnicu.
...ešte som chcela napísať, že sme sa ho pokúsili dať v 3 rokoch do lyžiarskej škôlky, ale nechcel. Potom sme mu v Špindlerovom Mlýne objednali inštruktora, keď k nemu prišiel, náš malý sa demonštratívne otočil chrbtom a odmietol s ním komunikovať. Takže všetko, čo sa doteraz naučil je vďaka MM a mne 😉
3,5 rocny sa naucil vyjst na vleku sam a zist pluhom dole somarsku lucku. Bavilo ho to, nikdy by sme ho nenutili. Len sme vyskusali ho postavit na lyze a chytil sa. Keby nie, tak to odlozime o rok, dva, tri. Nema vyznam to urychlovat. A s tym instruktorom je to pravda. Za hodinu pri nom sa dieta nauci viac ako za viac dni pri rodicovi. 🙂 ale zalezi aj od dietata, ci sa neboji cudzich ludi
Moju staršiu dcérku začal učiť mm keď mala 4 roky ale moc ju to nebavilo, riadne sa naučila lyžovať až minulý rok to mala 6 rokov, lebo vtedy sa naučili lyžovať aj všetky jej kamarátky tak ju to viac bavilo a inštruktora nemala vôbec.Je to individuálne všetko to závisí od detičiek či ich to chytí, treba vyskúšať. Mladšia mala teraz 4 roky ale začneme s ňou lyžovať až o rok.
🙂 Ako 4ročný:
https://www.youtube.com/watch?v=sE0W4-cMGR4Minuky rok. Mal vyse troch rokov... starsi mal 3,5 a teraz lyzuje uplne paradne...
Staršia asi v 6 tak nejako lepšie, mladšia v 4 šla už na veľké vleky, náročné svahy.....aj so staršou sme skúšali už v takom veku, ale znova sa potvrdilo-každé dieťa je iné, má svoje tempo, dozreje k niečomu skôr-neskôr....
Ahoj, môj syn začal s lyžovaním keď bol v škôlke v prípravke - to mal 6 rokov. Svokor našiel staré detské lyže po mojom švagrovi a začal sa s nimi "zoznamovať" na svahu...minulú zimu bol prvák a lyžoval už celkom pekne aj na vlek chodil sám - lyže sme mu kúpili v bazári šport.potrieb aj s lyžiarkami... teraz im naplánovali v druhom ročníku lyžiarsky kurz na týždeň s denným dochádzaním blízko mesta, takže je prihlásený 🙂