Ahojte, pracujeme a zijeme s manzelom v Nemecku- konkretne v Bavorsku. Prave sme zistili, ze sme tehotni🙂 Byva niektora z vas niekde na blizku? Resp. viete poradit ako to tu chodi s materskou a vlastne vsetkym co sa materstva tyka?
ahoj, ja som v Muhldorf am Inn, tiez by som sa rada obcas stretla s nejakou Slovenkou.
S pravnymi vecami Ti neviem poradit, ale co sa tyka zdravotnej starostlivosti a porodu, zazila som to o 1000% lepsie ako na SR. Tu je celkovo pristup k pacientom uplne iny.
ja neviem, ja som v holansku, tehu a zatial nie som moc stastna, isla by som aj do nemecka, ked mi tu neschvalia
papiere, uvidim 😀
@tehua ...ahoj, my sa budeme stahovat do mesta eggenfelden, to je blizko muhldorfu nie?ale vies co ja tam este ani niesom a mam taky strach, neviem ani nemecky, a tiez by som uvitala nejaku slovacku.zatial som aj s malym na svk ale coskoro uz ideme za manzelom..ja by som sa ptoom rada stretla 🙂
@anulienka166 jeej aj my sme mali ist povodne do eggenfeldenu, ale tam len manzela tahali za nos, ked si zhanal pracu, tak sme sli o dum dal. ale eggenfelden je predsa len trochu daleko, ked sa to tak vezme... ja nemam vodicak a s 2 besnymi deckami na palube tie vylety nestoja za to :(
ale nemusis sa bat. ja viem po nemecky uplny prd, oni tam aj tak hovoria bavorskou hatlaninou. manzel mi robi tlmocnika a tak tu jazykovu barieru zvladame. tiez som sa velmi bala, ale ide to. neboj, zvyknes si. na dobre sa rychlo zvyka 🙂
Dobry den,
ja by som sa chcela spytat, ci mi nemozte pomoct, lebo ja vobec neviem ako to tu funguje s tehotenstvom. Som slovenka a pracujem v nemecku (Bayen) od januara tohto roku, no po styroch mesiacoch som otehotnela, som v piatom mesiaci a mam pracovnu zmluvu len do konca oktobra, to je spolu desat mesiacov odrobenych, ale termin porodu mam koniec decembra to su potom este dva mesiace a tie budem nezamestnana. Chcela by som sa spytat, ze , ked budem rodit v nemecku a mam odpracovanych len 10mesiacov, ci budem poberat rodicovsky pridavok a matersku odtialto alebo nie. Otec mojho dietata je Rumun a je tu tiez kratko zamestnany tak nevieme ako to funguje, mozte mi niekto prosim vas poradit? Vopred vam velmi pekne dakujem
@ilerika13712 sice trochu neskor ale mozno pomoze..zalezi od tohio ci mas ty a/alebo tvoj priatel trvaly pobyt tu..ak ano, mate narok na rodicovsky, matersku ak si bola poistena v de ano, ak na sk..musis na sk ziadat...ak nedostanes matersku, mozes od narodenia poberat rodicovsky...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kilvapka05 chod na temu Nemecko III, tam su baby, ktore uz dlho ziju v DE, niektore uz naozaj dlho..;) urcite ti poradia, co a ako..my zijeme tiez v DE, ale v Hessen, deti zatial nemame, takze k teme tehotenstvo a porod v DE rozumy rozdavat nemozem..:( zatial..🙂 inak, v Bayern je najviac Slovakov, tiez sme tam nejaki cas byvali..🙂 tak vela stastia a zdravia pocas tehotenstva a uzivaj..🙂 a pod stromcekom mate najkrajsi darcek...🙂 pekny den..;)