Žijeme v nemecky hovoriacich krajinách

adkasmolka
13. okt 2013

Ahojte maminy,na moju otazku som diskusiu nenasla mozno je to pod inym nazvom.Ak je takato diskusia uz zalozena napiste mi link 🙂 A teraz k veci: Je mozne,ze v blizkej dobe sa budeme stahovat bud do Nemecka or Rakuska. O mojho syna nemam obavu nakolko sa deti rychlo ucia cudzi jazyk. Skor by ma zaujimalo ako Vas prijalo cudzie prostredie.Chodili ste predtym ako ste odisli do zahranicia na niaky ryclo kurz nemciny alebo ste sa ju ucili priamo tam? Mali ste problem najst si niaku kamosku? Comu by ste sa druhykrat vyvarovali? Vdaka za tipy+rady..

dossy
14. okt 2013

No

dossy
14. okt 2013

@adkasmolka No neni to jednoduche, hlavne v pripade ked nevies ani ceknut po nemecky... je tazke odpovedat na tvoju otazku tak vo vseobecnosti... ja som vedela nemecky uz odmalicka, a myslim si ze do cudzieho prostredia sa musis ty integrovat, ono je to sice pekne byvat vo vyspelej krajine kde sa aj vie dobre zarobit ale zas na druhej strane treba obetovat pre to ine veci. Na urade ta mozu pridelit do nejakeho nemeckeho kurzu,no a s novymi kontaktmi je to tazke... treba si ceknut okolie kolko sloveniek je v tvojom okoli a najst si kamarastvo bo inak ti prepne... a nemecke kamaratstva... nic moc - aspon u mna ...

ichbinich
14. okt 2013

Ja som sa nemcinu naucila priamo tu, ale sama podla komunistickych knih nemciny pre jazykove skoly 😝
Myslela som, ze najprv pojdem na kurz, ale riskla som ist hned na skusku, aby som hned mohla zacat studovat. Skusku som spravila, ale na kurz som uz nechodila, kedze bol v tom istom case ake som mala prednasky.
Na univerzite to bolo ciastocne o nervy, lebo som nevedela ani ako sa povie zlomok, a to som bola na technickej univerzite 😅 Ale casom som sa naucila aj specialne slovicka, a na konci semestra som robila aj ustne skusky.
Na skole som diskriminaciu nezazila, to bolo v pohode.
Kamaratov a kamaratky som mala spoluziakov, potom ked som spoznala medzicasom manzela, tak som vlastne "prebrala" jeho kamosov. Nove znamosti mam potom z pieskoviska 😅, ale nie iba, proste to sa postupne rozbehne, podla toho, ako budes aj travit volny cas... To sa neda planovat.

Urcite by som sla na kurz nemciny uz na Slovensku, aby som sa vedela aspon orientovat a povedat zakladne veci. Zo zaciatku treba kopu papierovaciek, tam je vyhoda vediet aspon trosku a hlave ukazovat snahu. To si cenia, ked vidia, ze sa snazis. A nie ze tam ide uplne "tela", a ide hned aj pytat peniaze, ale nevie ani vyplnit meno v dotazniku...

adkasmolka
autor
14. okt 2013

@ichbinich ahoj, vdaka za info 🙂 Ja som nemecky vedela dobre pocas SŠ, mala som odbornu/ekonomicku/ nemcinu. Ale uz 7 rokov som absolutne "nesprechovala".Tak ako teliatko by som tam nemala ist 🙂 pytala som sa preto na kurz priamo tam, lebo viem, ze cudzi jazyk sa lepsie uci v zahranici ako doma 😖 Ale urcite by som si dala doma niaky oprasovaci kurz 😀 Co sa tyka prace, to neriesime vobec, nakolko ja pracujem v statnej sprave, a pobocku tam nemame. Mozno zo zaciatku zacnem ako niaka chyzna, alebo opatrovatelka boh vie.. Toto ma este cas. Prosim Ta a so skolkou to je ako? treba sa niako hlasit dopredu alebo je niaky poradovnik?

adkasmolka
autor
14. okt 2013

@dossy ahoj, no co sa tyka obetovania, tak nato som uz zvyknuta skrz manzelovej prace 🙄 no to urcite budem potrebovat niaku babu na slovensky pokec 😅 alebo staci aj niaka polsky rozpravajuca 😀 😀 Zatial sme vo faze cakania a riesenia..

ichbinich
14. okt 2013

@adkasmolka:
Ak po nemecky vies a potrebujes iba oprasit, to pojde raz-dva 😉 Uz doma ist na kurz urcite nezaskodi, alebo minimalne si pustit nemecke programy v telke a tak.
No jasne, ze cudzi jazyk sa najlepsie uci tak, kde sa nim hovori... Alebo v kurze s native speakers, ktori nevedia ani ceknut inym jazykom 😉 😀 Zvycajne ponukaju vela kurzov pre cudzincov, vo vsetkych urovniach znalosti. Od intenzivnych crashkurzov po kurzy raz za tyzden, aspon tu v Grazi existuje fakt vsetko.

Tu v Grazi sa treba do skolky prihlasit vzdy v marci na dalsi skolsky rok. Teda treba podat prihlasku. Potom clovek musi cakat a trpiet do konca maja, kedy pride rozhodnutie, ci skolku dostane 😉 To je v mestskych skolkach, neviem, ako je to v sukromnych. Dalsia moznost su tzv. Tagesmütter, ktore sa staraju o deti u nich doma. Niektore z nich su v Grazi v tarifnom systeme, teda clovek moze poziadat o znizenie tarify a vypocitaju to podla rodinneho(!) zarobku.
Vo Viedni je dopyt po skolkach najlepsie pokryty, samozrejme v nejakych dedinach najhorsie. Ak minimalne jeden rodic pracuje, zvycajne nie je problem. V skolke maju prednost deti, ktore maju 5 rokov, lebo je tu povinny posledny rok v skolke. Potom sa berie ohlad na to, kde rodina byva, resp. kde pracuju rodicia, ci uz do tej skolky chodi aj surodenec, a ci dieta uz chodilo do jasli,... Je toho viacej, co sa zohladnuje.
Pozor, podla zakona stracas narok na miesto v skolke, ak si doma na materskej 😖 Nastastie v nasich jasliach nevytrhavaju deti pocas skolskeho roku. Kedze ja som planovala pracovat z domu popri materskej a aj pracujem, tak sme dostali aj skolku. Podla mna ale hralo aj rolu, ze syn uz 2 roky chodil do jasli. Kedze dopyt nie je pokryty, je takyto na hlavu postaveny zakon ☹ Ked ale obidvaja rodicia pracuju, nemal by byt problem. Prihlasit sa da do 3 zariadeni, podla poradia preferencii, a to sa potom zohladnuje. Napr. ak skolka, ktoru mas na prvom mieste ma iba 5 volnych miest a je tam prihlasenych 5 deti, co musia ist podla zakona do skolky (ten posledny povinny rok), mas smolu v tej skolke, ale potom sa prihlaska posuva skolke na druhom mieste a mozno dostanes miesto v nej. Atd. Potom sa niekedy stane, ze rodicia miesto predsa len nepotrebuju, a uvolni sa. To potom volaju rodicom, ktori su na cakacke, ze ci beru to miesto.
To je situacia v Grazi, v ostatnom Rakusku to bude asi podobne, ale tu su krajinske zakony, ktore sa ciastocne dost lisia.
Super stranka je help.gv.at, tam su zhrnute kadejake papierovacky, su tam formulare, spisane, kde ako kedy treba ist... Je sice iba v nemcine, ale tu trochu oprasis 😀
Vsetko dobre!

adkasmolka
autor
14. okt 2013

@ichbinich velmi pekne dakujem za radu! 🙂

yanica85
31. okt 2013

Ahoj 🙂 uz vies kam sa chystate?
ak pojdete do Nemecka, tak ja tu-v Nemecku chodim na kurz nemciny do Volkshochschule, posielam link : http://www.vhs.de/
vyber si Bundesland a vyhladaj si kurz na aky budes mat chut 🙂 robia intenzivne kurzy, ktore su 4dni do tyzdna cca 10tyzdnov, co predstavuje 200hodin. alebo aj vecerne 2x do tyzdna. Na zaciatku sa nerobi vstupne ci rozlisovacie testy a na konci ak budes chciet, tak sa prihlasis na skusku. Vyhodou je cena kurzu a nevyhodou je, ze nie vzdy sa da natrafit na kvalitneho ucitela. Druhou vyhodou tejto nevyhody je, ze mozes prestupit do inej skupiny, ked na zaciatku zistis, ze sa Ti ucitel ci zlozenie skupiny (ak Ta budu brzdit v rozvoji) nepozdava. 🙂 V tychto kurzoch sa stretnu vsetky kuty sveta :P tu som si aj nasla kamosky. Nepoznam tu ziadnych Slovakov a vobec mi to neprekaza. Aspon si trenujem v nemeckych konverzaciach 🙂
A co sa tyka skolky, tak neviem ci to plati iba pre niektore Bundeslandy alebo celonemecky, mali by mat pre kazde dieta vytvorene miesto. Urcite sa bude treba na zaciatku popytat ci na Rathause alebo priamo v skolkach.
Ako tip ....nam velmi pomohlo pri prvotnych papierovackach mat vsetko prelozene do nemciny. Sobasny list, rodny list, diplomy, pracovne hodnotenia, jednoducho vsetko mozne. Je to financne trosku narocne, ale oplati sa. Davala som si doklady a dokumenty prekladat na svk, tu v Nemecku je to "nekrestanske". Ak si z BA a potrebovala by si prekladatelku, tak poznam jednu co ma najcenu v BA 🙂 a je velmi ochotna, vedela mi z vecera do rano prelozit papiere. Daj vediet., poslem cislo.

slivka5
9. jún 2019

Potrebovala by som sa opytat ako sa vam tam paci - ako ste vybrali mesto, ako ste tam zacali, aka je situacia s cuzdincami-ci nerobia problemy, pracou a byvanim, ake su tam podmienky pre deti a podobne...pozitiva, negativa, budem velmi vdacna

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre