Ako naučiť dieťa salto do vody?

annm81
7. sep 2024

Ahojte! Je tu niekto, kto sa venuje skokom do vody, alebo gymnastike? Mám 7- ročné dieťa, ktoré pri každej návšteve kúpaliska s obdivom sleduje deti, ktoré skáču saltá a veľmi túži naučiť sa to. Máte nejaké typy a triky, ako na to ísť bezpečne? Asi je jednoduchšie pre začiatok pohyb vpred, nie vzad, či? Začať nejakými cvikmi na suchu? Alebo? Syn zvládne hlavičku zo štartovacieho bloku aj z metrovej dosky. Nohami napred skočí z 3 aj 5 metrov (10 mu nedovolim, príde mi to príliš nebezpečné). Vie tiež technicky správne kotúľ vpred, vzad sa mu nie vždy podarí.

thirstymonk
7. sep 2024

@annm81 Ja by som mojmu nedovolil ani 5 metrov. Na začiatok určite salto dopredu.

koniarova
7. sep 2024

Do tohoto by som sa sama určite nepúšťala. Nájdi niekoho,kto sa tomu rozumie.

betulinka1
7. sep 2024

@annm81 ja som ucila tak, ze najprv pomaly ako keby isiel urobit kotul v pred cez moju ruku vo vode a az potom od kraja sme zacinali. Zásada vzdy ruky v pred keby to nevyšlo aby si buchol ruky a nie hlavu, stala som tam a este koordinovala. Podstatne je, ze musi pochopit odraz dalej od kraja. Parkrat cez ruku pomaly od kraja, potom ruka prec a potom uz ked som videla, ze chape aj odraz aj ze ide hned hore potom sam.

michaelam2
7. sep 2024

Pozri si co hovoria neurologovia a doktori z urgentu o skokoch do vody...sami sa do toho urcite nepustajte

doriiis
7. sep 2024

Vždy,keď vidím skákať ľudí z veľkej výšky do vody alebo robiť salta do vody,tak si spomeniem na to,ako jeden chalan raz takto skočil a viac sa nevynoril.😨
Odvtedy skoky do vody určite nie.

heleninamama
7. sep 2024

@annm81 Daj si s Google meno Dávid Tichák a potom si daj facku.

doriiis
7. sep 2024

@heleninamama .....presne toto,čo sa stalo tomuto Davidovi sa stalo pred 24 rmi rokmi chalanovi od nás.Je tuším o rok starší ako ja a dodnes je na vozíku a vie hýbať akurát tak očami.Zlomil si krčny stavec a prerušil miechu.Skocil a viac sa nevynoril.Bolo to hrozne

A veľmi ma prekvapuje,kto s takýmto nápadom prišiel.Autorka sa tu rada pýši svojou inteligenciou.🤔

heleninamama
7. sep 2024

@doriiis Tohoto chlapca pozná moja dcéra, od nej o ňom viem. Vraj super chalan, športovec a takto cez prázdniny skončil.

annm81
autor
7. sep 2024

Práve preto, aby nedošlo k úrazu, ho to chcem naučiť správne. Myslím, že metrová odrazová doska nie je nič riskantné - ani vtedy ak sa nestihne otočiť a dokonca ani vtedy, ak sa o dosku udrie kvôli nedostatočnému odrazu, hoci odraz dostatočne daleko zvláda už vyše dvoch rokov. Neskáčeme v prírodných podmienlach, ale len z veže na kúpaliskách a všetky doterajšie kroky sme trénovali postupne a na vyšší level prešli až po mesiacoch a mesiacoch správnych skokov z nižšej výšky. Vzhľadom na rýchlosť akou telo dosiahne hladinu je nami využívaná výška úplne bezpečná. V mieste, kde trénujeme je to bežný štandard a desiatky 6-8 ročných detí tu bez problémov skáču každý deň bez toho, aby dochádzalo k úrazom, viac než poučenia o nezodpovednosti teda ocením konkrétne rady, ako postupovať- kľudne aj pre dospelého, nebránim sa tomu, aby som sa to naučila sama. Priamo na kúpalisku som prehodila pár slov s viacerými rodičmi takto malých detí, ale poradiť nevedeli, lebo deti sa to vraj učili samé štýlom pokus/omyl.

katulienkax
7. sep 2024

@annm81 prepáč ale sama salto nevieš s chceš ho naučiť sama . Ja som dcéru nikdy takéto hlúposti neučili , chodila na gymnastiku, tak tam sa učili od trénerov

annm81
autor
7. sep 2024

@katulienkax Myslím, že preháňaš - nikto ma neučil kotúľ, mlynské kolo, stojku, skok hlavičky do vody a ďalšie veci a predsa ich zvládam. Holt, salto som nejako neskúšala, ale nepochybujem, že to zvládnem, prečo ale nezačat rovno dobrými radami namiesto pokusu/omylu?

complyc
7. sep 2024

@annm81skús vedenie vzorom

annm81
autor
7. sep 2024

@complyc sledoval ďalšie decká a snažil sa ich napodobniť. Rady som mu dávala aké viem - zvládam kotúľ letmo (je tam nejaký zásadný rozdiel, ktorý by som mala zvážiť?). Buď spravil len "polobrátku" do hlavičky, alebo, ak sa mu podarilo zbaliť, padol do vody takto zbalený. Potrebovali by sme asi nejaký cvik ako medzistupeň najprv medzi hlavičkou a celou otočkou a potom krok medzi otočkou a dopadom nohami napred. Premýšľam, či by nebolo fajn trénovať najprv na trampolíne.

koniarova
7. sep 2024

@doriiis veď to, že asi len pýši. Lebo toto nikoho inteligentného napadnúť nemôže.

annm81
autor
7. sep 2024

@koniarova Prosím ťa, ak fakt nemáš radu, tak zbytočne spamuješ. Alebo si nepochopila môj príspevok - nebavíme sa o skokoch do plytkej vody, ale do 5 metrov hlbokého bazéna, nehovorím tiež o skoku hlavou napred z 5 či 10 metrov, ale o výške jeden meter. A dokonca ani nie o pevnej plošine ale pružnej doske a o dieťati, ktoré už nejaký tréning má za sebou. Vieš mi nejako popísať mechanizmus, akým by mal niekto ochrnúť po takomto skoku? Alebo mi vieš dať nejaké novinové správy, v ktorých sa píše o vážnom úraze, nedajbože ochrnutí, pri takomto druhu skoku?

annm81
autor
7. sep 2024

@koniarova Tu je ukážka úplných začiatočnikov (a ja teda hovorím o dietati, ktoré takýto skok zvláda už od 5. rokov) - nikto z tých detí neskončil správne a predsa to všetky prežili

https://www.youtube.com/watch?v=bfnCWxw1tJs
koniarova
8. sep 2024

@annm81 za mňa nie. Ale držím palce, nech to zvládnete bez ujmy na zdraví. 👍

beronsche
8. sep 2024

@annm81 argument, že ani jedno dieťa neskočilo správne a všetky prežili je za 100b.. ako fakt.

Ja osobne by som do toho sama nešla. A dieťaťu primerane veku vysvetlila rizika.
Keď už, tak jedine pod dozorom trénera.

fairyy
8. sep 2024

@annm81 moja chodila na parkour vidim, ze si z KE na KVP sa da prihlasit, ucia ich tam salta postupne cim dlhsie chodia ... nasledne dcera spravila salto v pohode na trampoline ...uz aj na rovnej zemi to zvladla ...a potom som.jej dovolila do vody, kedze ten pohyb mala uz plne kontrolovany

zuzanaam
8. sep 2024

Ahoj, moja dcéra to vie, naučila sa to sama. Skákala tak naposledy na dovolenke v lete z lode do niekoľkometrovej vody. Tiež si myslím, že keď vidí kam skáče a je tam dostatočná hĺbka, nemá sa čo vážne stať. Nepovzbudzujem ju v tom, ani nezakazujem. Okrem toho je výborná plavkyňa. Práve mi povedala, že jej pomohlo naučiť sa to najprv na trampolíne. Tú má od 4 rokov. Roky na nej skákala takmer denne (okrem zimy). Na nej dá bez problémov salto vpred aj vzad.

lucyliu
8. sep 2024

@annm81 skus najst detskeho trenera plavania a zaplatit hodinu vyslovene na to. Tu v BA by som ti vedela poradit, kto by ho to isto naucil, urcite najdes aj v KE.

medda_beda
8. sep 2024

@annm81 Neviem kde na sk je toto dovolené skákať saltá do vody ako amatér, ale odporúčam ti neučiť to svoje dieťa bežne na kúpalisku.Za prvé väčšina ľudí porušuje kúpeľný poriadok a obťažuje tým okolie aj zamestnancov, za druhé jeden blbý skok a nedopadne to dobre.Takže ak už tak vyhľadať vyslovene odborníka na tento druh športu.Tréneri plávania sa takýmto volovinám nevenujú.

A k tým úrazom, aj z mostíka si vieš pekne natrieť ústa.

annm81
autor
8. sep 2024

Vďaka tým, čo sa snažili pomôcť. Máme to! Od rána sme skúšali najpr z drepu na okraji, kde sa syn otočil vlastne až vo vode, nie vo vzduchu. Potom trénoval skok z dosky, ale s ráznejším odrazom. A potom sme to vyskladali. Dala som to aj ja 💪- nie vždy je to práve elegantné a nie vždy sa vydarí dopad, ale v zásade už vieme ako na to. Syn je veľmi spokojný. Až tak, že neviem, či ho dostanem späť k tréningu - mal motiváciu na učenie sa plávania tým, že sme mu sľúbili na jeseň požiadať o skúšku na nemecký bronzový plavecký odznak.

@beronsche to nenala byť štatistika, to mala byť ukážka toho, že skok do vody je jednoduchý bezpečný pohyb aj pre pomerne malé netrénované dieťa a odkazovanie ma na nejaké ochrnutie nejakých blbcov, čo sa ani nepozrú, do akej vody skáču, je tu úplne od veci.

@medda_beda spomínala som skokanskú vežu a odrazovú dosku, teda priestor určený priamo na skákanie, ergo žiadne pravidlá neporušujeme a rozhodne nikoho neobťažujeme.

brendaa
8. sep 2024

@annm81 ahoj u nás jeden šikovný sa naučil pred rokmi salto na skákacom hrade 🤦‍♀️ dopredu potom, dozadu a vo vode nemal žiaden problém.. Bol dobre pohybovo zdatný a škoda, že ho nedali rodicia na gymnastiku.

medda_beda
8. sep 2024

@annm81 To je v poriadku ak to majú povolené.Väčšina ľudí však skáče aj tam kde nemá.Tak hlavne dávajte pozor 🙂 pri skákaní.