Ako viesť dieťa k športu?

alojzia
26. júl 2012

Dobrý deň všetkým, chcela by som sa poradiť, aký športový program by bolo najlepšie vymyslieť pre 5-ročné dieťa.
Ja sama nemám k športu príliš vrelý vzťah, a bohužiaľ sa zdá, že dcéra tento prístup samozrejme kopíruje. Preto by som chcela poprosiť športovo skúsenejších 🙂 o radu, ako na to. Rozmýšľala som aj nad krúžkami, ale problém je ten, že bývajú max. 2x do týždňa, a navyše to vyzerá, že berú (pochopiteľne) hlavne pohybovo nadané deti.
Doteraz sme chodievali iba na ihrisko, prípadne prechádzky alebo turistika, ale chcela by som to podchytiť nejako systematickejšie. Takže kto by mi vedel poradiť v BA a okolí nejaké prekážkové dráhy / zaujímavo vybavené ihriská / alebo čokoľvek vhodné, bola by som veľmi rada. Radšej vonku v prírode, ako vnútri a najradšej nič organizované, lepšie by mi vyhovovalo samostatné vybehanie sa a podobne. Tiež by bolo výborné, keby niekto vedel odkaz na nejaké cviky alebo iné aktivity pre malé deti. Mne sa nič vhodné nepodarilo nájsť - všetko bolo už pre staršie deti, alebo pre športových nadšencov 🙂. Ja skôr potrebujem použiť nejakú zábavnú formu, aby ju to zaujalo. Ďakujem.

tea333
26. júl 2012

@alojzia myslim ze najlepsie je vedenie rodicov. kruzky su fajn, ale ked vo volnom case mama a tato sadaju na bicykle/idu sa prejst/cvicia, to je presne to, co u dietata najviac buduje vztah k sportu. aktivity s rodinou.

lypka
26. júl 2012

podľa mna sú pre také deti najlepšie hry s loptou, ale tenis, badminton 🙂

ervenka
26. júl 2012

Hry s loptou, co tak skakat skoulku, ci ako sa to vola- nakreslis na zem stvorce s cislami, hodis kamienok a skaces.. Skakanie cez gumu. VEd si spomen, ci si robila, ked si bola mala. Nieco podobne mozes robit aj teraz.

alojzia
autor
26. júl 2012

@tea333 veď presne to chcem 🙂 akurát neviem ako na to.. bicykle nemáme (nemám ich kam dať - malý byt)

alojzia
autor
26. júl 2012

@lypka ten badminton je dobrý nápad, to by sme mohli skúsiť, díky 🙂

alojzia
autor
26. júl 2012

@ervenka škôlku som skúšala, aj lopty, problém je ten, že to ju zaujme asi tak na minutu 😖

ervenka
26. júl 2012

@alojzia skakanie cez svihladlo, alebo aj obruc- holahop. Ze ktora by lepsie vrtiet bokmi, aby sa hulahopka udrzala cim najdlhsie... Vselijake triky s hulahop- okolo ruky krutit, okolo kolien... Ked bude fukat, tak pustat sarkana, no a co,ze je leto- sranda musi byt...

digysa
26. júl 2012

@alojzia Pisem ti ako sportovec zo sportovo zalozenej rodiny.
V prvom rade musis mat zaujem Ty. Ak ta sport nelaka, tak ho nebude lakat ani tvoje deti.
Po druhe- nesmies sa vzdavat hned na zaciatku. To, ze dcerku bavia sportove aktivity iba chvilu je uplne v pohode.
Ide o to, aby ste ich robili denne a dokolecka....

Priklad...chodte von na prechadzku. Zoberte si lopty- rozne druhy, futbalovu, basetbalovu, tenisovu....
Zacnie hrat uz spomenutu skolku....vytyc jej ciel.....musis ju zaujat, aby ten sport nebol LEN TAK....dajte si sutaz. Kto prvy pride na cislo 5
Po skolke si zacnite hadzat loptu....Opat, musis vymysliet nejaku hru, ktora ma zaciatok a koniec. Len tak hadzat si z ruky do ruky by nebavilo ani dospeleho, nie to este dieta.... Povedz jej, ze ked sa vam podari prehodit si loptu 10 krat bez spadnutia, tak vyhrala.
Ak ju to nebude bavit, nevadi...rychlo prejdi na futbalovu loptu. Dajte si kamienky a kto prvy kopne loptu medzi kamienky 5 krat, ten vyhral.
Utekanie-nahananie je dalsia vec..... vsetko moze robit iba chvilku....to nevadi. Hlavne, aby ste to stale opakovali....
Dalsia vec, je ze po case stazuj podmienky sutaze a mente pravidla....
Dolezite vac je, aby si to Ty nevzdala a dokolecka dokola jej ukazovala cestu k sportu.....
Ten bicykel by bolo vhodne kupit...ak nie ten, tak aspon korcule.

zumbadance
26. júl 2012

moje decka sa nachodia peso ako maly cernoskovia 😀 ale ked vidim ako znama vozi 5 rocneho syna v kociku rozmyslam ci s9i nezaobstaram taky kocik 😖 😀

denisa888
26. júl 2012

daj malu na tanečnu,nie na spoločenske tance ani na ludovky,to deti zvacsa nebavi ale nejake moderne tance spojene s gymnastikou alebo take nieco :D v ba sa mi osvedcil discrit dance-velmi zabavna tanecna a su tam deticky v jej veku. robia aj vylety,sutaze takze sa mala zabavi

alojzia
autor
26. júl 2012

@digysa vďaka, presne takýto návod som potrebovala 🙂 ona je síce taký typ, že keď sa jej nedarí, odmieta ďalej skúšať, ale rozhodne sa budem snažiť nejako ju motivovať 🙂
vďaka aj ostatným 🙂

lenja123
26. júl 2012

V prvom rade skús zistiť v čom je dobrá a čo ju baví. Možno sú to loptové hry, možno bicykel, kolobežka, korčule, všetko treba vyskúšať a to čo ju najviac zaujme ďalej podporovať. Teraz je leto, ideálny čas na plávanie, ak ju to chytí, môžte neskôr pokračovať v krytých bazénoch. Tiež záleží od toho, nakoľko je spoločenská, možno ju šport "nebaví" ak je sama, ale medzi deťmi by sa snažila, hlavne ak je súťaživý typ. Treba len skúšať.

lma633593
7. jan 2022
Používateľ lma633593 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od lma633593.

nase zacali sportovat lebo sportujeme aj my

ninah1486
8. jan 2022
Používateľ ninah1486 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ninah1486.

nase chceli odmalicka, nebolo ich treba nutit

beahavala
13. jan 2022
Používateľ beahavala je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od beahavala.

moje chceli same, hlavne na bicykle, uplne paradne sme im kupili na cyklospecialitach