Sú tu Slovenky žijúce v Prahe?

margetakuska
6. okt 2011

ahojte nájde sa tu nejaká maminka, tehulka slovenka, ktorá žije v prahe? včera som sa od manžela dozvedela, že sa ideme sťahovať do prahy - presnejšie praha 9 a ja tam vôbec nikoho nepoznám v živote som tam nebola a mám z toho panickú hrôzu 😀 nájde sa niekto, kto mi tak trošku pomôže zorientovať sa tam alebo len tak na pokecanie, kočíkovanie, sťažovanie a pod.? 😉

emogeon
19. aug 2013

najde sa slovenka kt. zije v Prahe .. 🙂

adeala
19. aug 2013

@margetakuska deti síce nemám a nejak sa mi k nim nedarí dopracovať, ale v žijem v Prahe 9 😉

adeala
19. aug 2013

@margetakuska kam do Prahy 9 sa sťahujete?

trogir
11. mar 2014

@margetakuska , pozeram, ze od augusta tu nikto na temu Praha nekomunikuje, ja sa stahujem v septembri...tak som zvedava, ci tam stretnem nejaku spriaznenu dusu...........

ellenie
11. mar 2014

Ja byvam v Prahe, presnejsie Praha 9 🙂

castania
11. mar 2014

@trogir aj my sa stahujeme do prahy v septembri ..este nevieme lokalitu presne 🙂 dúfam sa nám tam,bude dobre byvat

trogir
12. mar 2014

@castania , ahoj, ja tiez este presne neviem, manzel planuje "slnecny vrsok"....ale uvidime. Moja malicka pojde uz do predskolskej, takze riesime aj skolku. Ale nemam chut sa stahovat a neviem si predstavit, ze moje dieta bude navstevovat cesku skolu a "mluvit". Ale to je taky moj predsudok. Doma mam vsetko pohodlne, starych rodicov, vsetko blizko...len ako rodina sme uz 4 roky na dialku a vsetci tym trpime, tak skusime.

nellynka
13. jún 2014

Ahojte kocky, neviem ci vobec do tejto temy este niekto chodi. Nam hrozi, ze by sme sa mali stahovat tiez do Prahy, ale neviem ako to bude s detmi kedze mame v BA trvaly pobyt, ci nas zoberu niekam do skolky, dcera bude predskolacka. Nepoznam tam ziadne lokality, kde by sme si mali hladat byvanie? kde je menej kriminality. a ja ako Slovenka si tam budem vediet najst pracu? Mam z toho paniku.

@trogir
@castania
@ellenie
@adeala
@margetakuska

adeala
13. jún 2014

@nellynka so škôlkami to nie je moc slávne, ak tu nemá dcéra TP, ale myslím, že by si to mohla ukecať, prípadne jej pobyt prehlásiť. Čo sa lokalít týka, ja osobne by som hľadala niečo v Prahe 4, tam sa býva príjemne aj s deťmi, ale nedá sa to úplne tak povedať, pretože každá jedna časť Prahy je sakra veľká 🙂 a všade sa dá nájsť pekné bývanie. Vyhla by som sa určite oblasti Palmovky. Veď pozri na byty a napíš mi lokalitu, niečo ti o tom poviem, keď tak sa tu niekoho spýtam 🙂
Ako Slovenka budeš mať na 90% rovnaké príležitosti si nájsť prácu ako Česi.

megan81
30. jún 2014

Ahojte.My tiež chceme odísť do Prahy,lebo bývame v Rimavskej Sobote a tu si neviem najť prácu.Nemám problém odísť,lebo v Rs ja blízku rodinu nemám iba svokrovcov,ktorý ešte pracuju.Takže vedia pomocť iba občas cez víkend.Manžel si hľada pracu v Prahe.Mal by nás uživiť.Len mám problém či mi zoberu dcéru do školky.Má 3 a pol.A na Slov.už chodí do školky.Poradťe niekto........... ☹

ivankabananka
11. júl 2014

Caute zeny aj my byvame v Prahe 9 Vysocany. Mam 2 rocnu dceru ak by mal niekto naladu a chut radi pojdeme niekam von na ihrisko na kavicku alebo na prechajdu.

missy97231
14. júl 2014

@nellynka Ahoj. Uz ste prestahovani v Prahe? Co sa tyka skolky,, je to tazke... Pobyt sa neda len tak lahko prehlasit, ak ste obaja slovaci.. Musis byt v CR par rokov, aby si mohla poziadat o trvaly pobyt,, ak sa nemylim.. My sme prisli tiez s detmi zo Slovenska,,, v Maji... Mali sme problem najst pre maleho skolku,,, lebo tiez nemame trvaly pobyt.. A manzel zasiel na mesto (nie Praha, ale sme v Kladne) a tam sa s pani slusne porozpravaal,,, ze ked mame platit smeti, dane mestu a pod.,,, tak na to trvaly pobyt nie je treba, ale ked chceme dat dieta do skolky, tak to sanca nie je,, bez TP nie je mozne vziat dieta do skolky,,, tak povedali.. Ale pani sa asi zamyslela,, a v septembri nam volala, ze je volne miesto v jednej skolke,, sice to bolo dalej,, ale vzali ho 🙂 aaaaaa od septembra 2014 menime skolku,, budem to mat po ceste do prace,, a vzali mi aj malu 🙂
Co sa tyka prace,,, myslim ze problem nebude 😉

nellynka
14. júl 2014

@adeala dakujem ti velmi pekne za odpoved. My sme este stale vo faze rozhodovania sa. Manzel je teraz v Prahe a ma mat pokec so svojim sefom. On mu povedal, ze co ma urobit pre to, aby siel do Prahy. Mne v sept. konci rodicovsky. Obe deti mam v statnej skolke. Ja nastupujem do prace. Byvanie mame. No neviem. Ja by som skor potrebovala nejake info, ci by dceru ako predskolacku museli zobrat tam do skolky, ci je povinna aj pre slov. deti. Lebo ked tam ma nastupit do ZS, tak je podstatne aby bola v skolke, aby sa naucila jazyk. A syn? No pozerala som sukromne MS a to vychadza asi ako u nas, cca 400 eur. A ako to tam ked sme ako cuzinci? Ako s trvalym pobytom? A ako je to so zdravotnou starostlivostou? ako cudzinci, cize cestovne poistenie, alebo europsky zdravotny preukaz? neviem ako take veci riesit. Predsa keby som bola sama s manzelom, tak sa pobalim a ideme ale s detmi to je ine.

nellynka
14. júl 2014

@missy97231 este nie sme, je to zlozite. Vid. prispevok vyssie. No s tym trvalym pobytom si pozriem na nete. Mozno nieco najdem. A ako to je so zdrav. starostlivostou? Pouzivate europsky preukaz poistenca alebo ako? Lebo ved ked mas stale statut cudzinca.

missy97231
15. júl 2014

@nellynka no my sme v cr uz dlhsiu dobu,, a mame obaja s manzelom trvaly pracovny pomer,, takze co sa tyka zdravotneho poistenia, mame cesku zdravotnu poistovnu.
co sa tyka deti - a prijatia do predskolky,,, povinne to nie je nikde, takze istotu nebudes mat, ze ti vezmu do skolky naisto 😒
co sa tyka toho trvaleho pobytu,, aby si mohla zaziadat, musis byt v cr nepretrzite aspon 5rokov, aby si mala narok na trvaly pobyt,, takze to nieje jednoduche, ze prides na cudzinecku a ze chces prehlasit pobyt 🙂
do prace nastupujes na SK ci uz mas v Prahe nieco? Ak ma manzel pracovnu zmluvu s firmou nejakou ceskou,, tak by mal mat aj ceske zdravotne poistenie, ci socialne.. A ak ma, tak teda deti by problem nemali mat,, pretoze by sa prihlasili pod nim, takze by sa odhlasili zo SK, a boli by prihlaseni v CR. A by si si nasla doktorku v Prahe,,, problem velky ani nie je,, treba hladat, skor vidim problem so zubarmi 😀 To je des 😀 tak neviem,, ak - tak sa spytaj.. Ale ked ma manzel dobry kseft a mali by ste kde byvat v Prahe,, tak by som to skusila 😉

adeala
15. júl 2014

@nellynka trvalý pobyt tu nie je možné vybaviť, maximálne prechodný. Zdrav. starostlivosť, ak budeš ty alebo manžel zamestnaný na TP, tak budete mať normálne zdrav. poistenie a deti by na základe toho mali mať tiež. Do škôlky neviem, či zoberú, brať predškolákov povinné je, ale neviem, či je to aj v prípade, že sú to slováci. Pozri sa na konkrétne škôlky a uvidíš ,skús sa dohodnúť. Nie všetky sú preplnené. A kde budete bývať?

emogeon
16. júl 2014

kocky nejaka nie ste ricany u prahy alebo okolie?

trogir
17. okt 2014

@adeala ahoj, tak ja som sa prestahovala do Prahy pred tyzdnom, na slnecny vrsok....Hostivař, malicku nam prijali do skolky, teraz sa obzeram po nejakej praci. Mozem si dovolit akurát na polovicny uvazok, nakolko malicka ma obsedanciu a nepapa, takze v skolke je len do dvanástej, aby nam neskolabovala od hladu. Netusim, ci by si mi vedela nejako poradit......uz to tu mas presondovane 🙂 . Co ma trapi je to, ze tu nenajdem serioznu pracu ako na Slovensku. Mam dve maturity, len bohuzial nehovorim anglicky a prace, ktore by mi vyhovovali tiez vyzadovali spisovnu cestinu, takze adios 😒

katfan
17. okt 2014

@nellynka co sa tyka skolky a trvaleho pobytu, prechodny pobyt cudzinca v nasej skolke chapu ako keby trvaly.zdrav.poistenie ti plati bud zamestnavatel, cesky samozrejme, alebo si uo mozes platit sama.europske poistenie ti plati iba na zakladnu zdrav.starostlivost.

trogir
22. okt 2014

@nellynka
@missy97231
@emogeon
@katfan
@ivankabananka Ahojte, rada by som komunikovala so slovenskou mamickou 🙂 . Sme tu este len dva tyzdne, malicku som prihlasila vo fitku na nejake cvicenia pre deti, aby sme mali vyplneny cas aj poobede. Skolku mi zvladla na pocudovanie dobre.....velmi ma prekvapila moja mala hrdinka. Ale tie cvicenia bola katastrofa a odisli sme s placom. Aj ja som ostala rozcarovana. Deti uskriekane a nevychovane, malu to uplne vyšokovalo. Mamicky ukecane a ukecane a za pol hodinu kecania vyjde jedna suvisla vec....inac vsetko omacky. A odmerane. Slovenske mamicky su ovela empatickejsie , milsie a ochotne. Nechcem robit unahlene uzavery.....ale sme ina mentalita a fakt som rozcarovana. Povedala som si, ze spriaznenu dusu budem hladat medzi slovenskými alebo ruskými mamickami.....mate aj Vy taku smutnu skusenost???? ☹

katfan
22. okt 2014

@trogir tak smutnu ani nie,ale češi sú menej spoločenskí ako slováci.menej sa navštevujú a menej si pomáhajú.ale zvykla som si a mám tu veľa dobrých priateľov.a takéto neposlušné deti sú aj na slovensku.ešte si tu krátko,úo čase zapadneš aj ty,neboj 😉

emogeon
22. okt 2014

@trogir ahoj a vitaj,neboj zachvilu najdes aj nieco pozitivne, z mojho pohladu na sk v materskom centre sa mamicky viac zgrupovali ako tu, mam pocit, ale ja tu mam aj ceske kamosky, netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca, a presne take deti su vsade nie len tu..ozaj a kde byvas presne?

trogir
22. okt 2014

@katfan ....dakujem pekne 🙂

trogir
22. okt 2014

@emogeon Dufam, ze si zvyknem a najdem aj par milych ludi. Byvam na Slnecnom vrsku na namesti Priatelstva oproti fitku. A Ty?

missy97231
22. okt 2014

@trogir ahoj. Tak ja v Prahe nie som, ale v Kladné. Čo sa týka kamosiek,, tak nie všetkých treb hádzať do jedného vreca 😉 nie všetky český sú rovnaké... A tiež slovenky,, niektoré v cr sa aj hambia za to, že sú z sk, a po tyzdni sa snazia urobiť dojem tým ako sa "rozmluvia" po český :D ja som tu 8 rokov, a v práci sa odo mňa ucia slovenský, hlavne že sa dohovorime 🙂 či sa menej navstevuju ? To ani nie,,, ale majú plno aktivit naplanovanych,,, takže je ťažko sa zladiť ;)

trogir
25. okt 2014

@missy97231 ......to som si vsimla, to "mluvenie" po tyzdni....haha. To mne nehrozi, ale nie z toho dovodu, ze by som bola silny patriot, ale bolo by to smiesne, taka ceskoslovenska hatlanina, tak radsej po slovensky a spisovne. Obzeram sa po praci, len mam smolu, ze nehovorim po anglicky, ta sa vyzaduje skoro pri kazdej profesii, alebo spisovna cestina. V akom odbore pracujes Ty? Nemala si problem sa zamestnat?

missy97231
25. okt 2014

@trogir ja som od r2006 v jednej firme, s prestavkou 4 ročnou, čo som bola na materskej ;) anglicky viem,, ale hľadať dnes,,, myslím, že by to bolo tazsie... Tak veľa stastia pri hladani práce 🙂

emogeon
31. okt 2014

@trogir hned pri prahe ricany...

jalito
31. okt 2014

ja žijem priamo na Prahe 9
@trogir bohužial máš pravdu, žijem tu 8 rokov a s niektorými vecmi čo si napísala sa stotožňujem. Češky sú udrýstané neskutočne, len máloktorá je normálna, ja sama som si za tento čas čo som tu našla len málo známych normálnych češiek (nie som neznesiteľná, neboj); kamarátky mám na Slovensku, kam sa za nimi vraciam, tu mám len kolegyne a známe.

trogir
18. nov 2014

@jalito .....no, asi tu nemam velku perspektivu mat nejaky priatelsky "medziludsky vztah". Bola som desat dni na Slovensku, tak som nacerpala energiu a dobila "emočne duracelky", ale za dva dni som sa tusim nadobro vybila. Tie udrystane mamicky nevedia ani len odzdravit v šatni v školke, takze dnes som skoncila so zdravenim a nejakym slusnym spravanim a dodrziavanim bontonu. Kaslem tu na ludi, totalna ignoracia. Snad ked sa zamestnam, tak najdem niekoho normálneho, a ked nie, odidem na Slovensko. Nebudem sa tu trapit ☹

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre