Aký je váš názor na:
- 10 - roční chlapci majú nového mladého trénera, ktorý nasadil príliš veľké tempo,
- počas tréningov nedovolí chlapcom piť, resp. majú na pitie časový limit.
- v tomto teple tréningy predlžuje, iní tréningy skracujú
@1linda12 celé zle. Ved mu treba povedať ze pri mužoch sú pitné prestávky. Klub má prezidenta, predsedu? Jemu povedať ze tu niečo sa nerobí dobre.
@markusrasford ....lenže muži tu prestávku dodržia a nevymyslaju.Zatial čo keď deťom dovolíš piť kedy chcú tak budú záhadne každú minútu smadne a piť 3 glgy budú 5 minút.Lebo deti radi vymyslaju
@doriiis nikto sa nebaví o tom ze kedy chcú tak ako mužom aj dorastencom aj žiakom platia pravidlá. V týchto teplotách nepovolil piť vodu je pre moju osobu záhada. Co natom tréningu deti pokazia keď sa napíju vody?
@markusrasford ...nie,ale nič by netrénovali,lebo deti by len vymyslali,ako sa uliat.
Ani dospelý futbalista si nemôže len tak počas hrania zápasu len tak odskočiť napiť sa.🤷🏻♀️
@doriiis ja som hrával futbal hrával ho aj môj syn. Na futbal deti chodia preto lebo ho majú v láske nie z povinnosti. Neviem odkiaľ čerpas tieto skúsenosti ale ja mam len tie pozitívne ze robili to co im tréner nariadil.
@doriiis sport by mal predovsetkym priasat radost, ano, je to aj o sebazepreni a discipline, obzvlast vrcholovy, ale takyto pristup tym detom tu radost uplne pokazi. A v tychto horucavach je aj bezny pohyb rizikom, kazdy kto nemusi by sa mal vyvarovat vlekej namahe. Nie to este deti...
@doriiis chlapec co sa chce uliat na tréningu nech ide domov a tam nech si kope loptu o stenu
@viestta ...ale zas nepreháňaj.V týchto teplach tréningy ani zápasy nie sú na obed ani skoro poobede.Si to predstavuješ jak nejakú drezúru.Netreba to preháňať a ver tomu,že žiaden tréner nie je tak blbý,že nedovolí deťom piť.U nás jednoducho zahlási,že choďte sa napiť,o minútku sú späť a trénujú ďalej.
@doriiis no môžeš si pozrieť na futbalnete kedy deti hrávajú a budeš prekvapená. Hráči cas je o 10 a 12. Tej
@1linda12 síce iný šport, ale. Pitie v teple je nutné. Jediná pripomienka čo sme všetci rešpektovali bola pitie čistej vody. Žiadne sladené, bublinkové atď. Mali viac menších pauz, pilo sa naraz.
Riešila by som normálne s trénerom po tréningu alebo pred. Ja nemám rada, keď sa tomu, ktorého sa to týka nič nepovie rovno ale rieši sa mimo neho.
Však chod za ním, že tréner ako to máte v tom teple s pitný režimom poriesene? Dalo by sa dat viackrát po 3 min. na vodu?
Fľaše blízko a piť. Každý sa do 3 min.dokaze napiť.
Ak sa vám zdá príliš horúco tiež riešiť čas tréningov a ich dĺžku. Komunikovať. Až keď komunikácia zlyhá, potom ísť vyššie, brat syna skôr atď.
@1linda12 nedovolí im piť alebo majú na pitie časový limit? To je rozdiel. Predpokladám, že majú od neho presne určený čas, kedy sa majú napiť. Tak to funguje všade. Proste nejaká disciplína musí byť, keby si každý svojvoľne odbiehal kedy chce, to by nenatrénovali nič. Syn trénuje od malička, nikdy im kvôli teplu neskrátili tréning, trénuje a hrá sa bez ohľadu na teplo či dážď, jediná výnimka je búrka.
@doriiis dieťa, ktoré vymýšĺa, ako sa uliať nie je na tom tréningu kvôli sebe, ale kvôli rodičom.
@1linda12 ak hrajú vo veľkom teple, na slnku môžu sa deti prehriat, ak nepijú dupľom. Jeden tréner by to ale mal ovládať, a tiež si vedieť dať do laty tých čo zdržiavajú umelo. Oveľa menšie deti sú schopné pochopiť, že teraz pijeme a teraz už zas cvičíme.
Skopirovala som: Ani v prípade „veľkáčov“ netreba zabúdať na ostražitosť – pri športe a zvýšenej fyzickej aktivite na slnku potrebuje dieťa zvýšiť príjem tekutín, a to až dvojnásobne. Rovnako podstatné je ľahké oblečenie, slnečná ochrana v podobe okuliarov, krému a pokrývky hlavy a tiež oddych v chládku počas najhorúcejšej časti dňa.
Takže doobeda tréning do tej 11.00 potom tieň.
A piť určite. Jeden schopný tréner si to pitie bez problémov zvládne poriešiť, aby sa mu deti nemotkali, ale ani neprehriali.
Myslela som to tak, že časový limit - ak im dovolí piť, majú na to určitý čas, to chápem, ale ak sami povedia ze sú smädni, nedovoli im to. Alebo káže im odpratat bránku a ostatní už pijú a ti co odpratávali bránku sa už napiť nemohli.
@1linda12 casovy limit na pitie?to som este nepocula boze ved su to deti dobre musia mat respekt ale v takychto horucavach kto si to zoberie na zodpovednost ked sa niektoremu nieco stane.Co sa pametam tak treneri co mali synatora tak im dovolili sa oblievat z vodou mali na treningu vedra a osviezovali sa.
to je problem dnesnych rodicov, ze pomaly chodia do skoly utierat detom zadok..
futbal je o discipline. nie ist na caj s kamosmi pocas treningu.
ked je zapas, nie je kedy ist na zachod, napit sa, alebo najest.
Clovek aj na pusti vydrzi bez vody niekolko dni, 10 minut nikoho nezabije a chapem trenera ze ked ma take rozmaznane deti co miesto koncetracie sa na trening len riesia neustale svoje potreby, musi to byt des..
@1linda12 možno to len berieš príliš úzkostlivo..zasa tú bránu neodnášajú hodinu...mne na tom nič divné nepríde, keďže syn trénuje fakt od mala a vždy sa chodili napiť len po výzve trénera a to už mal tých trénerov za tie roky niekoľko. Menším deťom sa tie prestávky dávajú častejšie. Proste ako tu už bolo napísané futbal je disciplína a musia ich to učiť od mala, v mládežníckych kategóriách je už pozde chlapca učiť, že nemôže počas tréningu behať na záchod alebo piť.
Môj syn ma ešte nemá 6 (za mesiac), trénuje od 4 a pije len na pokyn trénera. Keď už tréner vidí že nepijú ale bavia sa chalani, tak ich hneď zvolá. Môj začal ako krpec, tak samozrejme na wc ho pustil hocikedy, aby sa mu tam nepocikal 😅 cez prázdniny majú zrušené tréningy. Syn bol na futbalovom dennom tábore minuly mesiac, 2x za deň tréning, teploty boli vtedy vysoké a v pohode. Popravde neviem ako tam dodržiavali pitný režim ale zvládli to deti. Teraz ide na sústredenie na 3 noci a to bude sranda, ešte nikde nebol takto sám a samozrejme je najmladší v teame, on sa teší, ja mám stres 🙈
A inak keď vonku nie sú úplne horúčavy, tak naši tréneri im povedia aby pili len 1-2glgy, vypláchnut ústa a ide sa. Ja tiez inak nepijem počas cvičenia nikdy. Tak 30min pred a potom až po cvičení. Mne sa potom zle cvičí s plným bruchom vody 😅 a to niektore baby napríklad na jumpingu vypijú za tú hodinu aj viac ako 0,5l vody, to by som sa ja ani neodrazila od tej trampolíny 🙈
No nedalo mi to tak som večer písala kamosovi i nás v dedine a povedal že mali by si dať 1-2 glgy a skôr len vyplachovať ústa. Keď sa moc napiju a idú športovať môže ich začať dáviť a začnú zvracať.
@martul presne tak, môj syn mi aj sam povie, že cez tréning veľmi piť nechce, že sa mu potom ťažko beha. Ale už som zažila aj také že rodič odvolal dieťa z tréningu a dával mu jest a piť. Treba si uvedomiť ze ak dieťa športuje, treba sa učiť aj životospráve a vydrží. Ale dnešný rodicia by za deti ešte aj pili a dychali a potom to tak s naším športom aj vyzerá.
@pininka1 neviem kde hrá tvoj syn ale nie raz vidieť ako hráč pribehne k čiare a pýta si piť. Tak že každé dieťa je natom individuálne a určite treba cdodrziavat pitny režim. Životospráva není o pití vody. Šport na Slovensku nevyzerá preto tak ze rodicia chcú piť za svoje deti. Treba inde hľadať príčiny. Napríklad taký tenisti po každom game sa napíju a dokonca si dajú tyčinku alebo banán.
@markusrasford áno v extrémnych teplotách ak je blízko striedacky sem tam pribehne jeden, či dvaja, ale nato je tam rozhodca, ktorý preruší zapas a všetci sa idú naraz napiť. Tak to bežné funguje, aj medzi chlapmi, keby každých 5 minút každý odbehol sa napiť to by asi z toho zápasu veľa nebolo.
@pininka1 bavíme sa o extrémnych teplotách. Ja ti tvoj pohľad na pitie vody nebudem brat. Ináč autor písal o tréningu nie o zápase a to je rozdiel. Pozri si názor doktora Malovica na pitie vody počas zápasu a možno zmeníš názor na pitie vody .
@markusrasford treba čítať s porozumením, ja som písala o tom, že ak sa už na tréningu naučia ze majú vyhradeni čas na pitie, o to ľahšie to budú mať v zápase. Vrcholový tenis, kde chodia piť po každom sete by som určite nezrovnavala s detským tréningom, ani v tom žiackom tenise nepiju a nejedia po každom sete. A čo sa týka toho aký prístup majú rodicia, ma to veľký vplyv na náš šport skrz toho co vidím dennodenne, rodic rozpráva trénerovi koho má a nemá nasadiť, vykrikuje cez celý zápas alebo trening prečo jeho dieťa niekde nieje a ini smatlaci tam sú a pod. A nedajbože žeby tréner dieťa napomenul. Ostatne deti,ktoré môžu byť aj šikovnejšie sú frustrovane a odchádzajú. Ostávajú ty, ktorí sú pretlačeni. Pohybujem sa v rôznych športoch a vidím to dennodenne. Za všetkým sú peniaze a tlak len na výkon. Súhlasím ze ak niekto hraje ligu, tak to nieje krúžok a ma to mat nejaké pravidlá, ale výkon a hra vyvolených nemá byť to, s čím by sa deti mali v športe stretnúť od začiatku. Je smutné ze toto riešia už 10 ročné deti, ktoré by mali hrať pre potešenie.
@1linda12 moj tiez hraval dlheee roky ano mavali treningy aj v teplach ale ked boli horucavy tak im prisposobovali treningy skor okolo 10 pokial nebolo tak teplo a samozrejme pitny rezim kazdu chvilu.