Baby, tie co máte hypermobilne deti, aké robia športy? Ďakujem
@kaktusik007 ďakujem za odpoved, ale zaujímajú ma hlavne hypermobilne deticky
@pribinak , vhodné sú "silové" športy, pri ktorých sa posilňujú svaly, ale nedochádza k nevhodnému prepínaniu šliach a kĺbov. Moja hypermobilná dcérka napr. robí turistiku, bicykluje, korčuľuje (to až od 7 rokov), 7 rokov tiež tancovala folklór.
nevhodné športy: napr. gymnastika, karate a iné bojové športy, plávanie a tanec čiastočne, balet, tenis, futbalový či hokejový brankár, vrh guľou, oštepom a podobne ...
vhodné: turistika, beh, cyklistika, plávanie a tanec čiastočne, hádzaná, futbal
plávanie a tanec sú na hrane - lebo plávanie je veľmi dobre posilňujúci šport, šetrí kĺby - ale napr. pri vrcholovom plávaní kraula či motýlika sa už veľmi prepínajú kĺby na rukách, to isté pri vodnom póle. Tanec takisto na jednej strane je pre hypotonikov dobrý, lebo naučí dobrému držaniu tela, posilňuje - ale tance, kde sa vyžadujú gymnastické prvky ako šnúra, mostíky a pod,. nie sú vhodné - folklór je z toho najvhodnejší - posilňuje svaly, ale nejde do prepínaných pozícií tela.
@pribinak nám nezakázal, ale ani neodporúčal, Radil počkať minimálne do tých 7 rokov, kým členky viac nespevnejú . Takže dovtedy sme počkali a dcérku učili to "dievčenské" korčuľovanie - t.j. s rovným státím na korčuliach, nie to hokejové tzv. "chlapčenské", kde deti držia nohy v korčuliach šikmo.
@pribinak - a inak niekedy je práve takéto "hluché drevá" dobré dať na tanec, lebo mnohí chlapci potom v neskoršom veku ocenia, že ich rodičia dali a vedia s partnerkou sa aspoň trošku hýbať po parkete 😉. Plus trochu "kultúry", ako sa správať k partnerke, ako ju držať, taká menšia škola džentlmenstva 😀 - nezaškodí dnešným chlapcom. My sme mali šťastie, že naša trénerka brala všetky deti, čo mali chuť, neriešila, či má niekto talent alebo nie. Ale je pravda, že do mnohých tanečných súborov robia výberové talentovky. 😵
@pribinak inak, to su ake ze hypermobilne? 99% deti v mojom okoli ma energie, ze ja mat tretinu, svet je gombicka...
@kaktusik007 nie hyperaktivne, toto je nieco iné
@pribinak ja som nikde nepouzila slovo hyperaktivne. a prave preto, ze netusim, ake to su deti hypermobilne - tak sa pytam.
@kaktusik007 - hypermobilita a hyperaktivita nie je to isté 😉 .
Hypermobilita je nadmerná pohyblivosť kĺbov nad rozsah, kedy je to zdravé. Každý človek má určitú ohybnosť, je dobré, ak je vyššia, ale pri hypermobilite je ohybnosť spôsobená menej kvalitným väzivom, ktoré sa poddáva viac, ako by sa malo. dôsledkom hypermobility je v neskoršom veku častejšia skolióza, bolesti chrbtice, kĺbov, rýchlejšie opotrebenie kĺbov, väčšie riziko vykĺbenia pri pohybe a podobne...
@bodka70 v MS mali taky kurz ľudového tanca, deti sa bili kto pôjde na skoršiu hodinu, moje dieta sa vybodlo na tančeky po druhej hodine
On je tak na hrane hyperaktivity, všade beha, neustále skáče, všade sa vyškriabal, proste nabehá kilometre, chodi po schodoch, odmieta výťahy
Ma Strasnu silu, rychlo beha, je mrstny
Jemu sa velmi páci športová gymnastika, kým sme nevedeli o hypermobilite, tak tam chodil kurz, bol skvelý, tréner skákal od radosti ked ho videl
Na
@kaktusik007 ucitelka a psychologicka nam odporúčajú ho dat na nejaky šport, kde sa bude realizovať, lebo ma priveľa energie, no ale ako to skombinovať s hypermobilitou
@pribinak Ahoj, ja sice este deti nemam, ale sama som hypermobilna, intenzivne sa venujem tancu a tak celkovo rada sportujem. A tiez som vela rozpravala o hypermobilite hlavne s fyzioterapeutmi. @bodka70 napisala velmi dobre v prispevku.
Este pre doplnenie, ked bude dieta robit strecing, nikdy nejst do extremu, zastavit to skor. A hlavne posilovat svaly, hlavne tie drobne okolo klbov (lekarka: "musite vela posilovat, lebo jedine, co vas drzi pokope, su svaly").
Stalo sa mi aj take, ze u aktualnej trenerky som zistila, ze som nikdy v zivote nenarovnala spravne nohu, to znamena zapojit aj svaly na stehne a na lytku. Doporucila mi vzdy pri cakani na bus nohy vystierat, ale aj so zapojenim svalov. A po nejakom case ma prestali boliet kolena, teda bolo treba posilnit tie svaly, ktore kolena drzia 🙂 Rovnako pri nej ked som trenovala techniku, naucila som sa svoje pohyby ovladat svalmi a tak som prestala mat problem aj s nejakymi dalsimi pravidelne vyskakujucimi klbami. Takze svaly, svaly a svaly 🙂
Co sa tyka toho plavania, ako pisala bodka, tak by som povedala skor, ze plavat ano, ale vysvetlit problem (trenerovi, dietatu), ked uz dieta zacne plavat viac vrcholovo. Predsalen, takych deti je malo a v rekreacnej forme je to fakt super 🙂
Hlavne vychovavat k sportu. Aj ked niektori lekari maju tendenciu zakazat takmer vsetky sporty, lebo tie sporty nie su dokonale (povolia pomaly iba pilates), tak vazne by som ich nebrala, moze to mat horsie nasledky. Mne cele detstvo zakazovali a az v dospelosti som pochopila, ako velmi je sport v zivote dolezity.
Co sa korculovania tyka, tak akoze, nie je to idealne, ale ja by som kludne aj take brala. Predsalen, on si vsimne, ze nebude moct byt v kolektive a mohol by sa kvoli tomu prave neskor naucit na "ja nemozem, ja to mam zakazane od lekara". Urcite vsak o probleme rozpravajte s trenerom/vychovavatelom/ucitelom. Lebo o to viac sa musi naucit nestat len na klboch, ale pracovat so svalmi.
Vela stastia 🙂
@kaktusik007 kone by nas zruinovali, to je zrejme pre high society ;(
@jaya47 , naša dcérka okrem hypermobilných kĺbov má aj hypotoniu (slabší svalový tonus), toto je inak dosť častá a nepríjemná kombinácia. O to viac musela posilovať svaly, lebo keď má dieťa "rozsypané" kĺby a k tomu chabé svalstvo, je to "prúser" 😝 . Ale napriek tomu z dcérky vyrástla veľká slečna, na ktorej to takmer nepoznať. Má 14 rokov a v testoch na telesnej je pravidelne najlepšia, dnešné deti majú celkovo slabú kondičku, takže stačí sa trochu viac venovať športu a hneď je dieťa medzi najlepšími 😀 😀 a to aj napriek tomu, že do vienka dostalo určité fyzické hendikepy 😝 🤐.
@bodka70 aj moj mladsi... Tak sup sup s radami, co s nim mam robit a ako mam robit, lebo ja som bola celkom mimo ked mu to diagnostikovali (predsa len, takmer 4 roky ma clovek zdrave dieta a zrazu zisti ze to tak zas uplne nie je)
@kaktusik007 , gymnastika celkovo je veľmi ošemetný šport - pre veľa detí je spočiatku veľmi príťažlivý - aj moja Kajka veľmi túžila chodiť na ňu a je aj pohybovo talentovaná a mala by na to - patrila by medzi tých najlepších - to mi povedala samotná trénerka.... ale nedala som ju nakoniec... aj keď je úplne zdravá, fyzicky zdatná....
Ten prvý rok-dva sú hravé, deti to veľmi baví - to skákanie, behanie po žinienkach, premety, mlynské kolá.... ibaže potom sa vyselektujú tie najnadanejšie, najšikovnejšie, tréneri sa im začnú viac venovať, viac od nich vyžadovať, nároky stúpajú, počty hodín tiež, súťaže, dril.... a v tomto športe je veľmi náročné dostať sa medzi najlepších - hlavne na Slovensku - a napr. rumunskí či ruskí tréneri vedia byť na tieto ešte stále deti, veľmi tvrdí, deti podriadia tomu celé svoje detstvo - a výsledok - športom k trvalej invalidite - (doslova 😔 ) , len maloktorí dosiahnu taký úspech, že si môžu povedať, že to stálo za to a nezničí im to zdravie (a to musia mať veľmi odolné telo bez fyzických problémov). Moja Kajka taká je, navyše je aj veľmi ambiciozna, až príliš - bála som sa, že by to tréneri mohli zneužiť. A k tomu je ešte dosť maličká, má problémy s rastom, (to sú oni radi, keď vidia drobnejšie dieťa menších rodičov, na gymnastiku je to ideálne), bála som sa, že gymnastika by v takomto rozsahu ešte viac narušila jej rast.... takže toľko môj názor ku gymnastike - je to fakt pekný šport - ale keby to vedeli tréneri ustriehnuť na hravej forme - ale oni po čase chcú vidieť aj výsledky.... 🤐
@bodka70 Ja som na telesnej byvala vzdy najhorsia 🙂 Avsak na strednej telocvikarka zistila, ze som hypermobilna a myslim si, ze zistovala, co s tym. Zaroven teda som astmaticka, alergicka a tak. Ona mi vsak dala moznost, ze nemusim behat, mozem si to odkracat. Ked sme mali gymnastiku, ja som dostala za ulohu zatial posilovat. Ked sme hrali volejbal, kolkokrat ma zavolala, aby som trenovala len o stenu, aby som posilnila svaly na prstoch. A vzdy to brala s humorom, ako mi lopta odletela dozadu, lebo moje prsty to neudrzali a preklopili sa. Alebo ked sme mali turnaj vo volejbale, tak vravela, ze ja spravim svoj trik s rukami (preklopit ruky zozadu dopredu) a vsetci budu ohureni tak, ze vyhrame. Jednoducho, neskutocne ma podporovala, aby som sportovala, za co som jej velmi vdacna 🙂
@kaktusik007 , určite bicykel je na začiatok ideálny, spolu si robiť vychádzky... a moju veľmi chytila turistika, majú už partiu vo svojom turistickom klube, robia aj aktivity skautského typu - stanovačky, opekačky, bojové hry a podobne, takže ich to baví.... a plus obyčajné behanie, za loptou, plávanie... a doma zavesiť deťom lano, nech šplhajú a posilujú ruky aj nohy 😉
Niekde som citala ze aj husl.virtuoz paganini mal hypermobilitu a preto vedell na husliach tak famozne hrat
@pribinak Moja sestra má takú dcéru, od malička sa venovala tancu a mažoretkám, popri tom čiastočne aj beh. Prospelo jej to a je veľmi úspešná, vyhrala aj majstrovstvá Slovenska, pocestovali aj do zahraničia kopu.
@janickacrazy tanec vychádza zo všetkého úplne super, ale moje decko tanec nezaujíma a nudí ;(( a navyše je hluché jak poleno
Ak by ste mali trošku času, prosím vyplňte dotazník k práci. Ďakujem https://docs.google.com/forms/d/1UWwakIIzef7dGH...
@pribinak nemam hypermobilne dieta.... ale chodi 2x tyzdenne na futbal, dva dni dozadu mal 5.