3-ročnej dcére na krúžku robí iné dievča zle

11. jún 2024

Ahojte, ako by ste riešili situáciu?
S malou cerstvo 3 rocnou chodíme na taky kruzok pre malé deti. Tam spolu sa hrame, spievame, tancujeme... Chodíme Tam už asi pol roka. Už od začiatku jej Tam robí zle taka cca 2 rocna. Vytrhava jej hracky z ruky, hádže po nej hracky, capne ju. Ja som to vždy riešila tak, ze som tej malej ponúkla inú hracku, vysvetlovala ze je tu vela hraciek, ale ona vždy chcela tu co mala moja, akokeby jej naschvál chcela ublížiť. Reakcia jej mamičky bola jemnucky dohovor alebo aj nič. Ta jej mala hadzala po mojej male drevenne hracky a jej mama len bez slova sa na to pozerala, tak sme si presadli inde. Už som nemala silu jej niečo vysvetľovať.
Je jedno ako si ju vychováva. Mne ide o to ako viesť tu moju aby bola asertivejsia, aby sa jej nebála. Mojej vysvetľujem nech si drží hracku a povie to je moje. Ale ona sa jej boji. Ona by ju za to capla.

Co spraviť keď jej zasa vytrhne hracku? Jej mama rieši až keď reagujem ja (mojej vysvetľujem ze nech si nedava hracku).
Mam takéto situácie vôbec riešiť? Ci takéto submisivne deti dozreju neskôr a budú sa vedieť brániť?
Ďakujem za názory

deti95060810
11. jún 2024

povedať maminke nech si troška stráži svoju dcéru... či by ona bola spokojná aby sa niekto takto správal k jej dieťaťu...

reddflowerlife
11. jún 2024

Nechapem preco nemas razny rozhovor s tou matkou. Ci je slepa a nevidi ze jej dieta bije druhe dieta ? A robi zle? Tu pomoze priamy rozhovor. Nic viac na takychto “slepych” ludi neplati

bellaa3007
11. jún 2024

No ja som moju naučila. že jednoducho sa musí vedieť "brániť". Ak mala hračku ona a niekto jej ju berie, tak jednoducho povedať je moja, nedam atd.. V školke to iste, naučila som ju, že ma brániť nielen seba, lebo jej začiatkom roka jeden chlapec robil zle, tak aj kamošku, ktorej robil iný chlapec zle.

Včera sme boli v detskom kutiku, jeden chlapec neustale robil zle detom. Buchol do brucha, po hlave, čakala som kedy skusi niečo na moju. Sedela na hojdacke a snazil sa ju nasilu vyhodiť, držal ju zo zadu a tlačil preč. Ja som velmi kludna a malokedy zakročím, ale už som po nom zhukla, že take veci sa nerobia. Mama s otcom absolutne neriešili celý čas nič, až ked som sa ozvala ja, že on je taký, že sa im smeje ak mu dajú na riť. Normálne som žasla, že keby moje decko robí hentak zle každemu kto mu príde do cesty a ja kludne sedím že hihi... Naučila som sa, že si občas musím vedieť ubrániť dcéru, aby to vedela neskôr aj ona..

lucia147852
11. jún 2024

Dcéru naučíš byt asetrivnou tak, te budeš asertivna ty. Ale ty sama očividne nie si. Aký je problém povedať rázne matke nech si dáva pozor na dieťa? Ak ani po tomto matka nezasiahne, tak by som pri pokuse o úder chytila dieťaťu ruku, povedala že toto sa nerobí a s hračkou sa teraz hra Anička a dovi dopo. Veď tej malej sa bojíš aj ty 😅

basulaak
11. jún 2024

Boze normalne zvysim hlas na cudzie decko ked uz to trva tak dlho, toboz ked lietaju drevene hracky. Mala sa ta zlakne a tvojmu dietatu da pokoj. Takto to funguje vo svete, treba na to deti pripravit. Ze ked budu robit zle tak svet im to da pocitit. Nie tutuli mutuli budme tisko aby sme cudzie dietko nerozplakali nedajboze. By som jej dala si nas vybrat ako ustavicny ciel. “Nie neda ti hracku teraz sa s nou hra ona basta. Ty si chod najst druhu” alebo nech si poplace.

chiarisimo
11. jún 2024

Minulý týždeň som bola v kaviarni s kútikom, chlapec asi 2,5 ročný mojej takmer 2 ročnej stále vytrhával hračky z ruky, nechcel ju a aj iné deti pustiť do domčeka. Tolerovala som vysvetľovala aj malej aj jemu-nič.... až kým nechytil moju dcéru pod krky a začal škrtiť a skoro ju prehodil cez zábradlie... zhúkla som, že to čo robíš??? Kde máš vlastne rodičov? A tatko si pije vedľa mňa kávu a ešte sa osopí, že čo som hysterická... som spustila také scény, že zaplatil, ani kávu nedopil...
Ako odišli, všetky deti sa pekne spolu hrali!
V tvojom prípade by som povedala mamke, že nech si dáva na decko pozor a ešte raz hodí hračku do tvojej dcéry, tak zadrbem po nej hračku po nej - ako mamke!
Syn má 13 rokov a stále ho vediem k tomu, bitku nevyvolávaj, ale nenechaj sa biť!

cyberk
11. jún 2024

Rozhovor s mamickou..ak by nepomohlo rozhovor s veducou kruzku.. v neposlednom rade zobrat osud maleho nevychovanca do svojich ruk :D (ANO, 2r deti uz maju dost rozumu, aby nerobili inym detom opakovane zle ;) ) raznym hlasom povedat, ak nepomoze tak pohrozit, ze sa daju aj rucne strucne veci vyriesit... ked uz rodicia nevedia vychovavat, musi ich naucit "ulica" ;)

denisa0504
11. jún 2024

To vážne nejaké dieťa robí tvojmu zle a ty si k nemu ešte milá? No nehnevaj sa, ale takto svoju dcéru naučíš, že si k nej každý môže dovoľovať, nebude sa vedieť brániť.. ako tu už bolo spomenuté,to je pre teba problém zakričať na to dieťa? Povedať aj jeho matke, že ak sa nevedia správať, tak nech sa držia od vás ďalej? Moju dcéru som tiež musela učiť, že si nemôže nechať takéto správanie a len sa ticho prizerať "násilníkom", ale ak sme boli spolu a niekto jej začal ubližovať, bola som tam pre ňu a názorný príklad, ako sa zachovať

betulinka1
11. jún 2024

Za mna mas super moznost na takomto príklade naucit svoje dieta spravne reagovat. V prvom pripade ukazat aby poslala druhe Dieta prec a hracku jej nedam, teraz sa hrám ja. A v druhom pripade sa spytaj dcery, mam ti pomoct? Ak povie Ano normalne zvýšeným hlasom sa obratit na to dieta, ze to ta ako mama vychovala hadzat hracky a obratom na matku, ze uz si to dieta porieste lebo vecne tu nieco hádže. Cize dietatu ukazes ako ma ona reagovat na deti co jej robia zle a sucasne, ze ak bude problem ma ti to povedat a ty jej pomôžeš. Na dalsi kruzok nechat dieta v prvom kroku, nech si skusi poradit same a v druhom, nech ta požiada o pomoc, ked si nevie poradit.

syslik81
11. jún 2024

nabuduce nahlas a pred vsetkymi povedz -mohli by ste si prosim to dieta usmernit? uz mam dost toho ako kazdu chvilui napada moju dceru .... a odsadni si ... po hodine sa porozpravaj s ucitelkou alebo pani co to ma na starosi,ci by jej nemohla dohovorit,kedze ty uz nemas na to silu a nervy

anna777115
11. jún 2024

Bože, veď to sú malinké detičky, to si musia ukočirovať rodičia a vedenie toho kružku.

nairia
11. jún 2024

1. upozornit matku
ak to nepomoze
2. upozornit veducu kruzku.
nechapem, ze ta veduca si to nevsimla alebo to neriesi. urcite to nenechat tak.

matullienka
11. jún 2024

Keby sa to opakovalo pravidelne tak nahucim po tej mamke, že viac by sa tam od hanby neukázala. Keď si nevie vychovať decko nech s ním nechodí medzi deti. A určite by som upozornila aj vedúcu krúžku nech si viac všíma deti a rodičov.

ktochytavzite
11. jún 2024

tak skus ty tomu decku razne ,hlasne a poriadne prisne povedT nie!Mozno sa matka zacne zaujimat viacej o to co robi dcera a daj vediet ako ste dopadli.

autor
16. jún 2024

Keď mala sedi pri mne a príde ta druha mala a začne jej brat hracky poviem jej prísne NIE. Ale čo keď moja bude sa voziť na auticku alebo sa hrať s kocikom na druhej strane izby a ta mala jej to vytrhne (len jej vezme hracku bez capnutia alebo udrenia), ako by ste toto riešili?

matullienka
16. jún 2024

Prišla, vzala by som tu hračku malej z ruky a vrátila ju mojej dcére.

zuzana76
16. jún 2024

@matullienka presne tak, aj s vysvetlenim, ze teraz sa s nou hra dcerka a to dievcatko si ma najst inu hracku.

matullienka
16. jún 2024

@zuzana76 presne alebo si ju vypýtať a nie vytrhnúť z ruky

zuzana76
16. jún 2024

@matullienka ale dvojrocne este mozno ani rozpravat nevie, nechapem takychto rodicov, salam, parky, neskor toto dieta bude problem aj v skolke a aj v skole, lebo len ja a ja a ja. A mamicka pride a bude sa priblblo usmievat.

maciatkolulu
16. jún 2024

Chces učiť svoju dcéru k asertivite,áno? Tak prosím ťa,najprv seba nauč. Ako nie v zlom,ale tu sa pýtaš.... Akoze🤣,veď normálne ,ideš za dotycnou,povieš,prosím vás,vaše batoľa sa nevie chovať,môžete si ju usmerniť,inak pôjdem za usporiadateľom daného krúžku. Bodka. A tiež nie je dobré byť precitlivela na svoje dieťa,aj tá možnosť tu je,či?

autor
16. jún 2024

@maciatkolulu ale ona to vie a vidí. Najskôr keď ta mala za nami prišla a malej brala hracky, tak som tej malej ponúkla iné hracky nech sa hrá s nimi. Ale ona len tu našu hracku. Keď sme nechceli dat tak po nás začala hádzať hracky. Chcela som jej chytit ruku, ale to uz moju ruku odstrcila jej matka a zacala konecne jej dohovarat. Tak sme si presadli a hrali sme sa inde.

Keď malej zobrala kocik, tak som tej malej chcela zobrať kocik naspäť a povedať ze sa stým hra ešte moja. Ale to už jej matka po mne vyštartovala, že to si ona vybaví a ja jej malej nemám čo hovoriť.

Snažila som sa byť na nich milá, jednoducho ponúknuť inú hracku, vysvetľovať ze sa hráme my, že sa chceme hrať samé... ale tu nejde o hracku ona akokeby mojej chcela robiť zle.
Ja som celkovo citlivý človek a nemám rada nespravodlivosť a konflikty.

matullienka
16. jún 2024

Keď vtedy jej matka po tebe vyštartovala tak ty si mala vyštartovať po nej a povedať, nech láskavo vráti kočík tvojej dcére a s tou svojou si urobí poriadok inak pôjdeš za vedúcou krúžku a budeš žiadať ich vylúčenie. Jasné, že ona nič nerieši keď ty len pasívne počúvaš

autor
16. jún 2024

@matullienka ved to aj urobila dohovorila malej a po 3 minútovom monológu ten kocik prišla vrátiť a ospravedlniť sa. To sa už moja dávno hrala s niečím iným. Len teda zareagovala až keď som ja išla moju ochrániť, inak by nechala zobrat ten kocik.

Ja niekedy v takýchto situáciách stratím proste rec, neviem co povedať.

maciatkolulu
16. jún 2024

Dvojročné bábo,nechce ešte robiť nikomu zle. Proste skúša. Chce mať to,čo mám druhý,úplne normálne. To je snáď jasné každému,že dvojročné batoľa toto robí nevedomky,ale že to ty nevieš vybaviť s dotycnou matkou je dosť zvláštne. Proste povedať,to čo som napísal vyššie a úplne slušne.

zuzana76
16. jún 2024

nabuduce jej povedz, nech startuje skor, ked je pomala, tak zasiahnes ty

zuzana76
16. jún 2024

dvojrocne dieta nevie co je zle a dobre, takze ona nerobi zle narocky, ale takemu dietatu ma byt matka za zadkom

seepferdchen
8. sep 2024

Ako ste natom teraz? Ja si myslim, ze by to mohla uz aj riesit veduca kruzku, ak sa to opakuje a vam to narusa priebeh hodiny. Mat pravidla a ona by mala aj dohovorit dotycnej mame… ma vysadu, je neutralna a bolo by to na mieste…uplne chapem, ze nechces neustale kricat po cudzom dietati, kedze sa tam stretavate pravidelne a chces tam byt v uvolnenej atmosfere. V krajnom pripade by mala byt aj schopna “vylucit” dieta, ktore narusa “atmosferu” ver tomu, ze uz som to zazila a klobuk dole pred takymi “majitelmi” co to urobia, a nejde im len o peniaze a byt za peknych.Take su niekedy aj ucitelky v skolach, vidia, ze deti v triedach robia zle a nevedia si to ukocirovat …potom tam chodia rodicia.