Aký klavír kúpiť pre dcérku, ktorá chodí do ZUŠ?

macka10
26. dec 2021

Kočky prosím poraďte, dcéra začala od septembra chodiť na klavír do ZUŠky. Potrebujeme jej nejaký klavír kúpiť domov - aby mohla trénovať, zatiaľ máme požičaný. Nie sme hudobná rodina, dcérku to chvíľku baví, potom vôbec. Neviem, ako dlho tam vydrží. Poraďte nám, ako úplným amatérom, aký klavír kúpiť? Zo začiatku by sme uvítali niečo cenovo prijatenejšie, časom, ak sa ukáže že ju to baví, sa nebránime ani niečomu drahšiemu.
Existuje vôbec cenovo prijateľný klavír?
Ďakujem

gabrielkaa
26. dec 2021

@macka10 Yamaha ma výborne klavíre . My mame jeden z druhej ruky a zvuk ma výborný. Výhoda je, že sa da dať aj na slúchadla a nikoho tým nebude rušiť

tafita
26. dec 2021

@macka10 aj nasa dcera chodi od septembra do ZUSky na klavir. Doma sme mali klavesy z Dracika tie jej uplne stacia. Ked vydrží, poobzerame sa po niecom kvalitnejsom. Zatiaľ netreba.

macka10
autor
26. dec 2021

@tafita klavesy z dracika jej stacia? A ma to kladivkovu mechaniku? Lebo to je u mojej dcery asi to najdolezitejsie, bez toho ju to proste nebude bavit, Ja som amater totalny, ale ona si ma k sebe posadi a ukazuje mi ako rozdielne zneju klavesy, ked do nich rozne udrie a to neviem ci dosiahne na dracikovom?

macka10
autor
26. dec 2021

@gabrielkaa boze, ja by som rada kupila aj z druhej ruky, ale vobec sa v tom nevyznam, som aj hudobne hlucha. Kolko stal z druhej ruky? A kde si hladala? Mozno by sa mi podarilo najst niekoho, kto by sa mi na to isiel pozriet. Dakujem

beronsche
26. dec 2021

@macka10 odporucam digitalne piano, ale ak to myslite s hrou na klavir vazne, musi mat kladivkovu mechaniku, takze na klavesy z dracika, ci akekolvek ine zabudni. Vyhodou je, ze sa da regulovat hlasitost, prip. aj pouzit sluchadla.
Skus poprosit ucitela zo ZUS, mozno bude ochotny pomoct. Nam nasa pomahala, ale my sme zhanali akusticky klavir od ruky.

enka81
26. dec 2021

@macka10 my sme kupovali elektrické piano kurzweil, sú aj lacnejšie a aj drahšie, majú klasickou mechaniku. Tí, čo chodia s dcérou na ZUŠ, tak 90 % deti má elektrické piano, počet kláves ako na klasickom. Určite nie piano z dracika.

janulka182
26. dec 2021

@macka10 ziadne klavesy z dracika nestacia. mame presne ten, co odporuca
@gabrielkaa . je to super kompromis. nie je velky a pre ZUS uplne vyhovuje.

danieladugard
26. dec 2021

Som ucitelka klavir/klarinet.. Piano z Dracika nieeeee.. Urcite sa porad z ucitelom v ZUS, na to sme tu.

Kladivkova mechanika - to treba mat. Digitalne piano, bud co vyzera ako klavir alebo ti staci take na 'X' stojane. 88 klaves urcite treba.

ingrid2304
26. dec 2021

@macka10 Aj my máme zn. Yamaha, na odporúčanie učiteľky.

danieladugard
26. dec 2021

@xiaomi_ ano 👌

xiaomi_
26. dec 2021

ale za tú cenu máš aj úplne nové
https://www.muziker.sk/casio-cdp-s100-black

ninusa221
26. dec 2021

Ja mam keybord yahamu stál okolo 200€

gabrielkaa
26. dec 2021

@macka10 my sme mali šťastie a našli vo výbornom stave za tuším 300€. Muž ma hudobne vzdelanie tak sa vyzná . Na bazároch pozeraj

kittykat22
26. dec 2021

@macka10 ak hra na klavir, potrebuje digitalne piano. Nie syntak. Pozri yamahu z druhej ruky.

lenkakravcova
26. dec 2021

@macka10
Za mňa tento elektronický kláves.
Je veľmi osobný klavíru. Ma aj tvrdý stisk. Chodila som na hudobnú školu 11 rokov, tak ako tak co mam odskúšané. 🙂
Kláves s efektami by som nekupovala. Sú zbytočné drahé a nemajú dobrú mechaniku (sú príliš mäkké, zle sa na nich hra klasická hudba). A zase klavír za 2-3.000€ asi neplánujete zatiaľ kupovať. Toto je myslím príjemná cenovo rozumná a veľmi kvalitná alternatíva, ktorá vám vydrží najbližších 10 rokov. 🙂
Roland je kvalitná vyššia trieda za primeranú cenu.
Cassio neodporúčam. S tým mame totálne zle skúsenosti. Yamaha ma lepšie klávesy s efektami, u digitálnych pian majú dobrú len tú najvyššiu triedu.
Ak by si niečo potrebovala vedieť, kľudne sa pýtaj.

tafita
26. dec 2021

@macka10 ano ma. Zlata brana, Etela cmare, atd v pohode zahra.

tafita
26. dec 2021

@macka10 beriem spat.... nema.
Ale na ten zaklad uplne staci. Minimálne na tento sk.rok určite.

tafita
26. dec 2021

@danieladugard smiem sa spytat preco nestacia? Dcera sa uci jednou rukpu 5 skladieb. Ked som spravne pochopila, ide o to, aby vedela kedy kde ma dat ako prsteky, ci nie? Nerypem, pytam sa uplne vazne, pretoze nemam hudobne vzdelanie.

macka10
autor
26. dec 2021

kocky a co toto https://augustinus.sk/sencor-sdp200-wh?gclid=Cj...
to je len taky prvy nastrel, uplne idealne z dizajnoveho hladiska by som prijala kridlo, ale to uz je financne uplne mimo - ak by sa tomu venovala dlhodobo tak potom. Aj tychto 500e sa mi zda dost, nakolko sa bojim, ze slecna to zachvilku vzda. Musim aj nieco na bazaroch pozriet. Ja vam velmi pekne dakujem za kazdu radu.

cinda555
26. dec 2021

@macka10 nič nekupuj vydržte. Bude ju to baviť chvíľku a klavir zapadne prachom. Na škole môže cvičiť koľko chce

lucik194
26. dec 2021

staci jej elektricke piano, kludne z druhej ruky
do 200e najdes bez problemov
polozis na stol, zapojis do elektriky a hra

macka10
autor
26. dec 2021

@cinda555 vies prave ja mam pocit, ze ked jej nekupime klavir, tak ju to nebude bavit a vykasle sa na to. Ta jedna hodina v skole nie je dost. Potrebuje si potrenovat, precvicit, co sa ucili, inak to nema zmysel a je to podla mna strata casu. Aj ona sa lepsie citi, ked ide na hodinu pripravena, trenuje a pani ucitelka ju pochvali.
Hovoris z vlastnej skusenosti?

lucik194
26. dec 2021

@macka10 co blbnes piano za 500e v prvom rocniku??? ako som ti napisala kup elektricke, polozis na stol a mas..... prve roky aj tak pedale nepouziva.....
doma musi mat klavir aby mohla cvicit, z dracika nestaci.

cinda555
26. dec 2021

@macka10 urob ako uznas za vhodné. Držím palce

danieladugard
26. dec 2021

Polozi na stol? Technika v.... Prve roky pedale nepouziva? 🤔 Zmen ucitela...

danieladugard
26. dec 2021

@tafita tie kladivkove treba viacej stlacit 🙂 takze ked clovek hra na keyboarde bez tohto systemu a s, tak je to velmi velky rozdiel.

deninka233
26. dec 2021

Ahoj, ja mám Yamahu Clarinova, jeden z najlepších a najdrahších modelov (môj typ sa už konkrétne nevyrába), stál pred piatimi rokmi 2700€ a aj to bol už v zľave 😃 ale tak ja som poloamatér, na kvalitný nástroj si potrpím. O výbere vhodného nástroja pre začínajúceho hudobníka (a ešte viac, pre dieťa) by sa dala napísať kniha. Skúsim to trochu rozobrať bližšie, ale je to na dlho:
a) klávesy z dráčika - absolútne dno. To je dobré hádam len na to, aby to liezlo rodičovi na nervy. Okrem iných nevýhod ako nedostatočný počet kláves to má jednu hlavnú. Zvuk. Je príšerný a falošný. Tón A nie je A, C nie je C a podobne. Keby si si k tomu položila ladičku, videla by si. Ako hore dole 50 Herzov 🙄 ale dieťaťu sa vyvíjajú sluchové vnemy, potrebuje, aby si dobre spojilo zvuk tónu s klávesou, názvom atď. Môj príklad, ako decko som hrávala na starom rozladenom viedenskom krídle. Doteraz mám problém podľa sluchu trafiť tón, aj keď už som sa dosť vycibrila…
b) klávesy tzv keyboard. Môže mať aj dostatočný počet kláves, ale väčšinou nemá. Čo však nemá zaručene, sú rozmery jednej klávesy, klávesy sú väčšinou užšie ako na klasickom klavíri. Možno to nevyzerá ako problém, ale ak si dieťa zafixuje interval medzi piatimi tónmi na siedmich cm a potom zrazu dostane klavír, kde je to 9cm tak to môže byť prúser. Pri hraní na hudobný nástroj sa dosť pracuje s motorickou pamäťou a vytvárajú sa pohybové vzorce, ktoré môže byť ťažšie preúčať. Plus, ako to tu už dakto spomínal, klávesy na keyboarde sú plytšie, normálne klávesy na klavíri sú vyššie a tón zaznie neskôr ako na keyborde.
c) elektrický klavír s kladivkovou mechanikou. To je asi najideálnejšia voľba, hlavne ak bývate v paneláku, dajú sa dať slúchadlá a pri sťahovaní ho donesú v demonte, my sme ten náš rozmontovávali už trikrát a v pohode previezli v osobnom aute. Ak popozeráš na bazoši od niekoho, koho to už prestalo baviť, alebo naopak prešiel na vyšší/lepší model, tak môžeš zohnať aj dobrú cenu. Aj nové v cenovej relácii okolo 600-900€ poslúžia dobre. Ešte je možno dobré spomenúť drevené klávesy, pri elektrických lacnejších klavíroch sú plastové, ja to nemám rada, ale tak som detailista.
d) staršie piano od dakoho z pozostalosti, predaj na bazári a podobne. Dajú sa zohnať od tých 400€. Nevýhodou je to teperenie po schodoch, objednávanie sťahovákov a pod. A treba ho dať naladiť, prípadne trochu zrenovovať, tieto staršie piana bývajú dakedy v zanedbanom stave.
Všeobecne, je to koníček ako hociaký iný. Dieťaťu na hokej by si tiež platila drahú výstroj, na tenis, jazdenie na koni atď detto. Treba zapriahnuť aj učiteľa, nech poradí, odporučí, vybaví (napr. cez známeho). Ako si už spomínala, nekvalitný nástroj môže dieťa odradiť a väčšinou aj odradí. Ak by sa aj stalo, že kúpiš nástroj za 500€ a dieťa prestane napr. po roku hrať, stále ho môžeš predať čojaviem za 400€ a vlastne ťa to vyšlo len stovku, ako keby si kúpila dáke lacné klávesy. Ale odporúčam si ten klavír nechať, niekedy sa k tomu tie deti zvyknú vrátiť, keď viac dozrejú. Ja som pred rokom kupovala husle, za 1000€ a hoci sú to eňo ňuňo starožitné 150r husle, upravované mne na ruku (mám extrémne malú ruku), nie je to žiadny nástrojový zázrak. Je to ale investícia do kvality, tým deťom sa rozvíja mozog, sluch, motorika… môj syn mal celý život problémy s jemnou motorikou, po roku a pol hrania na klavír dokáže navliecť ihlu a vyšívať.

gabrielkaa
26. dec 2021

Áno, my mame tiež tuto clarinovu. Dobrý nástroj to je