Ako ste zistili, že na čo sú nadané vaše deti?

1. apr 2022

Nadane deti na sport,umenie,atletiku,gymnastiku,ako ste to rodicia zistili?

Chcem dat detom kruzky ale ked ani neviem na co su zdatne,ako n to prist?Dcery 5r a 3ricne dvojicky.

elenita
1. apr 2022

Ja mam syna huslistu a dcerku hadzanarku. Syncek od malicka rad pocuval ludovky, od 4 r si prial vlastne huslicky, postavil sa k telke, ked hrali Kollarovci a vrzukal 😅 boli sme s nim na prijimackach do zus, kde zhodnotila pani ucitelka, ze ma vyborny hudobny sluch, dlhe prsty, vsetky predpoklady, a doteraz sa tomu venuje, hra v orchestri, cimbalovke. Dcerka chodila na 1.stupni zs na kruzky, medziinym aj na minihadzanu, a tam ma tiez zastavila p.ucitelka, ze je velmi sikovna a mohla by sa venovat hadzanej. Zo skoly bola napr.na atletickej sutazi, 1.krat v zivote skakala do dialky, a vyhrala okres 😁 ona je pohybovo zdatna. Ale naopak by to neslo, ze by sa ona venovala hudbe a syncek sportu. Tiez su dvojicky.

galganka
1. apr 2022

Žiadny krúžok sme im nevyberali my. Keď boli malí, chodili na také tie tančeky pre najmenších, lebo sa tam zahrali, vybili baterky a pod. Najstaršia tancovala, odkedy chodila, tak skúsila v 2 a pol tanečnú/balet/gymnastiku na zuš a baví ju to doteraz. V škole si manažovala krúžky sama, takže to bolo varenie a šach. Stredného baví futbal, ale na žiadny chodiť nechce. Pred časom začal spomínať gitaru, tak sme vybavili hodiny gitary a je spokojný. A spolu chodia na kondičné cvičenia, ktoré som im síce navrhla ja, ale po ukážkovej hodine si povedali, či chcú pokračovať.

makova333
1. apr 2022

Ved ich pozoruj k comu inklinuju. Vystvera sa na preliezku za tri sekundy a neboji sa ju kadejako pozliezat? Stale beha, skace, rychlo beha na odrazadle, rychlo sa naucilo plavat? Je mozne, ze je sportovo zdatny. Potom vyberaj kruzky sportove. Ma dieta rado basnicky, knizky, rado kresli? Asi bude skor umelecky nadane. Moje dieta nebolo nikdy sportovo zdatne, balo sa vyliezt na preliezku, skolkarsky kurz korculovania pretrpelo (az som ho chcela odtial zobrat 😀, co som samozrejme nespravila kedze kurz trval tyzden). Ale je neskutocne kreativny, ma umelecke vlohy (spev, divadlo, hra na hudobny nastroj), cudzie jazyky sa uci expresne rychlo (rychlejsie ako materinsky). Ked si tieto veci budes u deti vsimat zistis, co by bolo pre ne vhodne. A treba mozno ukazat viac moznosti nech si dieta vyberie, co mu jej blizke.

anjelicek26
1. apr 2022

Tak niektore veci su pokus-omyl...niektore veci robili kratko a prestali ich bavit, ale vyskusali toho vela... mame za sebou judo, pozemny hokej, gymnastiku u synov - teraz uz maju len plavanie, gymnastiku, hadzanu a trampoliny + starsi este poziarnicky intenzivny trening... hokej ich bavil dlho, ale boli tam neskutocne blbe casy treningov, ze sme to postupne vzdali...judo islo uplne mimo nich, rovnako ako u malej - zacali sme balet, tanec, to proste neni jej...husle sme zacali tiez, ale nema este trpezlivost, skusime o rok zasa... teraz jej ostala hadzana, gymnastika a trampoliny, na prvacku staci. Plavat chodi tiez, ale to rekreacne, kym maju chalani trening vo velkom bazene, tak ja s nou sa ideme vyjasit na tobogany 😂

andrejka1974
1. apr 2022

Záleží čo ich baví ak majú veľa energie tak nejaký šport ak radi tancujú tak tanec u mňa prostredný syn od 5 hokej korčuľoval od 2 rokov mladší syn tiež a staršia dcéra najprv tanečná,ale potom prešla na karate,bojové umenie parkúr florbal tanec jej tak nešiel

kacena4
1. apr 2022

pri malych detoch nijak, len manualne ich prihlasit na kruzok a uvidis ako im to pojde moha od skolky vyskusala viacero kruzkov jazyky jej nesadli, ma rada pingpong a recitacny a maluje v zus a aj kazdy den doma. to uvidis ci treba dieťa prehovaray na kruzok alebo bude chodit s radostou

renka30
1. apr 2022

Asi iba pokus omyl. Uvidis ci ich nieco chyti alebo nie. Starsia dcera chodila od 5 rokov na tanecnu ale nenasla sa v tom, po 5 rokoch skoncila. Potom zacala chodit na spev, ani ten ju uz teraz nebavi ale to je dane uz pubertou, ale hlas ma krasny, ide jej to. Mladsia 10 rocna mala od malicka pohybove nadanie, uz 6.rok chodi na tanecnu a stale ju to bavi a pridala si k tomu aj gymnastiku, ona by chcela este aj ine pohybove kruzky ale uz to nemame ako casovo zladat 😀

danulicek
1. apr 2022

staršieho od malička každý automaticky škatuľkoval, že musí byť isto muzikant, lebo má dedka z muzikantskej rodiny. pchali mu do ruky stále nejakú harmoniku, flautu či čo - nič nula bodov, nezáujem. potom chcel mať manžel z neho plavca - on ako malý plával, tak si na ňom chcel splniť svoj nesplnený sen... syn najprv aj chodil s radosťou, kým to bolo o pohode, učení sa plávať. keď začali náročnejšie tréningy, bolo to preňho trápenie a posledné razy chodil s plačom, že tam nechce ísť. ja takéto násilné "hľadanie" talentu absolútne nepodporujem, tak som to stopla. on vôbec nie je športový typ, ťahajú ho knihy, písanie, počítanie. napriek tomu chce chodiť na florbal v škole, tak chodí na florbal, ale vieme, že talent z neho v tomto športe nevytiahne nikto. má to pre zábavu a pre vyplnenie času. ale len preto, že sám chce... inak by som ho do krúžku za každú cenu nenútila. čiže áno, často je to o skúšaní - čo ich bude baviť, kam ich to bude ťahať a kde vydržia, v čom sa nájdu. a či sa v niečom "špeciálnom" nájdu.

mladší je umelec - on ale nechodí zatiaľ na žiadny krúžok. ale stále maľuje, vyrába, vystrihuje, každý "bordel" vie zužitkovať na niečo, čo si vyrobí. má v tomto neskutočnú fantáziu. vzala som ho na jednu vernisáž (bola som tam pracovne) a on bol úplne fascinovaný z tých obrazov. doma skúšal jeden okopírovať a vidieť, že čosi v ňom proste je. takže tam sme na to prišli takto, bez krúžkov 🙂 uvidíme, čo ale prinesie čas, keď bude rásť.

lujza123
1. apr 2022

Zatiaľ ich treba dat tam kde ich to baví a ukáže sa casom. Vyberajte take kde vám to vyhovuje, nema zmysel malé deti vyvážať po meste jedno tam, druhé tam keď postacia aj jednoduché kúsok od domu, v škole. Pre škôlkarov sú super rôzne tanečné, výtvarné, tvorivé dielnický (alebo aj šikovné ruky sa to občas nazýva)
Keď budu staršie sami si povedia kam chcú chodiť. Niektoré deti vystriedajú veľa krúžkov, niektore sa venujú jednému a niektoré to vôbec nebaví. Každopádne by som trvala na aspoň jednom krúžku, je dôležité mať v živote nejaké hobby, záujem.

Ale keď ich chceš nasmerovať to vidíš aj sama aké sú. Keď sú neposedne, pohybovo zdatne nejaký šport, keď su bitkári tak bojové umenie (pomáha veľmi skrotiť vybusnost, ovládať sa) keď ich zaujíma hudba nejaký nástroj, keď radi kreslia výtvarnú, keď sa radi predvádzajú tak dramaticky krúžok, atd

diamond007
1. apr 2022

Vyskúšať viac krúžkov a zistiť čo ich baví z toho

sszuzu8
1. apr 2022

Ja som nezistila za 30 rokov ani na čo som nadaná ja a nie ešte u detí 😂

cairka
1. apr 2022

@danulicek , presne takto to bolo u nás. Na krúžok dlho nechcel. Počas ôsmeho ročníka sa rozhodol, že chce ísť na umeleckú školu, do ZUŠ išiel od deviatky a dnes je študentom strednej umeleckej .

Celkovo nie som zástancom množstva krúžkov. Každý si to svoje dieťa pozná a osobne si myslím, že krúžky majú byť o zábave, nie talente. Môj chodil len na judo - lebo si to vybral a až vo vyššom veku ZUŠ - zas až potom, ako chcel on.
Menšia na krúžky nechodí, je ZŤP, ale z hliny dokáže vyčarovať veci, že len oči otváram. Pritom kreslí, strihá ako školkarka, ale na to modelovanie má zrejme ten "talent" .
Dieťa treba rozvíjať vo všetkých oblastiach a každé jedno dá najavo, čo je pre neho naj.

autor
1. apr 2022

to je to,ze mne pridu take priemerne,v nicom nejako extra nevynikaju,akurat ta 5r krasne rozpravala od malinka aj ma dobru vyslovnost a bavilo ju ked mala tak 2r hrat s ana janka a marienku,ze to divadlo mozno ale uz z toho vyrasta postupne,ona by mala hlas skor tak na moderovanie detskych relacii ale toto sa zasa mne dako nepaci,cize tam ju mebudem davat,cize on je taka ze nvm na co dobra ani.Dvojicky jedna sa mi zda ze by tak na tanec mohla byt aj je ohybnejsia ,cize ju skusim dat na tanecnu a gymnastiku a da druha je taka ze ona sa zasa vsade len prida a ide s vodou,cize ona mozno kvoli tomu bude taka vytrvala ze jedine preto dat mozno sport ale aky neviem.No mam asi len priemerne deti;)

cairka
1. apr 2022

Toto nemyslíš vážne, že nie ? Buď šťastná a vďačná za svoje priemerné deti. Nie z každého malého športovca je majster sveta, nie z každého malého výtvarníka je svetoznámy umelec.... Deti majú na krúžky chodiť, aby im prinášali radosť a dobrý pocit, nie preto, aby vyhrávali medaile a získavali ocenenia ...

heln
1. apr 2022

no tak mas priemerne deti, tak ako vacsina ludi. ale to neznamena ze ich nebude bavit vytvarna, sport, alebo hudba ci tanec.
niekedy ani nadanie nieje podstatne, vela ludi dosiahlo viac svojou snahou nez ini s nadanim a talentom.

danulicek
1. apr 2022

Priemernédeti sú úžasné, pretože nikto na ne netlačí, aby plnili sny svojich rodičov 🙏🙏🙏 ja som priemerné dieťa, nevynikala som nikdy v ničom (na dramatický krúžok som musela chodiť, hoci ma nebavil). Vždy ma to ťahalo ku knihám, učeniu, čítaniu… stále ma niekto tlačil do pózy, že musím čosi dokázať. Veď susedina dcéra tancuje, druhá spieva… a ja som nevedela nič z toho. Mám 35, našla som sa v písaní - teraz pracujem ako redaktorka a milujem písanie článkov, úplne som sa v tom našla. Dovolím si povedať, že áno, mám na to talent, nie som študovaná zurnalistka, napriek tomu sú rozhovory alebo články, za ktoré sa pochválim dokonca aj ja 😁 a pritom som stále tá istá priemerná - nespievam, netancujem, nevyrabam, nemalujem, nesportujem… len robím, čo ma baví a čo nikdy v detstve vo mne nikdy neobjavil, lebo sa zameriavali na to, že neviem to, čo by chceli, aby som vedela - spievať, tancovat, hrať na nástroj… kasli na hľadanie talentu za kazdu cenu, máš malé deti, casom ti ukazu, čo ich skutočne baví. A to treba podporovať, hoci ty by si možno z nich mala gymnastku alebo speváčku.

Pisem pri uspavani, pisem ako trubka, ale snad mi rozumieš. Deti sa majú z aktivity tesit a keď sa v nej nájdu, potom je priestor na makanie, na zlepšovanie sa, na “potenie krvi”. Ale kým sa nájdu, môže to trvať ozaj dlho. Ale nerobí to tie deti vobec “horšími”.

sense
1. apr 2022

Nemám extra nadané dieťa, mam dieťa so zmyslom pre rytmus.. Od mala spievala a tancovala, aj začala chodiť v 3 rokoch na tanec pre deti ale keď bolo teplo a mala 5 r chcela len na ihrisko ta inými deťmi, tak sme toho nechali. Teraz chodí druhý rok opäť na balet a na show dance, a tiež spieva.... Vale len v rámci zábavy, tréningy, nejaké vystúpenia ale žiadne vrcholové sútaže... Tak ci tak ma v škole toho dosť... 4x týždenne školu do 15:25, potom spev, balet, tanec, v piatok 2hodiny telesnej, vo štvrtok hodina plávanie... Dôležitejšie pre mňa je ze je zdravá, šťastná a spokojná a ze ma možnosť byť dieťaťom nielen mat plný kalendár termínov....

tarvika
1. apr 2022

moje dieta si samo vyberalo kruzky. na vacsine vydrzala max rok dva, ale jednoducho sa hlada, co uplne chapem a akceptujem. ale celkovo mam oci a vidim, ze vrcholova sportovkyna z nej nebude, hoci pohyb ma rada. skor je na matiku a rada cita. teraz sa nasla v plavani, v bazene je ako ryba vo vode 🙂 uvidime ako dlho to vydrzi. na plavanie ma zaroven aj vhodny typ postavy, tak mozno z toho bude aj nieco dlhodobejsie. zboznuje jazdu na koni, ale to jej az tak nejde, tak uvidime, ako dlho to vydrzi.
a teda k rade - otvor oci, trav s detmi cas a opytaj sa ich, co by chceli vyskusat.