Chceme sa presťahovať do USA

17. jún 2023

Ahojte, s manželom by sme sa v priebehu tohto alebo budúceho roka chceli presťahovať do USA, konkrétne do Santa Barbary v Kalifornii. Čo všetko treba vybaviť? Je tu niekto kto v USA žije, alebo poznáte niekoho kto sa do Ameriky presťahoval?

autor
17. jún 2023

Alebo ešte Hawaii

sisaka
17. jún 2023

Vybaviť? Však hádam máte patričné víza, keď sa idete sťahovať. Po príchode treba vybaviť ubytovanie, kúpiť auto a vybaviť poistenie, vybaviť zdravotné poistenie, ak nebude vybavené zamestnávateľom, potrebujete účet v banke, SIN, vodičak, deťom (ak máte) školu, škôlku alebo opatrovateľku, ak obidvaja plánujete pracovať.

autor
17. jún 2023

@sisaka Víza problem nie sú, viac menej som chcela vedieť také tie základné veci ako to je so zdravotným poistením alebo školou pre dieťa. Či musí dieťa robiť pred nástupom do školy nejaké skúšky alebo niečo podobné atď.

melanta
17. jún 2023

My sme v USA v minulosti krátko žili. Všetko nám zabezpečil mužov zamestnávateľ. Cez víza (ak tam ideš žiť a pracovať, nestačí esta), bývanie, auto, poistenie, proste všetko. Celkom nechápem tomu že buď Santa Barbara alebo Hawaii? Veď idem tam, kde mám job. Zamestnávateľ vám v tomto nepomôže?

autor
17. jún 2023

@sisa_s Ďakujem

autor
17. jún 2023

@melanta My sa tam, ale nesťahujeme za prácou😅 Manžel tam má rodinu.

sisaka
17. jún 2023

Tak keď tam nejdete na pracovné víza na ake víza potom idete? Získali ste Green Card? Treba sa vyjadrovať. Píšeš tak všeobecne, že mám pocit, že ani nevieš, že sa neda len tak zbaliť a odísť žiť do USA. Ak tam manžel má rodinu, tak hádam tí vam vedia do detailov povedať, kde a čo vybaviť a poprípade s tým aj pomôcť. Žijú teda v Californii alebo na Hawaii?
Dieťa si pravdepodobne otestujú a podľa toho zaradia do ročníka, záleží tiež aké staré dieťa, iné je to na strednej škole, iné na základnej ….

autor
17. jún 2023

@sisaka Sestra žije v Californii a jeho brat s rodinou na Hawaii😀 A dieťa ide teraz na strednú čiže hlavne to ma zaujímalo. Ako to tam teda je s tou školou.

shinon258
17. jún 2023

Prečo sa teda neopýtaš sestry alebo brata? Však cez nich budete vybavovať green card

h2
17. jún 2023

A tvoj manžel je američan? Lebo ak nie a má rodinu v Californii a na Havaji, tak oni sa tam tiež niekedy museli presťahovať a teda mali by poznať odpovede na tvoje otázky.

autor
17. jún 2023

@h2 Manžel má rodičov ktorý sú rodenný američania. Manželov brat a sestra sa v USA narodili. Potom sa, ale presťahovali na slovensko, takže sa manžel narodil tu.

sisaka
17. jún 2023

Ešte raz. Aké máte víza? Manžel má teda americké občianstvo? Sorry. Ide to z teba ako z chlpatej deky.

Stredná škola - zaradia ho podľa výsledkov, predmety sú odstupňované podľa obtiažnosti a záleží na známkach a na akú školu bude chcieť ísť študovať v budúcnosti, okrem pár povinných - ako math, social studies, Science, English je zvyšok voliteľný a dieťa si vyberie čo bude chcieť a kde budú ešte voľné miesto. To hádam jeho súrodenci vedia a taktiež sú tieto informácie dostupné online. Všetko sa dá zistit online, aspoň to ti mohli poradiť švagrovci

h2
17. jún 2023

Nejako sa mi to nezdá. Predpokladám, že sa na Slovensko sťahovala celá rodina, vrátane súrodencov, narodených v USA a podľa všetkého tu aj dlho žili. Navyše, tvoj manžel má určite po rodičoch americké občianstvo. Nevymýšľaš si to tu náhodou na nás? V rámci víkendovej nudy?

slavomira236
17. jún 2023

Ved ked jeho dodicia su americania vedia ako to tam chodi ci uz umreli? A surodencov sa preco neopyta? A ked tam nejdete za pracou co tam budete robit?

sisaka
17. jún 2023

@h2 tiež mám ten pocit 🙄

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
17. jún 2023

Keby bolo tak jednoduche sa prestahovat do USA, uz je tam polka sveta. Ak zamestnavatel nevybavi nejako pracovne viza, tak tam ludia pridu na turisticke viza a zostanu na cierno, uz nesmu opustit usa a teda sa vratit domov, lebo im uz nepovolia navrat, alebo skusaju loteriu o Greencard.

autor
17. jún 2023

Ďkujem za všetky rady a aj názory😀 Ale aby som teda všetkým odpovedala. Máme zelennú kartu (Rodinnú). To je vlastne tip zelenej karty pre rodinných príslušnikov žijúcich v USA a teda držiteľov zelenej karty. My tam ideme teda cez sponzora (súredenca môjho manžela). Áno, na slovensko sa sťahovala celá rodina akúrát v tej dobe manžel na svete ešte nebol to znamená, že sa narodil tu na Slovensku a tým pádom má Slovenské občianstvo a nie Americké. Z manželových rodičov žije už len otec. Ale ten nám asi ťažko pomôže pretože od doby čo sa oni sťahovali tu na SK sa toho pomerne dosť zmenilo. Ale manžel sa už skrz brata informuje o všetkých potrebných vybavovačkách ktoré treba zariadiť😀

sisaka
17. jún 2023

Autor - už aj stačilo, klameš. Ak sa tvoj manžel narodil čo len jednému americkému občanovi má po ňom aj americké občianstvo, tým pádom žiadne “tanečky” nie sú potrebné.
Choď sa baviť nejak inak

h2
17. jún 2023

Jasné, súrodenec tvojho manžela zasponzoruje presťahovanie celej vašej rodiny, tak určitééé! Navyše, presne, ako písala @sisaka , tvoj muž by mal americké občianstvo. Nie slovenské.

autor
17. jún 2023

@sisaka Tak asi vás sklamem, ale manžel sa narodil na Slovensku to znamená, že má Slovenské občianstvo a nie Americké a je jedno, že jeho rodičia sú Američania. O Americké by musel požiadať.

autor
17. jún 2023

@h2 Muž sa NARODIL na Slovensku. On v Amerika nikdy nebol, nemá Americké občianstvo🙏😆

janai1
17. jún 2023

@h2 sponzor znamená, že sa kvôli vízam zaručí a podá žiadosť a nie ze im preplatí cestu

h2
17. jún 2023

Tak teraz si to úplne zabila. S tým, že v Amerike nikdy nebol. Dieťa amerických rodičov, so súrodencami, žijúcimi v USA, ktorý má cca 15 ročné dieťa (keďže ide na strednú), takže muž v strednom veku, ktorý nikdy v živote v USA nebol, sa tam zrazu sťahuje. Tomu už snáď nikto neuverí.

zuzika87
17. jún 2023

Občianstvo predsa nie je len o Tom kde sa dieťa narodilo ale akých ma rodičov,moja dcéra je narodená v Anglicku a hádaj čo nemá anglické občianstvo o to by sme museli požiadať ale slovenské keďže ja som matka...mohla som požiadať aj o anglické ale nechcela som...bratov syn -brat Slovak,žena polka a malý narodený v UK ale občianstvo ma Slovensko -Polske po rodičoch

h2
17. jún 2023

@janai1 Ale autorka nepíše nič o tom, že by tam išli pracovať. Veď ani nevedia, či budú v Kalifornii u sestry, alebo na Havaji u brata. 😁

autor
17. jún 2023

@h2 Prečo? Nemal dôvod tam ísť. Predošlé roky bolo cestovanie prakticky nemožné vzhľadom na covid. Jeho sestra sa do USA sťahovala v priebehu roku 2018. On tam až na jeho dvoch súrodencov už nikoho nemá, teda ak nepočítam nejaké tety s ktorými ani nie sú ako rodina v kontakte. Jeho brat sa odsťahoval po smrti matky (rok 2017)😀

autor
17. jún 2023

@h2 No veď😀 My nemáme pracovné víza, ale to neznamená, že nebudeme pracovať🙂

janai1
17. jún 2023

@h2 a čo? Ak je jeho brat sponzor pre víza tak nemusia pracovať 🤷‍♀️ ja ti odpovedám len na to, že sa smeješ z toho, že jej preplatia sťahovanie