Ako vyberáte krúžok pre dieťa?

2. sep 2024

Ahojte, dnes som sa zamýšľala a chcem sa opýtať na váš názor. Keď prihlasujete dieťa na nejaký krúžok dávate prednosť krúžkom na zlepšenie nejakého nedostatku dieťaťa (napr ak má problémy s hrubou motorikou tak pohybový krúžok, prípadne keď nevie kresliť tak grafomotoricky kurz atď), alebo uprednostňujete krúžok v ktorom je dieťa dobre na jeho zlepšenie a vynikanie v danej oblasti?

lily14
2. sep 2024

Ten ktorý si vyberie a baví ho.

anjelicek26
2. sep 2024

Dávam na kruzky,ktoré im idu. Nevidím dôvod dat dieta na vytvarku - keď ho nebaví a všetky ostatne deti sú tam,lebo sú talentovane a bude sa tam cítiť ešte blbsie. To iste co sa tyka sportu byť tam za najvacsie drevo psychike moc neprida... sú aj kruzky,kde netreba mat žiaden Talent (skaut, zoologicky,geologicky...) aj to je vždy možnosť...

autor
2. sep 2024

Čiže ak dieťa čo chodí na základnú/strednú má zlé známky a nejde mu napríklad matematika tak ho nedávate na doučovanie ale radšej uprednostnite krúžky ktoré ho bavia?

btus
2. sep 2024

Krúžok, ktorý si dieťa vybralo samé. Naša lezie ( my lezieme tiež, takže to chcela robiť - aj preteká), chodila aj na tanečnú, lebo chcela, ale teraz po 2 rokoch prestala, lebo ju to už nebaví. Dieťa sa musí na krúžok tešiť. Ale známa kvoli motorike dala dieťa na klavír.

btus
2. sep 2024

je rozdiel krúžok a doučovanie. Tu sa bavíme o dvoch rozdielnych veciach.

patka06
2. sep 2024

Krúžok podľa toho čo dieťa baví, čo si vyberie
Doučovanie podľa potreby, čo mu nejde

januska12323
2. sep 2024

Doučovanie predsa nie je krúžok ale nutnosť. Krúžok má byť pre zábavu.

autor
2. sep 2024

@btus ok mám ešte menšie deti neviem správne názvoslovie 😊 jednoducho mimoškolské aktivita

rivini
2. sep 2024

@btus presne. Doucovanie je samozrejmost, ak Ma dieta v nejakej oblasti tazkosti. Ak to by vsak malo byt motivujuce, inak je to strata casu. Kruzok je v ramci volneho casu a tam by malo dieta robit nieco, co ho bavi a na co ma chut.

pehavcek
2. sep 2024

Doucovanie nie je podla mna kruzok.Kruzok by ho mal bavit. Hladali sme pohybovy a druhy kde musi premyslat (viem aj v sporte sa musi premyslat). Ale take, ktore ho bavia. Keby potreboval doucovanie v matematike tak na to nepozeram ako na volnocasovy kruzok.

pehavcek
2. sep 2024

Ak sa mozem opytat, preco riesis doucovanie ked mas male deti? Len zvedavost.

babababka
2. sep 2024

Moji mladí to robia tak,1 krúžok ktorý ich baví a 1pohybový-deti sa musia hýbať,cvičiť.Možoretkový,hádzanársky,stolný tenis,karate apod.

renka30
2. sep 2024

Kruzok a doucovanie su dve rozne veci. Ak je potrebne doucovanie tak to ma v tom, co treba dobehnut. Kruzky vylucne to co dieta bavi.

mamamasama
2. sep 2024

Robia len to, čo ich baví

lujza123
2. sep 2024

Vzdy si vyberala to co ju baví. Ale trvala som na tom aby mala aj pohybový/športovy krúžok, lebo podľa mňa dnešné decka sa hrozne malo hýbu a 2-3 hodiny telesnej v škole je nic. Takže aj keby je úplne drevo drevenne (co našťastie nieje) tak by som ju na niečo pohybové dala.

Ked bola malička vyberali sme len krúžky co mali v škole kde si vedela odbehnúť z družiny, ZUŠ aj krúžky v meste až od druhého stupňa ked si tam dôjde sama MHD

Určite by som nedávala na krúžok iba koli tomu ze jej to nejde, podľa mňa je to hlúposť, každý mame nadanie na niečo ine. Nemusíme vedieť všetci všetko
Ak mám hanblive introvertné dieťa na dramatickom krúžku s vystúpeniami bude len trpieť.

dzejny656
2. sep 2024

Ja si myslím, že sa tie veci nemusia vylučovať. U nás je jediná podmienka aby to dieťa bavilo a chodila tam rada. Takže chodí aj na krúžky, ktoré majú za cieľ rozvíjať u nej niečo (logopedický, sebaobrana) a aj na také, ktoré jej "idú" samé od seba (tanečná).
Doučovanie je podľa mňa niečo iné ako krúžok.

autor
2. sep 2024

@pehavcek pretože síce má syn 5 rokov musí chodiť kvazy na "doučovanie", neznáša kreslenie nechce kresliť ale samozrejme musí tie základné veci ovládať tak to riešim grafomotorickym kurzom, je to vlastne krúžok no preňho je to doučovanie musí sa tam naučiť aspoň základy 🤷 no je to na margo futbalu na ktorý chce chodiť

anjelicek26
2. sep 2024

Ako pisu kocky, je rozdiel kruzok,ktorý ma jeho talent a záujem rozvijat a doucovanie.. moji chodia na jedno aj druhe😅

jesenzima
2. sep 2024

Chodí na krúžky, ktoré ju bavia, na zlepšovanie nedostatkov sú doučovania podľa mňa...

tamvtme
2. sep 2024

A kto povedal, ze musi tam ost, ze sa musi zlepsit? Nestaci doma trenovat? Akoze ja by som dala aj na taky, kde sa zlepsi v nedostatkoch, ale nie ked tam vyslovene nechce

autor
2. sep 2024

@tamvtme pediatrička na poradni a učiteľky v škôlke... Je to vraj dosť podstatné pre prijatie na ZŠ aby ovládal aspoň základy. Doma sme trénovali 2 roky lebo sa mi ho nedarilo dostať na ten krúžok pre veľký záujem, len on má povahu keď niečo nevie tak to nechce robiť takže to išlo veľmi ťažko až nijako

monush19
2. sep 2024

Môj syn má 2roky a chodím s ním na plávanie. Baví ho to, a budem tam s ním chodiť pokiaľ on bude chcieť. A keď bude starší nechám na ňom či pôjde na niečo. Nechcem ho nútiť na silu na niečo čo ho nebude baviť. (Ako moja sestra, núti deti na krúžky na silu ich tam prihlási a potom ich to nebaví ale chodiť musia keďže to majú zaplatené)

deniseee
2. sep 2024

Ma 5 rokov, ty si to s nim riesila 2 roky, kym sa sa kurz dostal, tzn. to s nim riesis od jeho 3 rokov? A nie si tak trochu premotivovana? Od troch rokov riesis, co ma vediet do skoly? A uberas mu futbal, ktory ma rad a namiesto toho mu davas to, co neznasa? Co chces, aby sa zblaznil a nenavidel skolu a vsetko okolo uz od predskolskeho veku? Jednemu z mojich deti nesla matika ani tak, ako ju zvladali o tri roky mladsie deti. Psychologicka povedala, ze nenutit, vobec sa matike nevenovat, su to nezrele centra v mozgu, ked dozreju, rozbehne sa ako raketa. Mala pravdu. Netrvalo to dlho, v predskolskom veku este bol, rozbehol sa tak, ze davno patri k najlepsim ziakom matiky v triede. Na tvojom mieste s tlacenim na dieta prestanem, pisat sa nauci v skole, nech uziva detstvo, ale hlavne by som mu vytvorila priestor na to, co ma rad. A moje deti maju kruzky, ktore mat chcu a ktore ich bavia a kde sa citia dobre. Obcas samozrejme nieco doucit potrebuju, tak sa povenujeme aj tomu, ale dieta musi mat naozaj aj cas na to, aby rozvijalo aj to, v com sa citi dobre, co mu ide a kde je stastne. Nedavala by som v tomto na vyber, ze moze byt iba jedno alebo druhe.

autor
2. sep 2024

@deniseee nie to už keď bol v brušku som ho prihlasovali na krúžky... Školu som začala riešiť ešte pred počatím

anjelicek26
2. sep 2024

@deniseee tak ale zasa nevyzreta ruka je trápenie a prvý ročník si znechuti aj tak. Môj syn je lavak zo strasnou motorikou(aj to bol dôvod prečo šiel do pripravneho rocnika) plus dva roky intenzívnej ergoterapie aby sme ho ako tak dostali na normalnu úroven. Dodnes stále píše pomalšie a skaredaie ako všetci ostatni. Nemat ale tento tréning, tak nad ulohami bude doslova revat, lebo mu budú trvat 3-4× tolko ako inym deťom...moj syn je autista a do tých 5 rokov ceruzku ani raz nechytil do ruky ,lebo že on to "nevie".. potom to dobehnúť bolo strasne, chybali mu roky tréningu.. podľa mňa mamička robí dobre,ked si to všímla včas hlavne keď jej to vravia aj v skolke aj pediater. To nebude len "kreslí skaredsie" ale proste mame problém. K nám chodila dva krát v tyzdni aj pani s centra včasnej intervencie. Skus im zavolať a poradiť sa.

autor
2. sep 2024

@anjelicek26 môj syn mal v troch rokoch diagnostikovaný oneskorený vývin reči a v 4 rokoch NKS, za ten rok odkedy mu diagnostikovali NKS sme s ním veľa pracovali a v mnohých smeroch sa zlepšil (chodili sme k vyvinovej terapeutke ktorá nás upozornila na hlavne problémy na ktorých treba pracovať) ale teda to kreslenie to je kameň úrazu u nás... Preto sa neviem rozhodnúť, nemá to rád ale zas viem že je to dôležité, ale ak to podcenime bojím sa čo na škole bude... Žiaľ tento krúžok sa časovo prekrýva s futbalom tak si musíme vybrať 😕

kaktusik007
2. sep 2024

no tebe sa neprekryva kruzok s futbalom, tebe sa pretina nutnost ktora rozvija tvoje dieta s jeho zaujmovou cinnostou.
cize nie ze bud alebo, pri NKS fakt nic nezanedbaj, ak teda ten "kruzok" robia fakt profici. Inak - je to strata casu.
futbal sa neda nahradit treningom doma? kondicnym ?

ina2405
2. sep 2024

Inak môj syn má NKS a nenávidel kreslenie až doteraz (8r), ale píše krásne. Tiež nám učiteľky v škôlke dohovárali, že má kresliť, trápili sme sa aj doma s tým, ale nekreslil. Čo chcel robiť, bolo iba spájanie bodiek a vymaľovávanie. Teraz ho učiteľka v škole chváli, že má pekné úhľadné písmo.
Teraz si začal konečne kresliť aj sám, denne vykreslí aj 8 výkresov. Asi na to dozrel.

autor
2. sep 2024

@ina2405 vaw tak to je super kiežby to bol aj náš prípad 🙏 áno syn rád spája bodky hľadá rozdiely a robí zošity pre predškolákov ale vždy preskakuje úlohy kde má niečo vykresliť 🤷 dokonca vie napísať čísla 1-5 a nejaké písmená len teda nevie nakresliť ani slniečko a vykresliť niečo bez toho aby nezachádzal mimo čiar

ina2405
2. sep 2024

Niekedy deti proste kreslenie nebaví. Ja kreslenie nemám rada doteraz, neviem kresliť. Robte aspoň to, čo urobí rád v tom zošite. Deti sú vo vývoji. Verím, že sa to zlepší.