Dobrý deň!
Som tu nova!🙂
Mam 13 ročnú dcéru a neviem aké aktivity jej mam vymyslieť. Stále je hráva ako 10 rocne deti- na mobile veľa nieje(max 2 hod) a keď hľadám na internete aktivity pre deti, nájde mi tam také veci pre 5-9 rocne deti. Vážne slabota.🤐 Co jej mam teda vymyslieť aby som ju zabavila? Hlavne keď nemá moc kamošov a vonku nechodíme často.....vynahradíme si to tým ze každý druhy deň chodíme do obchodu blízko nás. Ďakujem za rady! 😉
hačkovanie by ju možno bavilo 🙂 na youtube je kopec navodov a videla som ze dievcata od veku 10r to dost bavi
alebo ju priihlasit naprilkad na volejbal? na ked som bola mladsia tak sme casto cez vikendy chodili hrat zapasy 🙂 taky mini volejbal
Chodit jednoznačne viac von, ved nemusite neviem kam, ale aspoň cez vikend nejaky vylet, na hrad ci zrucaninu, mini kopec,l ci len tak do lesa, rozhladnu alebo pozriet vystavu.. zacat nejaku pohybovu aktivitu, či spolu alebo len ona sama. Sama by uz mohla vediet, co by bavilo, ci nejake malovanie podla cisel, knihy, nieco handmade vyrabat..
A zima, to je super cas na spolocenske hry, ktorych je milion. Ak si na fb, pozri skupinu o spoloc.hrach Deskovky pro tri bratry..tolkooo inšpirácie
@dievcatko112233
ty si jej aj do teraz vytvárala aktivity?? Nemyslis vážne. A ako sa hrá ked to prirovnávajú k 1p ročnému dietatu? Vidi u teba nejaké hoby, chodi na krúžok? Ja som napriklad v tom veku rada sila, niečo tvorila a hlavne čítala knihy z knižnice. S rodicmi sme schodili na výlety hrady Zámky túry zoo, na hríby. To jej ake v zivote nám nevymysleli v tom veku program 🫣. Ty mas sama nejaké záujmy? Lebo chodit každý deň do obchodu ako náhrada je blbosť. A snáď do 11-12 rokov som sa hrala s bábikami, skladala puzzle 1000ky, jasne dnes hrozne trápne, bo to už baby maju prvých frajerov 😁. Nič mi neušlo! A vies čo? Poznám aj 13 ročnú, ktora sa doteraz rada pohra s hračkami ako môj malý syn. Teda s konkrétnymi krásnymi hračkami, ktoré rozvíjajú fantáziu. Je uplne v pohode dievca, nie je zaostala, šikovná. Ale to často takto dopadne, keď rodicia vymýšľajú detom aktivity až do puberty. Daj jej zopar návrhov a zamysli sa nad sebou a svojimi koníčkom.
@dievcatko112233 no to snad nie 🤦🏻♀️ aktivity si má pubertacka vymyslat sama. Predsa jej nebudeš robit animatorku. Už dávno mala mat nejake kruzky, sport, kamaratky....
Ale to je ta dnesna doba - premotivovani rodičia venuju každu sekundu dietatu, vymyslaju aktivity do zblbnutia a potom sa divia, ze sa nedokážu zabavit samé...
@dievcatko112233 čítanie, varenie-pečenie, háčkovanie- ak ju to baví, krúžky - tanec, výtvarný, hudobný, šachový, učiť sa do školy 🙂
Tak ja neviem, ale 13 ročný človek by už mal vedieť, čo ho baví a tomu sa venovať aj bez animácie rodiča. Môj o mesiac 13 ročný syn dosť číta, hrá na klavír, dosť slušne strihá videá (sám sa naučil nejaké programy) a celkom ho baví pečenie.
Moje decko chodí do obchodu, keď mi niečo chýba a treba rýchlo kúpiť … tak schytí bycikel a ide 🤷♀️.
@svetlonos práveže ona si vymýšľa rôzne aktivity. Je veľmi tvorivá. Len keď jej už dôjdu nápady tak za nami príde ze sa nudí. Chodí na klavír a na výtvarnú. A v lete chodievame na ihrisko veď sa aj korculuje, bicykluje....len teraz v zime nechodíme von. Aj minule som vymyslela kino, tak bola nadšená ale keď sme prišli domov zase sa nudila. Ja jej nemusím vymýšľať aktivity ako malému decku, len jej chcem poradiť co by mohla robiť. Pripadám si ako by si si myslela ze ju zanedbavam.....
@barka1 chodí na klavír a na výtvarnú. Väčšinu programu si vytvára sama, ale keď sa začne nudiť chcem sa jej venovať aj ja a niečo jej vymysliet
@dievcatko112233
Asi ti to nepomôže …. ale keď sa moje deti nudia, považujem to za ich problém, nie za môj.
@yoxinka s takýmto prístupom ta nebudú mať moc radi. Deťom sa treba venovať aspoň trochu. Nehovorím ze stále. Ale keby ze sa ty nudíš a niekto ti povie ze je to tvoj problém........no určite by ti dobre padla aspoň hodinka pozornosti....a to iste aj dieťa 11-16 r.
@dievcatko112233 v tomto veku sa stačí rozpravat, fakt netreba vymyslat aktivity.
A nudit sa je tiez dolezite.
@barka1 ale ona naozaj nieje ten typ pubertiaka, čo hľadí do mobilu, chodí von s kamošmi, nerozprava sa s nami.....práve naopak. Rada sa zahrá s hocicim. Je veľmi šikovná a tvorivá, rýchlo sa naučí rôzne veci..... napr. Korčuľovať sa naučila za dva dni. Hoverboardovat za deň......ale proste sa nedokáže nudiť, musí niečo robiť ako deti s adhd. A keď jej niečo nevymyslim zavrie sa do izby a par hodín čumím do mobilu. Potom vyjde z izby a povie ze ju boli hlava a ze nič nerobila celý deň atď....a ze sa nudi😣😣. Nechcem aby sa nudila. Chcem jej poradiť co by mohla vyrobiť, čo by mohla naučiť psíka.......
@dievcatko112233
Ale ja netvrdím, že sa deťom nevenujem, to si neviem kde zobrala. Robím s deťmi kooooopec vecí. Ale nie som ich animátor, aby vždy keď sa niekto nudí, som vyskočila a zabávala ich, prípadne im vymýšľala program. Každý dobrý psychológ ti povie, aká je nuda dôležitá pre mozog. Moje deti vymysleli neskutočné veci, brutálne hry, perfektné výrobky … a všetko to bolo dôsledkom nudy. Píšeš, že dcéra hra na klavír. Baví ju to? Môj syn sa naučil neskutočne veľa skladieb pomocou youtubových tutoriálov. Keď som sa ho pýtala, či to mal cvičiť, tak odpoveď bola, “nie to som sa nudil a táto pesnička sa mi páčila, tak som sa ju chcel naučiť hrať”.
@dievcatko112233
ja si nemyslím, že ju zanedbavas, a ona isto tiez nie. Tak nech si niečo cita alebo sa jej opytaj co chce robiť. Ak je kreatívna, ne h pozrie pintetest. Ja tobolky toho pivytcaram kolkokrat v hlave, ze ma to dokonale una i akoby som to skutočne aj vyrobila 😁. A preto pinterest a podobne stránky pozerám len zriedka radsej. Nech Googli co by ju bavilo 🙂
@svetlonos hovorím ze nechcem aby bola stále na.mobile
@dievcatko112233
ale to vo ec ani nemá byť 😀 len u ego o, nie hľadieť 3 hodiny do mobilu. Napriklad som chcela robiť adventný veniec a klikli som na pinterest, stačilo mi 10 minut a milion inšpirácií 🙂 Ja som ta posledná, ktorá bude radiť súčiniteľ detom ci pubosom do rúk mobil ci PC na dlho.
@dievcatko112233 zahrajte si nejaku hru, sach. Moze nieco upiect, uvarit, citat knihy, vyrobit si nejake tricko.
@micicka rada pečie.....len nieje na to vždy čas. A keď chce piecť JA musím dávať pozor na rúru lebo samej jej to ešte nedovolím....a keď sa mi nechce 2 hodiny stat pri rúre.....
@dievcatko112233 lenže vieš o Tom ,že práve nuda je dôležitá ? Dieťa sa musí občas nudiť a samo si nájsť aktivitu , samo nájsť v sebe nejaké nadchnutie sa pre niečo v danú chvíľu . Raz som čítala od detskej psychologicky ,že máme deti nechať nudiť sa ,aby sami prišli na nové veci ,nové myšlienky , nápady , alebo boli len tak sami so sebou . Je to určitý skill do budúcna .
Mám 13 ročného syna . Ja som snáď nikdy od neho nepočula ,že sa nudí . Ma v meste 4x týždenne tréningy crossfitu , občas ide plávať , s kamošmi v lete hrá Airsoft
, jazdí na bicykli , opravuje s manželom niečo v dielni ,alebo len sám ide do garáže a rozoberá niečo , cíta si tie jeho japonské komiksy , a je aj na nete a sleduje rôzne dianie vo svete z oblasti ,ktoré ho zaujímajú , prípadne sa zahrs x box
@dievcatko112233
Môj syn pečie sám od 11 rokov. Kompletka. Cesto si spraví, zapne rúru, dá do rúry, vyberie. Som na 100% presvedčená, že 14 ročná slečna toto zvládne. Mne sa zdá, že ju moc ofukuješ a to dieťa, o ktorom píšě, z nej robíš svojim postojom práve ty. A ešte raz … dieťa sa má nudiť! Je to dôležitá vec pre mozog! Nechceš, aby bola na mobile? Daj tam rodičovskú kontrolu, ombedz jej to na hodinu denne a skončila s mobilom. Vybavené.
@yoxinka pred mesiacom mala 13
@dievcatko112233 13 ročná by už mala vedieť ovládať rúru, sporák, umývačku, práčku, sušičku.... Okrem rúry vie všetko ovládať môj 10 ročný syn. Starší vedeli rúru ovládať od necelých 14-tich a to sú chalani, jeden z nich raz zabudne niekde hlavu. Ale ak ti ide len o tú rúru a máš proste z toho strach, veci vložiť dnu a vybrať môžeš ty, všetko ostatné môže spraviť slečna. Stáť pri rúre počas pečenia predsa nemusíš. Takže ak ju zaujíma pečenie, šup, nákup suroviny, slečna nech hľadá recepty a môže sa zabávať do aleluja. Okrem toho môže skúsiť hackovat, strikovat, krížovky, knihy, rôzne rebusy.... Nasmeruj ju, ak tak veľmi chceš, ale 13- ročná by si už mala vedieť vymyslieť program sama. Ako píšu kocky vyššie, nuda môže byť super, deti vedia vymyslieť všeličo.
Keď som bola ja v tom veku, a náhodou som prišla za rodičmi, že sa nudím, bolo to kvôli tomu, že som chcela byť s nimi, a nie že by som si nevedela nájsť aktivitu aj sama. Takže ak sa ti dá, skúste si vtedy zahrať nejakú spoločenskú hru, aspoň karty, alebo terza je toto na vyber veľmi veľa. Ak máš robotu, zapojiť ju a možno ju pritom niečo naučiť, čo sa týka varenia, upratovania a tak. Niekedy to nemusí byť veľmi komplikované, ale ide o tú pozornosť
@dievcatko112233 animátoru jej nemusíš robiť, môže sa aj chvíľu nudiť a sama si vymyslieť aktivity, niečo si čítať, tvoriť, skúšať v kuchyni