Mám 14 rokov a strašne by som chcela znova chodiť plávať. Kedysi som aktívne plávala asi 2-3 roky. A veľmi sa chcem k tomu vrátiť. Ale moji rodičia tvrdia, že to ma určite už nezoberú. Viem, že ma nedajú k takým, čo dlho plávajú. Ale keby to spravili tak, že by ma dali najprv k mladším a potom keď by som tvrdo makala a darilo by sa mi, tak by ma postupne dávali k starším. Myslíte, že by sa to dalo? Lebo plávanie milujem a je mi fakt hrozne ľúto, že som musela prestať. Spravila by som čokoľvek, len aby ma zobrali. Viem, že by som nechodila na preteky, ale aj tak chcem.
A nemyslím si,že mám zlú kondičku, pretože cez leto chodíme na túry a v zime chodíme lyžovať, od rána až kým vleky nezavrú-doslova. A rok dozadu som chodila na wu-shu, kde ma učil 4 násobný majster sveta a dával mi dosť zabrať, ale musela som prestať lebo sa presťahovali do iného mesta, kam som nemohla prísť :(
@cactus20 Kludne to skus, jedna moja dcera zacinala s akvabelami v skolke, plavala 2 roky, potom 3 roky plavala len rekreacne a potom sa vratila naspat k akvabelam a v podstate velmi rychlo plavala tak, ako ostatne dievcata, ktore plavali bez prerusenia.
Urcite kontaktuj nejaky plavecky klub, tam ti presne povedia co a ako.
@modrykoniicek Ďakujem veľmi pekne ❤. Toto ma veľmi povzbudilo. Len keď tam boli moji známi a neprijali ich 7 ročného syna, tak neviem čo povedia mne ☹
Ale mám jeden problém. Neviem presvedčiť mamu aby tam zavolala a pomohla mi s tým ☹
@cactus20 v 14-tich rokoch si tam zvladnes zbehnut sama, nie?
@dskjhfdlkdjhl ano zvladnem, ale neviem ci tam pesi trafim, preto potrebujem aby ma odviezla. A ked ma tam nechce odviezt tak nech tam zavola a ja im to poviem. To mi problem nerobi
ocino by ti nevedel pomôcť?
@cactus20 v 14r a kedze je jasne ze mas pristup k internetu je predsa velmi jednoduche najst si nanete www clubu pripadne drviva vacsina klubov ma aspon fb stranku - ja ak hladam nejake taketo sportove kluby tak najprv pohladam na nete, najdem email kontakt alebo cislo - obycajne maju whatsapp komunikaciu. V kratkosti sa predstavim opytam sa na podmienky - ako financne tak casove a dohodnem si nejaku tu schodzku. Obycajne ti povedia aby si prisla na prvy trening vyskusat a ptoom ti povedia viacej - o tom ze by si tam netrafila to je tiez hladat preco to ci ono neurobit. Najdem si adresu hodim do google maps najdem najlepsie spojenie - treba hladat ako sa to da nie ako sa to neda. A ak tvoja mama pracuje tak najpravdepodobnejsie sa budes v tvojom veku vediet dostavit na ten trening sama pripadne ked to uz bude aktualne - vsetko ti bude viac menej zapadat do tvojho harmonogramu tak sa treba porozpravat aj s mamou
@cactus20 no, v 14-tich aby niekto netrafil, tipujem, ze nebyvas v Londyne, tam by som to chapala, ze sa covek moze stratit, ale na Slovensku by sa 14 rocne dieta malo vediet bez problemov zorientovat.
Teraz som sa znova pytala mami, a zase to dopadlo tak ako vzdy. Ako budes chodit v zime domov s mokrou hlavou?- Musela by som chodit vlakom, alebo autobusom. Uz ta nezoberu, lebo ked sme tam boli ked si bola mala nam povedali, ze uz to je neskoro.- Nakoniec ma zobrali a neboli ziadne problemi. Mas zlu imunitu.- Ano mam, ale to sa da vyriesit, budem brat nejake lieky. S tvojim soplom, ako budes plavat?- Ja mam taky problem, ze stale soplim, nejaka pretrvavajuca alergia alebo co to je. Aj to sa da vyriesit, kupim si ten stipec na nos a hotovo.
Asi to cele zoberem do svojich ruk a mami sa uz druhy krat radsej neopytam.
Myslím si, že mi to nechce celkovo dovoliť. Pretože zase som sa jej na to spýtala a ona: Prečo si nevyberieš iný šport? Nemôžeš chodiť radšej na florbal? Alebo môžeš chodiť plávať na jar a v lete keď nebude tak skoro tma. To tým myslela chodiť len tak rekreačne hej... A bla bla bla. Som na ňu fakt naštvaná. A najlepšie na tom, je že môj brat môže hrať hokej a ja nemôžem chodiť plávať.
@cactus20 ale v tom pripade je tam asi nieco co my nevieme a tvoja mama sa asi boji koli niecomu co ty bud nevies alebo si nepovedala - mala by si sa poriadne porozpravat s tvojimi rodicmi a zvazit ci ich argumenty nie su az prilis zavazne na to aby si to plavanie naozaj nerobila. To ti my tu nemozeme povedat alebo povolit
Zdravotná stránka, dochádzanie na diaľku autobusom/vlakom (navyše čochvíľa po tme)... S tým by si žiaľ veľmi nepochodila u viacerých rodičov :(
@cactus20 No popravde ani môj muž nechce prijímať veľmi 6/7 ročné deti lebo absolútne nepočúvajú a robia si čo chcú... Čiže sa nič ani nenaučia.U nás je klub pre plavcou a viacero klubov pòlistov.A niektoré deti majú aj individuálny tréning... ale záleží od miesta kde bývaš.Máme aj klub pre škôlkarov čiže je to rôznorodé.
Maminu z jednej strany chápem...Cestovať po tme a vlakom je nebezpečné v každom veku.Ty máš 14... tiež by som sa bála.Takže asi toto bude ten dôvod.A s tvojím nosom 🙂 no pri plávaní štipec mať nemôžeš pretože pri plávaní sa trénuje aj hypoxia.Vydychuje sa nosom a na 100% by si začala kýchať a sopliť pretože chlòr dráždi dutiny.Najväčší problém vidím to dochádzanie.
@stvura Tak u nás to kedysi bolo tak, že sa robili prijímačky do klubu.Dnes plávu aj slabší.
@stvura Detičky malé čo nevedia plávať majú svoju skupinu.Tí čo už vedia plávať tiež svoju a potom je skupina pretekárov.Samozrejme staršie deti cca od 14 do 35 :D všetci spolu.Nerieši sa vek ale schopnosti 🙂
Každá skupina má svojho trénera.
@stvura No klub existuje od socializmu čiže má svoju úroveň 🙂 a dlhoročnú tradíciu.Trénerov je tu habadej aj klubov ale len jeden má reprezentatívnu úroveň.
@cactus20 veď sa popýtaj tam,kde by si na plávanie chodila. Výkonnostne neviem, ale myslím si,že telo si "pamätá" pohyb. Takže nešla by si od nuly. Skús.