Aké lyže treba na začiatok výučby?

janicka75
4. jan 2015

Chcem vás poprosiť aké lyže by som mala kúpiť dcére na začiatok.Oplatí sa investovať do nových,alebo stačí z bazáru na naučenie.A ak z bazaru podľa čoho sa mám rozhodovať.Podľa výšky a váhy?Ďakujem.

sissy27
5. jan 2015

@janicka75 deťom všeobecne nové netreba, keďže rastú, a na začiatok, keď ešte ani nevieš, či to dieťa bude baviť, tak už vôbec nie... pokiaľ nie ste vášniví lyžiari, ktorí vymetajú zjazdovky celú sezónu, tak v pohode stačí aj požičať priamo v lyžiarskom stredisku, cena je okolo 10€ / na deň (ako kde), inak sa lyže kupujú podľa výšky, viazanie sa nastavuje podľa hmotnosti (to ti spravia v hociktorom ski servise na počkanie, záležitosť pár sekúnd)

katren
5. jan 2015

@janicka75 vseobecne plati ze sa lyze kupuju podla vysky toho,kto na nich bude lyzovat....ale mne osobne sa ooooooovela lepsie lyzuje na kratsich lyziach ako na takych dlhych. Ja som si aj lyze kupila kratsie 😉 Lahsie sa s nimi manipuluje 🙂

janicka75
autor
5. jan 2015

@sissy27 Ďakujem.

janicka75
autor
5. jan 2015

@katren Ďakujem za odpoveď.Dcéra má 168 cm a ide na lyžiarsky.Tak aké by som jej mala kúpiť tie lyže čo mi poradíš?

yanni
5. jan 2015

@janicka75 nekupuj. My "vymetame" svahy kazdy rok, kedze Alpy nemame daleko, lyzujeme vsetci. ani jedno dieta (8, takmer 6 a takmer 5) este nema vlastne lyze. februar/marec chodime dokonca cez prazdniny do Rakuska na tyzden a tam poziciavame detom lyze na cely tyzden, inak vzdy len trebars na vikend. Cez tyzden (okrem prazdnin) aj tak clovek nema cas lyzovat. POsledne dva roky boli deti v lyziarskej skole, tam bol vystroj v cene. Tento rok ide len najmladsi a ten bude mat pozicane. Kedze nase tohtorocne lyziarske prazdniny su az cez velku noc, predtym uz budu zimne vypredaje (uz zacinaju teraz), chceme kupit velkacom uz vlastne. Krpcek bude dedit po nich. Jedine co nebudeme kupovat, su lyziarky. Noha rastie kazdym rokom, lyze mozu byt aj kratsie, viazanie sa da posuvat ale lyziarky musis kupovat kazdy rok. takze tiez budeme este nadalej poziciavat.
A ano, lyze sa kupuju podla vysky a viazanie ti nastavia aj priamo v predajni podla lyziarky (velkost) a hmotnosti.
A tiez ti dam jednu radu, ak chces aby sa ti dieta naucilo poriadne lyzovat, daj ju do lyziarskej skoly. Moj muz a ja sme vyborni lyziari, ale ked sme porovnali nase pokusy a to co dokazu v lyziarskej skole, to sa neda porovnat. Tam su deti sustredene, nedovolia si mrkotat, robia co im povedia, za tri dni sa naucia lyzovat (aj samozrejme aj dieta ma zaujem). Pri rodicoch si dieta dovoli viac a hlavne nas najmensi stale somral. Tam v pohode sam na vleku, jasne chcel sa ukazat pred inymi detmi a ked bol s nami, tak vyrevuval, ze on len "medzi nohy" men alebo muzovi.
A tiez, ten instruktor ma uplne iny pohlad na vec.

yanni
5. jan 2015

@janicka75 150tky uplne stacia. Ja mam 168cm a lyze 156, carvingy sa kupuju minimalne o 10-15 cm mensie. A ked je zaciatocnicka, cim kratsie tym lepsie, lepsie ich bude ovladat. A ak este nelyzovala, naozaj by som len pozicala, potom sama povie, ci sa jej to paci a ci nie a ci chce aj nadalej lyzovat. Inak ti budu lyze stat roky v pivnici. Zbytocne vyhodene prachy.

vroni
5. jan 2015

@janicka75, lyze by som dcere pozicala. Ked ste nechodili lyzovat doteraz, je asi malo pravdepodobne, ze teraz zacnete. Ano, lyze sa kupuju\poziciavaju podla vysky, ale maju siahat MAXIMALNE po nos, idealne po bradu, takze dcere by som vzala 150.

vroni
5. jan 2015

@yanni, ako pekne sme sa zhodli 😀

eeffka
5. jan 2015

@janicka75 ja mam 168 a lyze mam 150ky, ak berieme len 1kus polyzuje na nich aj moj muz (173cm),cize URCITE nie rovnake ako vyska ale kratsie.
AK nelyzujete co asi nie kedze nema lyze a ma cca 13rokov, rozhodne iba bazar , nema to pre vas vyznam. a lyze carvingove najlepsie tie lyzuju same :D to myslim vazne, clovek zlyzuje zvah s ovela slabsou technikou ako na klasickych lyziach aj ked neviem ci to sa este vobec vyraba. ja mam stare 8r sunky a uz tie su carvingove

yanni
5. jan 2015

@eeffka hihi ze stare sunky. Moj muz ma potom uz starozitnost 😀 Jedny nove a jedny ca. 20 rocne. Tie stare su tiez uz carvingove, z tych prvych, co este velmi ako carvingove ani nevyzeraju. Su skor rovnejsie ako oblejsie 😀 😀 😀 😀 😀

janinah
5. jan 2015

150 cm,carvingové,kukni bazos.sk.....a bez prilby by som ju nepustila na svah

alami
5. jan 2015

@janicka75 ja mojim deťom lyže požičiavam na celú sezónu v požičovni za 50 eur celú výbavu. To vychádza najlacnejšie, u nás je požičanie celej výbavy na týždeň inak 60 eur(čo je čudné v porovnaní s celou sezónou, ale je to tak) a pre lyžiarske kurzy dávajú zľavu 50%, teda cena je 30 eur. teda prvé by som riešila požičovne 😉 My sme inak lyžiari, ale lyže deťom nekupujem, neoplatí sa, keď rastú.

afra
5. jan 2015

@janicka75 no lyze sa maju kupovat podla vysky, ale detom, ktore sa ucia NIE! treba kupit kratsie lyze, lepsie sa im bude ucit. A nove sa neoplati kupit na zaciatok-moj nazor.

janicka75
autor
5. jan 2015

OK.Ďakujem.