Deň s 5 ročnými deťmi

mon1806
1. dec 2021

Čau baby ako trávite celý deň s 5 ročnými deťmi? Môjho nič nebaví do škôlky chodí biedne kvôli covidu a aj kvôli tomu ze som tehotná dik

oliali
1. dec 2021

@mon1806 idu Vianoce, ja som zvykla vela s chalanmi tvorit, vianocne ozdoby, vianocne pecenie… s 5 rocnym sa daju uz aj spolocenske hry, zalezi co ho bavi…. Aspon hodina vonku na vzduchu, spolocne varenie, upratovanie 🤷‍♀️

annm81
1. dec 2021

@mon1806 Čo znamená, že ho nič nebaví? Čo všetko ste skúšali robiť? 5 ročné deti sú stále deti, ich naopak baví skoro všetko, mozog je stále v prudkom vývoji, takže im káže učiť sa a nie pasívne znudene sedieť. Ja mám skôr problém, že je pár vecí, čo mňa k smrti nudia, ale on ich má rád, napr. varenie v detskej kuchynke (kúpiť kuchynku bol môj najväčší životný omyl).

My sme vonku na ihrisku, v lese, pri rieke. Ak sú možnosti, ideme do zoo, múzea, planetária,na plaváreň, na tanečnú. Doma bežné detské hračky a hry, schovávačka (nielen ľudí, ale aj vecí napr. jeden z nás poschováva v obývačke kusy dupla a druhý ich hľadá), puzzle, spoločenské hry, lego, pečiatky, maľovanie, tanec. Potom situačné hry, ktoré si vymyslí sám, hasíme požiare, hľadáme pirátsky poklad, zatvárame zločincov do väzenie, nosím mu do ordinácie plyšové zvieratká, tieto hry si riadi sám, ja mu len asistujem. Dokopy aj dve hodiny denne sa zahrá sám (samozrejme nie v jednom kuse). Zahrám mu na gitaru. Veľa čítame, občas si pozrieme nejakú rozprávku. Chvíľku sa pohrá so sestričkou, učí ju farby, ako sa volá ktoré ovocie, "číta" jej knižku. Teraz vyrábame vianočné pozdravy pre rodinu a priateľov. Pomedzi to mi pomôže utrieť prach, umyť podlahu, roztriediť veci na pranie, vyvesiť bielizeň. Nejakú časť dňa venujeme učeniu. Buď v pracovných zošitoch, hračkami ako miniLUK, alebo hrou, napr. musí nájsť 3 veci začínajúce na písmeno A, 5 vecí na písmeno B, alebo sa učíme počítať nakupovaním v detskom obchodíku. Večer už je človek vyšťavený, ale na druhej strane vlastne ten deň tak rýchlo ubehne.