Výlet do USA

15. okt 2024

Dobrý deň , chcem sa opýtať. Chcela by som navštíviť USA asi na 7-10dní na dovolenku, už dlho sa tam túžim pozrieť . Potrebujem vízum? Ak áno, koľko vám trvalo cca vybaviť. Ďakujem za odpovede

melanta
15. okt 2024

https://sk.usembassy.gov/sk/visas-sk/visa-waive...

Potrebuješ si vybaviť ESTA. To je namiesto víz. Vybavené to máš v priebehu dňa. Tým to však nekončí. Pri vstupe resp. kontrole na letisku po prílete absolvuješ na kontrole tzv. pohovor, budú sa ťa vypytovať všetko možné. Môžu chcieť vidieť spiatočnú letenku, zabookované ubytovanie na celý pobyt, môžu chcieť vedieť tvoju finančnú situáciu, čiže či máš na účte dosť peňazí a neprišiel si tam so 100 eurami na účte. Ak si budeš chcieť požičať auto na presuny medzi mestami, budeš potrebovať kreditnú kartu, tu odporúčam bookovať auto vopred a zistiť si, aké karty akceptujú. Inak si stačí zadať do google "cestovanie do USA" a vyhodí to všetky podstatné údaje, také jednoduché to je.

kiki68
15. okt 2024

Iba esta vybavit

kiki68
15. okt 2024

@melanta Nase karty aj debitne typu VISA a Master nie su problem, problem su tie rakuske a nemecke debitne. Tie nejdu pouzit mimo EU vobec. Mne nasa Visa od Tatry isla vsade

melanta
15. okt 2024

@kiki68 ja mám tiež TB karty, fungujú mi po celom svete. Ale poznám pár ľudí, ktorí majú myslím sporiteľňu a potom neviem či mbank alebo fio a nevedeli ich použiť v USA.

biba_18
15. okt 2024

@melanta slsp robili neembosované, s tými bol predtým problém, teraz už vydávajú aj embosované, len treba o to požiadať. na bežné platenie embosovanú nepotrebuješ

kiki68
15. okt 2024

@melanta oni maju z Mbank nejake karty ako tie giro v Nemecku.

kiki68
15. okt 2024

@biba_18 inak tie neembosovane nejdu napr ani na nemecky/ rakusky amazon. TB visu vzalo, ale co bola predtym rakuska Unicredit debitka, tak to nebralo

kiwi3
15. okt 2024

ja som zase zazila, ze niekde neberu mastercard, iba visa.

biba_18
15. okt 2024

@kiki68 ja mojou neembosovanou visou nezaplatím ani u nás v nespresso cez net keď robím objednávku napr ... alebo sa mi zdá že ani sephoru som nevedela kúpiť svojou neembosovanou ...

marcellka32
15. okt 2024

V USA mi v Lidli Tatrabanka nešla

niki35
15. okt 2024

Cez ESTA si požiadaš o víza. Odpoveď mi prišla do dvoch hodín a platí ti to na 2 roky
Niekto tu spomínal aj platenie kartou. Skús revolut a vieš si tam aj hneď meniť menu. Ja s tým fungujem všade.
Pri príchode do USA som neabsolvovala žiaden pohovor a do 5 minút som bola vybavená. Asi som mala šťastie a nebolo vôbec veľa ľudí

melanta
15. okt 2024

@niki35 mala si šťastie. Pohovor je bežná záležitosť. Je lepšie, ak s tým človek počíta a je na to pripravený. Ako potom byť v šoku. Je úplne bežné, že riešia všetko, čo som spomínala. Ja som posledných niekoľko ciest do USA mala pohovor vždy. Z toho raz som mala pocit, že ma otočia, pritom som bola v USA už viac ako 10 krát a daná cesta bola pracovná, čiže mala som aj podklady od americkej firmy, ku ktorej som išla na rokovanie. Niektorí zamestnanci si radi vybijú komplexy na cudzincoch z Európy.

niki35
15. okt 2024

@melanta pri príchode to bolo tak ako som napísala 🙂 ale pri odchode som im už prišla podozrivá a zavolali si ma trošku nabok. Pás slovenský, letela som do Londýna do UK lebo tu žijem tak sa ma pýtali že načo idem do Londýna a ako dlho sa tam plánujem zdržať. Ešte sa na mňa ten pracovník tak zvláštne pozeral. Dosť veľa cestujem tak možno aj preto

melanta
15. okt 2024

@niki35 zajtra letím pracovne do NY, tak napíšem. Vždy je to o tom, na koho človek natrafí. Koniec koncov, ako pri väčšine vecí.

marcellka32
15. okt 2024

Mňa teda na pohovore riadne vytacala všemožnými otázkami...ale patrí to k ich práci..môj mužmusi ísť vždy bokom, vyzerá asi podozrivo 🙂 tmavá pleť a vlasy (Slovak)

kiwi3
15. okt 2024

Ešte som nezažila, že by sa nič nepýtali, naposledy cez pozemnu hranicu som sa cítila ako na pohovore do zamestnania. V New Yorku doteraz nechapem, preco sa ma pýtali, či idem do Houstnu. Jedine prepojenie, co ma napadlo, že som v tej dobe pozerala odtiaľ denne jednu dermatalogicku na YouTube.

liz_lemon
15. okt 2024

@biba_18 SLSP vydavala embosovane karty uz pred x rokmi

biba_18
15. okt 2024

@liz_lemon na požiadanie. bežne nie

biba_18
15. okt 2024

haha, mne po pohovore povedal dost drzo že get out 🤦‍♀️😂😂 ale veľmi rada som to urobila haha…

melanta
16. okt 2024

@kiwi3 možno potrebovali doplniť posádku do versmírnej lode, keď ich zaujímal Houston. 😉

bumerang45
16. okt 2024

ten fast food je best

marcellka32
16. okt 2024

@bumerang45 mne bolo z toho fast foodu amerického zle...